Обикновено силните летят на по-големи разтояния и там да е имало прьскане, без да си разбрал.В кой точно район си в момента, имаш ли сьседни пчелини,при тях как е?
Ако са им изплезени хоботчетата, значи са отровени, а и не е сигурно, че е точно от пръскане на нивите. Може да е локално злонамерено от конкурент или някой ужилен съсед. От снимката обаче ми се вижда, че има доста пчелички без глави, разкъсани и т.н. Възможно ли е да е нападение? Виж наистина какво е положението в съседните пчелини.
В съседство има два пчелина на една фирма, но и при тях е същото положение. Преди малко говорих с шефа им, той не е ходил скоро на тези пчелини но каза че е абсурд някой да е пръскал в региона подържал тесен контакт с арендаторите в региона. Подобно е положението и при колега на 30 км от мен. Разкъсаните пчели са от мравки, тъй като са били няколко дена в тревата преди да ги намеря.
Ако искаш да узнаеш истината, без да дадеш проби няма да минат нещата. Всичко останало ще са спекулации.
Знам, но дали и тогава ще я узная. Подобен проблем имат и пчеларите в Сърбия, говорих с колега и той ми каза че при тях още семената са били третирани с неоникотиноидни и имидаклоприд и щом почне да цъфти слънчогледа пчелите почват да умират?
http://www.rts.rs/page/stories/ci/st...%BD%D0%B8.html
Цеко и в Ломско е същата работа голям подмор пред кошерите на много колеги!
Ако това е вярно, нещата са повече от притеснителни. Тогава братята арендатори ще са намерили доста грозен начин да заобиколят закона. Нищо не ти пречи да резнеш и едно стебло слънчоглед, макар че съм сигурен, че сега не ти е до това. Това е наистина грозна ситуация и много съчуствам. Но взимай мерки докато е време, че после не можеш да докажеш нищо...
ПП. Аз мислех да закарам малко кошери на подвижно до слъчогледа, но това ме отказа. Каквото съберат от ливада и толкоз.
Цеко и в Врачанско е същата работа голям подмор пред кошерите на всички колеги в региона.
Тая година мед ще има на половина от миналата година .Слабата но не прекъсната паша съчетана с студеното време между акация и слънчоглед допринесе за това положение.
При мен пчелата намаля за една седмица.Миналата неделя (27 и 28.06) магазините бяха пълни с пчела, тази събота и неделя (04 и 05.07) пчелата едва покрива средните пити на магазина.Пред кошерите подмор не съм забелязъл, защото имам събирач (ежко) и да е имало е овършано, но няма как да не забележа отслабналите на пчела кошери.
Учи се от грешките на другите. Няма да живееш толкова дълго че да ги направиш сам всичките.
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))