Първоначално публикувано от
Mateev
Аз лично тази година загубих огромно количество лично време и енергия, за да превърна ГОЛЕМИЯ ХАОС в МАЛЪК ХАОС. Като цена това сигурно струва десетки хиляди левове, защото работниците от дърводелския цех буквално всеки един ден стоят в базата и пренареждат/почистват с цел пчеларите да бъдат освободени да вършат само пчеларска работа. Също така се загуби огромно време от пчеларите с цел подреждане на пчелините с местене на корпуси и цели семейства от един пчелин в друг. Въобще КОЛОСАЛНИ РАЗХОДИ, първопричината на които е ХАОСА !!!
Та ако вие имате желание да си правите ХАРАКИРИ и да си затриете бизнеса, горещо ви препоръчвам да си създадете хаос, работейки едновременно с 3-те вида рамки и корпуси. Ако обаче имате желание да ставате промишлени пчелари и през годините да увеличавате бройката на семействата си, първото и най-важно условие е ДА РАБОТИТЕ С ЕДИН ВИД КОРПУСИ И ЕДИН ВИД РАМКИ !!! Няма значение дали това ще е ЛР или ФАРАР - и двете системи си имат плюсове и минуси. Важното е корпусите да са от един единствен вид. ДБ системата отпада като алтернатива за професионално пчеларстване по една единствена причина - 2 вида корпуси и 2 вида рамки, които пак ще доведат до ХАОС и ЗАГУБА НА ВРЕМЕ във всички етапи от пчеларската технология.
В заключение:
1. Професионалното пчеларство има само 2 алтернативи за използваните корпуси и рамки - или само ЛР или само ФАРАР.
2. Всеки, който опита да работи с различни корпуси и рамки, рано или късно затъва в НЕКОНТРОЛИРУЕМ ХАОС, който ГУБИ МНОГО ВРЕМЕ, и като цяло се превръща в БАРИЕРА ЗА БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ.
Та това е. Трябва да се работи с един вид корпуси. Който не вярва, нека да опита с повече видове, но така ще загуби години от живота си за да се убеди в нещо, което аз ви го давам на готово.
Остава изборът дали да се пчеларства с ЛР или с ФАРАР. Мое лично скромно мнение е, че:
1. ЛР системата е по-добра като плодник.
2. ФАРАР системата е по-добра за медови корпуси.
Силно се изкушавам да смеся ЛР плодници с ФАРАР медови корпуси, но ме възпира вече натрупаното знание за ХАОСА, който ще възникне. Затова аз лично за мене си съм избрал да работя само и единствено с ЛР корпуси, и догодина смятам да продам всичките си ДБ пчелни семейства. Дори ги продавам още от сега, ако някой е голям мераклия.