И при мен се отчетоха с по два магазина на Акацията а един влезна в роево състояние въпреки че напълни магазините. Но като цяло много добре за сега да видим по нататък как ще премине сезона
Преглед за печат
И при мен се отчетоха с по два магазина на Акацията а един влезна в роево състояние въпреки че напълни магазините. Но като цяло много добре за сега да видим по нататък как ще премине сезона
Добре е дошло при вас това роево състояние. Хем сте си извадили стоковия мед хем сте увеличили семействата.
Приноса май намаля ,дано последния дъжд пооправи нещатаbow;
Здравейте,
Аз,специално си нямам на идея. Планирал съм да ходя другата седмица. Не знам и какво ще заваря. Все още комшийката не ми се е обадила дали липата е пред цъфтеж!
Поздрави, Г. Георгиев
Има принос, но не е много. При мен няма липа, но в Монтана още не е цъфнала. Кошерите са много добре, тази година като няма акар е друга работата. Прегледах отводките на 33тия ден от 25 броя 15 оплодени майки и ги маркирах, 2 търтовки и 8 още не са се оплодили, мотаят се из кошера а не знаят че скоро идва слънчогледа. Хванах и цаката с маркирането и не се мъча като миналата година с клетките.
Как ги маркираш сега?
И при мене липата не е цъфнала още, но има някаква подържаща ливадна паша. Почнаха и да се роят, днеска хванах първия рой, утре ще ги „претърсвам“ тия съмнителните и ще разширявам превантивно с по един празен магазин осмаците. Много търтовки тая година почти 10%, миналата бяха доста по малко.
Ръчно :) С едната ръка ги хвана за крилата и после ги прехвърля в другата за краката и маркирам. Миналата година пак пробвах така, но ги изпусках защото ме е страх да стискам и се изплъзват и ги гоня по поляната. Сега сложих едни тънки гумени ръкавици и като ги хвана за краката не мърдат и си рисувам на воля.
Защо не ги хващаш с гола ръка,повече се усещат.На Лега продават мрежичка с която се притиска майката към рамката и бележиш.
Тази мрежичка на Лега се опитвах да я ползвам преди време и се оказа доста неудобна. Прекалено е висока и се налага да я притискаш за восъка при което залепва и смачква килийките. После си изрязах едно парче от мрежа за дъно, подгънато на около 30 градуса в долния край. Едното рамо е по-дълго, а другото по-късо. Притискам с късото рамо а държа за дългото. Главата на майката винаги попада в една от дупките на мрежата и се бележи много лесно. Единственото неудобство е, че или трябва някой да ти държи рамката или трябва да имаш трета ръка :).
С гола ръка ги изпускам, страх ме е да стисна и като се изплъзне после пада голямо гонене. Пробвал съм и с мрежата, и с клетка и не ми харесва. Така с тези релефните домакински ръкавици ги маркирам с лекота ама майките свършиха :)
Днес направих ротация на тези на които се налагаше, хубавото е че вече са разрушили роевите чашки значи им е минал мерака. Забелязах засилен летеж и принос, след дъжда ливадата отделя нектар.
Имам някакво лошо предчуствие, че сезона ще е зле. Ливадите вървят основно на трева, а не на билки и цветя. Прашец носят разноцветен, шипките цъфтят и бучат от пчели. Приноса е малък, рамките не капят. Семействата са ми на два ЛР корпуса и магазин отгоре, майките работят в горния корпус, не искат да слизат долу , където корпусите са почти празни след излюпване на пилото. Предполагам, че понеже нощите са доста хладни и майките предпочитат да си стоят в горния по-топъл корпус. Започнах да смъквам по рамка-две запечатано пило долу. Има още време, дано валне дъждец и да цъфнат ливадите. Много работа тази година, горе долу по 4-5 основи вече са изградили. Има тук таме някоя чашка, но откритото пило е доста, прегледите са по-начесто.
При мен пък са много по добре от миналата година, през която не спря да вали. Вчера се разправях с отводките а днес с основните и съм много доволен от видяното. Даже си хванах и един рой ама доста гонене падна.
От мненията досега както и от броя им изглежда ,че имаме работа с опитен пчелар но това все едно го е писал новобранец занимаващ се с пчеларство от година ,не се заяждам но това го четат и наистина млади пчелари на тях трябва да се помага ,а не ...Майката работи в втори корпус и не ще да слезе в първи и слагам запечатано пило в първи - за да накараш майката да слезе долу се слага открито пило или ХР или най добре и двете .Сега за времето не знам къде са пчелите но насред лятото да кажеш ,че нощите са хладни е направо смешно като се има предвид ,че много пчелари работят с мрежесто дъно и вече са забравили кога са го отворили и пак казвам не се заяждам и не искам да влизам в дискусия това е моето мнение.
Нощите на 870 м надморска височина в полупланински район са си хладни 6-8 градуса, но както и да е, всеки дава мнения от своята гледна точка. Само писах какво съм констатирал и каква е вероятната причина да не слиза майката долу и предполагам, че е заради студените нощни температури, а ти ме съветваш да смъквам открито пило долу. Много добре зная как се работи с ХР, как се ограничава майката на един корпус, как се Демарира и тн. Единични семейства ако са така, да, но това е при 90 процента от семействата. Затова ми направи впечатление и го споделям. Минали години не е било така, майките сами си слизат долу, осеменяват си, работят си. Сега по време на пашата, когато съм сложил магазините, ако трябва да въртя и корпуси или тепърва да ограничавам майката, то кога ще пълнят магазините. Всяка година е различна и пчелите все ни изненадват с нещо.
Да ,уточня за младите пчелари, ползващи корпусна технология. Всички знаем, че майката предпочита горния корпус, защото там е по-топло. И когато предстои ротация, а нощите са хладни, особено пролетта, а в случая и в началото на юни по високите места, за да не се преразшири семейството и да не забави развитието си, много добър подход е поне два пъти да се смъкнат по две рамки със ЗП долу, а на тяхно място да се сложат празни за осеменяване или основи, ако е започнало восъкотделянето. И след това да да се направи ротацията. Никой не задължавам да работи по този начин. Мен ме е учил един от най-добрите пчелари в БГ и съосновател на този форум. Младия пчелар трябва да знае, че всеки район е различен, че всяка година ситуацията е различна, климата се променя, пчелите се държат по различен начин и трябва да се мисли и да се подхожда индивидуално за всяко семейство.
Моите не исках умишлено да ги ограничавам, оставям си ги да работят на два корпуса. Надявам се, че ако тръгнат ливадите и от там нектара, нещата ще се променят.
Според пчеларите, които ме учат мене (а аз много им вярвам), най-добрия момент за ротиране на горния и долния корпус е когато пчелите по принуда (защото са много) завземат горната 1/3 от долния корпус. Ако той е с восъчни основи - когато ги изградят на 1/3. Ако той е с изградени рамки, когато започнат да нанасят в него нектар и прашец на 1/3.
Точно сега преди и в началото на паша трябва да се сложи празния корпус отгоре защото пчелите трудно слагат мед под пилото и той ще остане празен или полупразен с прашец и още ако пашата се прецени, че ще бъде слаба или отделянето на нектар ще е малко ХР е задължителна но всичко това по преценка на пчеларя.
Аз ако съм на теб щях да пробвам поне един кошер като в първи корпус ще смъкна всичко открито пило и преградни дъски никакви празни рамки за снясяне на майката ако пашата вече е започнала и не очакваш паша след месец в втори корпус само празни и рамки с запечатано пило и магазини.Понякога трябва да се пробва нещо различно в което не вярваме или в което не са ни учили и може да се получат нещата но дори и да не стане това е просто един кошер аз обаче гарантирам ,че се получава.
Забрави да споменеш за ХР между първи и втори копус. Това си е един вид демариране. Дистанциране на запечатаното пило.
Всичко зависи от силата на семейството и от ПАШАТА. Силните семейства си работят и в двата корпуса. Средните са проблемни.
Пробвал съм всякакви варианти и продължавам да експериментирам. Тази година реших всичките семейства да ги развия на два ЛР корпуса за плодник , за да развия по-силни семейства за ливадната паша, защото ми е основната паша и от горе магазини с малки рамки, които много по-бързо пълнят и запечатват и се вади мед от рамки, в които не се е гледало пило. До преди две години демарирах всичко наред и общо взето не успяваха да запечатат всичкия мед в по-големите рамки. Ето, пак от пашата и от района зависи. Иначе демарирането ми допада като вариянт за развиване на силно семейство и като противороеви метод.
Гена, за твоя район класическата ЛР технология хич не върви, вземи и се пробвай само с един корпус и магазини, доволен ще останеш. :)
Така е ХР е задължителна и целта е прекъсване,намаляване на отглеждане на пило за известен период от време - докато трае пашата защото след главна паша много пило и много пчели не трябват.
Всичко опира до тънкости, които трябва да знае и да прилага пчеларя. Целта е да се създаде силно семейство за главната паша. Това се стремя и аз да направя, съобразено с моя район. Силното семейство събира повече мед от по-слабите паши. Целта е да има повече запечатано пило в навечерието на пашата. Но не винаги се получава. Пчеларството е доживотно училище.
А това не е ли експеримент да си стои празния корпус отдолу, в който да смъкваш всяка седмица по две рамки със ЗП, горе да си градят по две основи , хем широко, хем строителна дейност, хем противороеви мероприятия, при силна паша долу ще се стоварва нектара, приемачките ще го качват в магазините над гнездото. Ще оставя някои и така, ще видим.
Гена, в неделя като си тръгнах от пчелина в 18 часа, беше 26 градуса, а като минах разклона за Годеч, около 19,30 беше 14 градуса. Коментара е излишен. Това, че има неусвоени пити под пилото, не е никакъв проблем. Напротив, това ти дава почти 99% гаранция, че семейството няма да изпадне в роево. А като се постопли времето, пчелите сами ще се преместят. Ако искаш мед, по-добре ги остави така. Ако сега ротираш, ще направят много пило, ама пашата ще мине.
Благодаря ти Юрка,
В никакъв случай не бих ротирал, но някои семейства ще смъкна на дъното и отгоре ХР и празния и магазина над нея и ще кача 2 рамки със ЗП над ХР, а на тяхно място основи. Ще оставя някои и в това си положение. Важното е да се експериментира.
Нодявам се, че колегата Радо е разбрал, че правя само констатация на състоянието на семействата, а не че не зная какво да направя.
Приятен ден.
И така става. Но преди това си обрамчи решетките.
При мен, ДБ дава по-добри резултати от ЛР. Два ЛР корпуса са много за плодник, а един - малко. При пролетното развитие, времето е хладно, а нощите-студени. Плодникът на ДБ е с дебелина 35 - 40 мм, докато при ЛР е само 25мм. До сега, не съм успял да измисля технология, при която добива от ЛР да надхвърли добива от ДБ.
Моят коментар е по повод това ,че е грешно според мен да се смъкват рамки с запечатано пило в първи корпус и да се иска от майката да слезе там тя ще слезе там ако се сложат питите с открито пило защото там са младите пчели ,а те почистват и подготвят килийките и те хранят майката това е логиката.Това ,че искаш да сложиш основи в първия корпус с младото пило също е грешно според мен защото създаваш работа на младите пчели и майката ще продължи да прави пило ,което аз не искам ако пашата е започнала, сега ако пчелите са работили на горна прелка аз ще затворя прелката на дъното и първи корпус и пчелите директно ще работят във втори корпус и майката ще бъде арестувана в първи корпус.В сегашното положение ще ти кажа какво ще стане само при много обилна паша пчелите ще успеят да блокират майката и ще напълнят втори корпус и магазина при слаба паша ще имаш много пило и един магазин мед след края на пашата.
Да, сега разбирам, че не си ме разбрал правилно, или може би аз не съм се изразил ясно. По повод това, че са хладни нощите, затова смъквам запечатано пило долу, за да си остане майката горе, да има свободно място за снасяне в по-топлия корпус. А две рамки с основи, особено през юни, пчелите ще изградят само с работнически килийки и то за 2-3 дни и майката бързо ще осемени, а празния корпус, ако го вдигна горе, ще е над ХР. Вариянти има много.
Евгени,моя опит с корпусите е от година и половина,но ще споделя какви са ми наблюденията, тъй като района ми е подобен на твоя като,климат, паша,и нм..8рамков ДБ плодник и магазин за плодник ,като магазина преди акацията е отгоре и става медена шапка.Преди 12 дни като зацъфтя акацията хубаво сложих трети магазин с 3 изградени и 5 с основи рамки,.Втория като го слагах около 10май пак така с 3изграденин и 5 основи, сега като слагах третия беше напълно изграден и повече от половината с нектар. След два дена ще ходя да видя какво се случва..След като изпръскам меда в края на сезона магазина-медената шапка отива под плодника, пчелите знят как да си го подредят.
ПП Това с медената шапка под плодника в края на лятото го откраднах от Холандеца от форума, за което му благодаря!
Той па го е крал от Венер, вероятно;)
Слънчогледа няма да се бави, вече заформил цветовете. Тази година не можах да направя отводките като миналата, сега на 5 дена разширявам с основа а милата през 3 дена. Не ми останаха питки от зимата и храних само със сироп а мината слагах питки и наливах сироп.
От липа и разнотревие вчера дръпнах по един магазин.Всеки момент и слънчогледа ще цъфне.Очаквам още поне месец медобер-демек до 01. август.
И при мен така, напълнили са магазините само че са запечатани на 50% и ще изчакам още няколко дни. Точно преди да цъфне слънчогледа ще въртя.
Първия блок слънчоглед се жълтее, имах готовност да вадя мед днес, но времето е толкова гадно че и летеж няма и се отказах. Имам да обединявам 10 отводки дано утре времето е по добро да отхвърля малко работа.
При мене липата цъфтя точно 10 дни, от които поне 3 дни валя и 2-3 дни духа силена вятър. Меда е доста под от очакванията (6-7кг. средно от кошер), но какво да се прави при „завод на открито“ е така. Кошерите са вече на ранния слънчоглед, дано поне тук да случим на добро време, но надали....... пак започна да вали и да духа :(
нищо не съм им давал втора година ги мързи:bigsmile:.Колега ти къде практикуваш в нашия регион
Мен пък ме изненадаха приятно, при положения че няма липа в района, без да и давам нищо са напълнили магазините а някой вече пълнят 2рия. Силните семейства от който извадих по 2 отводки са се възстановили, даже са минали останалите, добрата майка си казва думата. Само да си обединя отводките че да хванат слънчоглед защото закъсняха тази година, в момента са на 8 рамки и направо ги слагам корпус върху корпус и 2 магазина, като преди това ще взема майката на 1ния и ще я оставя резервна.
С тия отводки няма ли да пробваш някоя вариация на двумайчин ЛР? Тук у форума последно колегата jorors имаше интересен подход по темата, мисля. Инвентар вече имаш достатъчно, а ентусиазмът винаги ти е на max;)
Четох за двумайчин ЛР и ми изглежда хубаво, но голяма хамалогия а и сега след слънчогледа няма за какво да ги засилвам толкова. Това е добър вариант за пролетта, но напоследък гледам да намалявам хамалогията защото ходя на още 2 работи и едва смогвам а работя сам. Живот и здраве да порасне юнака и ако има желание да помага ще е добре. А и от 10те майки 7 има да сменям на основните семейства и ще останат 3 резервни.
Ааа, Тигре, и ти ли почна да правиш сметка на хамалогията!? Няма как, със законите на физиката всички трябва да се съобразяваме...
О да започнах да мисля за мен, след като миналата година за 2 месеца почти 20кг. Сега с 2 корпуса за плодник и с магазини е много по леко, направо се "родих" и който иска да гледа двумайчини, на мен и така си ми е добре.
Нали? Айде накрая на сезона ще направиш презентация:)
Днес беше идеален ден за работа по пчелина :)
Не, но магазините са по 9 рамки.
Ник, комплектовал ли си кошерите с трети корпус към плодника.
Не, всички са с по 2 корпуса и 2 магазина, няма финанси за повече.
Догодина трябва да обновиш поне един корпус рамки и така всяка следваща година.Как смяташ да обновяваш рамките?
Днес понаобиколих наоколо да си набера дива мента за чай и що да видя......прешленест конски босилек,мента,усойниче,тръ и,мъртва коприва.....все едно "октопода" са ги сели.А,на пчелина определено ухае на мента.На м2 имаше мин.30 пчели.До слънчогледа не стигнах,но това което видях........."дай боже всекиму"
Всички стари рамки са ми сменени, от миналата година са ми най старите, така че следващата година няма да имам много за сменяне.
Иначе при 1вта ротация махам част от рамките на 1вия корпус, избутвам по старите към края и при следващата ги махам и тях.
Ще ги окомплектовам живот и здраве с по още един резервен корпус и магазин, но на този етап нямам възможност.
Слънчогледа се жълтее, но не ходих да видя дали има пчели, направи ми впечатление че на поилката е пълно с пчели а миналата година по време на слънчогледа почти нямаше. Може би още не е почнал да отделя много нектар.
до неделя носиха добре нектар тая година е от медоносния
Пионер тази година предлага 11 вида слънчогледово семе всичките ако не отделят нектар фирмата отдавна да е фалирала и много пчелари от цяла България да нямат главна паша каквато е слънчогледовата,питаи някои агроном за нектароотделянето пчеларите нека си гледат кошерите .
Нямам лични наблюдения може и да си прав, познавам пчелари които карат кошерите на подвижно и се интересуват какъв е сорта защото от LG имат най добри добиви а на Pioner са му много дълбоки чашките и пчелите трудно достигат до нектара иначе го опрашват и добивите на семе са добри. Но щом са 11 вида може да има и пчеларски между тях.
Всичко щеше да е добре
Прикачен файл 4589
ако не се беше случило това
Прикачен файл 4590
Прикачен файл 4591
от този „много силен„ кошер с два магазина преливащи с пчели при липата
Прикачен файл 4592
сега е останало само това
Прикачен файл 4593
Ако някой знае на какво се дължи това, нека сподели? В региона не е пръскано и най са пострадали силните семейства!
Обикновено силните летят на по-големи разтояния и там да е имало прьскане, без да си разбрал.В кой точно район си в момента, имаш ли сьседни пчелини,при тях как е?
Ако са им изплезени хоботчетата, значи са отровени, а и не е сигурно, че е точно от пръскане на нивите. Може да е локално злонамерено от конкурент или някой ужилен съсед. От снимката обаче ми се вижда, че има доста пчелички без глави, разкъсани и т.н. Възможно ли е да е нападение? Виж наистина какво е положението в съседните пчелини.
В съседство има два пчелина на една фирма, но и при тях е същото положение. Преди малко говорих с шефа им, той не е ходил скоро на тези пчелини но каза че е абсурд някой да е пръскал в региона подържал тесен контакт с арендаторите в региона. Подобно е положението и при колега на 30 км от мен. Разкъсаните пчели са от мравки, тъй като са били няколко дена в тревата преди да ги намеря.
Ако искаш да узнаеш истината, без да дадеш проби няма да минат нещата. Всичко останало ще са спекулации.
Знам, но дали и тогава ще я узная. Подобен проблем имат и пчеларите в Сърбия, говорих с колега и той ми каза че при тях още семената са били третирани с неоникотиноидни и имидаклоприд и щом почне да цъфти слънчогледа пчелите почват да умират?
http://www.rts.rs/page/stories/ci/st...%BD%D0%B8.html
Цеко и в Ломско е същата работа голям подмор пред кошерите на много колеги!
Ако това е вярно, нещата са повече от притеснителни. Тогава братята арендатори ще са намерили доста грозен начин да заобиколят закона. Нищо не ти пречи да резнеш и едно стебло слънчоглед, макар че съм сигурен, че сега не ти е до това. Това е наистина грозна ситуация и много съчуствам. Но взимай мерки докато е време, че после не можеш да докажеш нищо...
ПП. Аз мислех да закарам малко кошери на подвижно до слъчогледа, но това ме отказа. Каквото съберат от ливада и толкоз.
Цеко и в Врачанско е същата работа голям подмор пред кошерите на всички колеги в региона.
Тая година мед ще има на половина от миналата година .Слабата но не прекъсната паша съчетана с студеното време между акация и слънчоглед допринесе за това положение.
При мен пчелата намаля за една седмица.Миналата неделя (27 и 28.06) магазините бяха пълни с пчела, тази събота и неделя (04 и 05.07) пчелата едва покрива средните пити на магазина.Пред кошерите подмор не съм забелязъл, защото имам събирач (ежко) и да е имало е овършано, но няма как да не забележа отслабналите на пчела кошери.
Точно, на 26 юни отварях всички кошери за разместени пити при превоза и всичко си беше добре, даже се зарадвах че и по слабите са се позасилили, и в неделя 5 юли кога погледнах имах чувството че са се роили, но тогава не съм видял подмора, чак снощи го видях....
Масово се оплакват от намаляване на пчелата и от слаба слънчогледава паша. При мен не знам как е, не съм ги отварял от доста време, външно не виждам да има промяна, но на поилките е претъпкано. В петък ще прегледам 1-2 кошера да видя как е.
тая година слънчогледа е медоносен при нас но от 10 рамки пчели няма и 4 да са останали много пръскат всеки ден мор
Като стана на въпрос и при мен е авиопарад, хвърчат тия самолети постоянно. Какво правят не знам, но няма подмор пред кошерите.
Понеже от едно известно време и на нас, служебно и по друг повод, ни направи впечатление, че всичкото хвърчащо хвърчи, преди малко телефонирах на едни хора земеделци, частник и шеф на кооперация. Царете на царевицата /знаете ги кои са/ си я пръскат срещу муха или хоботник или пробивач, нещо такова. Отровата е яка и не прощава. До няколко часа очаквам потвърждение и от някой от тия, дето са във въздуха. Инфото е за райони от Центр. Сев. България и леко на Северозапад, но пиша тук, щото тука тръгна разговора.
http://news.vratza.com/?id=2131947&adate=
Не е нужно потвърждение.
При мен всичко е добре подмора пред кошерите е нормален, няма намаляване на пчелите, приноса е добър. Силните кошери са запечатали 1вия магазин и работят на 2рия а другите са запечатали средните пити и работят още на 1вия магазин, в понеделник ще въртя запечатаното и ще слагам 3ти магазин на някои.
Заредих на ново 6 броя оплодни сандъчета, че нялко майки не ми харесват.
След по-горните постове за намаляване на популациите и след като разговарях с няколко колеги от форума, вчера след работа посетих пчелина. При мен за сега не забелязах да има такива проблеми. Добрите кошери имат почти по корпус мед и запечатени по 6-8 рамки /след акацията не съм въртял/. Другите ги догонват. Слъчогледа в района започна преди 4-5 дни. Градежа и приноса са много добри и от неделя имаха по две изградени рамки. Разхвърлях 60 нови, а в неделя ги чакат още 100 бр + някои размесвания на пълни-празни рамки между семействата. Ако е рекъл Началника следващата събота ще изцентрофугирам всичко запечатено. 3/4 от отводките вече са с втори корпус, но с основи като в средата му съм сложил по две изградени.
Вчера въртях запечатаното има и доста незапечатано средно по 15кг. от кошер общо. Слънчогледа цъфна на 06 и си викам добре е на средата на пашата, до края ще има по още толкова. Преди да си тръгна минах по край слънчогледа и до там с задоволството, почти прецъфтял и пчели почти няма. Може ли от 06 до 13 да прецъфти, а малкия блок които цъфна на 02 е изцяло зелен няма никакъв цвят.