Прикачен файл 12145
Прикачен файл 12147Прикачен файл 12146
Преглед за печат
Мога да кажа със сигурност само, че пчелите им работят при температури(в ниския диапазон), когато другите не летят.
Р.Р.
И крадът. Магазина на втората снимка, го напълниха за три дни, при липса на паша.
Дано да са донесли само мед...;)
Циганка другия път! Това са най-най-най-най-най-най... хубавите майки. Всички други, хм... просто "минават под масата" на тези.
От моя скромен опит с различни видове майки, мога да коментирам, че подобни кафяви майки, тънки, дълги, със тънко и остро дупенце са най-добрите. Имат нисък праг на роене, снасят като за световно, семействата им са относително спокойни, при не много голям брой пчели пълнят магазини, изкарват зимата с около 30 000 пчели, рядко боледуват и държат чисти кошери. Дълго време имат добра яйценосна способност, за повече от две години.
За тези майки мога да кажа само хубави неща и не се сещам за нищо лошо. Могат се изброяват и много други неща от положителните им качества, но просто няма смисъл.
Моите пък са телепорти, когато ги търся никога не ги намирам ...
Не ми се е случвало толкова роева година. Самосменна майка от 2023, която я видях да снася около 20 април днес беше с пълен магазин и в магазина маточници. Отворих плодника и разроявах, защото тъкмо беше почнала да снася в маточните чашки, но имаше и такива на 6-7 дни. Отводка, която отделих на 3 рамки началото на май с майка 2020 я отварям и пак млада майка на втора пита и кошера пълен с маточници.Днес беше на 8 рамки, от които 6 с пило. Слабаците вече загладили косъма и те искат да роят. Роенето почна от края на април и днес си мислех, че е свършило, но се оказа , че имам още 3 кошера в роево. Направих не знам вече колко отводки, но мед почти няма.Луда година..... Всичко се отнася за 10 ДБ с 1 или 2 магазина. Но имам и 10-на 12 ДБ , положението не е по-различно. Всичко 20 и 21 майки иска да се рои. Да ви е успешна пчеларската година!
И при мен е същата работа-всички, които бяха готови за акацията са с маточници (30бр.лр).
При мен в Д.Д-к в момента цъфти сребролистната липа, слънчогледа тая година разбираемо закъсня. Може би другата седмица по някое време ще цъфне. Силните семейства носят през целия ден, средните рендосват прелките. А имам и едни само с 1 магазин, дето вчера установих, че няма пчели горе. При последвалата бърза инспекция в плодника, се установи че липсва какъвто и да е венец на която и да е от рамките, навсякъде само пило. Та на тръгване, привечер, им напълних 1 хранилка мед с вода и да се оправят. Пътьом, минавайки покрай барата, оглеждайки се за цъфнала жълта акация, видях че са нацъфтяли няколко бели такива:P, но не спирах да гледам въртят ли се пчели.
При нас слънчогледа е назад, странно. Мисля по едно и също време го слагат всяка година. Така като гледам, преди 1ви юли може и да не започне да цъфти. Миналата година съм си отбелязъл че от 24ти Юни е започнал лека полека да разцъфва. Но миналата година беше различна от тази.
По плевенско слънчогледа е започнал, прилетните дъски пожълтяха и не успях да извадя пролетния мед. Само от 1 роил се кошер изкарах няколко кила колкото за адета, на останалите са го омешали, половината рамка запечатана, а отдолу нахвърляли пресен нектар
Такава "сушава" година не помня. Половината сезон отмина и съм почти капо с добивите на мед, добре че поне прашеца ще замаже малко нещата. Сега тръгва липата, но рамките в плодниците "дрънкат", та докато си направят венците, за стопанина пак няма да има. Както се казва "Денят си личи по заранта". Още април месец предусетих, че нещата няма да са добре от към добив и реших да направя малко отводки и помощни семейства, подготвяйки следващата година. Пък каквото-такова.
Същата работа и при мен. Има мед, но ако не извадиш отводка ще роят и няма да има. Извадих по 3 отводки от кошер, от 58 ги направих около 200 и изградих 1000 рамки, значи не е толкова лоша годината, но е сбъркана. Добив кръгла 0 към момента, прашец добре и да видим какво ще каже слъчногледа. Сега започвам да ги обединявам, ще направя поне 100 броя в работно.
Тук слънчогледа започна лека полека да тръгва от 1ви, Юли и сега вече се засилват пчелите. Роилите ми семейства са слаби ... Обаче рояците от тях, които излязоха май месец, са вече кошери и на един съм сложил магазин, на другите предстоят, малко по - късно да не ги бързам. Ходих и с колелото, много е зелено още навсякъде буйна растителност и ливади ... Нетипично за тази част от годината. Ама и то не е имало от тези гадните жеги досега, само няколко дни. И до средата на юли няма да мина 30 31 градуса максимум в някои от дните. Аз пък нямам време да му се невиди, много работа и движение. Тази година така стана, много промени. Ама крака ми вече е добре и движа спокойно, даже си спортувам, когато остане време .. и съм на "почивка" в София.
Има, има. Или по-точно ще има, само да го запечатят:bigsmile:
Нали знаеш че на едро не продавам и ми е все тая.
Между другото успях сам да извъртя десетина рамки този уикенд и донесох няколко буркана, че много ме напъва клиантелата.
За втори път в София хващам рояк без майка, две шепички пчели, дойдоха подарък за имения ми ден:bigsmile:. Интересното е, че десетина пчелички бяха започнали да градят малка част от основата, явно по инстинкт. Обединих ги с другия, който беше пристигнал 3 седмици по-рано. Те пък отличници на 5+рамки. Бяха си построили всичко, даже отстрани в кухините бяха пуснали далаци, отляво с работнически, отдясно с търтееви. Ухаеше на липов мед и за капак на крайната рамка имаше три захранени маточни чашки за самосмяна. Какво повече да иска човек. Или казано другояче: Аз доволен
да ме прощава Ачката, че плагиатствамblush;
Относно пролетния мед, в един от силните ми кошери има почти един магазин акация и някакви билки. Обаче не ми се занимава да си играя с него, та подпъхнах още един магазин сега за слънчогледа. Този мед дали може да стане някакъв проблем при този дълъг престой ? ?
Миналата година след слънчогледа оставих по един магазин на семействата да си свалят и да не ги похранвам. Наистина не съм подхранвал въобще за есента, обаче и меда си остана в магазините. И като тръгнах да го центрофугирам, гризнах дръвцето понеже не искаше да се центрофугира. Явно от жегата и сушата тогава, много бързо се сгъсти и кристализира. Честно не очаквах това да се случи със слънчогледа. Та после голяма играчка. Предложиха ми да потопя рамките във вода и така меда да се отцеди и да сложа това на ракията. ....
Обаче не ми хареса тоя подход, голяма играчка, рамките се прецакват, после като ги сушиш мравки. А пък и плесенясаха някои леко ...
Затова че имам обеца на едното ухо. Мед да се вади навреме. Обаче за един магазин, да цапам и да мия после, не си струва.
Е няма как, моите са от старите дадан блат, които не са на части, а корпуса и дъното са едно. Няма вариант да го сложа отдолу. А защо като се надраска меда, трябва да е по време на паша ? Питам понеже аз това съм го правил през различни периоди и никога не съм имал проблеми. Ако е топло времето го правя вечерта, когато няма летеж или е силно намален. Кофти е понеже всички пчели са вътре, но пък и кражбите са трудни.
При мен слънчогледа свърши, познавам по поилката и това че вече никъде няма жълтo. Има някакъв принос, но не съм сигурен от кое точно. Вчера вадих цаст от меда. Беше с една идея по-хладно около 30 и няколко градуса. Извадих до сутринта на 25 градуса температура. А предната нощ и миналта някаква буря с интензивен дъжд. Дали това е причината, или че вадя меда преди напълно да е спряла пашата или и че има влажност. Обаче за първи път откакто вадя слънчоглед, пчелите са толкова спокойни. Аз го вадя с тръскане и смитане, не мръднаха да хапят. А имах един с 3 магазина, смятайте колко тръскане е било. От първия да ги тръсна върху втория. След това айде пак от втория върху първия и тн ... Като цяло въпреки че роиха, стана това което очаквах. Роевете дадоха мед, а старите семейства не. Тоя мед сега се чудя какво да го правя, в тенекия ли да го слагам в буркани малко ли да сложа.
Сега ходих и взех 48 буркана и 70 капачки = 55 лева :)) .. :) ... Добре ли е ? Ако трябва да напълня всичкия мед от тази година, ми трябват сигурно над 100 буркана. Имам мед и от миналата и от по-миналата година :) . Затова се чудя дали да започна да слагам част от него в тенекии. Това е причината. Да не го складирам в буркани а в тенекии поне. :)
Не ми се мисли догодина с тези 13 кошера какво ще стане. Те семействата като не роят и са в нормално състояние ми дават по 2 магазина слънчоглед задължително + 1 магазин с акация.
Ами на кой да го продам ? Аз писах миналата година на 1-2 места, ама явно никой не иска мед и си го държа. Разбирам за подкупите, ама не ми се налага и дано така да бъде. А относно манастири или на някой който му трябва с удоволствие бих го дарил. Но просто не знам такива.
Ами аз наистина се занимавам с компютри това мие професията, освен това и с доста други неща. При пчелите стана просто случайно :) Ако ти желаеш и искаш да ги гледаш, ела ще ти ги продам барабар с кошерите и инвентара на половин цена :) ... А пък аз ще си оставя само 1 :) ..
Само да ти кажа че при мен досега не е имало смъртност. Не знам ти какво разбираш под "коландрене" :) Аз може и да не мога да ги коладра, ама си седат и се умножават и не боледуват и тн ..
Благодаря за предложението! Моите семейства се "въртят" около стоте и не са ми нужни повече. Две дини под една мишница се носят трудно - собствен опит, но... Аз съм частично наследствен пчелар, когато реших да възродя занаята бях на двадесет и горница години, въпреки сигурната ми трудова дейност. Вече съм на петдесет и няколко и от позицията на времето си правя изводите. Та така де - не всичко което хвърчи, се яде. ;)
Аз приемам съвети на драго сърце. При мен имаше 13 изостанали кошера в съседния двор, в единия влезе рояк и така стана. Всъщност никой не ме е питал какво искам. То ми беше просто интересно и се занимавам с удоволствие. Обаче кошерите се увеличават :) и меда се увеличава. И всичко се увеличава, без да ме пита много какво мисля по въпроса :)
:) Карай да върви, явно някъде нещо бъркам, ама никой не казва какво точно :) .. Само не казвайте отново "всеки сам трябва да извърви пчеларския си път" :) .. За какво трябва да си троша главата като вие може да ми помогнете със съвети :) и да бъдете така добри да ме предпазите от това да си строша главата. Правил съм го няколко пъти, включая и тазгодишното тежко счупване на крака от което още се оправям и още контузии и тн . :)
ч
Деликатен въпрос относно душата а за подкупа се изразих доста конкретно то е ясно , че с буркан мед де средно струва 10лв. няма как подкуп да направиш.Та относно изразните средства де използва човек трябва да се внимава , човек мед- подкуп, душа '-кенеф.Отиваш например при доктор върши работа даваш му два буркана мед, идва приятел върши ти малка услуга неще пари даваш му мед.Та с тези примери зависи от кой ъгъл погледнеш нещата та е ли дар или подкуп това
Ако махаме термин "душата" от израза - то напълно подкрепям Вашето мнение.
Оооо ))) - много опасно варвите. МНОГО!!!Цитат:
...Та с тези примери зависи от кой ъгъл погледнеш нещата та...
***това е много тънки неща, тези световни произведения Клайв С. Луис дават не погрешен ъгъл на погледа, ***
Препоръчвам - (рус."Расторжение брака") - https://predanie.ru/lyuis-klayv-seyp...braka/slushat/
И това е не лошо- (бг. "Писмата на Душевадеца" /рус. «Письма Баламута» /англ. The Screwtape Letters) - https://predanie.ru/lyuis-klayv-seyp...lushat/?play=1
Ако говорим на кратко (по нашата пчеларска тема)- всички ние искаме някаква финансова печалба за себеси, и това е нормално. Обаче когато искаме "емоционална/морална/нравствена печалба" (на някой нещо даваме, уж от сердцето...) - тука навлизаме във посложни неща. Принцип - практика. Даваме със различни МОТИВИ - осещаме РАЗЛИЧЕН резултат. Избираме (естествено) това, което на нас най харесва. Едно и също внешно действие може на нас как допренесе удоволствие/благо, така и жестоко навреди.
Пример - даваме на Църква тенекия мед. Вопрос - за какъв чет, какво искаме във крайна сметка? Да нас благодорят, да чувствамсе "по добре", реализираме жалост за някой и т.н.т.? Или просто защото "така трябва" и не просто направим, а така че и не вспоминаваме никога за това ("да не знае лява ръка това, което прави дясна"). При моя пчеларски живот това било само един път - изобщо не останаха във памет че нещо хубаво направил (само ми расказвали после, аз чистосердечно отричал напълно че това изобщо било).
А когато правим милосердие ("дай на манастир") и одновремено някого "да подмажем" (после нещо искаме - или от него, или стане нам хубаво от нашия поступок) със буркан мед - това много тревожен звонец. Това означава че в нашето сърдце, абсолютно спокойно живеят противоположни неща, те вече станали като НРАВ/характер - и това не е добре за нас. Ако внимаваме - веднага осетим.
В тези произведения автор показва конкретика/примери - как това се проявява във нашия всекидневен живот и каде може нас докара...
Бърз, не бързай толкова да съдиш думите на Гошето. Аз съм сигурен, че той наистина нямаше предвид подкуп, а както каза Краз подарък от благодарност. А защо написа подкуп? Ами Гошето си е такъв, обича да поднася информацията по възможно най-забавния начин. Откъде да предположи, че някой твърде чувствителен на тая тема ще приеме думите му буквално!?
Иначе се радвам, че сред нас има хора, като теб, с висока нравственост, които държат на чистотата на сърцето си!
Много задълба темата явно живо те интересува.В действителност когато подарявам мед не очаквам нищо кой знае какво насреща макар, че има резултат.Същото важи и за доматите и други продукти де съм отгледал.Просто когато ти е в повече защо да не подарш част от него.Чел съм че е важно не думите а делата.Не съм толкова чиста личност и в помислите си да съм някакъв и аз не знам какъв.В действителност в помислите малко хора могат да се похвалят с истинска и чиста безкористност.
Има филм има и книги когато мислите ни се материализира и изпълняват и до какво води това
Я стани законен и тогава ще говорим. Етикети 180лв., капачки 150лв., буркани 700лв., анализ на меда 145лв., осигоровки, минимум 1200лв., дововор с фирма за борба с вредителите 100лв., документация още поне 500лв. и тегли чертата. Това за 1 тон и се оскъпява с 3лв. меда. Като сложиш бензин, препарати, подхранвания, инвентар и то стана страшно.
Аз имам доста опит в даренията, включая и парични средства. Продължавам така от много години да дарявам. Но относно меда и манастирите, се сещам преди повече от 15 години, сестра ми имаше едни много хубави маркови, чисто нови дрехи за деца, понеже си затваряше магазина и решихме да ги закараме на приюта на бай ти иван. Там ги взеха и ги хвърлиха, оказа се че такива работи не им трябват. Всеки иска пари .... Това не е било случай в който да искаш да се отървеш от нещо, дори напротив. Та затова че много внимавам с даренията, не давам нещо което на някой не му е нужно и ще го приеме като нещо от което искам да се отърва. Та в последните години, честно да си кажа земеделската продукция не я дарявам, или я варим на ракия или я изхвърляме. ... Носил съм пресни плодове в офиса и част от тях така си и остават. Като хората са малумни, нищо не нося, който иска да си купува :)
На мен това ми е ясно, да не говорим че за анализ преди 3,4 години дадох точно 500 лева и то е за моя информация, тогава имах 4 или 6 кошера. Може би вие се оправяте понеже го продавате на дребно. То и затова с меда не ми се вижда точно как ще стане работата, хем е нещо хубаво, хем май и няма толкова търсене ..
Търсене има и то много. Трябва да намериш правилния начин и правилните хора, на които да предлагаш. Но,... всичко зависи от контактите, от обкръжението на човек. От контактите, както се казва тет-а-тет. Мога да кажа, как аз продадох първите си буркани с мед. Просто небрежно сложих няколко буркана до ченгела. И хората идвайки за едно започнаха да купуват и друго. Миналата седмица, пътувайки по работа, си взех кутийка с прашец за собствена консумация. Оказа се, че роднина на клиентите е пчелар и са долу-горе наясно с пч. продукти. Но дойде и въпроса- твоя прашец много шарен, нашия не е такъв. Та, от дума на дума обясних вижданията си, начина на работа...и поискаха да си купят.
За всичко си трябва подход :) .. има да се уча тепърва, ама дали ..
Зарежи манастирите!Отвори компютъра и намери най-близкия детски дом и .....и си ти...
Ето малко кадри от това което мина през нас вчера ..
Началото
https://drive.google.com/file/d/1CSO...ew?usp=sharing
И в разгара си .
https://drive.google.com/file/d/1-7a...ew?usp=sharing
Не знам в коя тема писах за екостопа сложих на 2 кошера по 2 плочки след като махнах магазините и няма проблем засега. Обаче тази седмица смениха прогнозата и пак ще е ад до 40 градуса. След като свалих магазините на част от семействата виждам как са препълнили с мед и свалям да центрофугирам, но това по мой опит показва че майката е слаба, Все пак ще освободя по малко пространство и се чудя на места дали не трябва да махна по 2 пити да извъртя, много мед ...
Майката ми се струва слаба, понеже са забили плодниците на ДБ с мед, а горе има достатъчно място. Винаги майката като не е добре така става. И това че ще извъртя мед едва ли ще свърши някаква работа ..
Много мислех колко пити да центрофугирам и от страх само 1 ... Но може би е добре че е една. Днес се съсипах от работа. Не знам вие как ги правите нещата. Обаче аз започнах от преди 8 до 21 с една лека обедна почивка и вечертя ходих да купувам разни неща. И само 13 са кошерите, като половината мед го бях свалил предния път. Ама то се оказа че като правя нещата сега + прегледи и маниулации, то си отече работата . Особено като се наложи да вадя пита от плодника да я центрофугирам . Може би ще следя за резултат и ако майката снася ще им махна и изцентрофугирам по още една . От 13 кошера само един е по неспокоен, което ми се случва за първи път и този кошер е на мрежесто дъно. Досега не съм имал никога подобен кошер. И в интерес на истината си подрежда нещата, по различен начин от семействата с плътно дъно. Но по-скоро не ми харесва как се държи и как си прави нещата.
Със стандартен ДБ си не е работа то и пчеларството не е кой знае какво.А ако вземеш една крава и я дойш три пъти на ден и храниш цял ден, че има сложен стомах тоест 4са с вместимост 120л. е още по-зор.Но от историята де съм чел много пъти селото и селяните вадят България от разни кризи де ни ръгнат разни мамути де се мислят за цвета на нацията.
Не ти се мешам и друг път съм го казвал мини на модулни ДБ и подържай 10ина броя.Прочети Кемеровската система на проф.Кашковский също и Д. Найчуков и по-малко работа ще има и повече удовлетворение от духовната връзка с пчелите.
Не разбирам, защо се притесняваш? Защо си играеш с една пита, ако плодника е задръстен? Каквато и да е майката, дай им място. Вади четири, пет, колкото са медовите. Има още поне месец за корекции в медови запаси, но за пило време за губене няма. Ако майката не се справя ще го видиш на празни пити и сменяваш без компромис(и по Кашковски). Ако се справя, пак и трябва място. Мрежата на дъното не проблем. Проверен факт многократно. Проблема е в гена на семейството или дразнител, който не си забелязал.
Ами притеснява ме това че когато съм предприемал мерките да освобождавам плодника, няма положителни резултати. И другото е че силните семейства с добри майки имат достатъчно пило. И винаги така става след слънчогледа, когато е късно да се бърника семейството със смяна на майки. Аз поне нямам майки. ... Вкарах им питата посредата, може би утре ако отворя, ще си проличи дали майката е там, минаха точно 2 дни. Ако снася. Ще изкарам още по една или 2 ... Другото притеснение е да не ги намаля откъм мед. Защото при мен най-добре си зимуват ей така, когато са си събрали мед и прашец и не съм ги барал.
Да кажа само за Екостопа, това което виждам е че им предизвиква леки дискомфорти. Те се състоят в това че излизат повече и има завишена активност по прелката и летене покрай кошера. Понеже това слагане на тези плочки върви и със махане на магазини, предвид жегата може да е комбинирано. Не знам това нещо доколко е ефективно и колко помага и колко вреди на пчелите, въпреки че е био. Ама ако ги кара из жегата да се лутат като хамави, не виждам големи плюсове, освен парите които платих за това био нещо си ... Но леко съм раздразнен, като цяло няма научна обосновка на този препарат и не е нормално за тази цена, обясненията да са че е "био" и да смърди на мента навсякъде .. Малко ме е яд, но не много .. Тази плочка беше станала на дърво още след първия ден, не знам какво ще отделя. Беше мека на л..но и на другия ден приличаше на изхабена дъсчица.
П.С - ето затова разчитам на форума да каже, "Ползвай го защо еди какво си и еди що си" или "Не го ползвай защото еди какво и еди що" ....
П.С 2 -- и въпреки че не разбирам от пчели, да си кажа моето мнение за препаратите. Според мен не вършат никаква работа. Това което помага са може би оксаловата и разни био комбинации, ама не тези от аптеките. Превенцията със строителна рамка би следвало да е най-важна. А най-добре е като при мен, да нямаш наоколо пчелини да си прехвърлят заболявания постоянно.
Калояне, Що се занимаваш с тези ленти? Накапи си ги с оксалова 3 пъти през 7 дни и сложи контролни листи да видиш какво пада, че акара основно е в пилото в момента.Ако видиш , че пада немалко сложи и ленти. Екостопа не е лош, но според мен е по-добре оксалова или мравчена киселина. Само гледай температурите да не са над 25 градуса. Аз третирам рано сутрин , да може после да се облетят. Дават го да се захлади, така, че сега е момента.
Аз си купих едно мрежесто дъно и даже е с чекмедже много удобна работа. Ще сложа един бял лист да видя какво пада от екостопа ама в зора не можех да го направя. Е така си го мислих просто да си преправя кошерите които имам в момента един по един. Че така с тези тежки дъна, които имам в момента май не си е работа.
Днес като вадих меда се сетих да снимам разбира се снимах силен де е с 2 плодника и 4 магазина. Далаците са от друг кошер. Плодниците още не съм ги отварял и там има мед. Погледнах ходил съм в активния сезон средно по-веднъж на месец, средата на Април после около 10 май после 22 юни и сега 6 август после мисля октомври за оксаловата киселина и след това по Коледа за питките и после пак април.Излезах 12 от зимата сега са 11ама един ще бракувам.Половината са се роили мед от нула до 1 магазин ама за сметка на това тия де не са от два нанагоре до 4-5 магазина. Не се налага подхранване а ако на някой му липсва ще му дам от тия де имат предимството на работа с два плодника.
Прикачен файл 12252Прикачен файл 12249Прикачен файл 12250Прикачен файл 12251
"бат Гошо" събери и малко прополис да има за богинята на раздора.
За коя от двете:laughing:?
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%...B8%D0%B4%D0%B0
Рядко събирам от питите, но не го използвам
Прикачен файл 12253
Да покажа и аз:
Прикачен файл 12254
Прикачен файл 12255
Прикачен файл 12256
Ами и то душа носи, умаря се - дай мед, дай прашец, дай восък, дай пило. След слънчогледа, август месец, на море, знам че не го пише в книгите, ала трябва.
А с акара си е ходене по мъките. Екостопа е добър, но като превантивна мярка, акара е много инвазивен и не може да се разчита само на това, пък и да беше, при тази цена ..... То, като цяло вече трудно се разчита, на който и да било препарат, но от каквото има и моето мнение, че най- ефективни са мравчената и оксаловата киселина, ала дори и след третиране с някоя от тях, ако след месец да речем намериш пак много акари, не се изненадвай.
Как па тия земеделски химии, всичко тровят, акара не тровят.
Събираме, каквото има:
Прикачен файл 12263
Аз не гледам последните години опаразитеност. Винаги си третирам по едно и също време, нямам близки пчелини. Тази година сложих този екостоп и предната седмица отворих 2 семейства, които гледаха малко пило, само да ги видя в какво състояние са. Бяха много кротки, други години са много агресивни.
Аз не мога да разбера като я гледам тази опаразитеност какво ще стане ? :) Това ми е било интересно. Колкото и да ги наливате с оксалови киселини и други неща. Това ще реши ли проблема. Според мен това е някаква заблуда. ..
Вече станах и аз голям пчелар и изказвам мнения :) :) ... Но колкото по-малко им се мешам нещата стават все по-добре :)) ...
П.С - даже от миналата година не подхранвам въобще нито подбудително, никак . Тази година също няма да подхванвам, имат достатъчно мед и следя каквъв е притока в момента и консумацията. След края на главната паша имам предвид. Иначе пролета какво е нужно давам ..
Но просто при мен откакто гледам пчелите, винаги след като излязат от зимата имат предостатъчно мед .. Предполагам е заради никаквите зими вече.
Не ми се влиза в полемики, но докато променяме условията на животинския и растителния свят, като си мислим че сме много умни, само създаваме проблеми и на природата и съответствие нас. Всякакви сортове, гмо-та и тн са пагубни. Дават повече, но заболяванията стават повече и вредителите по резистентни и агресивни... Ама са дълги теми това . Отделно съсипваме и климата и после третирай на воля, да видим :) ... Нали сме много умни, защо не може да се оправим с един акар. Да кажат пишман учените дето пишат книги и обясняват небивалици.
Темата наистина е дълга и май не е и за тука, но...
Светът наистина е тръгнал на м....та си и рано или късно, ще иде точно там,... или на Марс:laughing:.
А промяната на условията на живота на пч. семейство в частност, започва още с принуждаването му да живее в разборния кошер.
Взимането на мед, прашец, восък и т.н. е не по-малко вмешателство, от третирания, тестове, подхранване, ама го правим, въпреки мнения, като твоето в случая(което по принцип е и мое в общия смисъл).
И... да не забравяме оная приказка на Георги за крайностите...
АЗ следя какво се случва в градината ни. За първи път откакто съм роден градушката унищожи реколтата от грозде изцяло. Другите неша също. Но това дори не е проблема. Тази година изсъхнаха доста дървета и започна доста преди градушката проблемите с тях. Гледам и сушите и жегите зимата по плевен. ПРеди повече от 20 години имаше здрави зими със сняг . Сега нито вали нито има студ. Малко сняг я за ден два за цялата година. . И заболяванията в градината нарастват и вредителите все по-упорити.
Не знам дали ви писах за комарите. Тази година ги нямаше. Но за сметка на това са изцяло тигрови комари, които нито ги чуваш, а ги виждаш чак като са изпили сума му и кръв. Някои от пръскалките дори не им влияят. Нашите комари ще се молим да ги има след време.
Дано не съм прав, обаче тази година в нашия район има масово разпространение на тигровите.
Кой знае?! Нещата последните години се случват,... абе каруцата изпреварва коня.
Я виж, само преди 33-34г. майка ми, като направех някоя беля, ме наказваше да коленича на царевични зърна... Право или криво, направи що годе човек от мен. Пък сега...синтетична утроба, родител1, родител2, безполови деца, които като навършат пълнолетие да си определят пола...:tres::tres::tres:
Знаеш ли, че най- честата причина за бронхиалната астма, е домашния акар? Дори с него не сме се справили. Работата е там, че животинските видове, които се измерват в милиметри и микрометри хич не са лесни за унищожение. Не е същото, като да извършим геноцид над бизони, тигри и китове, за които забележи, че и не ни трябва кой знае каква наука - пушките са достатъчни.
И, да - пчелите и да изчезнат, човешкия род ще изчезнем преди тях със сигурност. Е, разбира се може своевременно да сме открили как да извършваме междугалактически пътувания и на коя планета да се преселим, но към момента по въпроса сме точно пълна нула.
През 50-те и 60-те години на миналия век Пол Хергет събира голям брой данни за именуване на малки планети (астероиди), като дава обстоятелствата на откриването, както и основна информация за произхода на името и за участващите астрономи. Неговият сборник е известен като Имената на малките планети и е публикуван от Обсерваторията в Синсинати през 1955 и 1968 г. Последната публикация съдържа подробности за откриването и наименуването на 1564 малки планети до разгара на Втората световна война през 1943 г. и обхваща от първата открита малка планета - 1 Церера, до 1564 Сърбия. Обстоятелствата за откриването на Хергет по-късно са включени в Речник на имената на малки планети, изготвен от астронома Луц Шмадел от името на комисия 20 на Международния Астрономически Съюз.
Списък на малките планети кръстени на животни и растения.
Вчера се върнах от планината, бях 2 седмици. Тъкмо бяха станали 45 дни откакто сложих екостопа. Сега отворих да махна плочките, има един бонус от тях, че доста заклеяват и за първи път събрах лесно и бързо доволно количество клей. Пчелите са много спокойни, чак се радвам да ви кажа, няма и следа от агресия. За втора поредна година няма да ги подхранвам, тъй като имат достатъчно количество мед. Тази година може и въобще да не ги стеснявам есента, просто като свърши пилото, ще третирам с оксалова и тогава ще преценя.