Ще присъствате ли на протеста на 10.12.2018
Преглед за печат
Ще присъствате ли на протеста на 10.12.2018
Основните искания са 3.
1.Изплащане на деминимис поради много слабите добиви тази година.
2.След 2020 включване на субсидиране на пчелно семейство в размер на 60 евро за опрашителната дейност която извършват пчелите.
3 Криминализиране на нерегламентираното пръскане и ползване на забранени препарати.
Тези които са заявили, че няма да присъстват с кое не са съгласни от исканията и какви да им доводите.
Трябва да се направи и искане за забрана на вноса на мед в страната.
Малко да допълня .
Основните искания са :
1.Изплащане на деминимис поради много слабите добиви тази година. Минимум по 30 лв на пчелно семейство. ( стига са си мили ръцете с по 3-4 лв , после се бият в гърдите и се хвалят как уж били отпуснали помощ на пчеларския сектор )
2.След 2020 включване на "директно" субсидиране на пчелно семейство в размер на 60 евро за опрашителната дейност която извършват пчелите. (Пиша директно , защото уж бяха отпуснали някакви пари за опрашителна дейност , но всичко бе замислено супер нелепо и обвързано с арендаторите и най вече в тяхна полза , накрая нищо не излезе )
3 Криминализиране на нерегламентираното пръскане и ползване на забранени препарати.Както и в вноса на такива от Турция и други държави. ( Ако хванат някой зърнар с ъс забранени препарати на нива , границата или някъде другаде , да го грози опасност от затвор )
4. Забраняване на смесването на вносен мед с български и предлагането на същия , като българска суровина на европейските пазари ! ( Ако Украйна има някаква квота за внос на пчелен мед в ЕС , не мисля , че държавата ни може сама да забрани вноса на този мед ) .
А всички пчелари от планински, полупланински и запустели райони, които де факто произвеждат автентичния и специфичен български мед, ще получат....????
Ще присъствам с двете си ръце(аз и жената),освен пчел. проблеми,силно ме мотивира факта че една мутра и сие(Бойко Борисов...)ни наливат мозък как и какво...?!Това говедо е з а линч.Жално че единственната му смисленна приказка е за мат'рияла.Боко иде от нас....а да се поопощим.
Дали Боко, дали Чоко, все тая. Двата типажа са взаимствани от комиксите в списание Дъга. А БСП-то яко пуска пипалата, во главе със землячката ви Корнелия.
„… Да ти кажа ли правичката?-И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…“
(от „Бай Ганьо у Иречека“)
Няма, за да не предизвикам колики в нечии стомаси. А както казват умните глави, акъла на мъжа, минава през стомаха. :bigsmile:
Цитат от нета:
"И все пак става ясно, че храната провокира процеси в мозъка на мъжа, които са проводник между центъра на емоциите и центъра на речта и действията на силната половина на човечеството."
Нека ме извинят нежната част от форума.
До момента доста хора заявяват, че няма да присъстват на протеста. До момента не прочетох един пост в който някой от тези до момента 11 съфорумци да обясни аргументирано това си решение. Примерно по точка 1, не желая въпросната помощ, 2 не желая след 2020 подпомагане за опрашване, 3 нека земеделците пръскат с каквото си искат и когато си искат. Давам примерни отговори, който не казвам, че са в главите ви.
Хайде аз да съм един от тези, макар че не съм гласувал.
По точка 1, колко мислите, ще е левовата равностойност?
По точка 2 как мислите ще се постигне 60 евро? Просто ей така, на ви 60 евро и си харчете за кеф. Не, няма да е така, пак ще бъде обвързано с някакво условие, от което доста колеги страдат сега.
По точка 3 може и да се случи, но по-вероятно - не. Нямаме лоби за да се реализира такова искане. Какви сме ние, за разлика от зърнарите, от които зависи зърнения баланс на страната.
За какво да си губя времето с необмислени искания? Стратегията е нещо сбъркана. Това според мен. Никой не ангажирам с моето мнение.
С извинение но трябва ли да е задължително по някоя от тези три точки... а и ми изглежда като подготовка за 10-11 декември за пост от от рода - протеста се провали защото видете ли ей ги тия 11-12 които гласуваха с "не" и другите са същите.... или нещо подобно... а какво е оправданието или аргументираното обяснение на повее от 600 потребители които са влезнали в анкетата и не са гласували при 658 прегледа само 24 гласа от които 12 са "не" .....
По т. 1. До момента за тази година има 4 официални искания за деминимис и сумата е не по малко от 20 лв на кошер. 2.Ако се стигне до плащане за опрашителната дейност на пчелите, много ясно, че ще има определени условия. Без правила в една игра е все едно да живееш в държава без закони. 3.И в момента е забранено внасянето на забранени за ползване препарати за растителна защита и ползването на разрешени препарати извън разпоредбите на Наредба 10. Искането е за спазване на закона и налагане на по строги наказания и това е нормално когато живеем в една правова държава законите да се спазват а за всичко друго да има наказания.
Не може ли да се вмъкне някоя точка за научни знания лаборатории и т.н. посветени на здравето на пчелите.
Всичко може. Това са основните искания. По време на протеста протестиращите ще предложат ако има и други искания.
Това което го мислите е безумно с малки изключения. Затова и гласувалите с НЕ стават все повече и повече. Като прибавим и останалите влезли, но не гласували, защото това си е НЕ се вижда какво е положението. Протест от страна на пчеларите няма да уреди нищо. Просто загуба на време на една шепа хора. Нашите централи мълчат, а това е най - лошият знак.
Исканията по точка 1 са нещо различно, от това, което ще се случи на практика - няколко лева.
По т.две не съм имал предвид, че ще се случи без правила, но би следвало да са такива, които да удовлетворяват всички пчелари, които си плащат данъци и осигуровки, а не за някои да има, за други да няма, защото не се били усетили на време и др. подобни измислени от някой тарикат условия.
По т.3 знам какво е правилото, апострофа ми бе относно криминализиране на деянието.
Има много съществени въпроса, които би следвало да се поставят пред ковачницата на правила. В основата обаче, не би следвало да е искането на пари, а нещо градивно, от което трябва да се тръгне. Тогава обаче едва ли ще има масовост на протеста (ако не се искат пари).
За мен основното на протеста не е искането на пари , а искането на някаква справедливост за пчеларския сектор спрямо другите сектори. Според мен е важно да се види , че пчеларите не сме безразлични към начина по който се отнасят към нас и че ни има като съсловие. Стоейки у дома нищо няма да променим. В момента има много несправедливости и неравенство и в самия сектор . След като имате градивни идеи защо не ги споделите , не само тук във форума , споделете ги на протеста или членувайте в някоя пчеларска организация , направете своите предложения към председателите с вашите виждания, ако трябва сами станете председатели и работете за благото на пчеларите. Като нещо не ви харесва опитайте се да го промените , но това няма как да стане само стоейки пред клавиатурите и недоволствайки .
На протеста няма да присъстват всички пчелари които не плащат осигуровки. Те се множат с всеки изминал ден и за това има обективни причини. Аз не ги оправдавам, защото това е нихилизъм. Все пак те знаят, че нищо няма да получат и няма да присъстват. Интереса клати феса. Утре като се отпусне де минимис всички тези пак ще са против. След 2020г. ако има подпомагане за опрашване те пак няма да получат и съответно ще са против и ще са онеправдани. Съжалявам аз ще отида на протеста ако въобще има такъв, защото подозирам че ще ни замажат очите с едно парички няколко дни преди 10-ти и протеста ще се провали.
П.П Току що се запознах с един евро доклад за пчеларството и разбрах, че в европа са наясно с проблемите и ще има промени в правилата на играта.В този ред на мисли исканията не са съвсем невъзможни.
В момента се обсъжда и обработва втора протестна декларация от независими от национални организации дружества, които ще подкрепят протеста.
Човеко, стига песимизъм! Хайде поразсъди малко, как, според теб, биха се оправили нещата? И без песизимисъм разбира се. дай една примерна програма за развитие на пчеларството у нас.
Цитат:
rosty_szВ момента се обсъжда и обработва втора протестна декларация от независими от национални организации дружества, които ще подкрепят протеста.
Дай малко подробности!
Много си е умно даже да искат 60 евра. То договорките винаги се почват от нереално високо и докъдето се стигне.
Аз пък искам друго. Предложение - пишете колеги! Предлагам да се включи в искането земеделците, стопанисващи растителни култури, подлежащи на опрашване от пчели, да плащат в някакъв държавен фонд, който да се разпределя за опрашване. Това съответно ще доведе до отговорност от страна на полевъдите по отношение на пчелите.
Нищо няма да доведе, даже ще ги настрои срещу нас, и ще почнат хептен да не им пука кога пръскат и т.н.! Държавата, разбирай чиновниците са зад тях, заради възможността и участието в корупционни схеми и познай кой пак ще го отнася...
Нека с парите за деминимис за няколко години се създаде една национална лаборатория за контрол на патогените по региони, нека чиновниците в нашия сектор да почнат да работят, а не само да си бъркат в носа. Без субсидии и помощи, а с контрол и прилагане на наредбите и законите, сектора ще тръгне нагоре... Нооо тва е утопия, тук се работи на парче, и се гледа не по далеч от носа си! А относно парите за опрашване: ами то Европейския съюз, ако вземе такова решение, мисля че ще е на базата на произведената селскостопанска култура която зависи от опрашването в региона, а не ей така на глава/кошер... И пак ще опрем до земеделците и чиновниците, и няма как да е различно, защото двата сектора са свързни.
" Интереса клати феса" винаги е бил актуален и решаващ. Аз зададох въпрос, одговор нямаше, дано тези дето ще дават парите не задават подобни въпроси, защото пак няма какво да отговорите.
Субсидиране на всяко регистрирано пчелно семейство, независимо дали и какво опрашва, е единственото справедливо искане, което може да получи широка подкрепа. Съжалявам, че ще ви засегна, ама аз слагам кошерите в нивата на земеделеца, прибирам му нектара, не му разрешавам да използва пестициди, а накрая да ми плати и за опрашване. Ами, няма как да стане , защото просто няма да има с какво да ви плати. Няма земеделец , който без пестициди, да изкара продукция нито от рапица, нито от слънчоглед, бостани и люцерна ако щете. Невъзможно е. Знам, някъде плащат за опрашване, не знам дали вадят и мед от тези пчели ама едва ли.
За забраната на внос от Турция. В България има разрешени три категории пестициди и базата е съвсем различна от представата ни и ограниченията са по отношение на квалификацията на клиента което на практика значи, че всеки може да купи всичко. Разрешени пестициди на Монсанто, Баер или Синджента под различни имена, произведени в Турция със същите активни вещества под други имена са 5-6 пъти по евтини. Защо да не може да ги внася? А всеки регистриран ЗП има и квалификация или лице с квалификация за РЗ така , че има законово основание на достъп до всички групи разрешени пестициди. А българина си е нихилист ама не защото знае нещо за нихилизма а защото живота го прави такъв. Съжалявам но аз така ги виждам нещата. Подкрепям протестите но съм си ганьовец и първо гледам интересите а така формулирани, вашите искания ми се струва, че не защищават болшинството пчелари.
Рости, защо смяташ че като не плащам осигуровки от работата си пчелите, не плащам нищо, и не ми пука? Реално аз гледам 60 семейства и плащам близо 600 лв осигуровки от заплата си получавана от двете фирми където работя!!! Всички плащаме, абсолютно всички! Няма смисъл да се разграничаваме едни от други, но извинявай да се организра протест за искане на пари за нещо което си избрал да ти е професия или хоби е малко прекалено. То е същото, ако искам пари от държавата задето бизнеса ми примерно в сектор шиене на гоблени не върви и не мога да си продам продукцията на цена която ме устройва и Държавата искам да ми помага ... Нама как да стане!!! Някой от исканията са в грешна посока, не правилни, на парче, без мисъл за сектора! Лошото е че ще дадат едни мижави пари, ще замажат положението и така, кучето си лае, а кервана си върви!!! Избрал си това да ти е професия, боли те че бачкаш кат вол, а накрая идва търгаша и ти изкупува продукцията за жълти стотинки, ако въобще дойде, а за капак земеделците си пръскат с каквото и когато сметнат за необходимо! Така и не разбрахме, че с основно искане ДАЙ, нама да я бъде работата, защото държавата почти няма изгода от нас! Затова исканията въобще трябва да са в друга посока, неща които ще организират сектора и ще затегнат спазването на Европейските изисквания и норми. Срамно е да няма независима държавна лаборатория за контрол в сектора, а ревем за деминимис че мрели семействата и се питаме тука цяло лято що аджеба пълзят кат мравки по земята!? За какво говорим въобще!
Не предложения, а кадърни хора, които да имат изпълними искания. Нещо реално. Нещо което като го предложите да не ви сметнат за луди, а нормални, интелигентно мислещи хора. В други страни това дори е и малко, но то е съпоставимо със стандарта им. Докато не се намерят сериозни хора, които да застанат на върха на организациите ще е все тъй. Тези хора да отговарят на някакви критерии, а не Сульо и Пульо, чакащи само да се появи нещо апетитно. Проблемите са вече много сериозни и всяко забавяне води към унищожение на сектора. Тук искам да попитам пак. Защо централите спят? Ако ще вършите работа е редно да се появите, ако ли не дайте знак за да се намерят други, които да хванат здраво хаотично движещото се кормило. Хайде стига с това безхаберие.
Рости аз имам малко по друго мнение по темата. Ако повечето хора биха имали избор кои осигуровки да внасят повечето биха предпочели да са ЗП, защото в повечето случай осигуровките който внасят на основната си работа надвишават тези на ЗП. Това е единствения проблем хората да не плащат осигуровки като ЗП, не виждат смисъл в това двойно осигуряване, защото знаят че като отидат в една болница пак си плащат а пък не вярват и да се пенсионират. Малко се преекспонира с това че хоби пчеларите не плащали осигуровки и данъци, плащат но не го афишират по форумите. Няма как да се сърдим за разединението на пчеларите като самите ние пчеларите допринесохме за това. Едните викат нашия мед е най ние сме Био, мани ги тези от полето с този чорбалак който вадят (това е Странджански лаф, който постоянно чувам като ходя да помагам да се вади мед в Странджа), други се бият в гърдите ние сме професионалисти мани ги тези аматьори, трети стават и сядат на маса и пак на аз плащам пък те не плащат ама дали не плащат повече от колкото този който твърди че плаща... Пак питам кой е виновен за разединението на пчелари и за това че не са единни? Аз мисля че сме си виновни самите ние! Иначе пчеларския протест е картинка на действителността в държавата. Едните хора протестират искат нещо да мръдне а другите само си барат макарите и викат тези какво пак ми мрънкат под прозореца. Но пък в кафето са силни и на висок глас коментират няма такава държава. Кой е прави държавата ако не хората. Лошото че вече 30 години демокрация народа е мачкан и постоянно му се втълпява от телевизиите, че водим в всички негативни класации и сме загубили и малкото ни останало самочувствие! Иначе мисля да ходя на протеста!
Да ви представя моето виждане за това какви трябва да са в общи линии основните правила за плащане за опрашване. В едно населено място с обща площ...... са неоходими за опрашване........ брой пчелни кошери. Общата сума за опрашване е например 100000 лв. В този район има оптимален брой кошери 1000. И когато разделим парите на броя кошери се получават 100 лв. на кошер. Това да речем е оптималният вариант. Но в района ако кошерите са 2000 вече сумата на кошер пада на 50 лв. А какво става в обратният случай ако в района има например 500 кошера, тогава сумата също ще е 100 лв. защото в района няма да е извършено пълноценно опрашване. Това е в общи линии. Цифрите са примерни.
Благодарение на "клавиатурите" и форума се раждат предложения, които могат да бъдат обобщени, систематизирани и реализирани, от някой, който има повечко "багаж" от нас. Знаем, че основният продукт, който получаваме в следствие на пчеларското ни занимание е меда. В тази връзка е следното ми предложение - да се помисли как и по-какъв начин може да се подобри реализацията на продукцията. Аз предпочитам, трудейки се да си изкарам заслужени приходи, от колкото да чакам да ми паднат от горе, `ей тъй. Предполагам доста песимистично настроени колеги имат какво да кажат, но си мълчат, а точно в такъв момент могат да се родят предложения и след селектиране и преценка да се поставят на масата където трябва. А не просто да се дерат гърла, провиквайки се искаме пари (ами то всеки това иска, ясно е) или надуват свирки на площад "Македония".
Що се касае това, някой, някъде да стане председател или ръководител на ентата пчеларска органицация, кому е нужно поредната такава?
Всички сме съгласни че една от причините за ниската изкупна цена на меда е вноса от Украйна, Китай и незнам си още от къде. Но за да стане нещо по този въпрос трябва да се вземе решение на ниво ЕС, колко и да си ги разтягаме ние сами като държава незнам дали може да вземем такова решение. За съжаление всичко е интереси и политика, никой не му пука за обикновения земеделец (пчелар). Но това не пречи поне да ревем пред ЕС какво се случва с продукцията добита в страна от ЕС, но доколкото съм запознат ни едно дружество, асоциация не го прави. Ако беше го направила щеше най малкото да започне едно хвалене за пред масите а до момента няма такова. Дежурните Габриелката и Наков само отчитат дейност, тези неща се решават на най високо ниво а не на ниво портиери! Другата причина е че колкото и да не искаме да си го признаем Българския мед загуби някогашните си позиции и то не по вина на пчеларите! И трудно ще си ги върнем!
Да се криминилизира смесването на български мед с мед от други страни - знаят се фирмите според мен, които внасят мед от Украйна основно и го каращисват с българския мед, обаче на кой му стиска да каже коя е фирмата, която внася с Тировете мед от Украйна до нейните складове??..изобщо не е проблем да се проследят тировете с мед, като прекосят границата, накъде поемат .
Виждам че не съм бил разбран. Аз също съм против двойното осигуряване. Аз не искам да се делим на осигуряващи се като ЗС и други. Просто исках да кажа, че исканията са такива, че ако се изпълнят исканията ще има ефект само за тези които се осигуряват като ЗС. За това пък другите няма да идат на протест, защото нямат интерес.
Искам да ви кажа че в европейския парламент са мнооооооого наясно със всичките ни проблеми. Тези проблеми са общи за всички пчелари от ЕС. Четох един доклад който прекрасно обхваща абсолютно всички проблеми в сектора. В него имаше и чудесни предложения за справяне с проблемите. Само нашите управляващи не ги интересува.
Питахте къде са лидерите и ви казвам до колкото знам. Михайлов оглавява протеста на 10,12. Конфедерацията на Матеев е внесла " Стратегия за развитие на пчеларството", много общински дружества работят постоянно. Естествено има и такива които нищо не ги интересува.
Хубаво е да има предложения, но е хубаво и да са адресирани където трябва. Мястото им според мен е в местните организации в които е редно да се членува. Организаторите на протеста са поставели своите искания, няма проблем да се поставят и допълнителни, но техния път е през местните организации.
Рости, сигурно си прав. Отдавна ме поканиха да членувам в местната организация, но като знам какво ще се случи, не ми се ходи на сбирките. Просто защото познавам преобладаващата част от членовете, които са убеждавани с годините в нещо, което са го възприели като мантра. Европата дава пари, трябва да се харчат. Извинявам се, но ще го споделя. Все едно, че съм в пенсионерски клуб, в който полицаят им обяснява да не дават пари на ало измамници, а те въпреки всичко го правят. Защо? Ами защото са лековерни или знам ли.
Членството в дружеството трябва да носи някакво удовлетворение. Ако не е така няма смисъл. Разбирам те.
От посочените искания 3-тата точка ме интересува най-много, а другите никак, че ги намирам и за вредни. И аз, както и всеки винаги може да намери кусур, я в огранизация, човек, искане или други и да не дойде. Ама до сега така я карахме и като гледам до къде сме я докарали си мисля, че каквото и по-различно да се направи все ще е надграждане. И на мен ми дремеше за протести, болести, пръскания и т.н. ама дойде пожара и до моята ограда и осъзнах, че съм бил в грешка. Та след 10-ти може би няма да цъфнем и да вържем, само че ако не ни чуят със сигурност затъването продължава.
Хайде споко. Мислете за мама и тате.:bigsmile:
Осигурителният праг за фермерите става 400 лв.
Както Фермер.БГ писа, Бюджетната комисия на парламента предлага минималният осигурителен доход, върху който регистрираните земеделски стопани се самоосигуряват, да бъде повишен от 350 лв. на 400 лв. на месец. Така комисията отхвърли първоначалното предложение на Националния осигурителен институт (НОИ) и на правителството за рязко вдигане на прага с 60% до 560 лв., колкото ще бъде новата минимална работна заплата за страната.
Хубавото на членството в дружество е , че ако имаш добри идеи или мнение по даден въпрос винаги можеш да ги кажеш и да се гласуват , в последствие пък председателите на дадената организация да ги поставят на масата при срещи с властимащите. Ако не си съгласен с нещо пътя е съшият. Когато казах , че със стоене пред клавиатурите и мрънкане нищо не се постига , имах предвид точно това , което Рости каза , че дадената идея или несъгласие с нещо , трябва да бъде правилно адресирана до когото трябва . Политиците не се интересуват от приказки , идеи или недоволства по форумите , те се информират изключително от лидерите на организации в даден сектор. Вероятно и тези лидери си имат косури , но за това пък има общи събрания , където като не си съгласен с нещо може да се гласува , или да се повдигне въпроса за смяна на даден председател, друг е въпросът , дали въобще има желаещи за подобен пост. В шуменската пчеларска организация където членувам масата са хора над 50 години , като тук таме има и по някой по млад колега, но това , което ми прави впечатление е , че никой не се натиска за председателското място , няколко човека на въздраст 65-70 години се занимават с писането на протестни писма , които се обсъждат на събрания с всички. Мисълта ми е , че няма млади хора , които да искат да се включат активно в дейността на една такава организация . Защо ? Защото това е свързано с отделяне на много лично време , заплата няма , тичане по институции ,пътуване между градове , писане на писма и документация , водене на отчети , често даване на пари за общата кауза от собствения ти джоб , популяризиране на пчелният мед и продукти в читалища , училища и т.н и често накрая вместо едно благодаря получаваш плюене и обиди. Забравих да спомена , че между тези задължения трябва да си гледаш и собствените пчели.
И аз искам да се трудя и да получавам нещо за продукцията си и то не даром .Това и правя . Въпросът е когато си се трудил цяла година и накрая нямаш продукция или имаш такава наполовина от това , което ти трябва за оцеляване. Какво правим тогава.
Е, някой го написа това, но не ми се търси кой - разделението на пчеларите на любители и професионалисти никак не е маловажно. От първите държавното устройство не се интересува - те не се регистрират като ЗП, не плащат осигуровки, не отчитат икономическа дейност и не са потенциални данъкоплатци от тази си дейност. По тази причина управлението на сектора се интересува от тях дотолкова, че да знае къде и колко кошера има при една епидемия и за статистически данни. А на всички техни искания ще отговори резонно - вие сте любители и хоби пчелари, какво искате да ви се даде?
Протеста трябва да е от останалите, които по един или друг начин внасят пари в бюджета и искат нещо да получат насреща. Ето, аз съм отделил пчеларството в отделна фирма- ЗП, водя счетоводство, осигурявам се като управител, декларирам кошери, продажби и евентуално печалба /ако някой ден се случи/. Няма да отида на протеста защото: 1. Поради отчайваща липса на време; 2. Не смятам, че държава трябва да се управлява с протести; 3. Не мисля, че субсидирането решава проблема; 4. Исканията няма да бъдат разбрани от тези, които трябва да дават парите. Защото утре субсидии ще поискат и производителите на долни гащи. Продукта им е стратегически - всеки без тези с памперсите има нужда от долни гащи. Ако внезапно фалират, ще се наложи внос на долни гащи от Китай или Виетнам. На важния аргумент за опрашването земеделците ще ви отговорят, че не ги интересува, имало било достатъчно диви опрашители. Дали е вярно или не, те не знаят, но ще го разберат само ако пчеларите почти изчезнат. Това обаче няма да се случи, както не се е случило и досега и управляващите много добре го знаят. Горе-долу същото е като с въглеродните емисии - има доказателства, че ще предизвикат съдбоносно глобално затопляне, но никой няма да пожертва комфорта си в името на предотвратяването му. Не е задължително да съм прав в разсъжденията си, но така ги виждам нещата.
Във връзка с първия ти абзац, ако ми позволиш бих направил аналогия с председателя на управителен съвет на етажна собственост, т.н. домоуправител. Бил съм такъв и много добре знам за какво иде реч, но да не влизам в подробности.
По втория абзац от поста ти мога да кажа следното: всеки си прави сметка на възможностите, способностите и непредвидените форсмажорни обстоятелства. За това в България, тъй като няма нищо сигурно и не можеш да разчиташ на утрешния ден, би следвало човек да заложи запас от варианти, такива, които да му дават сигурност. Не намирам обаче това да са евросредствата, тъй като това е от ден до пладне.
Уважавам мнението ти. Просто запас от варианти е нещо , което не всеки може да си позволи. Земеделският сектор не е равнопоставен на другите сектори , като доходи и сигурност , затова в цяла европа той се подпомага за да могат земеделските производители да съществуват.
Подпомагат, защото имат свободни парици за даване. Ще ги видим до къде ще го докарат с това даване.
И си много прав, че земеделския сектор не е равнопоставен. Тук сигурност няма и това си е хилядолетен факт. Или си заложил нещо в запас, че като дойде проблем да можеш да се облегнеш, или падаш и приключваш. Това са фактите. Който не му изнася или му е трудно може да се насочи към друго. Пчеларите ще сме по-добре от чистачи, продавачи или други обикновени работници, както и по-зле от програмисти, лекари, инженери и т.н. Ако искаш нещо повече, пък си си набил тавана в пчеларството, захвани се с нещо друго, което да ти даде възможности. Преглеждаш фактите, преценяваш и действаш.
Има смисъл от такъв протест, защото има смисъл от сектор "Пчеларство" и рано или късно ще се осъзнае и от управляващи, и от обикновените хора. За мен това няма да е протест, защото няма да крещя и да се пенявя или пък да издигам плакати. Приемам го като спокойно заявление на позиция.
Колеги, елате да я започнем тази работа, че да се свършва.
Сигурно трябва да е така, само дето при нас е точно обратното. Не видяхме да се увеличава количество нито пък да се подобрява качество. Цените в търговската мрежа, макар и бавно, упорито си вървят все нагоре. Една Гърция, по морал и дисциплина на светлинни години от нас, фалира точно заради субсидиите. В Европата се получава при нас не. Получава се, защото се субсидират производителите а не "нашите хора". В Германия един фермер може да притежава до 500 дк. тука няма ограничение. При тях картел няма как да се получи, при нас няма как да се избегне. Излиза, че нас , които няма как да получим субсидии , това не ни засяга. Ами засягани. И сега прекрасно знаете, че ниските цени и ниското качество не са само от вносния мед. Ами лъвския пай ще отиде точно там та ще повлияе и на двете неща. А цените засягат всички пчелари.
Колега, това, което си написал, повечето е невярно. Бях написал защо, но стана токов удар и ми се изтри написаното, а нямам време да пренаписвам. Може би довечера.
За субсидиране на пчеларството има един единствен шанс. Той е някой някъде да прецени, че без професионално пчеларство ще я закъсаме с опрашването. Но за съжаление това може да се докаже едва след затриването на сектора. За меда няма шанс - той не е стратегически хранителен продукт, а по-скоро луксозен, като шоколада. И да поскъпне, и да изчезне, на никого освен на пчеларите не му пука.
Подкрепям протеста, само защото сектора я закъсва все повече и повече, но исканията на този протест за мен са нерационални, а от деминимис нищо не очаквам, никога не съм очаквал и никога няма да кандидатствам. Нека си го кажем направо - пчеларските съюзи организираха протест, за да могат лидерите им да си вземат деминимиса. В това се състои целия напън и не се опитвайте да правите младите на глупаци, че не е това. Няколко човека манипулират пчеларската гилдия само и единствено за лична облага, и докато възрастните им се вържат по акълЯ простия, младите нищо не можем да направим. Те ти един пример - аз съм един от първите хора, които Матеев срещна във форумите. От най- първите и от два- три разменени коментара, ми стана ясен що за тюфлек е. Е - колко пъти алармирах за него? Колко хора ми повярваха? Колко ми се възпротивиха тогава и почнаха да ми разтягат философии, как не съм бил прав и колко съм неблагодарен към един такъв велик радетел на пчеларския сектор? А? Колко? Обезводнихте се да му лижете задника - ето ви го сега, радвайте му се, дано сте доволни и картоните на Дончев да успокояват душиците ви, че кандо неморалния си получава заслуженото. А вие - вие какво получавате ..... ДЕМОНимис хахаххаха даже трябва посред зима да биете път до София, за да протестирате, че инак и толкова няма да получите хахаххахахах хем е смешно, хем е жалко. Така, че нидейти рива - въпреки всичко младите ще ви подкрепим протесчето, барем да си вземете жълтите стотинки. А следващия път, като се появи пак някой революционер с дебели пачки, пак му се натиснете за първи съмишленици.
аз съм за подпомагане на пчеларите, но тия до 200 кошера примерно ...т.е. да варира, 40 лв на кошер за пчелар с 50 кошера, 30 лв на пчелар до 100 кошера, 20 лв на пчелар до 200 кошера... за мен това е стимулиране на малките!
сега ще ме извиняват тия с по 1000 кошера, но те не са пчелари, а печалбари!
В последните дни четох някои доста интересни неща все по темите разискващи се тук. Чудя се какво и в какъв ред да ви споделя. Мисля за загрявка да почнем от тук.
https://selo.bg/news/zaradi-osp-samo...dFDzB2YVbrUI-k
аз не подкрепям протеста, защото е главно за тия с много кошери, новоизлюпени пчелари/печалбари, био, Матеивци ипр. Догодина като купувате отводки го питайте дали има слаба година ... веднъж био, дваж програми с отводки, трети път мед, четвърти път Деминимис. Т.е. тия пчелари които се чудят как да стигнат до протеста с развързани гащи, да знаят че тия които ни представляват са си вързали гащите с по 4 колана !!!
Ще умра от смях. Кой ги пише тези дивотии.:bigsmile:
"Защото всъщност, не ние имаме нужда от Европа, която винаги се е държала с нас като мащеха, а Европа има….и тепърва ще има нужда от нас в следващите години. В идните времена нито земеделието, нито Светът ще бъдат същите. Тогава България ще бъде малък, но сигурен пристан на спасение, но за малцина….И тогава всеки ще разбере, колко е важно да имаш дори 1 декар на село."
Това ли ти направи най-силно впечатление от целия текст?
Голямо разделение.
Регистрираните са срещу нерегистрираните.Аматьори е са срещу професионалистите.Професо алистите са срещу "програмаджийте".Всички са срещу ДФЗ и Министерството на Земеделието.Всички са срещу Био-то.Производителите са срещу търговците.Малките пчелари са срещу майкопроизводителите, и пр.
Всеки е вдигнал брадвата срещу всеки.
И очаквате единна политика,единни искания?
Протест???
Та ние не можем да формулираме единни искания,камо ли да застанем рамо до рамо да ги извоюваме.
Ама тези с 1000 кошера ще вземат много,а аз с 30 нищо.Може и аз да не взема,но и онзи печалбар ще остане на сухо.
Никой няма визия за бъдещето,никой не мисли за ОСП 2020, да се заложи прием по мярка 11, да се плаща на кошер с единна ставка като в Европа.
Да се заложат условия пчеларите с 100-150 бр. да се развиват и достигнат високо ниво на механизация и улесняване на труда.
Да се популяризира меда като храна,а не като лекарство.
За се облекчат условията за кандидатстване по програми като 6.3 и Млад фермер,да има прием по инвестиционни мерки без ограничения за района(сега участват само необлагодетелстваните райони).
За съжаление няма да отида на протеста,защото се налага да ходя на работа,а отпуската замина за пчелите.
Нормално следствие, когато в една гилдия се намъкне един значим процент от хора, които не им дреме за сектора, а само за лесната лапачка. Няма как да съм на едно мнение с човек, който до вчера не знаеше кое е търтей, кое майка, а от днес е майкопроизводител - хората с години учат занаят, в България за два дена пчелар ставаш и после какво: антибиотици, инверт и програми. Е как да съм на едно мнение с такива хора? А те въобще не са малко - никак даже.
Направиха ми впечатление доста неща. Всички тях си ги знаем и ги дъвчем редовно във форума но в тази статия са събрани на едно.
Няколко хиляди човека са влезли в сивия сектор в резултат на провежданата политика. Това че са фалирали е малко преувеличено, пък може и да не е. И аз бях фалирах с тоя добив и ако не беше страничен доход от продажба на имот със сигурност или трябваше да разпродавам част или да търся заем.
Политиката е изцяло към зърнарите и тяхното облагодетелстване. Неоспорим факт. Това влива мнооооооого пари в чужди компании за механизация, препарати, семена и т.н. Неоспорим факт. Сега да се запитаме за приоритет на пчеларството. Ми какви пари ще донесе това на световните концерни? Нищо. Борба със пръсканията с пестициди- кауза пердута. Ако не бяха толкова мега изнагляли с тея неоникотиноиди и там нямаше да има проблем.
Силното намаляване на семейните ферми и тенденция към изчезването им. Неоспорим факт.
Като изключим последния абзац статията ми харесва като цяло и смятам анализа който прави за доста точен.
п.п. Ти Атанасов, голям привърженик на ГЕРБ ли си?
Да, бръмнали са на струната ти. Харесва ти статията, защо ти предлагат виновник за твоите неудачи. Не ми се пише, че знам колко си обидчив, но БГ-то се натискаше за Европа, БГ-то избра пазарна икономика и капитализъм. Това е демокрацията, мнозинството решава. И при мен нещата не са цъфнали, но немога да ридая за соца. Който не е ефективен, сменя попрището. Така стана и със соца, неефективен- фалира и дойде капитализма. Не долюбвате неговата демокрация, но това е най-доброто измислено от човека.
пп. Това за герб, пък как ти хрумна. Навярно си мислиш, че при БСП, ще валят пари за пчеларите.:)
Виновен за моите неудачи съм предимно аз. Аз не направих добър разбор на сектора преди да се хвана с това и това е най-голямата ми вина. И тъй като съм вече нагазил в блатото сега трябва да видя какво ще правя. Как ще се опитвам да се измъкна. За в момента искам да ида на протест преди който да предложа протестна декларация в която да засегна и няколко важни въпроса с които да опитам да източа малко водата от блатото, че съм нагазил толкова дълбоко, че взех да гълтам вода.
Въобще не съм привърженик на соца. И за тези сегашните самозабравели се идиоти съм гласувал няколко пъти.
Мислех че ще има повече реакции, но съм се заблудил. Сега да ви пусна нещо друго.
https://ec.europa.eu/agriculture/sit...hyGBs3c-tyq5fw
Деликатния момент е, че това съждение важи за България - на запад каузата хич не е пердута. А инак и още една подробност, която може би е несъществена за темата, която се разглежда в статията - много от фалиралите, отварят бизнеси на запад. Тука концентрацията на "акули" става все по- голяма, а малките рибки все повече изчезват - накрая ни акули, ни рибки, а просто "гетото на Европа". НО! - важното е да не мирише на БСП. Мда.
Ами тя малко и твоята реакция не стана ясна (:
В статията акцента е относно политиката на ЕС, но нека си припомним какво беше преди това - гледам в статията, че САПАРД стартира '07г. Та преди 2007г. в какво състояние бе селското стопанство у нас? Какво направиха нашите политици през тези ~17 години за земеделието, за животновъдството, за пчеларството? Какво - освен да крадат и да разсипват, какво друго? Земеделците работеха земята с машини от соца, които бяха и амортизирани, и морално остарели, а изоставени, пустеещи земи, колкото ти душа сака. Споменават, че държави, като Франция и Германия са най- облагодетелствани от ОСП, само че земеделците в тези държави и без ОСП могат да я карат - даже подозирам, че ще им по- добре.
Ако можем да говорим за някаква вина на ЕС, то тя е, че постъпиха лекомислено с това раздаване на готови пари - вероятно и нашите политици са си казали "теа па са егати лудите". Е наскоро бях попаднал на една статия - от британските медии, но беше публикувана и преведена из нашите. Имало и европрограми за реставриране на исторически обекти - те тези обекти бяха разгледани в статията: разни крепости и замъци възстановени със итонг. Да се смееш ли, да плачеш ли. Това беше и темата на статията - къде ни отиват парите от данъци, защото около 20-30% от парите по тези програми били всъщност от Великобритания. После що се стигнало до Брекзит - аз се чудя как не са ни изритали още от ЕС, тръгнали на ингилизите кусури да търсят.
Ето как разсъждавам аз. Европа не може да си позволи да не дава субсидии на фермерите си поради високия стандарт на живот в сравнение с останалия свят. Ако Европа спре субсидиите и остане отворена за внос, ниските цени на вносните храни моментално ще ликвидират местното и земеделие. Веднъж ликвидирано, то не се създава пак от днес за утре. И при спиране на вноса /напр. война/ ще е леле-мале. Ако пък Европа затвори пазара си за внос /чрез високи мита напр./, храните бързо ще си дойдат на реалната пазарна цена. Да, но това силно ще удари по доходите на болшинството граждани, ще им падне стандарта на живот и знаем какво следва - хаос, безредици и прочее. Така е дошъл на власт Хитлер в Германия - след жестоката криза и непосилните за Германия репарации от ПСВ. Резултата после го знаем. Затова са избрали най-малкото зло - да субсидират фермерите, вземайки от данъците от останалите браншове.
При нас въпроса стои по друг начин. Ние сме закачени за общия европейски пазар и цените на храните при нас са почти същите, като навсякъде в Европа. Ние имаме два избора: 1. Да се съобразяваме с общоевропейските правила, да си стоим в ЕС и да се надяваме постепенно и на нас да ни дават толкова, колкото и навсякъде в Европа. Или пък ще почнем сами да успяваме да си ги позволим; 2. Да си затворим пазара за внос, както прави Турция. Това означава да излезем от ЕС. Но нека не си мислим, че ще останем самостоятелна единица. Пътя ни ще е /поне към момента/ в Евразийския съюз или в Турция. И на двете места важи мисълта на Чърчил:"Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб. Вие избирате от кои да бъдете"
Протестната декларация. Извинявам се ако някой вече я е качил във форума .
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs...543518754n.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs...543518851n.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs...543518903d.jpg
Няма такова плащане и в Европа. Ако въобще се появи такова плащане то ще е на европейско ниво. Вече съществуват такива предложения към ЕК, а аз разполагам с един евро доклад към ЕК който дава ред предложения в такава посока и е гласуван със сериозно мнозинство.
Пчелар: Частична помощ de minimis е замазване на очите
Протестът на пчеларите на 10 декември ще се състои
https://fermer.bg/novini/pchelar-cha...vane-na-ochite
Мислех да не го пущам след нулевата реакция по европейското изследване което ви пуснах преди няколко дни, но ... ето
http://www.europarl.europa.eu/sides/...K5wEU8c#title2
В доклада има доста индикации за спускане на спасителна сламка и, че нещата след 2020 ще са коренно различни за пчеларсвото, в положителна посока. Но дали ще е така времето ще покаже.
В доклада има доста индикации и основните са: слабото финансиране на сектора което към настоящият момент е в размер на 36 мил. евро за целият ЕС, напълно забраняване на вредните за пчелите пестициди,изтъква се за вноса на мед в ЕС от страни като Китай, Мексико, Аржентина който е около 40% от консумацията в общноста и е с много по ниско качество, което кара преработвателите да го омесват с местният качествен мед и да се представя за такъв, за приноса на пчелите за опрашване на по голямата част от растенията и приноса в милиарди за икономиката на Европа. И много други неща изключително много и ако някой си мисли, че в Брюксел пасат трева се лъжат изключително много. От доклада останах с впечатление че са запознати с проблемите в сектора и то в детайли и не само на ниво общност но и на национално ниво. Дано промените бъдат в положителна посока за честните и работливи пчелари и обратно пропорционално за схемаджийте.
Последното изречение от поста ти е много важно Пламене. Дано нашите политици и министерства да не осерат всичко във вътрешен план , както са го правили досега , и подпомагането на сектора да е в полза на трудещия се , а не на тариката.
Слабо финансиране ? Тези 36 мил. евро -милиони или са или милиарди. При това слабо финансиране, всеки трети в БГ-то е пчелар. При силно финансиране няма ли всеки втори да стане пчелар. При заплащане за опрашване, няма ли да станат всички пчелари, барабар с новородените.:bigsmile:
Какво имаш предвид? Ей, абе вие, които до днес сте смукали каквото и както може от тия пусти пари, днес да ми говорите, че нещо ще се промени, няма как да стане. Този, който се е нагодил на тая хранилка, няма как да разсъждава по различен начин, съответно да мисли за останалите, които по един или друг начин не са се облагодетелствали от тия европари.
Тоз доклад хубав, но виждам едно сериозно вътрешно противоречие в него. Хем твърди, че пчеларството на зле отива, хем дава това: "пчелната популация в ЕС се е увеличила с 47,8 % между 2004 г. и 2016 г.".а сега де? Как да му хвана вяра? А за европроектите, финансирани с европрограмите у нас направо не ми се говори. Това са мошенгии в гигантски размери. Не само за пчелите, за всичко. Със реален свестен проект е почти невъзможно да пробиеш. Класират се напред само проекти на хора, които са си платили или са с политически протекции. За нормалните проекти ще ви търсят и калта под ноктите, докато не ви отрежат - личен опит. А от одобрените проекти след срока на мониторинг и помен не остава, с малки изключения, които само потвърждават правилото.
Еее, то се свиква , услажда се и се иска пак, и пак, и пак. Първо им дадоха кошери, после отводки, сега искат и евроцени на меда ( за БГ качество ). Ако може и 60 еврака субсидия , ще е приказка. Тук са най-дребните участници, но те са защитниците на схемата. Не се развивал сектора, как да не се развива , ами и доклада показва, че е във възход. Ето, строил 1200 кошера на 14 пчелина ( които едва ли може да намери, ако тръгне ..) и оправиха селските райони даже с това. Селата цъфтят и вързват ,пълни с пчели и пчелари.:bigsmile:
Броя регистрирани семейства се е увеличил, но като ги опръска самолета веднъж, втори път, като тракторите пръскат по няколко пъти, че и по обяд, и продължават да сеят третирани семена въпреки, че много се говори, че са забранили употребата на неоникотиноиди? Тогава каква е финансовата изгода от тези така упорито тровени пчелички?
Има недостиг на мед в ЕС и не може да се задоволи търсенето, затова разрешават внос от всякъде, а в същото време нашия мед си стои и не можем да му вземем парите.
Аз искам да отида на протеста не заради тези 1 или 5 лева дето може да дадат. А за да им се покаже, че няма да ги търпим само да говорят, а да не вършат нищо или само нещо минимално за пчеларството. Почвайки от еврокомисар, евродепутат, министър, зам. министри, само приказки от време на време, някой доклад и ...
"приветства европейската инициатива „Медена закуска“ и насърчава държавите членки да информират децата за местни продукти и преоткриването на отдавна установени традиции в производството; отбелязва, че медът има високо съдържание на калории и може да се използва умерено за замяна на рафинираната захар и други подсладители, като по този начин допринася за общественото здраве;62. изтъква, че медът е един от селскостопанските продукти, които биха могли да бъдат включени в схемата за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училище; насърчава държавите членки да стимулират участието на местните производители на мед в съответните училищни програми и изтъква значението на образователните мерки, насочени към повишаване на осведомеността сред младите хора за местните продукти, при същевременно разкриване на света на селското стопанство пред децата;
63. призовава Комисията да представи предложение за увеличаване на ежегодната подкрепа на ЕС за тези програми с 50 %, за да се даде възможност на програмите да работят ефективно, като се организират предучилищни конкурси и местните продукти, като например мед, маслини и маслиново масло, да бъдат включени по подходящ начин;"
Ей тука виждам не спасителната сламка, а направо -греда.:laughing: Моето мнение за доклада е : голямо Бля, Бля. Писан от евродепутати, като нашите ( знаете ги), които са виждали пчела и пчелар само на снимка, но са чули нещо. Идват нови избори, защо да не обещаят малко звезди от небето. Недоволни сте от партиите ( нетрябвало тук да се споменават даже ), ами точно на техните представители в Европа чакате пчеларското благоденствие или си мислите че там решенията се вземат от извънземни.:tres: