Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Имам приятел колега който е с над 30 години пчеларстване.Не използва роеви маточници за майки.Тази година е хванал над 50 роя и не знае колко са му избягали.Каза,че е като болесно състояние.Интересното в случая е,че излитат без да се хващат на някое дърво или примамка.Според мен заради голямата смъртност в природата има много празни хралупи и затова не се хващат,но това е мое мнение.Другото което ме кара да се смея като чета по тая тема е,че има хора не им се роят.Няма пчела която да не се рои в това съм 1001% сигурен.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Всико е до гена на пчелата и до пчеларя.
    Ей мойте мелезаци наподобяват Карника с ранното бързо пролетно развитие, и ако не се вземат противороеви мерки се изрояват като стой та гледай.
    Почти никога не ползвам роеви маточници и какво от това, то им е в гена да се роят!

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Отряването би трябвало да е подмор.Да търся логика,но дали ще хвана първак и да ли ще направя отводка със стара майка за мен това е много еднакво нещо.Това е мое мнение.

При роене, с роя отлитат повечето от летящите пчели, при отравяне, пак оставаш без тях. Така че е почти еднакво за останалите.
    Със старата майка, може да направиш отводка с две шепи пчели, може и с 30 пити. Не е все едно и също.
    Отводката е противороева мерка, освен размножителна, но не е изкуствено роене.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Вярно силата на роя не може да се мери с отводката,но и малките рояци боксуват ако не им помогнеш.Аз честно да кажа след тая година искам да са ми в роево всичките.Ако овладееш роя той почва да работи за теб и то подобре от основните семейства.Просто трябва да знаеш какво искаш да направиш с 1 рой.Имаше един колега над 600м казваше,,хващам си рояци на програмисти,кефя се и правя с него каквото си искам,,Това ме накара тая година да правя много различни опити с роеве.

Дака, аз в добрия случай, стигам до пчелина 2 пъти месечно. за по 1-2 дни. Вариантите ми са или да вземам превантивни мерки или да ги харизвам на гората. Предпочитам първия.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Роя може и да не го видиш,ако майката замине с 100-200 пчели може да се заблодиш и да мислиш,че облитат.Аз моите роеве си ги хванах но те бяха в роево.Само 2 не бяха в типичното роево.Работят,градят,яйца и открито пило колкото искаш

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Имам приятел колега който е с над 30 години пчеларстване.Не използва роеви маточници за майки.Тази година е хванал над 50 роя и не знае колко са му избягали.Каза,че е като болесно състояние.Интересното в случая е,че излитат без да се хващат на някое дърво или примамка.Според мен заради голямата смъртност в природата има много празни хралупи и затова не се хващат,но това е мое мнение.Другото което ме кара да се смея като чета по тая тема е,че има хора не им се роят.Няма пчела която да не се рои в това съм 1001% сигурен.

Ти това вярваш ли го. 30 години не е настанявал рой и не е цепил кошер в роево на отводки, айде бе. Та това е национален спорт. И догодина тия 50 роя дето ги е хванал какъв % от кошерите му ще представляват, а по догодина?
    Не ме разбирай погрешно винаги можеш да изроиш семейство с начина си на работа и винаги можеш да предотвратиш роене с начина си на работа, разликата е в количеството вложен труд.
    Богохулство е да мислиш, че нещо е случайно.
    Да хапнем да пийнем, другото е лъжа.
    Живота свършва, парите не.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от seto4e Виж публикацията
    Ти това вярваш ли го. 30 години не е настанявал рой и не е цепил кошер в роево на отводки, айде бе. Та това е национален спорт. И догодина тия 50 роя дето ги е хванал какъв % от кошерите му ще представляват, а по догодина?
    Не ме разбирай погрешно винаги можеш да изроиш семейство с начина си на работа и винаги можеш да предотвратиш роене с начина си на работа, разликата е в количеството вложен труд.

Казвам ,че такова роево не е виждал и не може да направи нищо да го спре.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Юри Цветков няма да е съгласен с последното. Неговите никога не се роят.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •