Какви капани ползваш? Аз тази година нямам никакъв успех с моите.
Какви капани ползваш? Аз тази година нямам никакъв успех с моите.
Медена вода от промивка на разпечатките, може и с малко захар и 10-15 капки оцет, за да не влизат пчелите. Разтвора наливам в пластмасови бутилки по 1,5л минерална вода. Режеш и обръщаш гърловините на шишетата. Има го описано някъде из форума... В някой от шишетата сипвам и по малко бира. Предпочитат се от стършелите. Не съм забелязал да имат предпочитания към конкретна марка. Периодично трябва да се изхвърлят умрелите оси и стършели, за да има къде да влизат следващите жертви. За трета или четвърта година работя така и съм доволен.
За пролетта ми препоръчаха една отрова, която се сипва в 2л вода и смятам да накисна малко риба в нея, която да покрия с едра мрежа да не я ядат котки и кучета - това е по една руска рецепта...руснака обясняваше, че осите хранят с рибата пилото си и така затриваш целите им колонии. При ранна пролет смятам, че би дало голям ефект при борбата с осите.
Keep Walking...
Благодаря. И аз с такива шишета, но при вариант само с бира, ниищо не става. С подсладена вода (без мед) пак резултата е мижав. Оцет не съм слагал, но ше пробвам до година.
Юрий, от няколко години прилагам друг метод, но при мене няма много оси и те влизат, но основно са стършели. Когато разтапям стари пити в восъкотопилката, черната чорба след като стегне восъка я взимам и наливам бира в нея, оставям я на пчелина известно време да повкисне, като през това време ако ям някакви плодове, отдпадаците ги хвърлям вътре. Наливам в стъклени шишета от безалкохолни с дълго тясно гърло. Каквото влезе там си остава.
Благодаря за идеята, ще пробвам и нея.
Моите капани ги правя от шишета на кола,защото са по твърди ,на зоната,където се разширява,изрязвам малко П образно прозорче,около 3см.с макетно ножче,така изрязаната част се подгъва на долу,получава се отвор през,който влизат всички гадини.В шишето малко нарязана ябълка,малко оцет,захар или мед и биричка за разкош.За късо време стършели,оси,мухи и разни гадини и шишето до половина.Според резултата,го намирам за сполучлив капан,опитайте и ще се убедите сами!п.п.Капачката затворена!Успех!
Тази година оставих кошерите на мрежестите дъна, но ме притеснява дали белките няма да скъсат мрежата. Сложил съм от този вид http://www.pchelarstvo.com/15473/.
Изглежда ми крехка а при мен е пълно с белки.
Преди 6-7 години семейство белки презимува в тавана на вилата(два етажа!!!!). Тогава нямах пчелички и не се притеснявах, нито съм наблюдавал следите им. Пролетта изрязах клоните на брезата, по които се катереха и филма приключи. Сега обаче се чудя каква стръв и какъв капан да използвам за да не изловя котетата на комшията. Ето това е интересно http://m.vbox7.com/play:6b62ed5cf9 . Вижда се, че материала трябва да е по-солиден. Удобното е, че капана не умъртвява и котките ще минат метър.
В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))