В България пчеларството е в застой/упадък, но според данните за брой кошери, количества мед, смъртност на пчелите е в подем. Абе да ни се чудиш на акъла. :tres:
Преглед за печат
В България пчеларството е в застой/упадък, но според данните за брой кошери, количества мед, смъртност на пчелите е в подем. Абе да ни се чудиш на акъла. :tres:
Стига ми повтаряй като папагал, ами вникни в това което съм написал в поста си. Прочети го няколко пъти. Внимателно, бавно. Накрая съм добавил - да ни се чудиш на акъла - защо?
В подем ли сме или в упадък? Ревем, че сме в упадък - защо? Тръбим, че сме в подем - защо? Та всъщност в какво е? Надявам се след като подсказах малко да зацепиш какво съм искал да кажа? И децата вече разбраха, само ти все още не.
Мисля, че вече сме коментирали някъде из темите за вредната роля на субсидиите върху пазарното устройство на икономиката. Сега това е типичен пример. За участие по 4.1 пчеларя трябва да увеличи бройката над определения минимум и да я поддържа, дори и да не може да се справи с подобен брой. После, за да вземе повече субсидия "на бройка", пак трябва, поне на хартия, да декларира повече на брой кошери. Колко са продуктивни - друг въпрос. Дори да приемем, че субсидията един ден ще решат да я дават на произведена продукция, а не на брой кошери, пак няма как да се направи правилно. Освен меда, ще трябва да субсидират восък, прашец, пчелна отрова, прополис. Става дълга и широка. А къде ще остане най-важното - функцията на пчелите като опрашители? Изобщо - глупавата политика на изкуствено субсидиране на икономическите дейности води след себе си редица изкривявания, като това, което коментираме. Плановата икономика също не е решение, както историята показа. За съжаление реалностите са такива, каквито са, ще трябва да се съобразяваме с тях. Няма как да се бориш с конкуренцията, ако при еднакви знания и възможности конкурента ти ползва 50 - 90% субсидия за дейността си. Ето сега за асоциациите на производители - ще има 90% субсидия за техните начинания. Отсега ви казвам, вече има хора, които са прокарали тази наредба и са готови на старта да "дръпнат" с едни гърди напред, защото вече са се подготвили, имайки предварителната информация. Идеята бързо ще се изроди в начинанието "да вземем едни пари" и много малко истински асоциации ще се възползват. В общество като нашето, където, поради ред исторически обрати морала е изчезнал, ще минат десетилетия, докато "пораснем" за подобен род политики.
Наличието на субсидии, зависещи от броя кошери, замъглява картината и не дава ясна представа увеличението на броя им само на хартия ли е, реални ли са или виртуални, ако са реални, дават ли продукция и т.н. Износът на пчелен мед също е замъглен от вноса на чужд такъв, изнасян като български. Не знаем и картината на продажбите "от ръка", те не се отчитат никъде. Няма и организации на пчеларите, където те, като участници, да декларират своите кошери и добиви и където това може да бъде веднага удостоверено от съседите им, също членове на пчеларската организация. Така че ако някой може да отговори /с обосновка/ на по-горе зададения въпрос - клавиатурата го очаква.
Според мен е в упадък.
В момента все повече пчелари се отказват и продават семействата, но на тяхно място се появяват фирми(и то с много пари), който изкупуват тези семейства и правят много пчелини (големи инвестиции), демек правят това което Матеев направи преди 5 години. Повечето управляващи тези фирми са поставени лица на разни държавни чиновници седящи на върха на пирамидата и знаещи следващите 10 години къде ще се разпределят парите от Европа. Така, че му мислете за следващите години какви закони ще се прилагат и за кой?
П.п- вчера на плажа слушах лежащите по хавлия до мен да си приказват как им се развиват бизнесите( не работят държавни поръчки), а те са едни от първите след преврата направили фирми. Та единия казва: ще ви разкажа един виц, но то си е самата истина за моментното състояние на бизнеса в държавата. Бат Бойко пътува по магистралата и пита секретарката до него:
- На кой е тоя завод в дясно?
- На Цветанов.
-А тоя в ляво?
- На Цачева.
А тоя отпреде на кой е?
- На Горанов.
Борисов се замислил за пет минути и отсякал.
- Ейййй каква държава, само гербаджий работят.
Не се плаши толкова лесно, от другата година отварят цех за пакетаж в едно Бургаско село. Говори се, че имат договор да изнасят 1 000 тона годишно в Англия, но вече фирмата има към 2 000 кошера и не знам да ли въобще ще купува от пчеларите или ще си внася от вънка мед и да си го бърка с техния.
Тоест, повтаря се това, което вече се случи в другите субсидирани клонове на селското стопанство. Това изобщо не ме учудва, защото не само Матеев се е сетил, че така ще стане. Само че той не е направил сметката, че останалите, които го правят, са се приготвили да отмъкнат едни пари, а не да се занимават на едро с пчеларство реално, като него. Мащабното пчеларство е трудна, ако не и невъзможна задача при сегашните условия. Аз затова мисля и ровя в посока електронизация на пчелина. Това е единствения разумен начин за управление на много кошери с малко персонал. А гаранция за успех няма.
Както е казал народа "Интереса клати феса". Демек докато го има европейското финансиране, всичко ще е преиначено, защото това е българската действителност. Замисъла за предлагането на тия пари е много добър, за жалост неприложим в България. Как да е в напредък пчеларството, като всеки се стреми да усвои някакви средства на момента, а утре? Утре ще има друга далавера.
Добре. Смятам, а и tarty гледам, потвърждава, че професионалното пчеларство /което всъщност е и отрасъла/ в момента се преструктурира /уедрява/, едновременно нагласяйки се към политиката на субсидии в сектора. Това предизвиква подем в броя на кошерите, което вероятно ще доведе и до някакво, макар и непропорционално повишение на количеството на продукцията. Освен това големите в бранша ще пробият лесно и на външните пазари, повличайки постепенно вътрешната цена нагоре. Един вид - по някакъв начин отрасъла е в подем. Въпроса е дали апибалона ще се спука като дотком балона преди години или това ще се закрепи като тенденция. Останалото животновъдство отдавна върви по този път и фермите станаха фабрики.
Ако в Европа ожесточат изискванията към вноса на мед, което може и да стане, китайския мед ще си намали доста дела. Тогава, щат или не, износителите ще разчитат в по-голяма степен на вътрешното производство. Ако и самото то успее да произвежда с по-ниска себестойност, ще има "светло бъдеще". А мегдан за понижаване на себестойността на меда има.
Пчеларството от три години е в тотален подем. Масово се появяват нови и нови пчелини и пчелари. В магазините за пчеларски инвентар оборотите са с пъти по-големи. Добре че на повечето начинаещи не има се получава и си нямат и идея колко много труд в под жаркото слънце трябва за да получат ЕВЕНТУАЛНО резултат.
Точно поради това отглеждам абсолютно сам, без помощници, 50 кошера в единия пчелин. Това е моя начин да добия реална представа за количеството и спецификата на влагания труд. Как го съчетавам с работата, от която си вадя хляба, аз си знам. Но това ми позволява да мисля върху проблема с намаляването на трудоемкостта по съвсем различен начин, не като несведущ теоретик.
Парите се усвояват предимно от лакомия, а не за това за което са предвидени. Та усвояването ще доведе и вече доведе до увеличаване броя на пчеларите и семействата, но това не считам за подем. Това са пчелари еднодневки, утре когато ги няма парите и тях няма да ги има в съсловието, по скоро от безхаберието си, ще оставят куп проблеми за останалите.
За какви субсидии пишете?!!!!Питам,защото наистина съм явно много изостанал.
П.П. Освен ако нямате в предвид НПП.
Тоест, според теб балонът ще се спука и на финала сектора ще остане на по-ниско ниво от това, което е било преди да започне изкуственото надуване чрез субсидии. Аз също мисля, че ще има такива сътресения, но като щяло отрасъла ще се закрепи на по-високо и по-професионално ниво. Тоест - напредък има и пак ще има след известни сътресения.
Тц. Големите пари са в програмата за развитие на селските райони. Там се финансират проекти до 1 млн евро с 50 % субсидия. По "Млад фермер" са 25 000 евро на калпак. Сега и за асоциациите на производители разбирам, че ще се одобряват до 100 000 евро при 90%субсидия. Минимум членове на асоциацията - 6 производителя. А ние тука даже тема нямаме по въпроса. Тоест, оставяме Остапбендеровците да се наиграят и само ще гледаме. Какво - не можем да извадим по 2000 евро на човек за коопериране ли? Ама пусти български манталитет - има си и поговорка за орташката кобила.
Е според статистиката има голям напредък.С поред колегите и реалността упадъка е огромен. Като се види в обявите как панически се продават пчелни семейства дори цели пчелини просто се закриват .Почти никои не купува извода е ,че пчеларството е в упадък.
За съжаление не е факт! Няма програма, по която да се дават пари за развойна дейност в посока нова техника и технологии в пчеларството или поне аз не зная за такава. Парите за наука по НПП са специализирано насочени в толкова тясно направление, че обикновено никой не ги иска или не може да ги вземе и те после се разпределят по другите направления.
И до кога ще продължи това “бъркане“. Незнам, ама защо имате германците, франсетата и англетата (в случая) за....загубени. Не мислиш ли че те могат да си внесат в Англия мед от вънка и да си го бъркат те. Наместо да чакат някъде в Бургаско...или в Румънско да им го “бъркат“.hi;
П.П. Преди 25 години отглеждахме крави. Тогава млякото се носеше по пунктове за събиране. Едни пишлемета държаха пункт и се бяха свързали с Данон да им го взема. Първата година-добре. На втората ...някъде ...работата умря изведнъж. Спряха да плащат и фалираха за 2 месеца. Каква била работата...надигали ваната в задния край та да излизат повече литри мляко. Тогава цистерните бяха стари, нямаха разходомери и мереха литрите с рабуш във ваната. Та, те така те.hi;
Като виждам що народ се е юрнал да става пчелоотглеждач, трябва сектора да е в подем? Обаче като знам и колко се отказват, може и да е в упадък? Какво значение има? Винаги оцеляват най- приспособимите към новите условия. А те са по пътя на кооперирането между нас. За съжаление почти невъзможно за решаване уравнение.
Ситуцита в ЕС е такава, че в по-развитите държави пчеларството е в криза, по много причини. Първата е добрите заплати в индустрията и добра социална система. Няма промишлено пчеларство, дребни пчелни ферми и повечето хоби пчелари. Ситуацията при нас е на кръстопът, има опити за едри стопанства, но малцина ще успят. Няма бъдеще промишленото пчеларство в България. Изключително ниска квалификация на масовия кандидат пчелар, винаги е имало текучество в сектора и ще продължи да има. Моето мнение че сектора е в упадък и ще продължи този процес. Упадъка се задържа от субсидиите, докато ги има ще има още по голям брой семейства с ниска продуктивност, което ще осигурява суровина за вътрешния пазар и износ. От къде ще си вземат квалифицирани пчелари кандидат промишлените пчелари ?
България и Португалия са на първо място в ЕС по брой семейства на единица площ. Процеса продължава и аз не бих го определил нито като възход или упадък а по-скоро като агония. Тази година наблюдавам видимо преселение на кошери в търсене на златната жила. А опасностите тепърва предстои да ни спохождат.
Този въпрос е точно в целта. Освен пчеларския сектор, много други сектори са запънали на този проблем. Познавам хора, които имат парите, опита и квалификацията да направят нови заводи, предприятия, цехове. Ноо..., липсата на хора, с които да осъществят идеите си, ги спира още в началото. Захващат се само тези, които могат да се справят дори с абсолютно неквалифициран персонал. В пчеларството това няма как да стане при настоящото положение. Единственото предполагаемо решение е електронизацията на пчелина. Пращаш го манго да размести корпуси или нещо друго, без той самия да разбира какво точно прави и защо, защото компютъра така е казал. Твърдо съм решил да изпробвам този вариант, пък ще видим какво ще стане. Само с манго няма да стане, естествено, но поне един зрящ на десет слепи все е нещо.
Защото си груб в изказа към деликатната пчеларска душа. По-добре пусни в някоя тема инфо относно програмата за звукова диагностика, за всички ще е интересно, а аз после ще докладвам за практическото и приложение и дали става за нещо. Пък току виж се оказало, че някой вече е пробвал.
Не обичам да викам "хоп" преди да съм скочил. Аз мога да ти напиша и как се трепят акари със звук, ама като не съм го видял с очите си ще излезе, че пак "плета печалбарски мрежи" и ви омайвам "деликатната пчеларска душа" с измишльотини. Така че - "всяко нещо, когато му дойде времето!"
От няколко години си се вижда сериозен наплив на кандидат-пчелари и то си е нормално след като има субсидии и по едно време цената на меда стана много добра. На хартия ще да е подем. Ама ако решим да си посетим пчелините и видим на място какво и що става май ще излезе, че в най-добрия случай сме в застой. Сигурно има и изключения.
Иначе пчеларството е лесна работа. Нещо като при земеделието. Ореш, сееш, береш и ядеш. Едно, две, три, четири и готово. Хоп и 100 лв :laughing:
П.С. Ще ми е интересно мнението на Матеев, защото той се хвърли с много хъс, а в последно време се изгуби.
Ей тия мангалски набези нямат край. Щял да електронизира мангала, а той да търка клавира. Е за такава мангалия става въпрос в сектор пчеларство.
Рано или късно това за което говори Агро ще стане нормална практика... Просто е въпрос на време да се случи.
Дори и сега колеги разделят кошерите си на групи по сила и предназначение с цел манипулациите да се уеднаквят и по този начин да се сведе до минимум вариациите и бавенто по дейноста на пчелина... Разликата сега е че както каза Агро един зрящ решава, а по-натам ще е на базата на решенията и алгоритмите в компютъра...
Проблемът с липсата на работна ръка в тази държава ще нараства все повече, много големи фирми не могат да намерят работници при целогодишна заетост, а какво остава за един сезонен и екстензивен отрасъл като пчеларството...според мен пчеларството ще си остане на ниво семеен бизнес при 99% от пчеларите, а тези единици с по 2-3000 кошера лично аз не мога да проумея как могат да организират обслужването им, така че да има печалба и заплати за персонала.
Именно защото профилирана работна ръка няма, отрасъла нараства с пчелини от по 30,50,100 семейства отглеждани от един пчелар. Всички сектори страдат от липса на работници. Работодателите си го направиха сами. Няма как на работник с 25 години стаж да не му увеличиш с един лев заплатата. За мен решението е в обединяването от по 50,100 пчелари в кооперативи по райони. Които успеят ще оцелеят. Според мен огромните стопанства от по няколко хиляди семейства не са решение.
Дебелите книги по икономика казват, че една икономическа система има два пътя на развитие - екстензивен и интензивен. При екстензивния метод имаме нарастване на обема на продукцията за сметка на нарастване на производствените мощности, използваните материали, енергия и работна ръка. При интензивния път на развитие се търси начин за намаляване на използваните ресурси чрез автоматизация, нови технологии, по-малко работна сила. Това води до повишаване на ефективността - същата или повече по обем продукция с по-ниски разходи. Резултата е по-висока печалба!
Българското пчеларство през последните 10 години беше в подем, но за сметка екстензивния път на развитие. Нарастваха едновременно броя на пчеларите, броя на пчелините и броя на кошерите в тях.
Какви са причините?
1. Европейските програми, които стимулираха както създаването на нови пчелини, така и разрастването на съществуващите.
2. Безработицата до преди 2 години вследствие на икономическата криза и възможността за препитание в селата и малките градчета, от където промишлеността се отдръпна.
3. Навлизането на по-крупни капитали в пчеларството и опитите то да се превърне от дребен (семеен) бизнес в промишлено.
Резултата?
1. Нарастване на количеството на меда на пазара на едро и дребно (при сравнително постоянни реализирани количества както на вътрешния пазар, така и като износ). Получи се свръх производство и устойчиво ниво на цените без особена тенденция за повишение.
2. Пренаситеност на медоносните райони с пчелини и от там - ниски добиви.
3. Липса на квалифицирана работна ръка - няма подходящо специализирано средно образование, обезлюдяването на селата и малките градчета продължава, някои от младите хора, заели се с пчеларство преди 5-6 години започнаха да се отказват и да търсят по-лека и доходна работа. През последните години безработицата видимо намаля (според мен и под допустимото критично ниво).
Като резултат от всичко това се вижда края на екстензивното развитие, а може би и известен спад в близкото бъдеще.
Бъдещето е в повишаване на ефективността и преминаване към интензивно развитие!!!
//Следва продължение
Ако се запазят цените на биологичния мед в ЕС или поскъпне още, няма да се учудя ако кошерите в горите станат повече от дърветата. Тя сметката на теория излиза и без субсидия по Агроекология, ако се хване среден добив 20 кг акация и 20 кг липа. Теорията е едно, а реалността е друга. Та за това са се хванали някой инвеститори да направят био пчелини в големи мащаби 2-5 хил. семейства.
Интензивно пчеларство може да има само в случай че някой почне да плаща за опрашване както в САЩ. Докато това го няма ще сме все още в екстензивна фаза. Пчеларството е за млади хора, а не за млади пенсионери да си запълват свободното време.
Не си го направиха сами. Просто няма пазар на добра цена за това, което произвеждаме, понеже сме малки и не си знаем приоритетите. А границите са отворени. Вземи всички печалби на нормалните работодатели за последните 5 години и ги раздай на работниците. Ще вземат по пет заплати или пенсии горница и дотам. Приключихме със свободния капитал и инвестициите в ново оборудване и технологии, а работодателите минимум половината ще се откажат и ще поискат да станат работници някъде другаде. Не говоря за крадците на държавния бюджет, те не са работодатели, а просто айдуци, които търпим /справка КТБ/. Не трябваше да захващам в тази посока, защото веднага ще разводним и обезсмислим темата, тъй като споровете ще станат безкрайни. Ако стане така, модератор да ми изтрие мнението.
Интересна тема. Може би първо трябва да дадем дефиниция на "подем" и "упадък". За мен лично е в сериозен подем. Кошерите се увеличиха многократно. Все повече хора се занимават с пчеларство. (подбудите им не са важни в случая) Постоянно се откриват нови пчеларски магазини и се появява нов инвентар. Увеличават се и производителите на такъв. Има нови производители на храни (всякакви) за пчели. Не знам как точно стои въпроса с постъпленията в хазната от дейности свързани с пчеларството, но предполагам, че и там има повишаване. Появата на много-хилядни пчелари също е факт. Водят се обществени обсъждания, свързани с заонодателни инициативи, дори на ниво ЕС, има широко медийно отразяване на всевъзможни и увеличаващисе пчеларски събития (изложения, базари и т.н.) Това определено си е подем.
Въпроса е, че някои хора решиха да правят промишлено пчеларство. Това за мен е пълен абсурд. Какво прави промишлеността? Най-просто казано една суровина я преработва в някакъв готов продукт. В случая промишления производител (преработвател) са пчелите, а не пчеларя. Още от края на 19 век е установено, че пчелната паша в страната намалява всяка година. За това са писали още Вачков и Радоев преди повече от 50 години. Та при намаляваща, драстично в последните години суровина, няма как да се увеличава производството. Ако искаме да получим качествен краен продукт. То и цвекло вече не се отглежда :bigsmile: та затова "промишлениците" са обречени на провал. Пример Курдов, поне доколкото имам информация. Много от новите пчелари са абсолютно неподготвени, макар и минимално. От грешната им практика се създава напрежение сред бранша, но това са "дребни" неща и могат да бъдат преодолени без особен проблем.
Пчеларството на ниво семейно занимание, няма да изчезне и ще си има устойчиво развитие и за в бъдеще.
Напълно съм съгласен с казаното, осен това за промишленото пчеларство. То не бива да се възприема като 2000 кошера в един пчелин, а като 20 и повече пчелина с по 100 кошера и обща организация на работа (мобилност на работната ръка), общо счетоводство и планиране, централизирана пчеларска база с модерна техника, затворен цикъл на производство - добив и преработка на продуктите, отглеждане на майки, изработка на кошери, рамки, основи. Общ сервиз за цялата техника и инвентар.
Това води до висока ефективност и по-високи печалби!!! Това трябва да направят и пчеларските кооперативи!!!
Ако разглеждаме семейните пчелари като малки фирми (те са си такива като ЗП) те нямат друго бъдеще освен кооперирането. Една малка фирма може да оцелее или като произвежда уникани продукти с висока добавена стойност или ако се впише във веригата за доставки на голяма фирма и има гарантиран пазар. Производството на масов продукт от малки фирми е неконкурентноспособно.
Принципно си прав, но на малката територия на страната и повсемесното разпространение на всевъзможни пчелини, това определено няма да стане. Поне според мен.
За това и писах снощи, че екстензивното развитие постепенно ще се забави и ще спре.
Отговори си на въпроса: Каква е разликата между 2000 кошера под една шапка и 2000 кошера под 10 шапки? Нали пашата е същата, а разходите на тия десеттях са по-големи от на този, с многото кошери!
//Добавено
Разделянето и противопоставянето между пчелари, майкопроизводители, търговци и преработватели на мед, производители на пчеларско оборудване е пълна идиотия!
Браншът не е толкова голям, за да бъде разделен. Онзи ден на конференцията се каза, че има вече 12 пчеларски организации с нестопанска цел. Не са ли малко множко за около 12 хиляди пчелари?:laughing:
Време е за създаване на клъстер "Пчеларство", който да обедини усилията на всички в една посока.
Не е задължително. Този с 10 пчелина ще пътува до тях. На другите може да са им в къщи. Освен това разходи на пчеларското обурудване (като центруфуги, разпечатващи, вани и т.н.) вече са направени от повечето настоящи пчелари. От друга страна текущите разходи за третиране, подхранване, обновяване на инвентар и т.н. са еднакви и за единия собственик и за 10 -те, но при една неблагоприятна година, дребните собственици ще претърпят загуби, но ще оцелеят, докато самия, може и да фалира. Въобще икономическите модели при пчелите не са като по учебниците.
Все си мисля, че окрупняване в пчеларството в БГ не може да се получи. Преди години също имаше едни такива идеи и те не доведоха до нищо. Страната ни е малка за такива неща. По било добре да се наблегне на малкото, екзотичното. Мед получен с колкото може по - малката намеса на пчеларя и външни фактори/замърсители/. Такова би било БИО пчеларството, но не в този му вид, а както казах по - горе. В екзотичната му форма. Другия начин е просто правене на компот.
За разходите на семейните пчелари с по 100-150 кошера, че са по-големи от на пчеларя с 1000-2000 кошера не съм много съгласен, защото при семейните не се плащат заплати, а едрият пчелар трябва да плаща надници на наетите хора, не дай си Боже и осигуровки....навсякъде, във всички бизнеси, едрите производители/търговци/предприемачи мачкат и тормозят дребните риби, а в пчеларството се оказва май точно обратното...спомням си, че имаше една тема преди известно време, в която едрите пчелари едва ли не се оплакваха от дребните колеги с по 50 кошера в двора си, как им пречели на бизнеса, защото нямали никакви разходи, което ме навява на мисълта, че пчеларството е изключително специфичен отрасъл, и няма много общо с останалите бизнес-начинания, и е малко или много грешно да се правят аналогии с други бизнеси, и да се пренасят механично разни модели на управление от други отрасли/бизнеси.
Не бой се Агро, аз не обичам безконструктивните спорове. Имам предвид, че повечето работодатели предприемат бизнес начинания без съответната подготовка. Просто защото са чули от познати, че се печелело! Изказвания от сорта на еди кой си имал 500 кошера, ''вземал'' еди колко си '' програми'' са направо сметки без кръчмар. Другото най- често срещано е: Щом комшията може, що да не мога и аз? И така до безкрай!
Когато акцента е върху високата смъртност и липсата на пазари в изказванията на браншовици в медийте, за мен е ясен знак за упадък на сектора. Когато акцента е как да повишим средния добив от 40 кг. на семейство до 60 кг, тъй като има сериозно търсене от външни пазари на български пчелен мед, тогава можем да говорим за подем. Това с повече пчелари и обороти сме го виждали, текучеството е голямо и явно ще се увеличи.
Според мен се случва едно отсяване в сектора. Но не съм съгласен, че пчеларството се окрупнява, по скоро на доста колеги им дойде до гуша. Първо миналата година продукцията нямаше цена, последва тежка зима и пролет с доста загуба на пчелни семейства и за капак ниски добиви. Доста от колеги въобще не възстановиха пролетните си загуби, не видяха смисъл в това след като още не са продали предния мед. С една дума който е бил на кантар да се откаже и тази година му преля чашата. Колеги продават по 200-300 кошера .... Тези кошери който се продават вероятно една част отиват за възстановяване на семейства на хора участващи по млад фермер да речем защото както се казва при тях няма мърдане. Няма никаква конспирация в това. Отлива ще е по голям и следващата година, дори по пчеларската програма вече няма кандидати да участват.
То и пари няма по програмите май, а изкупната цена все още не устройва лунатиците, които ще забогатяват?
Това си го мислиш така, защото си го четеш в" дебелите книги". Ако си пчелар и превиваш гръб над кошерите ще разбереш, че това което си го мислиш няма как да стане. Няма как да стане и с компютри, електроники, мангали и т.н. Всеки един кошер е индивидуален и трябват правилни решения за всеки по отделно за да получиш максимум резултат. Това го могат само хора с много познания, опит и доста ум в главите. Отделно три месеца се работи тежък физически труд в много тежки условия. В комбинация с нужния интелект е невъзможен модел за намиране на работници нито за управление от компютри.
Рости, това е един от малкото пъти когато не съм съгласен с теб. Въпрос на време е компютърните алгоритми и модели да заместят пчеларя във вземането на правилните решения. Много малко знаем за звуците, феромоните и вибрациите които движат кошера, но е въпрос на време да ги разгадаем, и след това компютърните модели ще навлязат здраво в сектора. Може и да не доживеем това време, но силно се съмнявам това да е в далечното бъдеще.
Да си дойдем на думата на свежи глави.
Кадрите в пчеларството.
От тях най-много зависи дали сектора ще продължи да се развива и ли ще започне спад, водещ до упадък.
Не ти ли минава през главата мисълта, че тези хора, които описваш непрекъснато намаляват в пчеларството, съблазнени от по-лека и добре платена работа с интелекта си в градовете и в чужбина? Какъв ще е резултата за пчеларството от това?
Проблема с качествените кадри не е само в пчеларството, той се вижда във всички отрасли на икономиката. През последните години с настъпилия подем в икономиката след кризата той излезе на преден план.
Хората с интелект и образование мигрират - от селата и малките градчета към по-големите градове, от там към големите промишлени центрове, от там в чужбина. Недостига на качествена работна ръка се усеща във всички сектори (от сервитьорите и камериерките до ИТ специалисти). А къде е позиционирано пчеларството основно? В селата и малките градчета! Изводът? Спад на квалификацията и общия IQ в отрасъла. Нелицеприятен извод, но факт!
Този форум остана май единственото място, където се запази някакво прилично ниво и тази тема го доказва. Разходете се обаче из фейсбук групите и ще се хванете за главите. Дребнотемие и повторение на едни и същи неща всяка година, при това на все по-ниско ниво. Начина на изразяване, правописа и общата култура направо не ми се коментират.
Казах го снощи и ще го повторя:
За развитие в пчеларството като бизнес и средство за препитание има два пътя - екстензивен и интензивен. Възможностите за първия са почти изчерпани, остава втория.
Кой от двата пътя ще хване всеки зависи от това, до къде му се простира хоризонта, гледан от височината на собствената му камбанарийка.
Компютри да отглеждат пчели, хмм. Не мислите ли, че братята хАмериканци и японци не са пробвали това нещо.
А пчеларството е едно от малкото “въдства“, които могат да се отглеждат сами. Почти сами. Всъщност ако не бяха кражбите по нашите територии, доста добри резултати биха се получили от “самоотглеждане“.hi;
Айде и така да го наречем. Ама като гледам клипове на американски пчелари, въобще не виждам малка механизация, модерно управление ит.н. Нали не си мислиш, че ние тук ще го въведем това преди тях...
Предполагам, че тия неща са пробвани някъде по богатите държави, и вероятно ефекта не е като по книга...hi;
Това го твърдят доста източници в пчеларските списания, така и хора в този форум, били или намиращи се в САЩ. А нововъведенията в пчеларството (като техника и технологии) идват именно от Европа, а най-вече от Русия и Украйна.
Ето нещо, което не ми се щеше да пускам, защото съвсем ще разлая кучетата, но.....
Нещо от висшия пилотаж: http://www.apivoxauditor.com/1051104...910561040.html
Да видиш ти, що на украинците им бил евтин меда...бичат яко модерни технологии:bigsmile:hi;
Аз от своя гледна точка /на "млад меринжей" ))/, напълно поддържам Вашето мнение. Как то казаха колеги, тоя занаят е много специфичен и винаги ще съществува/храни, на нивото СЕМЕЕН БИЗНЕС. Който вече има някакъв успешен практичен опит, няма да отиде да работи за тези "благодетели", които днеска правят търговия с камиони козметика, утре с камиони кошерите, а другия ден с прасета. )) Относно "интензивен начин"... става дума за норма - "пчелар/брой кошерите". И ако минималната бройка, да се храниш с пчели, е 150-200 на човек - няма избор, трябва да подреждаме технологията на отглеждане...
На украинците меда им е евтин, защото стандарта на живот там винаги е бил по-нисък от нашия, а сега с войната и Потрошенко начело си е глад и мизерия. Което не пречи производството на пчеларско оборудване да е много по-високо от нашето ниво, при това на приемливи цени.
Който има знания и опит, ще знае как да се справи в почти всички ситуации. Не само в пчеларството е така...hi;
Знания и опит не се трупат само за сметка на собствения, но и на световния опит и знания. Виж само под статията, линк към която дадох колко и от къде са литературните източници!
Ето още нещо от "висшия пилотаж" със звуците: https://www.varroa-killer-sound.com/...ategories/News
Току що се връщам от пчелина. Давам периодично сироп от известно време и всички кошери го взимат с охота. Един вчера спря. Отделението откъм пчелите на хранилката е пълно с пчели, бутат се давят се, а сиропа си стои. Хранилката е в изправност, пчели има, пило има, място има, майка има, а сиропа не се взема. Ха кажете ми любители на техническия прогрес в пчеларството на какво се дължи това явление което описах. Аз зная отговора, защото веднага препалих пушалката, метнах си булцето на главата и по най старомодния начин проверих какво е положението. Много ми е чудно по какъв начин някакъв уред ще ми открие този проблем? Един от колегите тук, преди дни го спомена като вариант на нещо.
Много е простичко! Просто тук ти бъркаш две неща - наличие на проблем и диагностика на проблема (откриване на причините за него). И понеже си задал въпроса с какъв уред ще се открие проблема, отговарям на него - с нивомер в хранилката! Нивомера ще ти даде информацията, че сиропа не намалява в хранилката - ерго пчелите не го вземат. Проблем!!! Причините за него ще открие пчеларя, като отиде на място. Примерът ти е много сполучлив за обясняване на помощта на техниката.
Е, както винаги в моите въпроси има уловка. Сиропа се взема от хранилката, но не от пчелите, а от мравките, които поради забавянето на пчелите успяват поради удължения срок да насмогнат да се активират повече. Нивото на сиропа спада, а пчеларя спи. През това време другия фактор действа. Така. Ти си.
Ако беше пчелар може би щеше да знаеш кое е вярното, но нали не си пчелар, а само дразнител на пчеларите, откъде да знаеш, че пчелите дърпат сиропа понякога и за два часа пълна хранилка от 7-800 гр.. И да ти кажа може би и по - бързо може да стане, но си мисля, че отвора на хранилката им пречи.;) Мравките също действат, но са по мудни. Значи сиропа пак ще намалява и твоя индикатор ще трябва да си го за.......сложиш в някое шкафче. Та моето предложение е да наблягаш в темите на електрониката и нейното разпространяване, но не и да даваш "ценни" съвети на пчеларите как да си отглеждат пчелите. Разберете го, че някои технологии могат да помогнат на пчеларя, но не и да го заменят. Ако в един кошер набуташ разни там сензори които да следят различните величини то пчеларя няма да може да мигне само един кошер да има, камо ли 100, 200, 500. Прибираш се в къщи уморен и таблото отговарящо за пчелина святка, мига, пука, а жената те чака да я .......поздравиш, а ти вместо това и теглиш една майна и хукваш отново към пчелина, че някакъв заек си почесал мака..те на някакъв сензор за движение конструиран от tsc1. :bigsmile:
За хранилки (че става въпрос за хранилки) по 1-2 до 3 литра, според мен не си заслужава джаджите и занимавката с тях при всяко подаване на сироп. По-добре някакъв режим на подаване на сиропа и ако има проблем-преценка на място. А започне ли да се ползва десетачка (хранилка) това вече не прилича на пчеларство.
Така, така. Не е за тази тема, но има връзка и ще го пусна тука, а по-нататък ще си го развивам в групата. От известно време съм качил експерименталните кошери /4 бр./ на първите от бъдещите везни. Софтуера, макар и още в начален етап, вече записва база данни. Това е пчелина, в него са четирите кошера:
Прикачен файл 8906
Прикачен файл 8908
Данните се предават до офиса засега посредством радиомодул, за да не плащам мобилен трафик. Това малкото най на върха е приемащата антена:
Прикачен файл 8907
Това е началния екран на програмата, записваща базата данни от измерванията. Засега е настроена да записва през 15 секунди в първи режим и през 15 минути във втори режим:
Прикачен файл 8909
Надявам се след интерпретирането на данните да мога да кажа например колко пчели излитат сутрин от този кошер и още страшно много друга информация. При това засега данни предават само кантарите и датчика за наклон на кошера. Като се добавят данните от метеостанцията, температура, влажност и звук от кошера, намесите на пчеларя и бележките му от прегледите, ще се създаде база данни, от анализа на която се надявам да могат да се правят прогнози. Един вид кошера да повика пчеларя, защото има нужда от намеса, а не пчеларя да проверява кошер по кошер какво е положението. Защото все по-малко ще стават пчеларите, които само като гледат прелката, вече имат приблизителна представа какво да очакват при отваряне на кошера.
Примерно оттук. С малко преработка и хоп - оправихме пчеларството. Офффф.
ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ДИНАМИЧНО РАВНОВЕСИЕ В ИКОНОМИКАТА
екстензивен. Екстензивният икономически растеж се осъществява чрез използване на допълнителни ресурси, без да се променя средната производителност на труда. Екстензивният тип икономически растеж предполага увеличение на количеството фактори, които са въвлечени в производството на базата на съществуващата техническа основа (брой на работниците, увеличаване на инвестициите, на използваните суровини, на стабилна структура на производството и пр.). При екстензивния икономически растеж се постига абсолютно увеличение на националния продукт, без това да е съпроводено с увеличение на националния продукт на глава от населението. Разширяването на обема на материалните блага и услуги се постига за сметка на използване на по-голямо количество преки фактори на предлагането на работници, на земя, суровини, горивно-енергийни ресурси и др. При екстензивния растеж се запазват постоянните пропорции между темповете на растеж на производството и на съвкупните разходи за неговото създаване.
интензивен свързан е с използването на по-производителни фактори на производството и технологии. Той се дължи не на увеличените обеми на ресурсите, а на по-високата им ефективност. Интензивният икономически растеж е свързан с качественото усъвършенстване на факторите на производството, на по-ефективното им използване, на внедряване на научно-техническите постижения, на по-високото качество и организация на труда.
В реалната стопанска практика посочените два типа икономически растеж не се срещат в чист вид. Обикновено се говори са преобладаващо екстензивен или преобладаващо интензивен икономически растеж в зависимост от дела на едни или други фактори, обуславящи растежа. В действителност екстензивният и интензивният типове икономически растеж не съществуват в чист вид. Количествените параметри на факторите винаги са съпроводени с допълнителни инвестиции във фактори на производството и работна сила, които имат по-добри качествени характеристики. Затова е по-правилно да се характеризира предимно екстензивен или предимно интензивен тип икономически растеж.
Когато делът на реалния брутен вътрешен продукт, получен за сметка на интензивни фактори на растеж превишава 50 на сто, то икономиката се развива предимно интензивно. Обратното, ако относителният дял на нарастване на реалния брутен вътрешен продукт за сметка на интензивните фактори е по-малък от 50 на сто от общия приръст на брутния вътрешен продукт, икономическото развитие е предимно екстензивно.
На практика не съществува идеална методика за определяне дела на екстензивните и интензивни фактори в приръста на брутния вътрешен продукт. Приблизителните разчети за развитието на индустриално развитите страни
Охоо и плагиатстваш, още работи ще си признаеш. Що не вземеш да насочиш сили към технология, при която туряш гликоза и туй-онуй, а на края тенекията? Тогава ще имаш големи приходи, а ти чакаш от фукарията--пчелар. Ние сме бедни, прости хорица. За нас е важно да блъскаме като волове.