Ето малко кадри от това което мина през нас вчера ..
Началото
https://drive.google.com/file/d/1CSO...ew?usp=sharing
И в разгара си .
https://drive.google.com/file/d/1-7a...ew?usp=sharing
Ето малко кадри от това което мина през нас вчера ..
Началото
https://drive.google.com/file/d/1CSO...ew?usp=sharing
И в разгара си .
https://drive.google.com/file/d/1-7a...ew?usp=sharing
Не знам в коя тема писах за екостопа сложих на 2 кошера по 2 плочки след като махнах магазините и няма проблем засега. Обаче тази седмица смениха прогнозата и пак ще е ад до 40 градуса. След като свалих магазините на част от семействата виждам как са препълнили с мед и свалям да центрофугирам, но това по мой опит показва че майката е слаба, Все пак ще освободя по малко пространство и се чудя на места дали не трябва да махна по 2 пити да извъртя, много мед ...
Майката ми се струва слаба, понеже са забили плодниците на ДБ с мед, а горе има достатъчно място. Винаги майката като не е добре така става. И това че ще извъртя мед едва ли ще свърши някаква работа ..
Много мислех колко пити да центрофугирам и от страх само 1 ... Но може би е добре че е една. Днес се съсипах от работа. Не знам вие как ги правите нещата. Обаче аз започнах от преди 8 до 21 с една лека обедна почивка и вечертя ходих да купувам разни неща. И само 13 са кошерите, като половината мед го бях свалил предния път. Ама то се оказа че като правя нещата сега + прегледи и маниулации, то си отече работата . Особено като се наложи да вадя пита от плодника да я центрофугирам . Може би ще следя за резултат и ако майката снася ще им махна и изцентрофугирам по още една . От 13 кошера само един е по неспокоен, което ми се случва за първи път и този кошер е на мрежесто дъно. Досега не съм имал никога подобен кошер. И в интерес на истината си подрежда нещата, по различен начин от семействата с плътно дъно. Но по-скоро не ми харесва как се държи и как си прави нещата.
Със стандартен ДБ си не е работа то и пчеларството не е кой знае какво.А ако вземеш една крава и я дойш три пъти на ден и храниш цял ден, че има сложен стомах тоест 4са с вместимост 120л. е още по-зор.Но от историята де съм чел много пъти селото и селяните вадят България от разни кризи де ни ръгнат разни мамути де се мислят за цвета на нацията.
Не ти се мешам и друг път съм го казвал мини на модулни ДБ и подържай 10ина броя.Прочети Кемеровската система на проф.Кашковский също и Д. Найчуков и по-малко работа ще има и повече удовлетворение от духовната връзка с пчелите.
Не разбирам, защо се притесняваш? Защо си играеш с една пита, ако плодника е задръстен? Каквато и да е майката, дай им място. Вади четири, пет, колкото са медовите. Има още поне месец за корекции в медови запаси, но за пило време за губене няма. Ако майката не се справя ще го видиш на празни пити и сменяваш без компромис(и по Кашковски). Ако се справя, пак и трябва място. Мрежата на дъното не проблем. Проверен факт многократно. Проблема е в гена на семейството или дразнител, който не си забелязал.
Ами притеснява ме това че когато съм предприемал мерките да освобождавам плодника, няма положителни резултати. И другото е че силните семейства с добри майки имат достатъчно пило. И винаги така става след слънчогледа, когато е късно да се бърника семейството със смяна на майки. Аз поне нямам майки. ... Вкарах им питата посредата, може би утре ако отворя, ще си проличи дали майката е там, минаха точно 2 дни. Ако снася. Ще изкарам още по една или 2 ... Другото притеснение е да не ги намаля откъм мед. Защото при мен най-добре си зимуват ей така, когато са си събрали мед и прашец и не съм ги барал.
Да кажа само за Екостопа, това което виждам е че им предизвиква леки дискомфорти. Те се състоят в това че излизат повече и има завишена активност по прелката и летене покрай кошера. Понеже това слагане на тези плочки върви и със махане на магазини, предвид жегата може да е комбинирано. Не знам това нещо доколко е ефективно и колко помага и колко вреди на пчелите, въпреки че е био. Ама ако ги кара из жегата да се лутат като хамави, не виждам големи плюсове, освен парите които платих за това био нещо си ... Но леко съм раздразнен, като цяло няма научна обосновка на този препарат и не е нормално за тази цена, обясненията да са че е "био" и да смърди на мента навсякъде .. Малко ме е яд, но не много .. Тази плочка беше станала на дърво още след първия ден, не знам какво ще отделя. Беше мека на л..но и на другия ден приличаше на изхабена дъсчица.
П.С - ето затова разчитам на форума да каже, "Ползвай го защо еди какво си и еди що си" или "Не го ползвай защото еди какво и еди що" ....
П.С 2 -- и въпреки че не разбирам от пчели, да си кажа моето мнение за препаратите. Според мен не вършат никаква работа. Това което помага са може би оксаловата и разни био комбинации, ама не тези от аптеките. Превенцията със строителна рамка би следвало да е най-важна. А най-добре е като при мен, да нямаш наоколо пчелини да си прехвърлят заболявания постоянно.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))