Да кажа само за Екостопа, това което виждам е че им предизвиква леки дискомфорти. Те се състоят в това че излизат повече и има завишена активност по прелката и летене покрай кошера. Понеже това слагане на тези плочки върви и със махане на магазини, предвид жегата може да е комбинирано. Не знам това нещо доколко е ефективно и колко помага и колко вреди на пчелите, въпреки че е био. Ама ако ги кара из жегата да се лутат като хамави, не виждам големи плюсове, освен парите които платих за това био нещо си ... Но леко съм раздразнен, като цяло няма научна обосновка на този препарат и не е нормално за тази цена, обясненията да са че е "био" и да смърди на мента навсякъде .. Малко ме е яд, но не много .. Тази плочка беше станала на дърво още след първия ден, не знам какво ще отделя. Беше мека на л..но и на другия ден приличаше на изхабена дъсчица.
П.С - ето затова разчитам на форума да каже, "Ползвай го защо еди какво си и еди що си" или "Не го ползвай защото еди какво и еди що" ....
П.С 2 -- и въпреки че не разбирам от пчели, да си кажа моето мнение за препаратите. Според мен не вършат никаква работа. Това което помага са може би оксаловата и разни био комбинации, ама не тези от аптеките. Превенцията със строителна рамка би следвало да е най-важна. А най-добре е като при мен, да нямаш наоколо пчелини да си прехвърлят заболявания постоянно.