Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Благодаря за хубавата статия!
А моля!
Следя кариерата ти с интерес, честно казано влизам във форума за малко неща чета архивите, следя въпросите на начинаещите и за болестите и твоята пчеларска кариера-питаш, благодариш правиш каквото прецениш за нужно и продължаваш все още нямаш его на пчелар и това ти помага да натрупаш знания след това ако ги пригодиш за твоят район и пчелни семейства ще постигнеш резултати а няма да седиш на едно място и да си самоналожиш титлата стар и опитен пчелар натрупал опит с къртовски труд - един вид нещо като повелител на пчелите. Та пак се отконих.
Кемеровската система е в двата варианта другият е за промишлени пчелари не съм се интересувал за нея /хоби пчелар съм/ в руските форуми се коментира с голям брой хора опитали я и ли работещи с нея някой от тях са с стотици кошери едни я одобряват и казват че върши работа други не може би става въпрос за район и правилна преценка на силата на семейства и точният момент за направа нищо ново под слънцето :
-Методите са на един и същ принцип разликата е в детайлите например Кашковскии оставя да заложат свищеви маточник в основното семейство, а Чумаков долу горе по време на великата октомврийска революция /всъщност и той не го е измислил а го е прочел в Австрийски вестник/ прави отводката горе без да разрушава маточници вярвайки че пчелите си знаят - метод дълго време използван в Русия сега нещо не го одобряват много много. Тои и Снеглеров прави нещо такова.
Аз лично си мисля че е важно е да се използва прости методи такива като за начинаещи да не отнемат много време енергия и пари и да дават долу горе добри резултати.