Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 93
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    ...В рамките на шегата ще кажа, че може би любителите на ЛР в момента са прекалено заети да преподреждат плодници и за това ги няма никакви във форума та да ме разубедят. И аз това щях да правя днес, но дъжда ми даде ден почивка...

А които работим с многокорпусен ДБ си въртим синджира и си клатим кайсиите.

Потребител
    Регистриран
    19.03.2015
    Има нещо гнило в LR кошера. Всичко което е написал rosty_sz е самата истина. Всеки един проблем! LR е такъв автогол, че повече няма на къде...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не трябва да се приписват собствените грешки в собствената пчеларска технология на системата кошери, с която работите. ЛР системата е по-универсална. Тя позволява да работите с нея все едно че е ДБ, но в същото време позволява и една камара допълнителни екстри, които са невъзможни при ДБ.

Както всички знаете, ДБ системата предполага работа на ниво 1 рамка, но този тип пчеларски операции са 10 пъти по-бавни спрямо операциите за работа на ниво 1 корпус. Ако може да се измисли пчеларсква технология, при която 90% от работата да е на ниво 1 корпус, то тогава загубеното време ще е 5-6 пъти по-малко спрямо технологиите с работа на ниво 1 рамка. Ами ЛР системата го позволява това, а ДБ - не го позволява.

При ЛР системата имате ВЪЗМОЖНОСТИ, които ако искате, можете да ги ползвате. При ДБ системата има ОГРАНИЧЕНИЯ. Това че не сте оползотворили всички възможности на ЛР не означава, че трябва да се връщате на ДБ. Това е все едно да кажете - "Имам Мерцедес с много екстри, но понеже не ги ползвам част от тези екстри, искам да си купя обратно стария Москвич." Ха-ха .... има някаква логика в това твърдение, но ако Мерцедеса и Москвича са на приблизително еднакви цени, тогава логиката се проваля.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Точно това бяха и моите аргументи да има само ЛР. Лошото е че теорията се разминава много сериозно с практиката и се получава точно обратното при ЛР работиш постоянно на ниво рамка а при ДБ работиш на ниво корпус. Напълно е възможно да не съм достигнал до правилната технология и за това споделям проблемите да ги обсъдим.
    Сравнението са Мерцедеса и Москвича не е коректно, защото ако не ползваш екстрите на Мерцедеса това не води до някакви затруднения за теб. По-скоро ако трябва да представяме по този начин нещата то трябва да заменим Мерцедеса с огромен труден за паркиране джип, подготвен за сериозен офроуд, горящ огромни количества гориво, а всъщност собственика му го кара 99,9% градско.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Както всички знаете, ДБ системата предполага работа на ниво 1 рамка, но този тип пчеларски операции са 10 пъти по-бавни спрямо операциите за работа на ниво 1 корпус
    На мен ми е интересно ако се случи обаче да не може да отидеш примерно 1 месец на пчелина дали ЛР кошера може да се оправи, подреди сам. Дадана му дай кротка паша и се самоподрежда и самозазимява на автопилот. В момента не съм ги пипал над месец и са подредени вътре като аптекарски шишета. И понеже вече си поосвободих време пак им почвам тормоза с което и може да им нанеса повече вреди ама.....

Понеже колегата пита за недостатъците разбира се има ги. При бурна паша в плодниците настъпва пълен хаос. Големите рамки са неудобни за вадене на мед, затова и центрофугата ми е касетъчна. Има доста неща за съобразяване а омесят ли се системите предполагам ще изникнат още проблеми. Всички търсим обаче най-добрия компромис и аз вярвам че истината е някъде по средата, но не съм я открил още.

Само ако пробваш много системи ще можеш да направиш правилен избор след време. Аз съм си харесал едно кошерче с което да пробвам нещо различно Варе-Гатиню.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Извън контекста на пчеларската технология аз за кой ли път ви казвам, че едновременната работа с двете системи предизвиква НЕКОНТРОЛИРУЕМ ХАОС на пчелина, в камиона с който се пътува и в базата, където се съхраняват корпуси и рамки. Този хаос автоматично предизвиква ОГРОМНО ПИЛЕЕНЕ НА ВРЕМЕ !!! Явно ще трябва да ви го опиша малко по-подробно, но ще ми трябват 1000 постинга, за да опиша всеки един възникнал проблем. Ще започна с по-важните проблеми.

1. Невъзможност за планиране на каквото и да било, защото няма информация какво има в наличност по пчелините като корпуси и рамки. Как да кажа на дърводелския цех от кой модел колко рамки да ми направи тази година? Как да знам от кой вид основи по колко да си произведа? Крайния ефект е, че винаги нещо го има в огромен излишък, а друго - в дефицит по време на активния сезон, който дефицит те принуждава да правиш глупости. Например по пчелините започнаха да се появяват комбинации кошери от типа - ДБ-ЛР-ФР или ЛР-ФР-ФР-ЛР или ДБ-ФР-ЛР-ФР и всякакви подобни. Преброяването на семействата и корпусите се превърна в МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА, а това от своя страна тотално СРИНА ПЛАНИРАНЕТО, което пък от своя страна предизвика още по-голям хаос.

2. Същото се получи и на ниво рамки вътре в кошерите (пак поради свръхизлишък от един вид и дефицит от друг. Напоявиха се ДБ корпуси, част от рамките на които бяха ЛР и дори ФР. Също и в ЛР-то понякога имаше ФР рамки. Това създаде още по-голям хаос. В един момент вече никой не знаеше какво ще открие, ако отвори някой кошер. Напр. Отиваме за ДБ отводки, а се оказва че пилото е на ЛР рамки и се вадят ЛР отводки. Да не говорим за далаците, чистенето на които отслабва семействата и губи време на пчеларите.

3. Подобен хаос е и вътре в помещенията на базата. Никой не знае къде какво има. Хаос от различни корпуси с различни рамки в тях. Периодично пренареждаме цялата база, която отнема напр. 10-12 човекодни (4 човека по 3 дена) и само 1 седмица след това хаоса отново е пълен.

4. Подобен хаос е и в камиона, с който се пътува всеки ден до някой пчелин. В камиона има хаос от различни видове корпуси с различни видове рамки. Сутрин се товари много бавно и вечер се разтоварва много бавно, пак поради хаоса в базата и хаоса в самия камион. А хаоса на пчелина (никой не знае какво има там и какво е необходимо да бъде натоварено в камиона) принуждава пчеларите да товарят на око от 10-15 различни комбинации -3 вида корпуси с по 3-4 вида статуси (празен, пълен с ВО, пълен с изградени пити за облизване, пълен с пити с мед за връщане в базата). Хаоса в камиона предизвиква там на пчелина огромна загуба при търсенето на това какъв точно корпус ти трябва. Камиона е малък, а в него има плътно наредени корпуси от 10-12 различни вида. За да намериш точно кой ти трябва преровяш 20 други корпуса. И това целия ден - разтоварваш някакъв вид корпус и товариш някакъв друг. Сигурно половината от времето на пчеларите е да ровят в камиона и да търсят, пренареждат, качват или свалят един или друг корпус. Вечерта се връщат уморени от работа и просто разтоварват цялата каша от камиона на една камара, в която камара е пълен хаос и не може да се намери какво ти трябва. На следващата сутрин се бърза и от подредените камари в къщата се товарят на камиона нови 100-200 корпуса от 7-8 вида, а следващата вечер около входа на помещението отново се създава поредната камара-хаос. За 1 седмица цялата база е отново във хаос и отново трябва да се загубят 2-3 дена за пренареждане.

5. Подобен ХАОС възниква и при ваденето на меда, при центрофуженето на меда, при восъкотопилките и т.н.

Като цяло всичко се описва с една единствена дума - ХАОС, ХАОС, ХАОС НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО !!! И първопричината за това е факта, че се работи с 3 вида корпуси и 3 вида рамки, които сигурно създават 30 вида комбинации при всяка една операция, които комбинации създават невъзможност за преброяване, проследяване, планиране и контролиране. Още повече ако дадения пчелар е скаран с компютрите и няма навика да си поддържа поне 2-3 екселски таблици за оптимизация на процеса и технологията.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз лично тази година загубих огромно количество лично време и енергия, за да превърна ГОЛЕМИЯ ХАОС в МАЛЪК ХАОС. Като цена това сигурно струва десетки хиляди левове, защото работниците от дърводелския цех буквално всеки един ден стоят в базата и пренареждат/почистват с цел пчеларите да бъдат освободени да вършат само пчеларска работа. Също така се загуби огромно време от пчеларите с цел подреждане на пчелините с местене на корпуси и цели семейства от един пчелин в друг. Въобще КОЛОСАЛНИ РАЗХОДИ, първопричината на които е ХАОСА !!!

Та ако вие имате желание да си правите ХАРАКИРИ и да си затриете бизнеса, горещо ви препоръчвам да си създадете хаос, работейки едновременно с 3-те вида рамки и корпуси. Ако обаче имате желание да ставате промишлени пчелари и през годините да увеличавате бройката на семействата си, първото и най-важно условие е ДА РАБОТИТЕ С ЕДИН ВИД КОРПУСИ И ЕДИН ВИД РАМКИ !!! Няма значение дали това ще е ЛР или ФАРАР - и двете системи си имат плюсове и минуси. Важното е корпусите да са от един единствен вид. ДБ системата отпада като алтернатива за професионално пчеларстване по една единствена причина - 2 вида корпуси и 2 вида рамки, които пак ще доведат до ХАОС и ЗАГУБА НА ВРЕМЕ във всички етапи от пчеларската технология.

В заключение:
    1. Професионалното пчеларство има само 2 алтернативи за използваните корпуси и рамки - или само ЛР или само ФАРАР.
    2. Всеки, който опита да работи с различни корпуси и рамки, рано или късно затъва в НЕКОНТРОЛИРУЕМ ХАОС, който ГУБИ МНОГО ВРЕМЕ, и като цяло се превръща в БАРИЕРА ЗА БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ.

Та това е. Трябва да се работи с един вид корпуси. Който не вярва, нека да опита с повече видове, но така ще загуби години от живота си за да се убеди в нещо, което аз ви го давам на готово.

Остава изборът дали да се пчеларства с ЛР или с ФАРАР. Мое лично скромно мнение е, че:
    1. ЛР системата е по-добра като плодник.
    2. ФАРАР системата е по-добра за медови корпуси.

Силно се изкушавам да смеся ЛР плодници с ФАРАР медови корпуси, но ме възпира вече натрупаното знание за ХАОСА, който ще възникне. Затова аз лично за мене си съм избрал да работя само и единствено с ЛР корпуси, и догодина смятам да продам всичките си ДБ пчелни семейства. Дори ги продавам още от сега, ако някой е голям мераклия.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето как изглеждаше в началото на сезона хаоса по Габровските ми пчелини:

Capture.JPG

А ето как изглежда към днешна дата почти изчистения хаос, като разходите ми за почистването му бяха почти половината от пчеларското време на пчеларите:

Capture2.JPG

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз лично тази година загубих огромно количество лично време и енергия, за да превърна ГОЛЕМИЯ ХАОС в МАЛЪК ХАОС. Като цена това сигурно струва десетки хиляди левове, защото работниците от дърводелския цех буквално всеки един ден стоят в базата и пренареждат/почистват с цел пчеларите да бъдат освободени да вършат само пчеларска работа. Също така се загуби огромно време от пчеларите с цел подреждане на пчелините с местене на корпуси и цели семейства от един пчелин в друг. Въобще КОЛОСАЛНИ РАЗХОДИ, първопричината на които е ХАОСА !!!

Та ако вие имате желание да си правите ХАРАКИРИ и да си затриете бизнеса, горещо ви препоръчвам да си създадете хаос, работейки едновременно с 3-те вида рамки и корпуси. Ако обаче имате желание да ставате промишлени пчелари и през годините да увеличавате бройката на семействата си, първото и най-важно условие е ДА РАБОТИТЕ С ЕДИН ВИД КОРПУСИ И ЕДИН ВИД РАМКИ !!! Няма значение дали това ще е ЛР или ФАРАР - и двете системи си имат плюсове и минуси. Важното е корпусите да са от един единствен вид. ДБ системата отпада като алтернатива за професионално пчеларстване по една единствена причина - 2 вида корпуси и 2 вида рамки, които пак ще доведат до ХАОС и ЗАГУБА НА ВРЕМЕ във всички етапи от пчеларската технология.

В заключение:
    1. Професионалното пчеларство има само 2 алтернативи за използваните корпуси и рамки - или само ЛР или само ФАРАР.
    2. Всеки, който опита да работи с различни корпуси и рамки, рано или късно затъва в НЕКОНТРОЛИРУЕМ ХАОС, който ГУБИ МНОГО ВРЕМЕ, и като цяло се превръща в БАРИЕРА ЗА БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ.

Та това е. Трябва да се работи с един вид корпуси. Който не вярва, нека да опита с повече видове, но така ще загуби години от живота си за да се убеди в нещо, което аз ви го давам на готово.

Остава изборът дали да се пчеларства с ЛР или с ФАРАР. Мое лично скромно мнение е, че:
    1. ЛР системата е по-добра като плодник.
    2. ФАРАР системата е по-добра за медови корпуси.

Силно се изкушавам да смеся ЛР плодници с ФАРАР медови корпуси, но ме възпира вече натрупаното знание за ХАОСА, който ще възникне. Затова аз лично за мене си съм избрал да работя само и единствено с ЛР корпуси, и догодина смятам да продам всичките си ДБ пчелни семейства. Дори ги продавам още от сега, ако някой е голям мераклия.
    Благодаря за споделения опит.Аз съм се насочил към системата фарар само заради готовите рамки които купувам и от споделеното разбирам,че съм на прав път.

Потребител
    Регистриран
    19.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...Силно се изкушавам да смеся ЛР плодници с ФАРАР медови корпуси...
    Моя избор е точно такъв, планирам плавно преминаване към този вариант.

Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •