Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 16 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 151
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    А има ли изобщо място за сравнение на европейското и американското пчеларство? Те са насочени в различни направления - в американското предимство се дава на опрашването, в европейското - на меда.
    Това кой го твърди (вероятно някой любител на субсидии за опрашване). Дори да е така, нима германци, французи и т.н. са на ВИЕ с малката техника и не разбират от модерно управление...

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Това кой го твърди (вероятно някой любител на субсидии за опрашване). Дори да е така, нима германци, французи и т.н. са на ВИЕ с малката техника и не разбират от модерно управление...
    Това го твърдят доста източници в пчеларските списания, така и хора в този форум, били или намиращи се в САЩ. А нововъведенията в пчеларството (като техника и технологии) идват именно от Европа, а най-вече от Русия и Украйна.
    Ето нещо, което не ми се щеше да пускам, защото съвсем ще разлая кучетата, но.....
    Нещо от висшия пилотаж: http://www.apivoxauditor.com/1051104...910561040.html
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Да видиш ти, що на украинците им бил евтин меда...бичат яко модерни технологии

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    ...За развитие в пчеларството като бизнес и средство за препитание има два пътя - екстензивен и интензивен. Възможностите за първия са почти изчерпани, остава втория...
    Аз от своя гледна точка /на "млад меринжей" ))/, напълно поддържам Вашето мнение. Как то казаха колеги, тоя занаят е много специфичен и винаги ще съществува/храни, на нивото СЕМЕЕН БИЗНЕС. Който вече има някакъв успешен практичен опит, няма да отиде да работи за тези "благодетели", които днеска правят търговия с камиони козметика, утре с камиони кошерите, а другия ден с прасета. )) Относно "интензивен начин"... става дума за норма - "пчелар/брой кошерите". И ако минималната бройка, да се храниш с пчели, е 150-200 на човек - няма избор, трябва да подреждаме технологията на отглеждане...

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Да видиш ти, що на украинците им бил евтин меда...бичат яко модерни технологии
    На украинците меда им е евтин, защото стандарта на живот там винаги е бил по-нисък от нашия, а сега с войната и Потрошенко начело си е глад и мизерия. Което не пречи производството на пчеларско оборудване да е много по-високо от нашето ниво, при това на приемливи цени.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Който има знания и опит, ще знае как да се справи в почти всички ситуации. Не само в пчеларството е така...

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Който има знания и опит, ще знае как да се справи в почти всички ситуации. Не само в пчеларството е така...
    Знания и опит не се трупат само за сметка на собствения, но и на световния опит и знания. Виж само под статията, линк към която дадох колко и от къде са литературните източници!
    Ето още нещо от "висшия пилотаж" със звуците: https://www.varroa-killer-sound.com/...ategories/News

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Току що се връщам от пчелина. Давам периодично сироп от известно време и всички кошери го взимат с охота. Един вчера спря. Отделението откъм пчелите на хранилката е пълно с пчели, бутат се давят се, а сиропа си стои. Хранилката е в изправност, пчели има, пило има, място има, майка има, а сиропа не се взема. Ха кажете ми любители на техническия прогрес в пчеларството на какво се дължи това явление което описах. Аз зная отговора, защото веднага препалих пушалката, метнах си булцето на главата и по най старомодния начин проверих какво е положението. Много ми е чудно по какъв начин някакъв уред ще ми открие този проблем? Един от колегите тук, преди дни го спомена като вариант на нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Току що се връщам от пчелина. Давам периодично сироп от известно време и всички кошери го взимат с охота. Един вчера спря. Отделението откъм пчелите на хранилката е пълно с пчели, бутат се давят се, а сиропа си стои. Хранилката е в изправност, пчели има, пило има, място има, майка има, а сиропа не се взема. Ха кажете ми любители на техническия прогрес в пчеларството на какво се дължи това явление което описах. Аз зная отговора, защото веднага препалих пушалката, метнах си булцето на главата и по най старомодния начин проверих какво е положението. Много ми е чудно по какъв начин някакъв уред ще ми открие този проблем? Един от колегите тук, преди дни го спомена като вариант на нещо.
    Много е простичко! Просто тук ти бъркаш две неща - наличие на проблем и диагностика на проблема (откриване на причините за него). И понеже си задал въпроса с какъв уред ще се открие проблема, отговарям на него - с нивомер в хранилката! Нивомера ще ти даде информацията, че сиропа не намалява в хранилката - ерго пчелите не го вземат. Проблем!!! Причините за него ще открие пчеларя, като отиде на място. Примерът ти е много сполучлив за обясняване на помощта на техниката.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Много е простичко! Просто тук ти бъркаш две неща - наличие на проблем и диагностика на проблема (откриване на причините за него). И понеже си задал въпроса с какъв уред ще се открие проблема, отговарям на него - с нивомер в хранилката! Нивомера ще ти даде информацията, че сиропа не намалява в хранилката - ерго пчелите не го вземат. Проблем!!! Причините за него ще открие пчеларя, като отиде на място. Примерът ти е много сполучлив за обясняване на помощта на техниката.
    Е, както винаги в моите въпроси има уловка. Сиропа се взема от хранилката, но не от пчелите, а от мравките, които поради забавянето на пчелите успяват поради удължения срок да насмогнат да се активират повече. Нивото на сиропа спада, а пчеларя спи. През това време другия фактор действа. Така. Ти си.

Страница 8 от 16 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •