Аз тази година нямах много кошери в роево, но извадих по 2 отводки от кошер за да не изпаднат. Около 10 само от 43 изпаднаха в роево. Кажи какво точно имаш в предвид, знам че имам грешка и какви ли методи не пробвах пролетта и не мога да натъманя нещата. Какво лошо виждаш в системата? За мен това е перфектния вариант!
Преди време се опитах да те насоча в правилна посока, но ти ми каза, че това което вадиш ти стига, не ти трябва повече и си доволен на това. Ако не беше изкарал рамки за отводки, колко повече мед щяха да съберат пчелите? Пак се повтарям, но малко хора искат да чуят. Задължително кошера трябва да ти е с отделно дъно, за да може да въртиш корпусите. За ДБ плодника е от 2 корпуса, а после 4 магазина за мед. За ЛР ри трябват 3 корпуса за плодник и 3 за мед. За Фарар 4 магазина за плодник и 4 магазина за мед. За всички системи задължително се работи със ХР. В книгата на Фарар е описано всичко подробно. Аз лично минавам на Фарар тази година изцяло, защото виждам че от всички системи тази е с най много плюсове.
Аз пчеларствам в Странджа и при мен системата работи перфекно.
Може да съм казал че съм доволен от добива, но кой не иска повече.
Според мен ще ти е трудно да ми дадеш правилен съвет понеже района е коренно различен от твоя, освен ако не си пчеларствал в моя преди време.
Ако не бях извадил отводките щеше да е трагедия и нямаше да има и пчела а какво остава за мед то тази година пчелите не са излизали от кошера до преди 10 дена (отвратително време)
Мойте кошери са с отделно дъно още от началото, да не се бъркаш с някой.
При мен има само 1 паша (слънчоглед) - 3 корпуса са много за такъв беден район, аз съм провал и не става.
Конкретно ме интересува как се удържа сиклен кошер в момент на безпашие, без хране, цепене и хамалогия.
Направо ти завиждам за района където пчеларстваш, като чета какво пишеш.
В моя раион има един период от около 1 месец в който пчелите умират от глад и ако са ти силни кошерите не виждам как ще ги удържиш, слагам майката само на основи и пак изпада в роево, гладът е голям стимул за роене.
За сега работи само метода с помощни семейства. Цепя кошера на 2 и за слънчогледа обединявам.
Подкрепям Tarty за написаното от него, както за добиви така и за развитие. Каквото разширение и развитие може да се постигне с полистиролен кошер не може да се направи с дървен. При мен добрите семейства донесоха 15 кг. рапица и 20 кг. акация, въпреки променливото време. Слабаците изпуснаха рапицата и донесоха 2-3 кг. акация. До тук съм с 3 тона добив, очаквам от основната паша 3т. +. Аз съм на север и на 400- 480 м. надморска височина и всичко при мен най-късно цъфти. Представям си какво е на топло и ранно развитие на юг край морето.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))