Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 31 ПърваПърва ... 162425262728 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 307
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Под вакуум се сгъстяват лесно при ниска температура всякакви водни /и не водни/ разтвори. Конфитюри, лютеници и т. н. Ако отнема под вакуум от сиропа водата при почти стайна температура /напр. 30 градуса/ до точката на кристализация при непрекъснато бъркане, имам предположението, че ще се получи супер фина кристализация на глюкозата и остатъчната захароза. Така няма да има нужда от фино смляна пудра захар, ще работя директно с разтвор на обикновена захар. Ще се избегне и образуването на ХМФ, както ако това се пробвам да го правя при изпарение чрез нагряване.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Под вакуум се сгъстяват лесно при ниска температура всякакви водни /и не водни/ разтвори. Конфитюри, лютеници и т. н. Ако отнема под вакуум от сиропа водата при почти стайна температура /напр. 30 градуса/ до точката на кристализация при непрекъснато бъркане, имам предположението, че ще се получи супер фина кристализация на глюкозата и остатъчната захароза. Така няма да има нужда от фино смляна пудра захар, ще работя директно с разтвор на обикновена захар. Ще се избегне и образуването на ХМФ, както ако това се пробвам да го правя при изпарение чрез нагряване.
    Ха ха-разбрах. С един куршум два заека.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    После, ако се получи кашата, ще се пробва на колко градуса втвърдява или омеква при съответното водно съдържание. Така може да се подбере консистенция, достатъчно мека при температурите, които са зимно и пролетно време в кошера над кълбото. Какви са тези температури, по-опитните да кажат.
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Технология на работа: намира се в таблицата максималната концентрация на захарния разтвор при 55 градуса. Приготвя се този захарен разтвор и се добавя инвертаза. При завършване на инвертирането нагряването се спира, бъркалката се оставя да работи и се включва вакуум помпата към херметичния реактор. Разтвора започва да изстива, водата интензивно се изпарява, концентрацията се повишава, започва кристализация. Все едно търсим получаване на кремообразен мед, само че фалшив и по-твърд. Накрая капака се сваля и продукта се изгребва с голямата лъжица. Само не съм наясно дали процеса е обратим и глюкозата и фруктозата ще реагират отново до захароза. Ако не, би трябвало да се получат фини кристали от глюкоза, обвити с течен филм от фруктоза, в съответния температурен интервал, разбира се.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Кристализация чрез вакум би трябвало да се получи, но производителите ползват друг по лесен начин (киселина). Така или иначе не мисля, че си заслужава да бъркаш освен ако не слагаш някакви супер съставки с които да получиш някакъв невероятен ефект ( в повечето случаи - плацебо). На пазара има достатъчно евтини храни, които са с доказани качества от години наред. Бърках години наред, но вече не виждам смисъл.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    В момента дистрибутор на Аграна дава цена на "Апифонда" 1,95 лв/кг с ддс за 15 кг разфасовки. Захарта на чували я предлагат 1,54 лв/кг с ддс, минимално количество 1 пале 600 кг. Чета из форума цена на дребна разфасовка на захарта в "Метро" 1,44 лв/кг, което ми изглежда нелогично, но сигурно си има причина. Та мисълта ми е, всичко, което в забърканата от мен храна ще е водно съдържание, ми сваля цената надолу със съответния процент. Въпроса ми е колко е процентното съдържание на водата в "Апифонда" например, тогава мога да направя сметката дали си струва.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Кристализация чрез вакум би трябвало да се получи, но производителите ползват друг по лесен начин (киселина)...
    Киселина за инвертиране четох, че става, ама процента на ХМФ се вдига. Това ми е интересно, може ли по-подробно как го осъществяват производителите?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не знам много подробности, но можеш да се обадиш в Пчеларски център Русе и да разпиташ за машините които предлагат за производство на сухите храни. Мисля чена страницата им също ги има. Разгледай.

Наблюдател
    Регистриран
    25.11.2010
    Пчеларски район
    Русе
    Всички бъркат на 70% сироп а при 10 или 100 кг. и 1.50 захар със инвертазата идр. идва според мен около 1.15-1.20 на килограм при домашна работа максимум пробвал съм и с лимонтозу и кой знае каква разлика няма ХМФ стана модерно от както се появиха готовите сиропи пробвал съм с и инвертаза в дом условия с кирамичен котлон температурата се регулира добре и с достатъчно желание всичко става

Наблюдател
    Регистриран
    25.11.2010
    Пчеларски район
    Русе
    от youtube рецептата на Владо Янков домашно приготвяне на кърмова маса за подхранване на пчели ако се повтори старателно е отлична но ако е калпава захарта остава доста брак въпреки това от гледна точка на икономия си е добра може да се добавят и лекарства и добавки

Страница 26 от 31 ПърваПърва ... 162425262728 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •