Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
Интересна тема. Може би първо трябва да дадем дефиниция на "подем" и "упадък". За мен лично е в сериозен подем. Кошерите се увеличиха многократно. Все повече хора се занимават с пчеларство. (подбудите им не са важни в случая) Постоянно се откриват нови пчеларски магазини и се появява нов инвентар. Увеличават се и производителите на такъв. Има нови производители на храни (всякакви) за пчели. Не знам как точно стои въпроса с постъпленията в хазната от дейности свързани с пчеларството, но предполагам, че и там има повишаване. Появата на много-хилядни пчелари също е факт. Водят се обществени обсъждания, свързани с заонодателни инициативи, дори на ниво ЕС, има широко медийно отразяване на всевъзможни и увеличаващисе пчеларски събития (изложения, базари и т.н.) Това определено си е подем.

Въпроса е, че някои хора решиха да правят промишлено пчеларство. Това за мен е пълен абсурд. Какво прави промишлеността? Най-просто казано една суровина я преработва в някакъв готов продукт. В случая промишления производител (преработвател) са пчелите, а не пчеларя. Още от края на 19 век е установено, че пчелната паша в страната намалява всяка година. За това са писали още Вачков и Радоев преди повече от 50 години. Та при намаляваща, драстично в последните години суровина, няма как да се увеличава производството. Ако искаме да получим качествен краен продукт. То и цвекло вече не се отглежда та затова "промишлениците" са обречени на провал. Пример Курдов, поне доколкото имам информация. Много от новите пчелари са абсолютно неподготвени, макар и минимално. От грешната им практика се създава напрежение сред бранша, но това са "дребни" неща и могат да бъдат преодолени без особен проблем.
Пчеларството на ниво семейно занимание, няма да изчезне и ще си има устойчиво развитие и за в бъдеще.
Напълно съм съгласен с казаното, осен това за промишленото пчеларство. То не бива да се възприема като 2000 кошера в един пчелин, а като 20 и повече пчелина с по 100 кошера и обща организация на работа (мобилност на работната ръка), общо счетоводство и планиране, централизирана пчеларска база с модерна техника, затворен цикъл на производство - добив и преработка на продуктите, отглеждане на майки, изработка на кошери, рамки, основи. Общ сервиз за цялата техника и инвентар.
Това води до висока ефективност и по-високи печалби!!! Това трябва да направят и пчеларските кооперативи!!!
Ако разглеждаме семейните пчелари като малки фирми (те са си такива като ЗП) те нямат друго бъдеще освен кооперирането. Една малка фирма може да оцелее или като произвежда уникани продукти с висока добавена стойност или ако се впише във веригата за доставки на голяма фирма и има гарантиран пазар. Производството на масов продукт от малки фирми е неконкурентноспособно.