Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 93
    Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Определено не смятам да се хвърлям " с главата на долу". Така започнах и темата. Искам да пробвам. Определено ще е с надставки,нямам никакво намерение да правя или купувам плодници. Матеев е много прав като казва, че трябва да се гледат малко по глобално нещата в пчелина, точно там е разковничето. Колкото до операциите винаги гледам да ги свеждам до минимум и да правя по няколко операции с едно отваряне , но това пак си отнема време и сили. Проблеми с ЛР които срещам:При първо разширяване (при мен се явява ротиране и премахване на преграда между двата корпуса) много от семействата отказват да започнат да обитават горния корпус. ТОВА НЕ СА СЛАБИ СЕМЕЙСТВА правят го около 30 % от семействата и няма как да познаеш кои ще го направят и кои не. Ако ги оставиш да се оправят се натискат в долния корпус който прелива и не се качват забавят пилото и изостават. В крайна сметка се качват със закъснение над две седмици и изтърват акацията. ЗА да преодолея този проблем работя на ниво рамка като махам преградата между двата корпуса и свалям поне два пъти запечатано пило преди ротация. Това си е работа на ниво рамка на всичко от горе е свързана със сваляне на горния корпус. При дадана този проблем няма да го има и ще има два прегледа по-малко.На акацията 50% от семействата не успяват да свалят майките в първи корпус поради краткоста на обилната паша. Получава се ужас, пило из всички корпуси. При ваденето на меда се подрежда плодник на ново, губят се майки, защото те ходят из целия кошер и колкото и да внимаваш задължително няколко майки заминават. Оставяш голямо количество мед защото майката снесла на сума пити по една длан. Пробвал съм да ги оставя с меда над 30 дни да се оправят сами но губя монофлорноста на меда и 30 дни пак не им стигат за да си подредят кошера сами.Ще закусвам и продължавам

Здрасти,

На мен ми изглежда, че проблема ти е по-скоро ''селекционнен''... майките (и от там и пчелите) май са ти много недисциплинирани
    бих те посъветвал да обръщаш повече внимание на тези качества (тясно и компактно кълбо), когато (ако) си развъждаш майките

поздрави.

п.с. и аз мисля, че е лудост да минаваш на ДБ, за мен е тип кошер от миналия век.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Не мога да те разбера, хем искаш максимума а пък и да е много лесно. Точно това е плюса на многокорпусната система, че можеш да работиш по най-различни методи и да го нагласиш за твоя район. Сега се струпаха края и началото на сезона и натоварването е малко повече но..... Иначе лесно има(отговарям на въпросите)с многокорпусния можеш да работищ и като дадан оставяш го на два корпуса и никога не ги бараш като дойде рапица или акация слагаш 3-тия корпус и готово. Вадиш меда и пак го поставяш направо като дадан, майката няма да се качва в медовия корпус, защото имаш голям меден венец, ще се "хвалиш' , че имаш рамки в плодника от "дядово време", няма да местиш рамки, зазимяването още по лесно махаш корпуса и храниш докато пие. Двата корпуса са по дълбоки от 1 дадан и ще зимува по добре.
    Да ама това е само на теория. На практика въобще не се получава така. Оставени на два корпуса за плодник трябва задължително да са с решетка - преграда. Майката снася само в горния - 2-ри корпус като пилото е от летва до летва, а в 1-ви корпус се складират огромни количества прашец и той се задънва тотално. Като дойде време за зазимяване на така оставеното семейство ти побеляват косите.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от kubio Виж публикацията
    Здрасти,

На мен ми изглежда, че проблема ти е по-скоро ''селекционнен''... майките (и от там и пчелите) май са ти много недисциплинирани
    бих те посъветвал да обръщаш повече внимание на тези качества (тясно и компактно кълбо), когато (ако) си развъждаш майките

поздрави.

п.с. и аз мисля, че е лудост да минаваш на ДБ, за мен е тип кошер от миналия век.
    И аз подозирам че имам огромен проблем с гена, но това е българската действителност. Гена ми е от настоящата развъдна асоциация от няколко производителя.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    ROSTY тази година нощните температури (визирам Видинско) се движеха около 16 градуса.Трудно,майките по възрастни от 1 г.биха изоставили уюта в затоплените вече корпуси,а по скоро биха изпаднали в роево.По друг начин щеше да стои въпроса ако нощните температури си бяха нормално 20-22 градуса.Така мисля...А може би,наличието на меден венец по средните рамки,при ротация,да възпрепятства качването в горен корпус.Наличието на 2-3см мед венец разделя с 7-8 см. пилото в двата корпуса.......

Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    И аз подозирам че имам огромен проблем с гена, но това е българската действителност. Гена ми е от настоящата развъдна асоциация от няколко производителя.
    хм... май намерихме решение на проблема ти... смени ''българската действителност'', не кошера

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    ROSTY тази година нощните температури (визирам Видинско) се движеха около 16 градуса.Трудно,майките по възрастни от 1 г.биха изоставили уюта в затоплените вече корпуси,а по скоро биха изпаднали в роево.По друг начин щеше да стои въпроса ако нощните температури си бяха нормално 20-22 градуса.Така мисля...А може би,наличието на меден венец по средните рамки,при ротация,да възпрепятства качването в горен корпус.Наличието на 2-3см мед венец разделя с 7-8 см. пилото в двата корпуса.......
    Да така е, но е по скоро нормално да са такива нощните температури през април от колкото да са 20-22гр. Тогава ако има система кошер на която да не и пречи, защо да им треперя на моите ЛР?

Не искам да ме разбирате грешно. НА МЕН НИКАК НЕ МИ СЕ МИНАВА НА ДБ. По скоро търся от вас аргументи да не го правя. За съжаление за сега няма сериозни такива. В рамките на шегата ще кажа, че може би любителите на ЛР в момента са прекалено заети да преподреждат плодници и за това ги няма никакви във форума та да ме разубедят. И аз това щях да правя днес, но дъжда ми даде ден почивка.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Рости аз ги гледам абсолютно сам само дадани без проблем до към 140 броя нагоре става много трудно и започват проблемите. Догодина съм решил да пробвам експепимент за хибридна система - плодник и под него корпус. Корпуса няма да се маха целогодишно нито да се ротира. Идеята ми е на пролет да служи като дълбоко дъно, по време на главните паши майката да е примамена в корпуса и ханеманова върху него а на есен освободена и тогава корпуса да се превърне в естествена хранителна подставка тип Венер. Корпусните рамки няма въобще да се вадят. Това на теория мисля че ще ми спести време и труд, но времето ще покаже.
    Не ти разбрах добре идеята. По време на главните паши когато уж майката ще е долу в корпуса плодника върху него ли ще е ? Какъв проблем всъщност се опитваш да решиш? Сподели и какви са най-честите грижи с дадана по принцип?

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Да така е, но е по скоро нормално да са такива нощните температури през април от колкото да са 20-22гр. Тогава ако има система кошер на която да не и пречи, защо да им треперя на моите ЛР?

Не искам да ме разбирате грешно. НА МЕН НИКАК НЕ МИ СЕ МИНАВА НА ДБ. По скоро търся от вас аргументи да не го правя. За съжаление за сега няма сериозни такива. В рамките на шегата ще кажа, че може би любителите на ЛР в момента са прекалено заети да преподреждат плодници и за това ги няма никакви във форума та да ме разубедят. И аз това щях да правя днес, но дъжда ми даде ден почивка.
    Направо ти се чудя,откаде толкова проблеми?Моите са повечето дадан но имам и към 30 бр ЛР и такива проблеми никога не съм имал.Вярно,че майките ми са Бяла Сакарка/собствено производство/,но винаги при нас край морето е по студено пролет.Аз не подреждам плодниците на Дадана,камоли на ЛР,не съм по умен от пчелите,че аз да им казвам каде трябва да им е храната.Рамки вадя от ЛР само да видя дали новата майка е проснесла.Мисля си,че имаш доста свободно време за да се заиграваш така с пчелите,или нещо бъркаш в работата с тях.Но пък при 150+ бр трябва ти да даваш уроци на нас.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Тази година за първи път работих с 8 рамкови ДБ, дали заради системата или както казва колегата Ангел Йосифов ниските нощни температури, но доста майки се качиха в магазините (10 и 12 рамковите се превърнаха в отводки или бяха слаби така че не мога да направя сравнение) и беше проблемно ваденето на меда с пчелогонки. Сега на слънчогледа всичко си дойде на място и вече се работи много лесно, НО трябва да имаш повече налични магазини. Чудно ми е как при корпусните системи се въртят само корпуси без да се пипат рамките - аз при това положение ДБ не го барам...

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Не ти разбрах добре идеята. По време на главните паши когато уж майката ще е долу в корпуса плодника върху него ли ще е ? Какъв проблем всъщност се опитваш да решиш? Сподели и какви са най-честите грижи с дадана по принцип?
    Да плодника си остава отгоре и се слагат и магазини при нужда а майката остава ограничена в корпуса. На теория си мисля че ползите биха били следните:
    -на пролет антироево, голям обем
    -на есен хранителна подставка, автоматично подхранване
    -зимата дълбоко дъно
    -зимуване на дб рамка
    -по лесно ограничаване на майката за пашите спрямо чист дб.

Разбира се всичко за мотите условия, стационарно с 2 главни паши кориандър и слънчоглед с малко рапица и без акация.

Относно работата на есен от един месец не съм ги отварял нито давал капка сироп хванах се с базата и нямам никакво време. Преди 3,4 дена проверих няколко и установих, че въобще не съм им липсвал.
    Винаги може по-добре.

Страница 5 от 10 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •