Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 299 от 677 ПърваПърва ... 199249289297298299300301309349399 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,981 до 2,990 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Пролетното развитие зависи от съвсем други неща. Рости, не толкова черногледо. Дай го малко по-оптимистично.
    Пролетното развитие зависи само и единствено от баланса на умиращи и излюпващи се пчели. При семейства които не са третирани преди излюпването на зимните пчели пролетното развитие много се забавя защото наблюдаваме по ранно измиране на зимните пчели. Кошера тръгва силно и след 10.03 развитието пропада в дупка. Семейството стои на едно ниво и почти не се развива до средата на април. През това време третираните през август предната година семейства са станали двойно по-големи от не третираните.

Наблюдател
    Регистриран
    04.08.2015
    Пчеларски район
    обл Шумен
    Здравей Рости,
    на 13,08 третирах семействата с фурмитом и преброих от 300 до 800 акара на кошер.
    Моля за съвет да третирам ли с ОК сега или да не тровя допълнително пчелит?
    Този пост е редактиран от Илия Илиев; 23.11.2016 в 16:19. Причина: грешка в цифрите

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Пролетното развитие зависи само и единствено от баланса на умиращи и излюпващи се пчели. При семейства които не са третирани преди излюпването на зимните пчели пролетното развитие много се забавя защото наблюдаваме по ранно измиране на зимните пчели. Кошера тръгва силно и след 10.03 развитието пропада в дупка. Семейството стои на едно ниво и почти не се развива до средата на април. През това време третираните през август предната година семейства са станали двойно по-големи от не третираните.
    Несъм съгласен. От 4 години третирам 1 път годишно, след 15-ти октомври, и не съм забелязал такова нещо.( през Март да боксува кашера).

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Можеш да очакваш повишена зимна смъртност и със 100% сигурност бавно развитие на пролет и евентуално още смъртност.
    Демек мойте направо да ги отписвам,че и да си подготвя пари за пчели и пчелни продукти за догодина...

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Несъм съгласен. От 4 години третирам 1 път годишно, след 15-ти октомври, и не съм забелязал такова нещо.( през Март да боксува кашера).
    Моят опит показва точно това което ви споделих. Всеки си има глава на раменете и си решава сам. Освен това понятията силно или слабо семейство, бурно или забавено развитие са много разтегливи. За това няма да споря. Аз след като видях ефекта от закъснялото третиране повече няма да си позволя да закъснявам или да не третирам. Жив и здрав, колегата може и да сподели на пролет кой е бил прав.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Илия Илиев Виж публикацията
    Здравей Рости,
    на 13,08 третирах семействата с фурмитом и преброих от 300 до 800 акара на кошер.
    Моля за съвет да третирам ли с ОК сега или да не тровя допълнително пчелит?
    Не веднъж сме говорили че няма значение колко акара са паднали, а е важно колко са останали. Днес пак го дъвкахме този въпрос ама не знам в коя тема. Най-правилно е да направиш тест и да решиш какво да правиш. Имаш време до неделя. След това става студено.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Демек мойте направо да ги отписвам,че и да си подготвя пари за пчели и пчелни продукти за догодина...
    Бе направо си купи мед. 3.60 кво му плащаш. Да те жилят.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Можеш да очакваш повишена зимна смъртност и със 100% сигурност бавно развитие на пролет и евентуално още смъртност.

Това ми звучи прекалено крайно! Според мен теорията ти издиша за бавното пролетно развитие.Аргумента ми е,че след като падне акара от пчелите ,така или иначе те умират поради нарушената им хитинова обвивка.Но нека колегата да сподели напролет живот и здраве!

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ачка,не се притеснявай след този апокалипсис описан по–долу.Имаш от мен 1 отводка на 5 рамки ДБ от с–во което само се справя с осмокракия,с много малка твоя подкрепа.Без химия.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Въобще не става дума за апокалипсис. Стига сте преувеличавали. Написах го ясно и точно. Завишена зимна смъртност и по-бавен старт.
    Не мога да разбера, защо хората които не третират са толкова доволни. Сякаш те не са минали през един тежък период когато са спрели да третират. Сякаш не разбират, че акара еволюира по бързо от пчелите. Играта на руска ролетка ви харесва, защото не се издържате от пчеларство. Ако това ви е основния доход дали ще сте толкова смели. Дълбоко съжалявам че се обадих. Просто днес висях с часове пред един кабинет и нямаше какво да правя и взех малко повече участие. Успех с вароа и много мед през новия сезон.

Страница 299 от 677 ПърваПърва ... 199249289297298299300301309349399 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •