Този уред ще се окаже безценен, сега като се пийвам винцето, което е направено с нея а и ако може и питки да прави.... ехеее...
Купил съм я от Аграна, а те са директен вносител и дават най-ниската цена в България. Сръбска цвеклова захар също купувам с тирове от Аграна. С тази фирма вече имаме традиции и не вярвам да се опитат да ме излъжат с цената. Иначе точно за колко съм я купил ще разбера като погледна фактурата, защото предишната цена ви я казах приблизително .......
Ако кажеш, че КБП ще започне да закупува дерекно от Аграна, веднага ставам член на организацията.Ето откаде може да дойдат средства за самоиздръжка.Никой няма да го заболи сърцето ако плати още 2-5% отгоре, така и така парите ще се харчат пак за негово добро.
Пристигнаха двете машини и днес се опитахме да ги ползваме. Появи се следния проблем - пружините на валяците се задействуват от твърдата храна и самите валяци се раздалечават един от друг. Пак става питка, но с ненормирана дебелина - една питка става по-дебела, а друга - по-тънка. Решихме да премахнем пружиниращия механизъм и да фиксираме валяците на строго определено растояние един от друг. Направихме го, но възникна друг проблем - колкото и да стягахме болтовете, валовете все се приплъзваха настрани. Явно страничната сила е много голяма.
Най-накрая ни писна и свалихме валовете от машината и си ги монтирахме на наша собствена конструкция от здрави негънещи се квадрати. Сигурно имаше и друго решение, за да не приплъзват, но това ни се видя най-лесно и бързо. Все пак имахме готова конструкция и трябваше само да пробием 6 дупки. Машината е готова и работи, но в момента валовете са много близо и в една кесийка се събира 700g храна, а не 1kg.
Тъй като си купихме и резервни валове, утре сутринта ще направим още един експеримент. Ще занесем валовете на стругар, за да отнеме по 2 милиметра от острите ръбове, и така няма кесийките да се мачкат толкова много. Като заработи всичко, ще щракна някоя друга снимка и ще ги кача във форума.
Здравейте колеги.Има ли някой мнение и опит с готовата храна на Bee Home.Предварително му благодаря.
Аз преди време му бях предложил на Матеев идеята КБП да направи нещо като онлайн магазин, от който пчеларите да купуват и печалбата да отива в касата. Примерно аз си купих през интернет към 80кг. сироп есента. Матеев има машина за сироп, ако го продава на пазарни цени през сайта на конфедерацията със сигурност бих си купил от него за да подкрепя сдружението. Като добави в сайта разни други дреболии и стават нещата. Веднъж годишно може да пусне статистиката на магазина с това кой пчелар/клиент с колко е подпомогнал конфедерацията като сума, нещо като финансов отчет (за да не си мислят хората че си ги слага в джоба парите) и ето пари за издръжка.
какви са недостатаците на сухата храна на тошев в тарелки по 1кг е и цената е 1лв 80ст с ддс
Никой ли не използва тази храна на Bee Home за подхранване на пчелите.
При направата на моята самоделна разточваща машина допуснах същата грешка - направих отворите в конструкцията по широки отколкото са захващащите болтове и сега колкото и да ги стягам след време пак се раздалечават валовете (страничната сила наистина е много голяма колкото и да не е за вярване). Вариантите са ми два, или да преместя валовете малко в страни и да ги фиксирам неподвижни (с нови дупки), или на единия вал да измисля някакъв законтрящ механизъм който да не му позволява да се измества настрани (другия да бъде фиксиран в крайно противоположно на усилието положение). В началото и аз мислех да ползвам подобна гроздомелачка за разточване, но много ме притесняваха назъбените валове, така ще ми бъде много интересно какъв е крайния резултат от използването й.
Колеги 3 години храня с Апифонда като режа филии около 8-10 милиметра и ги слагам директно върху питите. Нямам случай да се разтече или изсъхне. Мисля че Апифондата няма нужда от разни пликчета найлонки и тям подобни. Иначе свалям шапка на Матеев за споделения опит.
Аз я ползвах 2013 г. пробно като бях взел с ванилия и с тимол - за проба от 2-та вида.
За мен не е добър вариант.С тимола така си и остана - почти неизядена.
Днес си сглобихме машината, като ползвахме само двата вала, сложени на наша стойка. На струг отнехме по 2 mm от валовете, за да не са им толкова остри ръбовете. След това за около 4-5 часа 2-ма човека разточиха около 400 питки. Ами това е - всичко работи. Има 2 тънкости, които и сами ще си ги откриете:
1. Топката с питката се набутва до самото дъно и се натиска към ъглите, за да може после при разточването ъглите хубаво да се запълнят.
2. Когато машината захапе дъното на кесийката, горните 2 края се хващат с ръка и силно се дърпат нагоре, за да може зъбите равномерно да загребват кесийката от двете страни. Ако това не се направи, понякога едната страна на кесийката се издърпва повече от другата и питката става сбръчкана от едната страна. Това се оправя (изпъва) за 5-6 секунди, така че не е голяма беда.
Като цяло се получават доста добри питки. Не са идеално правоъгълни като купешките, но пчелите това не ги бърка. Важното е че са с еднаква дебелина - такава, каквато сме я настроили.
Като цяло можеше и по-бързо да се работи, но ние си правихме лаф-моабет и разточването се вършеше между другото.
Снимки ще има ли?
Балгодаря
Матеев не знам тази машина за грозде дали ще върши работа .Аз се опитвам с шнекова преса или просто казано месомелачка без нож и решетка, а отпред конус с определен размер и найлон на ръкав .
За питки ползвам амбалажна хартия 35/50см. Побира около 500гр. Слагам захаросан мед, прегъвам на 2 и крайщата ги загъвам. Мачкам-разточвам с каквото ми падне до около 1см. За 20-30 кошера не е проблем. Не подхранвам много, повече отводките и хванати рояци. Втора година няма да ползвам захар. През декември забърквам 2кг. прашец и 8 кг. мед, бъркам няколко дни редовно че да се разтвори прашеца. После оставям да стегне и захароса до февруари. Тогава залагам по 1 питка, някой ако изядят по-бързо получават втора до цветята и зарзалийте. Това са първите прашецодайни при мен, няма лешници няма дренки.
Ето един клип как разточваме питките от преди 10 минути. В рамките на деня до момента 3-ма човека са разфасовали около 500 килограма, а до края на работното време може би ще станат 700. Общо 24 работни човекочаса или това прави средно по 1 кесийка на 30 човекосекунди. Следователно цената на разфасоването като работно време е само 4 стотинки на килограм (кесийка) при надник 5 лв. на час.
https://www.youtube.com/watch?v=2c8S...ature=youtu.be
БРАВО
:win:
СУПЕР СЕ ПОЛУАЧВА.
:yahoo:
Матеев при тези мащаби в които работиш нямаше ли да е по-лесно направо да слагаш от готовите пакети по 2.5 кг. Готови пакетирани, целия този процес щеше да се елиминира. За твоите количества цената сигурно ще ти я дадат като на едро.
Горе долу става въпреки че усилието при въртенето е голямо (така е и при мене), но защо прегъвате питките на две? След време не се ли вкоравяват в това положение и става по трудно за поставяне в кошерите? За тези които ги интересува как работи една истинска машина за разточване ;)
https://www.youtube.com/watch?v=bCkJA0xCJjA
Няма как да слагам питки по 2.5 kg. При финландските кошери няма място. Затова и се старая да разточвам ТЪНКИ ПИТКИ. Осен това така ми излиза по-евтино - около 2 лева на питка от 1 kg. Храната е супер - АПИФОНДА. Работниците така или иначе щях да им давам заплата, дори и да не се налагаше да ги карам да разточват храна, така че дори и 4-те стотинки труд можем да го броим за нула.
Ето това бяха 3-те съображения за вземането на тазгодишното ми решение. Има и други по-дребни съображения, като например доверието, което имам в немската храна. Също и факта, че тя не засъхва, не се стича и т.н. Миналата година си правих различни експерименти с много видове храни - нагрявах ги, замразявах ги, суших ги и всякакви други подобни. Най-добре се представиха именно апифондата и сръбската храна, като сръбската храна има някаква склонност да изсъхва, а апифондата няма. Миналата година надделя сръбската храна, защото ме беше страх, че ще загубя страшно много време в разточването на апифондата. След като обаче разреших проблема с разточването, вече апифондата е абсолютен лидер за мене, и от сега нататък ще ползвам само нея.
Матеев, понеже видях че ви лепне по кантара и масата. Предлагам да ръсите като мен по малко пудра захар, за да е по удобно за работа. Ако не сте опитали разбира се.
Няма проблеми със сгъването на питките. При стайна температура апифондата е сравнително мека. Това го видяхте на клипа. Кашоните с готоворазточени питки ще стоят на стайна температура до момента, до който ги разнеса по пчелините (в следващите 2-3 дена). След това самите пчели ще се грижат да я поддържат топла.
Не знам дали сте правили експерименти с други храни, но апифондата е единствената, която има ИДЕАЛНА КОНСИСТЕНЦИЯ. Сръбската храна е доста по-твърда при същите температури (20-25 градуса). Там над кълбото вероятно ще са същите температури и меката консистенция ще е идеална за да могат пчелите да вземат храната. При отрицателни температури сръбската храна става твърда като камък, а апифондата все още запазва сравнително добра консистенция. Това означава, че пчелите ще могат да я ядат дори и по периферията на питката, която е доста по-студена от центъра. Със сръбската храна това не се случва - периферията остава неизядена.
Може питките да се слагат на кантара направо с пликовете и тогава да се дослагва или отвзема от тях. Матеев защо след като си доволен от Апифондата „отсвири“ Апиинверта (горе долу са на една цена) и започна да си правиш собствен инвертиран сироп? Май и с питките скоро ще стане така, все пак на 6 тона питки разликата никак не е малка?
Цеко не е по добре, защото плика се цапа. А със самата питка ще се борави по-трудно върху кантара. Личен опит !
Цапането на плика е въпрос на рутина, аз от началото се омацвах до ушите, но с течение на времето (омесването на повече кг:laughing:) така започнах да въртя шпаклата че почти нищо не оставаше в съда където замесвах тестото и пликовете си бяха като нови ;) ... и почти не се налагаше да ги тегля на кантара :laughing: . Тъкмо им хванах „цаката“ и вече си бях изпълнил нормата за тая зима...
Матеев мислил ли си за някакъв банциг който да реже филии от блокчето през 10 мм.
За направата на собствени питки все още си нямам собствени машини. Сам разбираш, че при няколко тона не може да си изграя да бъркам и меся на ръка.
Иначе отдавна си търся две машини, но да са на изгодна цена - хромникелова ярмомелка, за да си правя пудра захар, и тестобъркачка. Когато се комплектовам, вероятно и питките ще започна да си ги правя сам. Но всяко едно нещо по реда си .... ха-ха ..... :)
Специално при апифондата няма как да стане - прекалено е мека. Ако искам да използвам някакъв банциг (или високооборотен кръгъл нож), ще се наложи предварително да я замразявам, но тогава пък много трудно ще минава през разточващата машина. Така че в момента ме устройва и ръчното рязане. Ти сам видя, че не отнема кой-знае колко време.
Ако някога реша да стана производител на питки за продан на пазара, тогава естествено ще се оборудвам с модерни машини. Сега обаче при няколко тона на година не си струва. Цялата олелия ще е само няколко дена и ще я повторим чак догодина по това време.
Към Матеев
Благодаря за отговора, това исках да разбера, дали машините са ти проблем или апифондата е толкова „фантастична“ че не би я заменил с питки собствено производство.
Не съм чак толкова голям фен на апифондата. Наистина е хубава храна, но ако мога да се размина по-евтино със собствени питки, ще го направя.
http://youtu.be/2Ek7A3nqJRw
Първото клипче съм го свимал около Коледа, и питките са отдавна в кошерите. Всички останали клипчета са от преди няколко дни, тестото е напълнено в пласмасови тенекии от сирене и е оставено да втасва(ферментира). Разфасоването ще е в края на януари, малко преди да поемат към кошерите. За около един ден аз и ТЕСТОМЕСАЧКАТА замесихме 442 килограм. Пробвах разфасоване с гроздомелачката, но стават по-тънки отколкото ми се иска, и събират около 750-800 грама, така че ще си правя машина за разфасоване по модела на Матеев(преди да я е патентовал;) )
http://youtu.be/i50P9sQ_dsg
http://youtu.be/vKLT88h4u4o
Мисля, че изчетох каквото имаше за четене по въпроса за питките. Мед за питки нямам, нали съм още новобранец. За пудра захар и сироп разбрах, че ще стане. За разните му стимулиращи пилото добавки не му е времето сега, а през февруари-март. Никъде не прочетох може ли питките да се забъркват с инвертиран, вместо с обикновен захарен сироп и дали има смисъл. Освен това се чудя, ако обезводнявам инвертирания сироп под вакуум /имам тази възможност/, дали в един момент сиропа няма да кристализира в онази мекичка бяла каша в хранилките, описана в темата за инвертирания сироп?
Под вакуум се сгъстяват лесно при ниска температура всякакви водни /и не водни/ разтвори. Конфитюри, лютеници и т. н. Ако отнема под вакуум от сиропа водата при почти стайна температура /напр. 30 градуса/ до точката на кристализация при непрекъснато бъркане, имам предположението, че ще се получи супер фина кристализация на глюкозата и остатъчната захароза. Така няма да има нужда от фино смляна пудра захар, ще работя директно с разтвор на обикновена захар. Ще се избегне и образуването на ХМФ, както ако това се пробвам да го правя при изпарение чрез нагряване.
После, ако се получи кашата, ще се пробва на колко градуса втвърдява или омеква при съответното водно съдържание. Така може да се подбере консистенция, достатъчно мека при температурите, които са зимно и пролетно време в кошера над кълбото. Какви са тези температури, по-опитните да кажат.
Технология на работа: намира се в таблицата максималната концентрация на захарния разтвор при 55 градуса. Приготвя се този захарен разтвор и се добавя инвертаза. При завършване на инвертирането нагряването се спира, бъркалката се оставя да работи и се включва вакуум помпата към херметичния реактор. Разтвора започва да изстива, водата интензивно се изпарява, концентрацията се повишава, започва кристализация. Все едно търсим получаване на кремообразен мед, само че фалшив и по-твърд. Накрая капака се сваля и продукта се изгребва с голямата лъжица. Само не съм наясно дали процеса е обратим и глюкозата и фруктозата ще реагират отново до захароза. Ако не, би трябвало да се получат фини кристали от глюкоза, обвити с течен филм от фруктоза, в съответния температурен интервал, разбира се.
Кристализация чрез вакум би трябвало да се получи, но производителите ползват друг по лесен начин (киселина). Така или иначе не мисля, че си заслужава да бъркаш освен ако не слагаш някакви супер съставки с които да получиш някакъв невероятен ефект ( в повечето случаи - плацебо). На пазара има достатъчно евтини храни, които са с доказани качества от години наред. Бърках години наред, но вече не виждам смисъл.
В момента дистрибутор на Аграна дава цена на "Апифонда" 1,95 лв/кг с ддс за 15 кг разфасовки. Захарта на чували я предлагат 1,54 лв/кг с ддс, минимално количество 1 пале 600 кг. Чета из форума цена на дребна разфасовка на захарта в "Метро" 1,44 лв/кг, което ми изглежда нелогично, но сигурно си има причина. Та мисълта ми е, всичко, което в забърканата от мен храна ще е водно съдържание, ми сваля цената надолу със съответния процент. Въпроса ми е колко е процентното съдържание на водата в "Апифонда" например, тогава мога да направя сметката дали си струва.
Не знам много подробности, но можеш да се обадиш в Пчеларски център Русе и да разпиташ за машините които предлагат за производство на сухите храни. Мисля чена страницата им също ги има. Разгледай.
Всички бъркат на 70% сироп а при 10 или 100 кг. и 1.50 захар със инвертазата идр. идва според мен около 1.15-1.20 на килограм при домашна работа максимум пробвал съм и с лимонтозу и кой знае каква разлика няма ХМФ стана модерно от както се появиха готовите сиропи пробвал съм с и инвертаза в дом условия с кирамичен котлон температурата се регулира добре и с достатъчно желание всичко става
от youtube рецептата на Владо Янков домашно приготвяне на кърмова маса за подхранване на пчели ако се повтори старателно е отлична но ако е калпава захарта остава доста брак въпреки това от гледна точка на икономия си е добра може да се добавят и лекарства и добавки
https://www.youtube.com/watch?v=LhgTjEjcSFc
Гледай след седма минута.
Хм, 4 %, по-малко е, отколкото очаквах.
Захар днес на "Метро" - "захира", 1,48 лв/кг в еднокилограмови пакети. Как става тая работа - дистрибутора на "Аграна" я дава 1,54 на чували и иска да вземеш минимум 600 кг, а "Метро" дава същата 1,48 и може да си купиш минимум 10 кг :icon_question: Или не е същата?
Методът на Кисов го използвам от както пуснаха на пазара Апифонда.Много е удобно и практично.Режеш си парче овиваш го в скреч фолио,изрязваш му отвор и поставяш върху рамките.А колкото до водното съдържание мисля че беше по-ниско от 4%.
"пастообразна храна за пчели FONDABEE "
Как да си представя- пастообразна ? Маже ли се или може да се реже ( блок 15кг )?
Имат разфасовка от по 1 кг, разликата в цената с 15 килограмовия блок не е голяма 5-10 ст.
пастообразна храна за пчели FONDABEE 1кг (12x1кг)в кашон цена 2.05лв за кг
пастообразна храна за пчели Fondabee 15кг в кашон
цената е 1,90лв на кг
Цели 15 стотинки.hi; Не виждам отстъпки за количество, но в момента се интересувам, може ли да се реже на филии.
Май ще трябва да звъннеш по телефона да питаш
тел 0876521546
Ние взехме 370 килограма, в сряда пристига. Най добре звънни по телефона както ти казва Рости.
Цената 2,05, доставката е за наша сметка до базата на спиди
Аз си замесвам питките сам,пудра захар,мед и извара,доста по добре ядът от моите домашно приготвени отколкото от купешките,цената на моите питки ми излиза доста над тази 2,05лв. но смятам че моята храна е по добра.
"гр. Бургас, обл. Бургас, Подател: Слънчев дар 15 ЕООД, преди 3 часа
Белгийска храна за изхранване на пчелни семейства. Основната суровина за производството на пчелната храна е захарното цвекло. Фонда бий е твърда храна във вид на паста съдържаща миниатюрни кристали от захароза покрити с тънък филм от глюкоза. 12 броя в кашон Цена за 1000кг -2.20лв Цена за 500кг. -2.25лв цена за 250 кг. -2.35лв цена за 100кг. -2.40 лв Цена за 1кг - 2.45лв"
Егати убийците. И после сектора не вървял-глупости. Той ако не върви ще има ли толкова магазини с такива цени.
Здравейте колеги
Искам да си направя питки за пчелите
Смилям захарта до определена консистенция малко инвертиран сироп хубаво разбъркване и върху рамките
някакви забележки , препоръки
Забележка.
Ако ти е за сефте, не знаеш къв чеп ще излезе.
Препоръка.
Ако излезе кофти чеп, ще стане мазало. Аз лично съм го гледал тоя филм, сигур и други зрители има у форума. Понеже захар и инверт не съм ползвал /в смисъл комбина от двете/, чети колегите какво препоръчват и избирай.
Успех!
Захарта трябва да е много финно смляна на пудра. Ако не е ще береш ядове. Аз меля с тази мелница-
https://gordyan.wordpress.com/2013/1...0%D1%85%D0%B0/
Бъркам изосуит 1:1 с вода, от тази смес 4.1-4.2 кг меся с 25 кг. пудра. Перфекта консистенция, може да се слага директно върху рамките.
Колкото по-ситна е пудрата захар, толкова по-добре. Само с разбъркване няма да стане- иска месене. При месене на ръка 2.7--3.00 кг. пудра-1кг. инверт. При месене с машина 3.8-4.0 кг. на кило инверт. Готовата питка се слага в плик. ( аз ползвам целофанов плик )
На близо имам склад за фуражи и днес видях да вкарват ярма.....Няма определена дата.
По описание ми прилича на щифтова дробилка. Това са два диска един до друг, на обща геометрична ос, но се въртят в противоположни посоки. По вътрешната плоскост на дисковете са наредени щифтове по такъв начин, че да не се срещнат с тези на другия диск при въртенето. В междината между дисковете /където са щифтовете/ се подава материала за смилане. Това ли е?
За какво е това брашно за първи път чувам за него?
http://bg.espanamill.com/Content/ue/...1769946271.png
В битов вариант редиците с щифтове са по-малко , а на капака са неподвижни.
Браво бе Атанасов. Както винаги си пръв в изпълнението на такива задачи. Аз вече го измислих какъв е принципа и агро ми го потвърди, а ти направо го разкри. Печелиш виртуална почерпка.
Дааа, ами ако и двата се въртят? Малееей каква вихрушка ще е? И в различна посока. Малееей. :bigsmile:
Ще се повиши производителността от 26 % спрямо едва достигащите 10 % на другите от този клас. Ако се вземе под внимание и това което казах по - горе, за въртенето и на двата, и в различни посоки, то сигурно ще излиза захарта направо на захарен памук. Ха, ха, а защо не и на готови питки? :bigsmile:
В този форум има и не професионални пчелари като нас с до 20-30 кошера , а за тях нещо подобно на това от нета: https://www.youtube.com/watch?v=tPq3oXMZk_8&t=265s
За 20-30 до 50-60 кошера според мен най-добре да си я купим готова от Кауфланда, скъпичка е - 1,50лв. за 0.5кг. по спомени от мин.г., но сметнете колко кг. ще Ви трябват средно за 50 кошера по рецептата на Л.Радоев, и стува ли си главоболията да откриваме Америката с разни машини и т.н. при положение, че се продава готова...за над 100 кошера вече е оправдана инвестиция в машина за мелене на пудра захар, но за по-малко не съм сигурен дали си струва.
За купешката пудра захар да вметна : има нишесте. Скоро купувах ( да "соля" апифондата )-0.5кг-1.19лв.
Подобна е турбината като от снимката, едната страна е стационарна другата се върти. В ютуб сърбите са качили много клипове на подобни турбини. Показват и вътре конструкцията.
Не знаеш ли как се прави (приготвя) нишесте. А уж си учен човек. Ако не знаеш как се прави нишесте, купи си повече готова пудра, че да ти остане. И пролетта я направи на сироп, ама с гореща вода.
П.П. И не е от скоро нишестето в купешката пудра захар. Поне от 6-7г. е.
Винаги в пудрата се слага оризово брашно, да не втвърдява. Преди години мелих захар при търговец, беше ме предупредил като поръчам да ми мелят, да казвам че е за пчели да не слагат брашно.
Винаги в купешката пудра захар има нишесте .
В коя и колко има не ми е трябвало да зная .
Подхранвам с мед .
Не съм се срещал с целофанови пликове. За какво се ползват и къде ги продават? Ползвам полиетиленови пликове. В момента замесвам машинно 25 кг пудра захар с 8 кг инвертиран сироп - приблизително 3:1. Става твърдо и сухо тесто, което не полепва по ръцете. Оформям го на калъп и го режа на филии по 1 кг. После през валцовата машинка три пъти и става на питка. Ето малко снимки:
Прикачен файл 9239
Прикачен файл 9240
Прикачен файл 9241