Първоначално публикувано от
Mateev
Най-големия проблем на всички пчелари според мене е ЕМОЦИОНАЛНАТА ОБВЪРЗАНОСТ НА ПЧЕЛАРЯ С ПЧЕЛИТЕ, която го принуждава да полага повече труд по слаби и безнадеждни семейства и по-малко по силните, от които ще получи РЕАЛНИ ДОХОДИ. Едва ли не всеки един пчелар се е превърнал в ДОКТОР, отделяйки голяма част от безценното си време да спасява безнадеждни семейства и да полага за тях много излишни грижи без реална възвращаемост от този излишен труд.
Какво се получава на практика? В какво залита всеки един пчелар, в това число и аз?
1. Вместо за целия пчелин пчеларя мисли за единичния кошер.
2. В манията си да постигне МАКСИМУМА от този кошер, пчеларя започва да се намесва дори на ниво 1 рамка.
3. Този стил на работа предполага във всеки един момент от време пчеларя да е в състояние да изпълни поне 100 различни пчеларски операции
4. За да има подготовка за всичките тези 100 операции, в камиона трябва да има едва ли не от пиле мляко - всякакви инструменти, всякакви корпуси, всякакви рамки и т.н. По джобовете на костюма трябва да има какво ли не - тефтерчета, повдигачи, маркери за майка, ножички, разпечатващи валячета и т.н. - въобще един мини пчеларски магазин. Около пчеларя трябва да има сандъчета с инструменти, преносни сандъчета, сита, духалки, пръскачки, туби със сироп и въобще още един магазин с принадлежности.
Ха-ха .... и понеже всичко това го няма, започва едно сноване напред-назад до камиона. Гледал съм го със собствените си очи. Стоят 3-ма пред кошера и им потрябва маркер за майка. Единия отива до камиона и започва да рови в жабката, а другите двама се почесват. Връща се след 5 минути с маркера, но се оказва, че е необходима и химикалка за запишат на картата на кошера каква е майката. Пак се ходи до камиона, пак шушнене и почесване. Идва с химикалката, но се оказва, че е забравил листа хартия. Пак до камиона и пак шушнене и почесване. И всичко това се прави експедитивно, защото шефа (аз) съм там и гледам. Горе-долу след около 20 минути този кошер беше обслужен от 3-ма човека. На следващия кошер им потрябва корпус - пак до камиона, там 5 минути ровичкане и разместване, докато се намери верния корпус, и отново връщане. Другите 2-ма чакат. Само след 1 минута се оказа, че им трябва и празен корпус, за да сложат едната извадена пита с мед. Пак единия до камиона, пак ровене и разместване, защото празните корпуси са в дъното на камиона, и пак почесване от другите двама. Горе-долу за 1 час обслужиха 3 кошера с около 20 ходения на 50 метра до камиона. Приказката е полу-истина полу-измислица, но нима всеки един от вас не вижда нещо познато в нея? Самите пчелари са доволни - ето шефа видя, че не сме спрели нито за миг, но в действителност колко работа свършиха? Та тяхното работно време натресе разходи по 5 лева на кошер по една единствена причина - ЛОША ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТРУДА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ СЪЗДАДЕНИЯ ХАОС.
И хората не са виновни за това. Виновни са предпоставките. За да може за кратко време да се свърши много работа, пчеларските операции и необходимия за тях инвентар трябва МАКСИМАЛНО ДА СА ОПРОСТЕНИ !!!