Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 93

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пилото трябва да е люпещо се. Идеята е в следващите 3-4 дена пилото да се превърне в млади пчели, които са жизнено необходими за поддържането на температурния режим на младата и все още развиваща се майка.

Иначе отводката може да се направи с всякакви пити с всякакво пило, но това само ако в нея се добавят достатъчен брой млади пчели. Тънкоста не е в избора на пило, а в добавянето на достатъчно пчели за неговото отглеждане и за създаване на подходящ температурен режим на майката. Основният проблем е, че старите пчели напускат отводката, и ако в нея останат малко млади пчели с много открито пило, от тогава това пило ще се порази. Също така майката ще страда, защото малкото на брой пчели се разпиляват по питите с пило, и няма кой да я топли през нощта.

При направата на отводката имаме вероятност маточника и/или новоизлюпената майка да не бъде приети, като факторите, които влияят на процента на приемане, са следните:
    1. Колкото е по-слаба отводката, толкова вероятноста за приемане е по-голяма.
    2. Колкото по-малко откритото пило има, толкова е по-висока вероятноста пчелите да приемат чуждия маточник (вместо да си направят свой).
    3. Колкото расата на майката (генетичната съвместимост) е по-близка до тази на пчелите от отводката, толкова е по-висока вероятноста за приемане.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Пилото трябва да е люпещо се. Идеята е в следващите 3-4 дена пилото да се превърне в млади пчели, които са жизнено необходими за поддържането на температурния режим на младата и все още развиваща се майка.

Иначе отводката може да се направи с всякакви пити с всякакво пило, но това само ако в нея се добавят достатъчен брой млади пчели. Тънкоста не е в избора на пило, а в добавянето на достатъчно пчели за неговото отглеждане и за създаване на подходящ температурен режим на майката. Основният проблем е, че старите пчели напускат отводката, и ако в нея останат малко млади пчели с много открито пило, от тогава това пило ще се порази. Също така майката ще страда, защото малкото на брой пчели се разпиляват по питите с пило, и няма кой да я топли през нощта.

При направата на отводката имаме вероятност маточника и/или новоизлюпената майка да не бъде приети, като факторите, които влияят на процента на приемане, са следните:
    1. Колкото е по-слаба отводката, толкова вероятноста за приемане е по-голяма.
    2. Колкото по-малко откритото пило има, толкова е по-висока вероятноста пчелите да приемат чуждия маточник (вместо да си направят свой).
    3. Колкото расата на майката (генетичната съвместимост) е по-близка до тази на пчелите от отводката, толкова е по-висока вероятноста за приемане.
    благодаря Матев за отговора

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Аз тази година реших да пробвам от ДБ на двумайчин Фарар, основния ми проблем е, че имам изградени ДБ магазинни пити на които обаче никога не е отглеждано пило. Сега и двете майки отказват да осеменяват новите пити. В едното семейство (два корпуса) сложих 12 фарарови рамки (ДБ магазинни рамки) в средата на кошера (по 6 в корпус, а големите ДБ пити в страни от тях) Виждам, че инстинкта за осеменяване на стари пити надделява над инстинкта за поддържане на компактност на пилото в центъра на гнездото. Сега мисля да сложа трети корпус отгоре с нови пити и ханеманова решетка и да затворя майката в него за да осеменява. Осеменените ще ги свалям долу, а на тяхно място -нови неосеменени. Другия вариант е да махна всички стари ДБ пити, но така ще отслабя семейството защото са пълни с пило.

В другото семейство направих отводка само с млади пчели и пити без пило. Само новички и добре изградени магазинни ДБ. Писах на Скутелатор на лични дали продава майки, но не ми отговори и затова купих някаква майка от пчеларския магазин. Майката започна да осеменява, но в момента в който сложих една стара ДБ рамка с люпещо се пило за подсилване на семейството, майката спря да осеменява новите пити и веднага се прехвърли в-у старата ДБ. Въпреки че пак я бях сложил най-открая снасяше безразборно във всяка новоосвободила се килийка. Затова извадих старата пита и сега иска не иска пак ще снася на новите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Аз имам магазинни в които е снасяно. Мога да ти продам кафеви пити/рамки. Не си мисли, че искам да ти пробутам стари и черни. Мисля да подбера хубави -- не брак! Аз съм около В.Търново. Колко бройки кафеви ти трябват?

Ето ти една идея (правил съм го и работи) как от ДБ (30см) се правят две по 16см. Режеш страничните летви по средата. Питата на 2-3 мм над разреза. На горната част слагаш отдолу една летва 43.5см 1 см дебела. На долната ковеш една 47см дълга и един дебела. Аз действах с такера. След това отгоре на летвата слагаш 2-3 ламаринки (аз слагах алуминиева от капаците) 1см х 7см. Те са да укрепят питата да не се клати. След 2-3 дена ламаринките ги махаш (без да вадиш рамката). Пчелите я укрепват добре и даже минава през центрофугата ОК. Ако има разтояние между горната летва и питата (не си рязал точно) пъхни едно-две дървени трупчета под питата да я повдигнат и да опре в горната летва. . И двете рамки стават по 16 см. 1-2мм се губят от сряза на зегето.

Ако нарежеш рамки с пило, ще загубиш само един ред където е разреза.
    Този пост е редактиран от nikola.vladov; 06.08.2015 в 16:46.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Аз имам магазинни в които е снасяно. Мога да ти продам кафеви пити/рамки. Не си мисли, че искам да ти пробутам стари и черни. Мисля да подбера хубави -- не брак! Аз съм около В.Търново. Колко бройки кафеви ти трябват?

Ето ти една идея (правил съм го и работи) как от ДБ (30см) се правят две по 16см. Режеш страничните летви по средата. Питата на 2-3 мм над разреза. На горната част слагаш отдолу една летва 43.5см 1 см дебела. На долната ковеш една 47см дълга и един дебела. Аз действах с такера. След това отгоре на летвата слагаш 2-3 ламаринки (аз слагах алуминиева от капаците) 1см х 7см. Те са да укрепят питата да не се клати. След 2-3 дена ламаринките ги махаш (без да вадиш рамката). Пчелите я укрепват добре и даже минава през центрофугата ОК. Ако има разтояние между горната летва и питата (не си рязал точно) пъхни едно-две дървени трупчета под питата да я повдигнат и да опре в горната летва. . И двете рамки стават по 16 см. 1-2мм се губят от сряза на зегето.

Ако нарежеш рамки с пило, ще загубиш само един ред където е разреза.
    Колега, благодаря Ти за предложението за питите, но ще се въздържа. Страх ме е да взимам инвентар от други пчелари заради болестите. Иначе това да нарежа големите ДБ пити също е идея.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Колега, благодаря Ти за предложението за питите, но ще се въздържа. Страх ме е да взимам инвентар от други пчелари заради болестите. Иначе това да нарежа големите ДБ пити също е идея.
    Разбирам те! Първата ми идея беше да предложа някаква размяна, но се отказах, от страх от болести. Затова предложих продажба. Действай с рязането. Аз го бях правил само с зеге и такер. Имах летви 25х1см и ги рязах на 43.5 и 47 см. С трион и чук пак ще стане, но по-бавно.

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Здравей Матеев,
    Не ти ли харесваха Фарарарите ?
    Можеш ли да микажеш по каква причина ги прехвърли в ЛР , само заради слабото търсене на отводки или има и друга причина.
    Аз имам 50 Фарара и никога не съм имал ЛР.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Причината да създам 100 Фарар кошера беше майкопроизводството. Оплодните сандъчета, които си бях разработил и изработил, бяха за 1/3 фарарова (магазинна) рамка. Три рамки от едно оплодно сандъче се сглобяваха в една магазинна (фарарова) рамка и през зимата живееха във фарарови кошери. Пролетта, когато се наложеше да пълня сандъчетата, просто ги вземах тези рамки, вече готово напълнени с пчели и пило. Есента ги връщах обратно.

Това беше идеята, но тя се провали по 2 причини:
    1. През тази зима торнадо (циклон) направи на трески половината от фараровите ми кошери. Просто лош късмет......
    2. През годините нахитрях и сега вече съм на мнение, че по-добри майки стават във фибранени нуклеуси с големи ЛР или ДБ рамки.

Като цяло никога не съм мислил да пчеларствам във фарарови кошери, но краткото време, през което работих с тях, ми остави добри впечатления. Със семействата в тези кошери нямаше никакви проблеми. Носеха си мед и прашец колкто всички останали. През зимата си зимуваха нормално, въпреки всички партенки във форума, че 4-те сантиметра пространство между двата етажа рамки били МЪРТВА ЗОНА. Може това и да е така, но моите пчели не го знаеха, и затова си зимуваха с кеф без никаква зимна смъртност.

Като цяло ако сега трябваше да купувам отново инвентар за хиляди кошери, може би щях да се спра на Фарар системата. Определено в нея има малко повече труд по плодника (по семейството), но за сметка на това си има неоспорими предимства, особенно когато човек се опитва да прави индустриално пчеларство.

Иначе като цяло в момента искам да премина изцяло към ЛР по една много проста причина - просто имам закупени голямо количесттво ЛР корпуси (над 6000) и в същото време искам да се оттърва от 3-те вида рамки, които създават хаос в базите ми и по пчелините. И сега се оттървам от това, което го имам в по-малко количества - ДБ и Фарар корпусите и рамките.

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Благодаря ти за изчерпателния отговор.
    Аз сега тествам три Финландски кошера и смятам да ги сложа в планината на 1250 м. н.в. Но по прицип много ми харесват и май ще ги приселя всички в EPS кошери. Ако имаш за продаване корпуси Фарар кажи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Имам за продан само цели ДБ кошери с по 1 магазин + семействата.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •