Може да съм казал че съм доволен от добива, но кой не иска повече.
Според мен ще ти е трудно да ми дадеш правилен съвет понеже района е коренно различен от твоя, освен ако не си пчеларствал в моя преди време.
Ако не бях извадил отводките щеше да е трагедия и нямаше да има и пчела а какво остава за мед то тази година пчелите не са излизали от кошера до преди 10 дена (отвратително време)
Мойте кошери са с отделно дъно още от началото, да не се бъркаш с някой.
При мен има само 1 паша (слънчоглед) - 3 корпуса са много за такъв беден район, аз съм провал и не става.
Конкретно ме интересува как се удържа сиклен кошер в момент на безпашие, без хране, цепене и хамалогия.
Направо ти завиждам за района където пчеларстваш, като чета какво пишеш.
В моя раион има един период от около 1 месец в който пчелите умират от глад и ако са ти силни кошерите не виждам как ще ги удържиш, слагам майката само на основи и пак изпада в роево, гладът е голям стимул за роене.
За сега работи само метода с помощни семейства. Цепя кошера на 2 и за слънчогледа обединявам.
Хихихи колегите в моя край сега сложиха първите магазини. Щом имаш слънчоглед значи имаш блокове около теб и сеят, защо се оплакваш. Тука напълно грешиш, че когато нямат мед се роят. Имам познати който нарочно им взимат малкото запаси да стоят гладни, за дане се роят, но за мен е грешно. И аз искам да ми пълнят бурканите направо и да ги запечатват, но се задоволявам с това което могат. За да не се роят е най важен обема, предполагам, че на първите паши ти се развиват семействата, а не са достатъчно развити за да събират. Първия мед ми е от овошки и клен. Щом не можеш да ги задържиш да не се роят, направи както казва Друмев, делиш и правиш кошера двусемеен, на слънчогледа махаш старата майка и ще изкараш трипъти повече мед.
Еми аз го написах същото за 2майчиното че работи и го правя на част от кошерите. А за гладът не съм съгласен при мен това е 99% стимула за роене. А за слънчогледа не знм да се радвам ли или не. 2015 по 40кг. от кошер, 2016 нищо не пусна и добре че тръгна една глушина та спаси годината. С тези ГМО не знаеш какво да очакваш.
В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))