Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Аз съжалявам, че също като вас КЪСНО ГО ОСЪЗНАХ ТОВА - че без тестове нищо не може да се каже за нивата на опаразитяване и за това дали едно третиране е подействало или не. От следващата година вече съм решил да правя задължителни тестове ПРЕДИ и СЛЕД третирането. За съжаление напролет едва ли ще получа някакви меродавни резултати, тъй като в момента семействата ми са изчистени почти на 100%.

Единственият начин за получаване на някаква по-вярна информация ще е тестването през активния сезон, и най вече - тестването следващата есен. За тогава ви обещавам, че ще направя контролни групи и ще изтествам всички налични на пазара препарати за борба с вароатозата. И ще публикувам резултатите във форума. Ако ви се чака дотогава - добре. Ако обаче някой в момента направи тестове и открие акари, това ще е златен шанс да изтестваме още тази година препарати, различни от Чекмайт, за който вече знаем, че работи.
Колега ще бъде интересно ако някой направи следния опит. Прави се тест по описания от теб метод, но трябва да е кошер с по осезаема опаразитеност. След това един пчелар да се опита да извади рамка от кошера и без да я пипа да прегледа около 50 пчели и да преброи колко акари е видял по тях и съответно да определи опаразитеност. После да се сравни този преглед с подробния тест.
Аз по няколко пъти правя и преглед за акари. Еди път ги броя в стрителните рамки (вадя по 10 или 20 търтееви ларви от кошер) и втори път като оглеждам пчелите.
Освен това искам да кажа че се се убедих в доброто действието на кумафоса още миналата година, но въпреки това твърдо съм решил да се опитам без него. (Хубаво е като казваме с какво сме третирали да споменаваме и активното вещество, а не само търговската марка)