Страхотен клип чел съм че търтей си вади оная работа само в полет или ако му се отреже главата - баси съдбата.
Преглед за печат
А то не винаги пчеларя е виновен и не винаги може да се спре роенето, може би е добре да се рой и да се използва роенето в полза на пчеларя. Според мен не е слаб пчелар този който му се рои кошер а този които не може да го използва пълноценно.
Разбира се тук не говоря за пчелар който не е своенвременно разширил и т.н.
Прав си жоре.Виждал съм как убиха 12 майки от един рой който бях хванал.Ако е вярна тезата на Трендафил съм загубил 12 отводки.
Развитието на семействата,тази година тръгна с месец по рано и приключва месец по рано,въпреки времето навън.За това пилото е вече към края си...при мен пилото е средно 2 рамки,а миналата година по това време беше два пъти повече....Кога ли ще тръгне пилото този сезон???Струва ми се,че за таз зима ще трябва повечко медови запаси....освен ако зимата не свърши още през януари..
Част от запасите които им бях оставил са ги обърнали в пило. Сега масово имат по 3 - 4 рамки с пило и по малко запаси, което за мен значи че ще трябва да дам храня Януари сега вече е късно. Все пак не са оформили още зимното кълбо и ще преценя окончателно през Октомври.
Та сега съм в преходен период ,меда лежи върху пудрата , виното ври в бидона , прасето грухти в кочината, зелето още необрано... sweating;Абе кой каза, че пчеларската година завършвала месец Август??;)
След този дъжд снощи, очаквам цъвтеж на плевели.
Основни-основни,колко да са основни.Августовските ми майки в момента имат на 4р(дб) пило.Дали вече са основни?И аз имам майски майки,но те са с до 2 рамки пило към момента.По 2 рамки пило имат и миналогодишните(около 10%)Питам се кое е по доре;2 рамки пило и пълен плодник с пчели или 4 рамки пило и 7-8 междурамия пчели.
Здраво се храни НЕ нова майка.А младите майки(изведена след последна паша) разбират само и от намек за "паша" от сироп.Всички майки преминали през поне една паша,за мен са НЕ млади....
Ето нещо над, което си струва да помисля. По принцип винаги новите майки ги правя след акацията или липата защото семействата са най силни а паша няма но защо не и през Август след слънчогледа и след миграцията на пернатите. Ако последната паша е до края на Август то тогава дали ще могат да се оплодят , Септември например?
Могат да се оплодят, аз в момента чакам две,а преди няколко дни пронесоха две.Миналата година една пронесе около 22-23-ти септември.Лично аз смятам, че през август се постигат много добри резултати с оплождането, поне при мен бе така тази година.Една такава подмяна на майки през август дава повече пило и по-силни семейства на влизане в зимата.
И аз работя така, пролетта правя около 40 отводки и след това само давам на кошерите пило от тях. Иначе съм имал самосмени септември и стават много хубави майки. Но така като правя отводките по едно време ми е по лесно, а и пернатите тогава не са толкова активни.
Бях предизвикал нападения между семействата, но късмета на начинаещия явно пак проработи. Всички са ми живи и отводката за която се притеснявах е одържала фронта. На ортака една е дала фира няколко дена след нападението, защото още не са успели да вдигнат всичкия мед. Дано няма връзка с моето, че някак си ми е гузно.
Благодаря още веднъж на Ангел Йосифов за съветите който ми даде.
Вчера им дадох нозвевита към 17.00ч. и направиха много хубаво облитане от радост. Осите са станали много нахални, само чакат да отворя хранлката и влизат вътре и в кошерите влизат като в тях си а пчелите почти не ги закачат добре че не са много.
Махнах лентите, приключих и с нозевита и сега остава само ОК ноември. Поглед от горе семействата изглеждат средна хубост. Масово гледам пчеларите ровят в кошерите, какво търсят не знам, аз мойте след 15ти Август като ги "зазимя" не ги закачам. Само отворя от време на време по 1-2 да не ме забравят :::)))
Аз пък горе долу от тогава почвам да ги човъркам,до преди десетина дена.Мед имат-от утре да трупа сняг.Ни ленти,ни ОК,не мисля да третирам(не правете това).Само йод за мое успокоение.Днес прехвърлих едно семейство в нов кошер;пило колкото длан,яйца не видях,майката тазгодишна(май),мед-20кг.,спокойни,вкарват по малко прашец.......
Прави ми впечатление кроткоста на пчелите.Започвам да си мисля за една конспиративна теория,при която ни пръскат за да подтиснат агресията.Та си мисля,дали пчелите не са прихванали от пръсканията...
В събота и неделя отворих и проверих всички семейства. След последното вадене на мед имаше загуба на 2 бр. майки. В едното семейство новата майка бе пронесла и имаше пило пред запечатване, а в другото - не. Сметнах, че три седмици след излизането й на бял свят са и достатъчно време, за да си намери мъжки екземпляри, но тя така и не бе срещнала такива, та затова я пратих да ги търси по поляната. От останалите намерих един друг без майка със запечатени маточници и пило. 3-4 часа след като разруших маточниците придадох от резервите майка, а така също и на другия чиято майка продължаваше да търси мъжки по поляната. Иначе семействата са с по 13-15 кг. запаси и с х2 питки ще прескочат зимата. Иначе наистина семействата бяха учудващо спокойни за сезона, като за всичките отваряния и ровичкания до първа пита с разнообразно пило получих само 2 ужилвания. Следващо отваряне - през януари, за питки. Следва третиране с ОК в началото на ноември.
П.С. Понастоящем повечето са с по една-две не пълни рамки пило.
Колега може ли да споделиш как използваш йод и с каква цел. Чел съм малко за него както и във форума беше писано малко за него преди време и бяха дадени клипчета един руснак накапваше отгоре на рамките с него. Тъй като ОК чета хубави и лоши неща, лентите са ясни. Мерси ти предварително :)
Моите също са изключително кротки по това време-чудна работа.
За йода това което е знам е на 1л дестилирана вода се добавя 30мл "ЙОДАСЕПТОН" 10% и се напръсква върху рамките.Аз ги напръсках края на миналото лято така, но тази година пропуснах и все още се чудя добре ли направих или не.Причината-йода убива наред, не само бактерии и патогени ами и чревната микрофлора в организма на пчелата.На мен също ще ми е интересно Ангел да сподели от колко време третира и впечатления? hi;
Йод слагам превантивно сега и на пролет в сиропа-2-3 подхранвания и през януари в питката пак капвам.Не съм забелязал да му се мръщят.Йодът е една от съставките на нозестата.На литър сироп или килограм тесто капвам по 6-8 капки.Всъщност 6-8 капки йод се съсържа в количеството нозестат за литър сироп.От 6-7 години използвам йода.Честно казано не знам какъв е ефекта,но не съм виждал и насрани пчели....Като купувам йода казвам на аптекарката,че ми трябва за пиене,защото знам,че има такъв който не се пие.
В неделя бях на пчелина и отворих 5 произволни кошери. Два от тях имаха на по две рамки запечатено пило с размерите на две цигарени кутии една до друга, едно с диаметъра на водна чаша, а останалите две нямаха затворено пило. Майките им осеменяваха, но освен яйца, нямаше ларви или запечатено пило. Няколко дни преди това им дадох и последната хранилка с инверт и за 4 дни почти всички го бяха свалили въпреки ниските температури. 12 капана за оси и стършели се бяха напълнили, но като гледам как осите неспират, за следващата седмица ще кача с 8-10 бр. на капаните. За сега няма разграбени семейства от тази напаст.
Какви капани ползваш? Аз тази година нямам никакъв успех с моите.
Медена вода от промивка на разпечатките, може и с малко захар и 10-15 капки оцет, за да не влизат пчелите. Разтвора наливам в пластмасови бутилки по 1,5л минерална вода. Режеш и обръщаш гърловините на шишетата. Има го описано някъде из форума... В някой от шишетата сипвам и по малко бира. Предпочитат се от стършелите. Не съм забелязал да имат предпочитания към конкретна марка ;). Периодично трябва да се изхвърлят умрелите оси и стършели, за да има къде да влизат следващите жертви. За трета или четвърта година работя така и съм доволен.
За пролетта ми препоръчаха една отрова, която се сипва в 2л вода и смятам да накисна малко риба в нея, която да покрия с едра мрежа да не я ядат котки и кучета - това е по една руска рецепта...руснака обясняваше, че осите хранят с рибата пилото си и така затриваш целите им колонии. При ранна пролет смятам, че би дало голям ефект при борбата с осите.
Благодаря. И аз с такива шишета, но при вариант само с бира, ниищо не става. С подсладена вода (без мед) пак резултата е мижав. Оцет не съм слагал, но ше пробвам до година.
Юрий, от няколко години прилагам друг метод, но при мене няма много оси и те влизат, но основно са стършели. Когато разтапям стари пити в восъкотопилката, черната чорба след като стегне восъка я взимам и наливам бира в нея, оставям я на пчелина известно време да повкисне, като през това време ако ям някакви плодове, отдпадаците ги хвърлям вътре. Наливам в стъклени шишета от безалкохолни с дълго тясно гърло. Каквото влезе там си остава.
Благодаря за идеята, ще пробвам и нея.
Моите капани ги правя от шишета на кола,защото са по твърди ,на зоната,където се разширява,изрязвам малко П образно прозорче,около 3см.с макетно ножче,така изрязаната част се подгъва на долу,получава се отвор през,който влизат всички гадини.В шишето малко нарязана ябълка,малко оцет,захар или мед и биричка за разкош.За късо време стършели,оси,мухи и разни гадини и шишето до половина.Според резултата,го намирам за сполучлив капан,опитайте и ще се убедите сами!п.п.Капачката затворена!Успех!
Тази година оставих кошерите на мрежестите дъна, но ме притеснява дали белките няма да скъсат мрежата. Сложил съм от този вид http://www.pchelarstvo.com/15473/.
Изглежда ми крехка а при мен е пълно с белки.
Помня преди доста години на село белка беше разковала кокошарника и издушила кокошките. Баща ми поръча от завода да му направят капан който беше обвит с рабицова мрежа, на сутринта намерихме само една дупка в мрежата. После заложихме клюса и се беше хванала само за крака и си го беше прегризала да избяга. Така че съм виждал на какво е способна за това ме е малко страх.
Предната пролет имах проблем с белките(не знам една ли е извършила набеза), бяха ми изкъртили мрежата на един кошер и драпала ли драпала по питите от долу през дъното.Тъй като не беше на цяла мрежа дъното а на прозорче не е успяла да направи повече щети.Половината пчели от семейството бяха изпаднали през дупката и сутринта ги намерих на кълбо,след като се позатопли се разлетяха и се прибраха.Взех капан от познат и за около седмица
се хванаха 3бр.От тогава не съм имал проблем, но напоследък забелязвам доста техни изпражнения из двора и пак ме обзема притеснението.
п.п. нападнатия кошер бе видимо изместен настрани и това бе причината да видя станалата беля веднага
В изпражненията има следи от семки и люспи на полодове.Не си прави тоалетна както например язовеца, а където я хване нуждата.Белката си хапва с удовослтвие плодове, а когато има малки за хранене освирепява и яде всичко и най-вече тогава напада кокошки и други домашни животни.Не живеят по единично, има ли една значи са много(поне 3-4).Това ми е информация от ловджия.
Преди 6-7 години семейство белки презимува в тавана на вилата(два етажа!!!!). Тогава нямах пчелички и не се притеснявах, нито съм наблюдавал следите им. Пролетта изрязах клоните на брезата, по които се катереха и филма приключи. Сега обаче се чудя каква стръв и какъв капан да използвам за да не изловя котетата на комшията. Ето това е интересно http://m.vbox7.com/play:6b62ed5cf9 . Вижда се, че материала трябва да е по-солиден. Удобното е, че капана не умъртвява и котките ще минат метър;).
Катери се по стената като катерица.
Не е таралеж. Отгледахме таралежче в къщи и му познавам 'следите'. На това не му стигна ливадата и се е качило на 35-40см дънер, също и на каменна мивка за да си остави маркера. Ще снимам този уикенд, просто не се сетих.
Миналата година декември умря един кошер,и реших да оставя рамките с меда в сандъка.Затворих мишият предпазител напълно /за да не го разграбят пчелите/ и го забравих.Напролет белката беше разкъсала мрежата на дъното/размер 15/15 см/ и изяла всичкият мед. Восъка,летвите и тела бяха разпръснати наоколо.Останалите живи кошери не бяха атакувани-не подценявайте белката-тя е страшно животно.Иначе изпражненията и са по почти всички капаци в пчелина.
Ако искаш да ги заловиш, жертваш 10-15 кг мед. Сипваш в по голяма тенджера меда и я оставяш отворена вечерта в някоя стая или навес кадето се разхождат. Влезе ли вътре меда зацапва космите му и няможе да излезе, натискаш му с пръчка главата да се удави в меда. Хвърляш го и оставяш тенджерата на същото място без да бараш нищо. Брат ми тази пролет така 5 бр ги издави, всяка вечер влизаше по едно. Предните две зими му бяха изгризали сумати кошери.
Тази сутрин хвърлих бегъл поглед през стъклата.На почти всички,беа най слабите, горния край на кълбата са в хранилките(мюлерови),не знам какво да мисля.
Не ги мисли. Остави ги няколко месеца на спокоиствие. Утре-други ден като се покаже слънцето ще ги видиш даже че излизат навън, не само до хранилката.
П.П. Все ми се иска да има някоя тема за живота на пчелното семейство през годината.... По месеци, по сезони, ако трябва и по дни. Ама написана от учен човек. Който е работил в институт например...знам ли. Да е изследвал, да е писал книги.... Доказан човек. Всъщност, може и да се препише от него, но да има някаква тема по въпроса.....:yo:
Валка не бързай толкова и това време ще дойде сега съм на майките:bigsmile:.
Намерих такава тема. В “пчеларски технологии“- “календар на пчеларя“. Но колегите са спрели до м. Април. Ако искат, нека продължат Моля. Мисля, че ще е добре за млади и начинаещи. Пък и за по-напреднали. Не може да се помни всичко наизуст, нужно е да се подсещаме понякога.:yo:
Мед мед ражда.Филмът е имено работа на пчелина по месеци.https://www.youtube.com/watch?v=RZ7FbgbCpJc
Нищо! Само че,за какво кълбо говориш? Вечер–да.Но денем–не.Днес,10.38ч. си фъркат все едно е ранна пролет–температура на сянка/там е т–ра/ 8–9гр. И дори си носят прашец–мръсно бял до жълтакъво.Предполагам че има още цъфнала бамя.Вятъра,силен –север,североизток.Не очаквах такава активност.ИЗНЕНАДАН СЪМ.
Темата е за Северозападния район, тук от 15 - 20 дни почти всеки ден вали, напоследък и мъгли се спускат пчелите много рядко излизат да се облитат....
Да,колега! Това уточнение го прочетох преди да пиша своя пост.Но явно сте пропуснали поста на колегата с 6 –те градуса.Това е причината да му дам пример какво правят и при 8 градуса.Просто,притеснения та му са напразни.Знаете ли как минават тези 4 месеца с постоянно глождещата те мисъл–Защо бяха в хранилката при тази ниска температура? Живи ли са? Те, това ми беше идеята,да го успокоя,но завоалирано.А сега какво?Директно в кокъла.
След 20тина дена гадно време, днес приятен слънчев ден. Нямах работа на пчелина, но си взех едно кафе и отидох да го изпия там да им се порадвам, че ми беше домъчняло. Направиха по няколко облитания и постиха каквото имаше за чистене.
И аз обиколих пчелите днес да видя как са след драматичното превозване преди няколко дни в мъглата и дъжда. По външни признаци всичко беше наред, в сряда и четвъртък го дават по топло, ще вадя лентите и ще третирам с нозевит и ще ги погледна бегло и вътре как са ....
В събота сутринта минус 5 градуса. Така коментираха приятелчетата в кафето. Външните чешми бяха замръзнали, също и водата при животните в съдинките.:yo:
Прикачен файл 7832
Варовития ми кошер.
Днес беше много приятен ден, слънце и температура около 5 градуса. Използвах момента и третирах с ОК с което приключих работата на вън и започвам да действам в работилницата. Искам да направя на всеки кошер наставка за хранене, има да правя още чекмеджета за прашец, рамки и още неща, работата край няма. :) Прасето расте скоро ще има и свинско с винско след края на работния ден.
Видимо от горе мед имаха всички кошери, има и малки кълба има и средни има и големи. На слънчогледа ги бях изравнил всички кошери, но майката си казва думата, интересното е че всички слаби кошери са с млади майки. В оплодните сандъчета има кълба по на 2 рамки, оставих ги за опит, но мисля че няма да имат проблеми да иззимуват. Но и поливната да изкарат пак е ще е от помощ пролетта, няколко резервни майки, а тогава винаги трябват :)
2 кошера съм забравил да и отворя прелката на 2рия корпус и кълбата са някъде на долу, всички останали са ударили тавана точно да отвора в предната част. Стремят са да са по близо да свежият въздух. Събота ще видя как е положението с акара.
Има по 50тина акара само, доволен съм. Предните години бяха значително повече.
Вчера и аз третирах с ОК чрез накапване , другата неделя ще видя резултата .
В събота беше прекрасно време и реших да отида на пчелина да нагледам кошерите.Отидох по обяд , а температурата на въздуха беше 14 градуса.Направих преглед на всички кошери и установих , че имат достатъчно мед за изкарване на зимата.Влага нямаше , пък и от какво ли да има , кошерите са на завет и на припек , нямаше такива валежи , а от мъглите не може да влезе толкова влага.Беше ми много кеф , липсваше ми това удоволствие което изпитва човек при тази дейност! С нетърпение очаквам пак някой хубав ден за да отида на пчелина.
Контролните листове след третирането с ОК показаха 100-тина акара при мен при семействата на 1 или повече сезона, и над 200 акара при тазгодишните отводки. Не успях да ги третирам август, единствено съм борил акара тази година със строителна рамка в началото на лятото, когато почти нямаше акар в търтеевото пило(явно резултат от третирането миналата година по това време с ОК).
Можеш да очакваш повишена зимна смъртност и със 100% сигурност бавно развитие на пролет и евентуално още смъртност.
Пролетното развитие зависи от съвсем други неща.:yo: Рости, не толкова черногледо. Дай го малко по-оптимистично.:yo:
Дали е черногледо или не ще разберем напролет, живот и здраве!
Пролетното развитие зависи само и единствено от баланса на умиращи и излюпващи се пчели. При семейства които не са третирани преди излюпването на зимните пчели пролетното развитие много се забавя защото наблюдаваме по ранно измиране на зимните пчели. Кошера тръгва силно и след 10.03 развитието пропада в дупка. Семейството стои на едно ниво и почти не се развива до средата на април. През това време третираните през август предната година семейства са станали двойно по-големи от не третираните.
Здравей Рости,
на 13,08 третирах семействата с фурмитом и преброих от 300 до 800 акара на кошер.
Моля за съвет да третирам ли с ОК сега или да не тровя допълнително пчелит?
Моят опит показва точно това което ви споделих. Всеки си има глава на раменете и си решава сам. Освен това понятията силно или слабо семейство, бурно или забавено развитие са много разтегливи. За това няма да споря. Аз след като видях ефекта от закъснялото третиране повече няма да си позволя да закъснявам или да не третирам. Жив и здрав, колегата може и да сподели на пролет кой е бил прав.
Не веднъж сме говорили че няма значение колко акара са паднали, а е важно колко са останали. Днес пак го дъвкахме този въпрос ама не знам в коя тема. Най-правилно е да направиш тест и да решиш какво да правиш. Имаш време до неделя. След това става студено.
Това ми звучи прекалено крайно! Според мен теорията ти издиша за бавното пролетно развитие.Аргумента ми е,че след като падне акара от пчелите ,така или иначе те умират поради нарушената им хитинова обвивка.Но нека колегата да сподели напролет живот и здраве!
Въобще не става дума за апокалипсис. Стига сте преувеличавали. Написах го ясно и точно. Завишена зимна смъртност и по-бавен старт.
Не мога да разбера, защо хората които не третират са толкова доволни. Сякаш те не са минали през един тежък период когато са спрели да третират. Сякаш не разбират, че акара еволюира по бързо от пчелите. Играта на руска ролетка ви харесва, защото не се издържате от пчеларство. Ако това ви е основния доход дали ще сте толкова смели. Дълбоко съжалявам че се обадих. Просто днес висях с часове пред един кабинет и нямаше какво да правя и взех малко повече участие. Успех с вароа и много мед през новия сезон.
Вярно, че година с година не си прилича, но мога да споделя какво стана миналата година, след като отново бях третирал само един път - в началото на Ноември. Нулева зимна смъртност, а за развитието ми е малко трудно да преценя, защото всички си спомняме какво беше времето Февруари, Март и Април и след това какво беше Май и Юни, но е факт, че всичките ми семейства бяха в предроево още в края на Април.
п.п. Както казах ще споделя напролет какво е положението и също така длъжен съм да кажа, че извадката ми не е много представителна, тъй като кошерите ми са малко на брой.
Благодаря,но няма да ми трябва.От 5 години"третирам" само със строителна рамка,нова майка и др мероприятия.Третирам със варостоп хванатите чужди рояци.А преди 5 години третирах с ОК через накапване през януари,когато поставях и питките.Смъртноста винаги ми е била символична.Може би се дължи на това,че района не е пренаселен с пчели.Rosty_sz e прав,ако се изхранвах само със пчеларство.....
Да ги видиш ти къде са си направили кълбето.:yo:
Прикачен файл 7917
Починах си малко и започвам с работата, вчера направих 20 наставки за хранене. Направил съм и разрез да влизат цели пити, малко са ниски 35мм.. но такъв ми беше материала.
Хванал съм в снимката и сиропа за капаните за оси пролетта (премита разпечатка останала да вкисне)
Защо не направи предната и задсна страна с по 1см материал, вместо да режеш такива канали ще можеш да поставяш всякакви рамки където поисаш...
Познавам човек с такава практика, гледа 8рамкови лр кошери... преди 4 години бяха към 400 сега незнам, но не ползва питки. Направил си е таблите така, че да ги обръща и да слага рамка. Казва че януари взема крайна рамка от кошера, слага и найлон и обръща таблата а хранилките ги пребира за измиване и дезинфекция. По-късно пак го прави с другата крайна рамка и хоп идва пролетта... има 2 свободни рамки за пило....
Сутринта ходих до кошерите на полето. Всичко замръзнало. Локвите замръзнали целите, като мина с джипа през тях леда не се пука. Иначе кошерите на полето ме изкефиха. Хубави кълбета на по 4-5 междини. Действително мястото на пчелините не е в населени места. Искат паша. Както овцете искат паша, кравите например така и пчелите. Искат свобода и паша. Ама пустите му кражби. Ама никой не прави нещо по въпроса...... По програми, в наредби....или закони....:yo:
Има си предимства и когато кошерите са в населените места. Пролетно време в дворовете е пълно с овошки. След това цяло лято та дори и есен градинките в дворовете са пълни с цветя и има много принос на прашец именно от градинките и дворовете, докато в полето в един момент всичко изсъхва и е трагедия.
Много интересно,до сега не се бях сещал за такова подхранване. Задължително ще го пробвам тази зима. И мисля,че не трябва да ги разпечатваме.Който е хранил така, нека сподели все пак,ще сме благодарни.