Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 133 от 677 ПърваПърва ... 3383123131132133134135143183233633 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,321 до 1,330 от общо 6768
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Семействата са ми на два ЛР корпуса и магазин отгоре, майките работят в горния корпус, не искат да слизат долу , където корпусите са почти празни след излюпване на пилото. Предполагам, че понеже нощите са доста хладни и майките предпочитат да си стоят в горния по-топъл корпус. Започнах да смъквам по рамка-две запечатано пило долу.
    От мненията досега както и от броя им изглежда ,че имаме работа с опитен пчелар но това все едно го е писал новобранец занимаващ се с пчеларство от година ,не се заяждам но това го четат и наистина млади пчелари на тях трябва да се помага ,а не ...Майката работи в втори корпус и не ще да слезе в първи и слагам запечатано пило в първи - за да накараш майката да слезе долу се слага открито пило или ХР или най добре и двете .Сега за времето не знам къде са пчелите но насред лятото да кажеш ,че нощите са хладни е направо смешно като се има предвид ,че много пчелари работят с мрежесто дъно и вече са забравили кога са го отворили и пак казвам не се заяждам и не искам да влизам в дискусия това е моето мнение.

Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    С гола ръка ги изпускам, страх ме е да стисна и като се изплъзне после пада голямо гонене. Пробвал съм и с мрежата, и с клетка и не ми харесва. Така с тези релефните домакински ръкавици ги маркирам с лекота ама майките свършиха
    Какво мазило ползваш? Аз си купих маркер, но явно има някакъв дефект, защото не маркира. Клатих го както е показано, но нищо.Обикновен маркер става ли? И да питам оплодена майка не може да те ужили.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от mir@k@ Виж публикацията
    Какво мазило ползваш? Аз си купих маркер, но явно има някакъв дефект, защото не маркира. Клатих го както е показано, но нищо.Обикновен маркер става ли? И да питам оплодена майка не може да те ужили.
    Ползвам маркер на Uni, но след като го разклатиш трябва да натиснеш писеца на вътре.
    Майка няма да те ужили.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    От мненията досега както и от броя им изглежда ,че имаме работа с опитен пчелар но това все едно го е писал новобранец занимаващ се с пчеларство от година ,не се заяждам но това го четат и наистина млади пчелари на тях трябва да се помага ,а не ...Майката работи в втори корпус и не ще да слезе в първи и слагам запечатано пило в първи - за да накараш майката да слезе долу се слага открито пило или ХР или най добре и двете .Сега за времето не знам къде са пчелите но насред лятото да кажеш ,че нощите са хладни е направо смешно като се има предвид ,че много пчелари работят с мрежесто дъно и вече са забравили кога са го отворили и пак казвам не се заяждам и не искам да влизам в дискусия това е моето мнение.
    Нощите на 870 м надморска височина в полупланински район са си хладни 6-8 градуса, но както и да е, всеки дава мнения от своята гледна точка. Само писах какво съм констатирал и каква е вероятната причина да не слиза майката долу и предполагам, че е заради студените нощни температури, а ти ме съветваш да смъквам открито пило долу. Много добре зная как се работи с ХР, как се ограничава майката на един корпус, как се Демарира и тн. Единични семейства ако са така, да, но това е при 90 процента от семействата. Затова ми направи впечатление и го споделям. Минали години не е било така, майките сами си слизат долу, осеменяват си, работят си. Сега по време на пашата, когато съм сложил магазините, ако трябва да въртя и корпуси или тепърва да ограничавам майката, то кога ще пълнят магазините. Всяка година е различна и пчелите все ни изненадват с нещо.
    Да ,уточня за младите пчелари, ползващи корпусна технология. Всички знаем, че майката предпочита горния корпус, защото там е по-топло. И когато предстои ротация, а нощите са хладни, особено пролетта, а в случая и в началото на юни по високите места, за да не се преразшири семейството и да не забави развитието си, много добър подход е поне два пъти да се смъкнат по две рамки със ЗП долу, а на тяхно място да се сложат празни за осеменяване или основи, ако е започнало восъкотделянето. И след това да да се направи ротацията. Никой не задължавам да работи по този начин. Мен ме е учил един от най-добрите пчелари в БГ и съосновател на този форум. Младия пчелар трябва да знае, че всеки район е различен, че всяка година ситуацията е различна, климата се променя, пчелите се държат по различен начин и трябва да се мисли и да се подхожда индивидуално за всяко семейство.
    Този пост е редактиран от evgeni.filimonov; 08.06.2015 в 17:18.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Ами на 870 м надморска височина в полупланински район са си хладни, но както и да е, всеки дава мнения от своята гледна точка. Само писах какво съм констатирал и каква е вероятната причина да не слиза майката долу и предполагам, че е заради студените нощни температури, а ти ме съветваш да смъквам открито пило долу. Много добре зная как се работи с ХР, как се ограничава майката на един корпус, как се Демарира и тн. Единични семейства ако са така, да, но това е при 90 процента от семействата. Затова ми направи впечатление и го споделям. Минали години не е било така, майките сами си слизат долу, осеменяват си, работят си. Сега по време на пашата, когато съм сложил магазините, ако трябва да въртя и корпуси или тепърва да ограничавам майката, то кога ще пълнят магазините. Всяка година е различна и пчелите все ни изненадват с нещо.
    По това време моите майки са арестувани с ХР в първи корпус. Така е още от цъвтежа на първата главна паша.(акция)Кошерите са целогодишно с мрежести дъна. Района също е полупланински около 500м. надморска височина.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Моите не исках умишлено да ги ограничавам, оставям си ги да работят на два корпуса. Надявам се, че ако тръгнат ливадите и от там нектара, нещата ще се променят.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ....Да ,уточня за младите пчелари, ползващи корпусна технология. Всички знаем, че майката предпочита горния корпус, защото там е по-топло. И когато предстои ротация, а нощите са хладни, особено пролетта, а в случая и в началото на юни по високите места, за да не се преразшири семейството и да не забави развитието си, много добър подход е поне два пъти да се смъкнат по две рамки със ЗП долу, а на тяхно място да се сложат празни за осеменяване или основи, ако е започнало восъкотделянето. И след това да да се направи ротацията. Никой не задължавам да работи по този начин. Мен ме е учил един от най-добрите пчелари в БГ и съосновател на този форум. Младия пчелар трябва да знае, че всеки район е различен, че всяка година ситуацията е различна, климата се променя, пчелите се държат по различен начин и трябва да се мисли и да се подхожда индивидуално за всяко семейство.
    Според пчеларите, които ме учат мене (а аз много им вярвам), най-добрия момент за ротиране на горния и долния корпус е когато пчелите по принуда (защото са много) завземат горната 1/3 от долния корпус. Ако той е с восъчни основи - когато ги изградят на 1/3. Ако той е с изградени рамки, когато започнат да нанасят в него нектар и прашец на 1/3.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Според пчеларите, които ме учат мене (а аз много им вярвам), най-добрия момент за ротиране на горния и долния корпус е когато пчелите по принуда (защото са много) завземат горната 1/3 от долния корпус. Ако той е с восъчни основи - когато ги изградят на 1/3. Ако той е с изградени рамки, когато започнат да нанасят в него нектар и прашец на 1/3.
    Естественно зимуват на горен корпус и след като го изпълнят веднага ротирам.Нашата порода пчели се развиват от долу на горе и ако е силно семейството заема и горният (бивш долен) за около 15-20 дни. Говорим за март-април.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Сега по време на пашата, когато съм сложил магазините, ако трябва да въртя и корпуси или тепърва да ограничавам майката, то кога ще пълнят магазините
    Точно сега преди и в началото на паша трябва да се сложи празния корпус отгоре защото пчелите трудно слагат мед под пилото и той ще остане празен или полупразен с прашец и още ако пашата се прецени, че ще бъде слаба или отделянето на нектар ще е малко ХР е задължителна но всичко това по преценка на пчеларя.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Точно сега преди и в началото на паша трябва да се сложи празния корпус отгоре защото пчелите трудно слагат мед под пилото и той ще остане празен или полупразен с прашец и още ако пашата се прецени, че ще бъде слаба или отделянето на нектар ще е малко ХР е задължителна но всичко това по преценка на пчеларя.
    ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ НА ПЧЕЛАРЯ ТРЯБВА ДА СА СЪОБРАЗЕНИ С ГЛАВНАТА ПАША

Страница 133 от 677 ПърваПърва ... 3383123131132133134135143183233633 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 20 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 20 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •