Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
Нодявам се, че колегата Радо е разбрал, че правя само констатация на състоянието на семействата, а не че не зная какво да направя.
Моят коментар е по повод това ,че е грешно според мен да се смъкват рамки с запечатано пило в първи корпус и да се иска от майката да слезе там тя ще слезе там ако се сложат питите с открито пило защото там са младите пчели ,а те почистват и подготвят килийките и те хранят майката това е логиката.Това ,че искаш да сложиш основи в първия корпус с младото пило също е грешно според мен защото създаваш работа на младите пчели и майката ще продължи да прави пило ,което аз не искам ако пашата е започнала, сега ако пчелите са работили на горна прелка аз ще затворя прелката на дъното и първи корпус и пчелите директно ще работят във втори корпус и майката ще бъде арестувана в първи корпус.В сегашното положение ще ти кажа какво ще стане само при много обилна паша пчелите ще успеят да блокират майката и ще напълнят втори корпус и магазина при слаба паша ще имаш много пило и един магазин мед след края на пашата.