А сега ето ти и друга алтернатива за напълване на ДБ кошери с пчели. Нея също съм я проигравал тази година. Към края на месец май семействата ми вече бяха опоскани откъмто пити с пило, а имах все още една заявена партида от около 300 маточника, която щеше да пристигне след 2-3 дена. И за да не я опропастя, принудих се да направя отводки на по 1 рамка с пило и 1 прашецомедова. Това се случи някъде в края на месец май. Тези отводки щяха да си останат за мене за покриване на зимната смъртност и за известно малко увеличаване на бройката на семействата ми.

Та погълнати от другата работа, тези отводки ги изоставихме на произвола на съдбата. За тях не са полагани грижите, които активно ги полагахме за отводките за продан. И въпреки това за около 40 дена тези отводки бяха напълнили 5-рамковите нуклеуси и се наложи да ги прехвърляме в кошери (някъде в средата на юли). Към днешна дата тези отводки в над 90% от случаите са напълнили един корпус с пчели, и дори от някои от тях извадихме по 2-3 пити с мед. През август ще им дам по 15-20 литра сироп (или Апиинверт) и ще влязат в зимата като достатъчно силни семейства.

Та искам да ти кажа, че вместо да преминаваш от ЛР към ДБ, защо просто през май не направиш такива икономични ДБ отводки на по 1 ЛР рамка с пило и 1 прашецомедова, и до август тези отводки ще напълнят ДБ корпусите. При зазимяването ще изземеш 2-те ЛР рамки и готово. Хаос в рамките няма да настъпи, защото тези 2 рамки ще ги знаеш на кои позиции се намират вътре в ДБ плодниците.