Няма проблеми със сгъването на питките. При стайна температура апифондата е сравнително мека. Това го видяхте на клипа. Кашоните с готоворазточени питки ще стоят на стайна температура до момента, до който ги разнеса по пчелините (в следващите 2-3 дена). След това самите пчели ще се грижат да я поддържат топла.
Не знам дали сте правили експерименти с други храни, но апифондата е единствената, която има ИДЕАЛНА КОНСИСТЕНЦИЯ. Сръбската храна е доста по-твърда при същите температури (20-25 градуса). Там над кълбото вероятно ще са същите температури и меката консистенция ще е идеална за да могат пчелите да вземат храната. При отрицателни температури сръбската храна става твърда като камък, а апифондата все още запазва сравнително добра консистенция. Това означава, че пчелите ще могат да я ядат дори и по периферията на питката, която е доста по-студена от центъра. Със сръбската храна това не се случва - периферията остава неизядена.