Шест мнения за пет години, ей сега -всеки момент ще се включи.:bigsmile:
Преглед за печат
НЕ! Не е роене,Ачка.Ако е имал предишна силна паша,майката е била блокирана на 2–3 пити и то на половини.От това намаля количеството.Винаги,ако има следваща голяма паша,вадя питите с мед и ги раздавам на отводките. Попълвам с основи.Така винаги имам 5–7 пити с пило,като преобладава запечатаното.Вчера и днес го правих номера,като направих и 13 отводки.Кориандъра приключва/ още 3–4 дена/,а слънчогледа ще тръгне след 10 дена/ако е такава жега,като вчера и днес,може и по–рано да пожълтее./
p.s. След като публикувах поста,видях че си се коригирал.Вярното е корекцията. Понякога човек действа импулсивно.Нормално е.
От моят скромен пчеларски стаж сън забелязал и аз подобно нещо.По време на липата пчелата изчезва.Някъде четох ,че отделя някакъв токсин който убива пчелите.Моето мнение е ,че всичко се дължи на майката кога колко е снасяла във времето,но това си е мое мнение.
Аз пък продължавам да си твърдя за роенето.Колегата споменава пълни магазини с пчели,а за мед не споменава.Таз различна година преобладаваха малки роеве до кило.Една рамка пило се излюпва и дим да ги няма.При това не спират да градят и роевото трудно е забележимо от вън.Оплоди се нова майка и тя осеменява маточници и пак дим да я няма.Тоз феномен го наблюдавам от миналата година,а таз е по ярко изразен......Та липсата на пчела го отдавам на роенето....А дали може да се случи в целия пчелин-определено да.
Ако се върнете няколко месеца назад в хронологията ще прочетете,че 3 дена преди да цъфне акацията пчелата изчезна и при мен.Тогава писахме в темата за краденето на пчели.Може и Ачката да е прав но може и да не,а е също то се отнася за всички предположения.Моята теза е още яйцеснасянето на майките.Студени нощи топло през деня,дъжд.Аз почти до края на акацията не бях отпушил входовете изцяло.Това ми помогна да развия бързо семействата,но пък можеше да си докарам роево.Нека колега да сподели какво е правил по кошерите 30-40 дена преди изчезването.
Годината е много тежка и пълна с изненади. За намаляването на силата на семействата сега има два най-вероятни варианта. Роене е напълно възможен вариант. Аз имах три роеви " вълни" като последната беше преди десет дни. Беше доста масова и ми костваше много труд. Втората причина можем да търсим в слабо яйцеснасяне през май. Нощите по време на акацията бяха много студени и семействата задръстиха плодноците и отказаха да качват мед в магазините. Който не положи грижи да си освободи плодните сега естествено няма пчели. Точно сега са умрели активно работещите през края на май и няма кой да ги замести. Да се търсят причини в токсичност на липови нектар е ала бала. Тази година нещата се получават с двойно и тройно повече труд, който не го е положил не му се получава. Всяко решение че "то и така може" тази година се наказва.
Пепи,както споменах-"наблюдавам",демек,остави л съм по 2 кошера във Видинско и Пловдивско на самотек разширени максимално 12дб с по 3магазина.Миналата година един 25р лежак с 2етажа магазини се руи близо 4 месеца и в края на октомври умря.Въпреки това единия етаж магазини беше пълен с мед.Таз година роевото вече приключи и пак имат по един магазин мед,но ще напълнят и от слънчогеда.И на двете места месните пчели се представят по добре.И на двете места роят,но не спират градежа и не образуват роеви грозд,а направо си излитат с младата майка.Работата ми по опитните кошери се състои в това само да ги разширя с во.А добива!!!!!!
Ачо , добива при първо въртене е смес кестен и акация .
Не се оплаквам - 17.8 кг от магазин .
Сега е липата , а после и китайският мехурник .
В отговор на въпросите на zayo.Първи- Половин магазин.Ниски температури. Втори- Подържаща паша ливадна .Летеж силен.Време между акация и липа 25-30 дни.Трети- Влажна захар в хранилките.При прегледа в плодника хранят пило има и празно място за снасяне.Градеж изрязани далаци на всички.На всички е взимано по 1-2 пити само млади пчели.Дали пък тук ми е грешката.Това го правя за първи път.Поздрави.
При мен, понеже не разбирам и не ги ровя много-много, точно така стана. В който и кошер да бръкна, пълно с остатъци от маточници по рамките. Като си помисля - за да не стане така, е трябвало през май и юни да прекарам половината си време на пчелина. Е, засега го нямам това време и каквото-такова, по-нататък ще видим.
Тази година е така, аз извадих по 2 отводки от кошер да спра роевото и пак има хванали гората и постоянно бях на пчелина. Ходих да гледам кошерите на познати започнали миналата годна, те казаха че нямало роево а като ги отворих ама то си личи че са се разцепили да рояват даже на единия направих 5 отводки, че в кошерите се люпят майки и се готвят да излизат. Но ти поне извади мед а аз съм кръгла 0 за сега.
И при мен имаше някой друг роево,но в общи линии всичко е под контрол.Колегата арго пише ,че няма време.Не е така през 14 дена правим прегледи на всичките семейства.Така можем и без врема да следим да ли е в роево кошера.Другото което съм го коментирал с колеги по опитни от мен кога най вече залагат маточници.Моите наблюдения са 3-4 дена след започването на пашата.Преди време по време на паша не барахме плодниците за проверка.Но нещата се промениха от няколко години.Градят,събира и пак се роят.Само с прегледи в магазина и на прелката не става вече който каквото и да ми казва иска си ручкане ако нямаш инвентар.
Аз тази година нямах много кошери в роево, но извадих по 2 отводки от кошер за да не изпаднат. Около 10 само от 43 изпаднаха в роево. Кажи какво точно имаш в предвид, знам че имам грешка и какви ли методи не пробвах пролетта и не мога да натъманя нещата. Какво лошо виждаш в системата? За мен това е перфектния вариант!
Прав е колегата за системата до някъде.Има райони където неговата система 100% няма да върви.А нашата ще е подходяща.
Преди време се опитах да те насоча в правилна посока, но ти ми каза, че това което вадиш ти стига, не ти трябва повече и си доволен на това. Ако не беше изкарал рамки за отводки, колко повече мед щяха да съберат пчелите? Пак се повтарям, но малко хора искат да чуят. Задължително кошера трябва да ти е с отделно дъно, за да може да въртиш корпусите. За ДБ плодника е от 2 корпуса, а после 4 магазина за мед. За ЛР ри трябват 3 корпуса за плодник и 3 за мед. За Фарар 4 магазина за плодник и 4 магазина за мед. За всички системи задължително се работи със ХР. В книгата на Фарар е описано всичко подробно. Аз лично минавам на Фарар тази година изцяло, защото виждам че от всички системи тази е с най много плюсове.
Аз пчеларствам в Странджа и при мен системата работи перфекно.
При мен двумайчините пък тая година са най добре по добив.Имам кошери от кото очаквам рекорди тая година по 80кг и нагоре ако да де господ слънчувка.
Като е кофти времето и няма паша, все тая каква ти е системата.
Може да съм казал че съм доволен от добива, но кой не иска повече.
Според мен ще ти е трудно да ми дадеш правилен съвет понеже района е коренно различен от твоя, освен ако не си пчеларствал в моя преди време.
Ако не бях извадил отводките щеше да е трагедия и нямаше да има и пчела а какво остава за мед то тази година пчелите не са излизали от кошера до преди 10 дена (отвратително време)
Мойте кошери са с отделно дъно още от началото, да не се бъркаш с някой.
При мен има само 1 паша (слънчоглед) - 3 корпуса са много за такъв беден район, аз съм провал и не става.
Конкретно ме интересува как се удържа сиклен кошер в момент на безпашие, без хране, цепене и хамалогия.
Направо ти завиждам за района където пчеларстваш, като чета какво пишеш.
В моя раион има един период от около 1 месец в който пчелите умират от глад и ако са ти силни кошерите не виждам как ще ги удържиш, слагам майката само на основи и пак изпада в роево, гладът е голям стимул за роене.
За сега работи само метода с помощни семейства. Цепя кошера на 2 и за слънчогледа обединявам.
Хихихи колегите в моя край сега сложиха първите магазини. Щом имаш слънчоглед значи имаш блокове около теб и сеят, защо се оплакваш. Тука напълно грешиш, че когато нямат мед се роят. Имам познати който нарочно им взимат малкото запаси да стоят гладни, за дане се роят, но за мен е грешно. И аз искам да ми пълнят бурканите направо и да ги запечатват, но се задоволявам с това което могат. За да не се роят е най важен обема, предполагам, че на първите паши ти се развиват семействата, а не са достатъчно развити за да събират. Първия мед ми е от овошки и клен. Щом не можеш да ги задържиш да не се роят, направи както казва Друмев, делиш и правиш кошера двусемеен, на слънчогледа махаш старата майка и ще изкараш трипъти повече мед.
Еми аз го написах същото за 2майчиното че работи и го правя на част от кошерите. А за гладът не съм съгласен при мен това е 99% стимула за роене. А за слънчогледа не знм да се радвам ли или не. 2015 по 40кг. от кошер, 2016 нищо не пусна и добре че тръгна една глушина та спаси годината. С тези ГМО не знаеш какво да очакваш.
Всичко е стратегия.И ако ти се получат нещата си биеш в тавана д-то.
Брат ми пчеларства в подобен район, но има няколко дерета и гора на 1,5 км. Про него с тия ДБ дето ги има е същата работа, роене до припадък на рапицата. Не ми се е отдала възможност да приложа моя метод на работа(с мойте кошери)при него, за да видя какво ще се получи. Във Варненския район се говори за пчелар добиващ по 80 кг само от рапицата, но не казвал какво прави хайаха.
Не си прав тук Янчо.Ако искаш рапица да вадиш трябва да подхраниш рано.Аз моите преди 1март никога не съм ги отварял камоли да ги подхраня.След няколко години тровене/когато пръскаха със самолети/Стигнах до заключението,че при мен не трябва да са развити за рапица пчелите,а да се развиват на рапицата за акацията.Тая година пък научих друго не ми трябва рапица да ги развия за акацията.Трябва ми да не ги тровят.Който ме разбрал разбрал.:bigsmile:
Моето обяснение е заради няколкото вкарвания на нектар по различно време,но това е моя теза.
Дака навсякаде има много НО, затова всяка година експирементираш или палиш къщата на няколко арендатора или трепеш наред, после ги лежиш 30 год и излизаш щастлив хахаха
Не е проблема в системата при мен има всякакви системи и като спре пашата от раз, няма ЛР, няма ДБ, фарар или комбинирани, всчичко изпада.
Аз тази година понеже имах здравословни проблеми и не оправих всички кошери на време и се разделиха на 3 групи без да искам.
1 ротирани на време 15 бр.- от тях 3-4 броя в роево.
2 ротирани с гоямо закъснение 15 бр.- от тях 3-4 броя в роево.
3 не ротирани 15 бр.- от тях 3-4 броя в роево.
Цифрите са приблизителни понеже не съм записвал и не съм правил опити просто така се получи, а обема при мен е бол имат и на горе и на долу но това не помага.
Моето мислене е следното че кошер като достигне определен капацитет и няма паша роява, не е само това но това е основното.
След като ти спре главната паша си направи нови майки, летящата пчела и без това ще умре. Прочети темата на Ангел Йосифов. Като няма.храна ше храниш. Казваш че имаш обем, това за мене е 3 корпуса ЛР с пило и мед, това е развито семейство. Така ли ти са развити?
Доколкото разбрах ти правиш отводки в други кошери и псле ги обединяваш, а аз ти казвам да са двете майки в един кошер разделени с ХР.
Може но и появата на паша която бързо преминава липсата на такава и пак появата на паша може да са също фактор според мен.Бай Захари медара ме учеше,че 9 дена ако меда е в кошера и не капе нектар може да се вади.Миналата година така направих за проба,18% беше водното съдържание.
На всякъде развитието беше бурно.Според мен не е важно само да ги развиеш,а и какво можеш да направиш с тия пчели след като ги развиеш.
Преди 10тина дни минах през Севлиево. Беше късно вечерта, около полунощ. Целия град ухаеше на липа и беше доста хладно, направо студено както бях с леки летни дрехи.
Предполагам, че е много приятно, а и успешно, да се пчеларства в този район. Приятно време, разнообразна паша.
Когато пристигнахме в наше село, хем беше вече към 3, беше топло и задушно. Циганите обраха всичката липа още на зелено, за пчелите останаха малкото липи по дворовете.
Ааааа има, едно момче начинаещ от Веселие, който няколко пъти идва да ми помага да се учи. Купи три кошера пласмасови система Фарар от мен пролетта и прехвърли един кошер ЛР вътре. ЛР било на един корпус пчели. По това което ми обяснява как е семействато му казвах какво да прави и онзи ден помолил някакъв пчелар от селото да му услужи с центрофугата да си изкара меда, защото за момента няма такава. Казал на пчеларя, че имал два магазина и един корпус ЛР мед за вадене, но пчеларя го изгледал особено и му казал, че пчелите сега почват да пълнят мед в магазините и ще се вади мед чак след 20 дена, като му намекнал, че бърка меда с запечатано пило хахахаха. Ако иска нека сам да потвърди историята.
Преди доста време /може би година/бях писал някъде в тези забавачница,че някои хора/не пиша човеци/ пишат и след ден–два са забравили какво са писали.Следващото писане е пълен анти под. Мен ме жигосаха/не помня колко дена/ ,че съм конфликтна особа.Е .е,.....е,сега ще ги слушате,ще им вярвате,ще се съгласявате и ще купувате това което Те продават,защото чрез техните продавани атрибути пчелите не се роят,дават веднъж 20 кила на чорбаджията,втори път –20 КИЛА ЗА ТЯХ и трети път........к,во беше,а,даааа–текна манатааааа.Да,ама само за мен.Другите в Странджа не ползват това което продавам за пчелите.Затова са със слаби,недоразвити с–ва.А..аааа,забравих момчето, от къде беше.То също ще изкара хубава мана,нали е с мойте продукти,я.Е..ех,Слънчо,Слън чо,защо ли не можем да си кютаме и да се гъргоркаме.Ама,как да е ,мога да си почивам 2–3 месеца,пък и сега работа много.
След краткото ми чиракуване при Tartу* затвърдих базовите си познания да различавам запечатания мед от пило ( + още нещо :P ). Докато тече моят първи активен пчеларски сезон, считам за нормално по това време да имам нужда от центрофуга. Поради скромния ми опит е трудно да обменям информация с местни пчелари, отхвърляйки всяко мое твърдение, последвано от съвет *да чета книги и гледам снимки в интернет*. С недоумение се примирих, че това което виждам на пчелина на Tarty е "невъзможно" а аз просто имам прекалено много пило.
P.S. Надявам се скоро да се сдобия с центрофуга за мед. :D
Гогол-кът не вярваш пробвай:) защо трябва да обиждаш и да пишеш неща в които не си сигурен,уж от Ямбол сте готини хора.Забавачница било в форума,еми махни се не те караме на сила да седиш!!!!!Лично аз съм страшно доволен от форума научих много от колегите,запознах се с някои и лично, помагаха ми когато имах проблеми.
Аз заставам на страната на Гогол по причина ,че все по малко пчелари от неговият ранг пишат тук.Вярно и аз по научих нещо във форума,но някой път прекалям със забавленията.Затова е форума всеки да си изкаже мнението.Тук съм забелязал от доста време,че някой ако има по различно мнение и мислене от основния електорат на форума го изяждат с парцалите.:bigsmile:Не сте ли се питали защо г-н Матеев не пише вече по разни теми за пчеларите.Пише нещо и хоп 3,4 го оплюят на бърже.Типично по български.:bigsmile:
Не му обръщайте внимание, той може да е на години, но в иновациите в пчеларството има още жълто около устата.
Друмев, я напиши тук на всички, че имаш кошери с по 15-16 рамки пило и вадиш по 80 кг мед от кошер, да види Гогол, че има и други като мен и дори кошерите им са дървени, а не по телефона да ми казваш, че никой не ти вярва и те изкарват лъжец.
Тук си прав аз и за това като пиша трудно се разбирам,че иначе никой не ми вярва ако ме разбере.:bigsmile:
Твоята система е хубава,но за тия които могат да работят с нея.Аз пробвах тая година нещо подобно но направих 4-5 грешки.Което ми загуби по голям добив.
ГРЕШКИ
1.Не знаех ,че след като се качи майката горе трудно ще слезе доло.
2.Отнемане на пило от втория корпос постоянно с мисълта че майката снася и доло.
3.Липса на ХР
4.След сваляне на майката в долния корпус не знаех,че ще пълни първо МЕД само във втори корпус
и още няколко грешки.
Системата ти е добра и то много за правене на пило,но има недостатък,че трябва да си млад и здрав.Тоя втория корпус ако е пълен с мед си трябват поне двама човека/БЕЗ КРЪСТ ОСТАНАХ/:bigsmile:
Хахаха Друмев, аз от началото на годината повтарям, че минавам на Фарар, защото с малките магазини има само плюсове. В книгите всичко си пише, но освен дс четеш, трябва и да го осмисляш защо е написано така. Най важното си остава пробите на личния пчелин, защото на всякъде е различна пашата и достигане на заветните 6 кг пчели за главната паша. Не ме оставяй само аз да пиша, защото като прочетат едно и.също нещо от двама души по може да се замислят, че е постижимо и да пробват.
Големите пчелари имат и други номера които не казват за тях.Вчера май ти писа,че имало колеги по 80кг рапица до тук но неказват тайната си как го постигат.С убиване на една майка по погрешка в 10 рамков ДБ може и да съм я открил.В момента имам кошер с 2 магазина и близо 60-70кг мед от липа в него.Притока на нектар за 2 дена е близо 5-6кг.Който не вярва да дойде на Бояна и да се увери с очитеси.Преди това съм извадил 10 рамки на акацията от него.
Да допълня това е миналогодишен РОЯК който се настани сам в кошера.
Това е инфо от Дамян, бях го накарал да разпита кой е най големия добив от рапица в Варненска и Добричка област и това беше отговора. При положение, че повечето пчелари вадят по двайсетина кг от рапицата бях любопитен да разбера до колко може да стига добива.
Големите пчелари не, че не казват, казват хората, но никой не им вярва, защо да слушат подигравките на другите и злобните им коментари.
Може и да вадят,а нарочно да пишат,че няма такива добиви.Да не ги урочасат.:bigsmile:Който знае как се прави го прави,а такива като мен само експериментират и си се радват като циганче на сладолед ако им се получат нещата.Затова чакаме жанката да узрее за да сварим ракия.;)
А , има лесно ! :)
Кой знае.:bigsmile:А кой не знае пак ще е с висока смъртност но с 2-3 теники мед.:bigsmile:
После наново .
Това упражнение , не ти ли омръзна ?
А стига толкова на ново.Продавам 50кг за БИОмед по 10лв и догодина си купувам от теб 3 отводки.После вадя от тях 150кг продавам ги и си копувам от г-н Матеев 12 отводки и те така.:bigsmile:
Точно казано ! :)
Не знам, питай за подробности Дамян. Може да не е за тази година, а за друга. Мен ме интересуваше какви кг се добиват в тези райони. Дори да е преувеличено пак е някаква база за сравнение. Аз не споря за знанията му и никой не се заяжда с него. Той се заяжда с мене вече няколко години, бил съм лъжец, не съм помнел какво пиша и какво ли не още. В 90% от постовете му лъха на високомерие, завист и в отричане по негов си начин на всичко що не вярва, че може да стане. Ти май целия му живот е минал в, не съм аз виновен, виновни са другите.
Чакай да вържа телефона за лаптопа да дръпна една снимка.;)
Сори, на клип е и няма как да го кача, не е на снимка. Имам 1 майка на 4 години. На втората година беше на 2 плодника ДБ. Може да не е била на 15 пити пило ама 12-13 гаранция. В акацията даде 7-8 кила мед и после до слънчогледа само развитие. Тогава за годината приключи с 1 плодник ДБ мед и 3 магазина. После зазимя добре ама на другата година едва се съвзе до акацията. Помагах с пило и подхранване ама общо взето мъка. После даде 2 магазина в слънчогледа-като най нормален кошер. Така че и това ми е минало през главата.
П.П. Пък и за какво ти е да развиваш семейство пък да не добиваш мед.
Прав си, повечето пъти така става, загива есента още. Затова бях отворил тема- защо умират семействата дали най много мед? И досега нямам точен отговор, но има доста споделено за това. Тази година ще пробвам начин да успея да ги запазя, пък да ли ще стане само господ знае.
Пък лани един ДБ8 на един плодник в слънчогледа ми стигна до 6 магазина. Тая пролет ако не го бях налетял щеше да загине Март месец.
А лани си беше кофти годината. И сега при мен зле, суша и т.н.
Чак ми е чудно как хванах малко акация и ливада. Пък и жега...ремаркето бучи от 50 метра...
На един кошер му сложих магазин само с горни летви (нема пити), да видим какво ще направи.
Подкрепям Tarty за написаното от него, както за добиви така и за развитие. Каквото разширение и развитие може да се постигне с полистиролен кошер не може да се направи с дървен. При мен добрите семейства донесоха 15 кг. рапица и 20 кг. акация, въпреки променливото време. Слабаците изпуснаха рапицата и донесоха 2-3 кг. акация. До тук съм с 3 тона добив, очаквам от основната паша 3т. +. Аз съм на север и на 400- 480 м. надморска височина и всичко при мен най-късно цъфти. Представям си какво е на топло и ранно развитие на юг край морето.
Знам че има още потенциал за добри добиви, не смятам че съм достигнал предела. С по-добра селекция на майки и по-ударно разширение може повече, има още какво да се учи. Добрите добиви от рапица стават ако след това нямаш акация или няма да местиш. С малко семейства да можеш да ги обслужваш до 50-60 семейства на пчелар.
Сега в жегите как са тия кошери? Има ли жега при теб, щото тук при мен си е 40 градуса. А ремаркето ми с кошерите не на сянка....
На дървените за жегите мисля мрежа вместо табла. Но ще бъде догодина, най-рано...
При мен е 35 градуса и за това почивам. Пчелите работят много добре в това време, няма гроздове отпред, сега има добра поддържаща паша- ливада, слънчогледа ще цъфти към 10.07. След 17.00 ч. се образуват гроздове отпред, като се приберат от работа.
Това е снимка от преди 10 минути, излязох да снимам да видите нагледно. Кошера е на слънце при 35 градуса.
Говорим за кошер в Бояна,брата само може да мечтае за такива деца.:bigsmile:
Само 143 делим по братски.:bigsmile:
Имам и със снеглерова дъска (двумайчните) имам и до кошерите, имам и на друго място. От 40 кошера направих 70 отводки. Района не е добър, но не е и толкова лош. През година рапица и море от слънчоглед, малко ливада и акация. Просто тази година е кошмарна. До сега всяка година вадя добре + 10-20 кг. в сравнение с другите пчелари в района. Но сега идва слънчогледа и ако отделя ще е супер. Успях да вкарам всички кошери в пашата, подмених майките и всичко което остана продадох. Сега чакам да се оплодят последните майки.
Не видях в темата никой да отговори на въпроса.
Как се спира силен кошер от роево в момент на безпашие без да се отнема част от силата му?
Е как цял ден пишем за етажната собственост и вентилацията.:bigsmile:Но и триците и сламата помага през 3 дена.;)
Аз не ги спирам от роенето, ами го използвам, така че кошера запазва силата си. Дядо ми ме е учил и го наричаше "въртене". Трябва да си постоянно на пчелина, като излезе рой виждаш го от кой кошер излиза. Прибираш роя в тръвна. Отваряш кошера и сваляш всички маточници, слагаш празен корпус отгоре и рязко стръскваш роя. След 10 дена отваряш за проверка дали се е оплодила майката. Силата му се удвоява с новата майка още на следващия ден след роенето.