Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 104 от 149 ПърваПърва ... 45494102103104105106114 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,031 до 1,040 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Тия данни ме навеждат на мисълта ,че на Матеев търтеите ,ще са със понижени показатели !.....
    Едно е да си го мислиш, друго е да го докажеш. Покрай пчеларските програми половин България третира с Чекмайт, и доколкото знам досега никой не се е оплакал от някакви проблеми с него. Виж с оксаловата киселина това не е така. При третиране с нея много лесно може да се предизвика резистентност, особенно ако се прекалява с нейната употреба (да се третира много често). Не сте ли чували за оплаквания от типа - десет пъти третирах и пак ми измряха пчелите.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Пчелин от 80 семейства третиран с препарат съдържащ кумафос , са останали на пролет 32 .
    В работно състояние -18. В САЩ вароатозата е резистентна към това вещество .
    По материали на чужди форуми .
    Има ли доказателства, че именно кумафоса е причината за това измиране, а не например Нозема Церане?

Иначе искаме или не съвсем скоро ще ни се наложи да използваме кумафос, защото доколкото знам той е единствения препарат, който може да се използва за справяне с малкия кошерен бръмбар.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    След , като на практика в единият пчелин се е получил този резултат.
    Аз , цитирам пчелари .
    Не си измислям фантасмагории .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всички знаят, че именно ДОЗАТА може да направи едно вещество да бъде или ЛЕКАРСТВО или ОТРОВА. Та тя дори и готварската сол е отрова, ако се ползва в големи количества. Същото важи и за хлебната сода, оцета и дори алкохола.

А сега ще ви публикувам една ТАЙНА - или как само с 2 лентички Чекмайт да третирате 100 кошера. Не знам дали това е вярно, но на него попаднах благодарение на препоръките на един американски ТЪРГОВЕЦ НА ЧЕКМАЙТ.
    http://www.ebay.com/itm/Checkmite-St...item23529d08bf

Ето цитат на част от неговия текст в инструкциите към продукта:
    Please watch this long film on You Tube how to do the Checkmite alkochol extract with warm water and use 2 strips for 100 bee hives. Start about Varoa aprox min. 25 see film

Гледайте от 25-тата минута нататък:

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Като стана дума за упояване на пчелите се сетих че преди години един стар пчелар ми разправяше че ги упоявал със запалена в пушалката амониева селитра или нещо от сорта (забравил съм точно как беше). Някой пробвал ли е този начин, че с този етер ми се вижда опасно?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Като стана дума за упояване на пчелите се сетих че преди години един стар пчелар ми разправяше че ги упоявал със запалена в пушалката амониева селитра или нещо от сорта (забравил съм точно как беше). Някой пробвал ли е този начин, че с този етер ми се вижда опасно?
    Чак пък опасно ..... Едно време масово са го използвали за упойка на хора и животни. Това за етера не съм го измислил аз. Това ми го препоръчаха БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛАРСКИ УЧЕНИ. В научните институти едно време, пък и до ден днешен, пчелите се упояват само с ДИМЕТИЛОВ ЕТЕР и с нищо друго. Вярно е, че при учените целта е пчелите да заспят с извадено хоботче, но на нас това не ни пречи - важното е, че заспиват и акарите.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    На перицина си пише: 3.2% активно вещество
    Тоест, в 10мл има 3.2мг кумафос
    Това количество стига за третирането на 10 до 50 семейства.

Всяка лентичка Checkmite+ съдържа 1.36 грама кумафос, което се равнява на 425 опаковки перицин.
    Ако от една лентичка извлечем кумафоса, то тя ще стигне за третирането на от 4250 до 21250 БРОЯ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА.

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цеко , с ,,райски газ ,,.
    Памук напоен във воден разствор на амониева селитра .
    Остави го да се изсуши . Накъсваш го на парчета , колкото бучки захар .
    На една духалка , слагаш една бучка и само две -три струйки дим във входа .Изчакваш няколко минути . Запомни -отваряш кошера и проветряваш .
    Прекалиш ли дозата , забрави за семейството .
    Това е начин и за преместване на кошер в пчелина .

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Покрай пчеларските програми половин България третира с Чекмайт, и доколкото знам досега никой не се е оплакал от някакви проблеми с него.
    Това не е много сигурно. Всички майкопроизводители от БНРАП го ползват, а оплакванията от качеството на майките са доста чести ( което не е точно доказателство, че именно кумафос е най-главната причина).

В САЩ тези, които произвеждат майки и пчелопакети НЕ ГО ПОЛЗВАТ или ако се налага неговата употреба, оставят семействата отглеждачи и бащините семейства БЕЗ ТРЕТИРАНЕ!!!!! , като по този начин ги обричат на почти сигурна смърт до началото на следващия сезон. Догодина се стръскват други 100-200 семейства на основи , които пак не ги третират през сезона и пак ги обричат на смърт.

Няма да споря за Кумафос, всеки има право да решава с какво да си третира кошерите. Определено лентичките имат безспорни предимства, особенно що се отнася до елементарност за употреба и удобство при голям брой семейства. Хубаво е че към момента си открил своето решение как да се справяш с вароатозата. Обаче от сега ти препоръчвам да помислиш какво ще правиш след това, защото успеха няма да продължи дълго - няколко години МАКСИМУМ ( в случай, че пчеларския ти бизнес план е предвиден за по-дълъг период от само 5 години).

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Иначе искаме или не съвсем скоро ще ни се наложи да използваме кумафос, защото доколкото знам той е единствения препарат, който може да се използва за справяне с малкия кошерен бръмбар.
    СПОКО!!! Тогава ще започна да продавам пчели, които без много проблеми съжителстват с малкия кошерен бръмбар доста по-успешно. И който иска пак може да не ползва кумафос.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Намерих си мненията, не ме питайте как...голяма мъка беше.

Едното е от 22.01.2015, а другото от 23.01.2015

Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Впрочем, Кумафос с качество дори по-добро от това на Bayer може да се намери за 400лв на грам. Говоря за лабораторно качество, а не прах за бълхи. Тоест, с 400 лева можеш да си направиш над 300 опаковки Перицин. С 300бр по 10мл ще третираш МНОГО кошери. 10ml Перицин излиза малко над 1 лев (Не, изобщо не се печели от отрови)
    Никога няма да си купя Перицин или да използвам Кумафос, но на колегите дето толкова желаят да си тровят пчелите може да им е от полза.
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Е...трябваше да питаш google
    Дори намерих по-евтин $220 / грам -> ЛИНК
    Виж в google резултатите с тази формула C14H16ClO5PS
    Сигурно и още по-евтини има.

Ще ми се карат, че насърчавам хората да ползват кумафос и с право.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 104 от 149 ПърваПърва ... 45494102103104105106114 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •