Аз не гледам последните години опаразитеност. Винаги си третирам по едно и също време, нямам близки пчелини. Тази година сложих този екостоп и предната седмица отворих 2 семейства, които гледаха малко пило, само да ги видя в какво състояние са. Бяха много кротки, други години са много агресивни.
Аз не мога да разбера като я гледам тази опаразитеност какво ще стане ?Това ми е било интересно. Колкото и да ги наливате с оксалови киселини и други неща. Това ще реши ли проблема. Според мен това е някаква заблуда. ..
Вече станах и аз голям пчелар и изказвам мнения![]()
... Но колкото по-малко им се мешам нещата стават все по-добре
) ...
П.С - даже от миналата година не подхранвам въобще нито подбудително, никак . Тази година също няма да подхванвам, имат достатъчно мед и следя каквъв е притока в момента и консумацията. След края на главната паша имам предвид. Иначе пролета какво е нужно давам ..
Но просто при мен откакто гледам пчелите, винаги след като излязат от зимата имат предостатъчно мед .. Предполагам е заради никаквите зими вече.
Не ми се влиза в полемики, но докато променяме условията на животинския и растителния свят, като си мислим че сме много умни, само създаваме проблеми и на природата и съответствие нас. Всякакви сортове, гмо-та и тн са пагубни. Дават повече, но заболяванията стават повече и вредителите по резистентни и агресивни... Ама са дълги теми това . Отделно съсипваме и климата и после третирай на воля, да видим... Нали сме много умни, защо не може да се оправим с един акар. Да кажат пишман учените дето пишат книги и обясняват небивалици.
Темата наистина е дълга и май не е и за тука, но...
Светът наистина е тръгнал на м....та си и рано или късно, ще иде точно там,... или на Марс.
А промяната на условията на живота на пч. семейство в частност, започва още с принуждаването му да живее в разборния кошер.
Взимането на мед, прашец, восък и т.н. е не по-малко вмешателство, от третирания, тестове, подхранване, ама го правим, въпреки мнения, като твоето в случая(което по принцип е и мое в общия смисъл).
И... да не забравяме оная приказка на Георги за крайностите...
Знаеш ли, че най- честата причина за бронхиалната астма, е домашния акар? Дори с него не сме се справили. Работата е там, че животинските видове, които се измерват в милиметри и микрометри хич не са лесни за унищожение. Не е същото, като да извършим геноцид над бизони, тигри и китове, за които забележи, че и не ни трябва кой знае каква наука - пушките са достатъчни.
И, да - пчелите и да изчезнат, човешкия род ще изчезнем преди тях със сигурност. Е, разбира се може своевременно да сме открили как да извършваме междугалактически пътувания и на коя планета да се преселим, но към момента по въпроса сме точно пълна нула.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))