Аааааа, можело значи.;)
Преглед за печат
Защо всеки си мисли, че този споделящият се опитва да заблуждава? На мен ми харесва да обяснявам на новобранци в пчеларството, защото акъла им не е обременен със информация и си нямат на идея до къде стига кръгозора им, иначе старите кучета са като коне с капаци, знаят си тяхното и това е. После защо няма дискусия, как да има такава?
Добро утро:laughing:
Дончев то може ама ти защо не поддържаш огъня. Като съм легнал и капитулация.
Янчо защо мислиш че те обвинявам че заблуждаваш, в дискусията участваме всички.
Вадим факти, разсъждаваме, наблюдателите да преценяват според знанията си.
Юри, ако бях на твое място и аз бих оставил запас.
Аз да кажа: Моите мелези са като на Рости! Отварял съм кошера има пити с пило мед, няма. Досега не съм имал, семейство което да не гледа пило, защото меда е под 6-8кг. Няколко години заради сушата, само с питки са ми приживявали, без никъкав запас от мед.
Снощи като си легнах и ме налегнаха едни мисли, едни притеснения и цяла нощ не можах да спа. Та най послв набрах смелост и вече ще попитам. Колко пити пило трябва да имам в кошера в средата на май, та на tarty да не му е смешно?
Аз мился 10, над тях роево. Може да ми се смеете ама така ми изглежда на мен.
Xaxaxa ако знаех какво ще ти причиня, нямаше да пиша за пилото. За повечето пчелари 7-8 рамки ДБ са максимума(за това ти писах, че ще придизвикаш смях в някой колеги), защото ако има повече, ще се роят и затова отнемат рамки с пило. Аз достигам 12-15 рамки ДБ с пило от средата до края на май месец(това е целта) и не се роят, приравни това количествео към ЛР и Магазинни рамки.
Аз съм със ДБ и мога да кажа, зависи от пашата! При нормални обстоятелства; от 7 до 9, но ми си е случвало и с повече, но това са единици! Аз винаги обичам да говоря с примери, които са се случили: Тази година 2017, на полския пчелин; рапицата измръзна, акацията сланата я изгори и май бяха с 4р пило без да се хранят.
Аз пиша за моя район, май месец е татално безпашие и тогава има 2 вида семейства слаби или изпаднали в роево. За това започнах да цепя и след това да обединявам.
Ми пиши и ти, че имаш 15. Кво ти пречи.
По тоя случай един виц, ама истински (като оня за в(ф)торник).
Един старец тука отишъл на доктор, то било одавна и имало само един доктор-мъж. И няколко дни след като бил при доктора започнал да се хвали по пейките на другите старци-
-Абе тоя доктор много разбира, даде ми едни хапчета и все едно ме подмлади. Даже три пъти оправям бабичката. Вече ще ходя по-често при доктора.
Другите старци гледат стерео-видео. После се събрали 4-5 старци и тръгнали заедно при доктора. Влизат при доктора и-
-Докторе дал си някакви хапчета на Коци, дай и на нас от тия хапчета, да може да си оправяме бабичките. Коци се хвали, че три пъти оправя бабичката.
Доктора ги изгледал и рекъл-
-Ми хвалете се и вие бе, кво чакате. И ги изгонил от кабинета.
Пчеларите работят на 90% с ДБ 10-12 рамки, от тях 2-4 рамки са с мед и прашец, рядко има 9-та рамка с пило. Това да имаш един познат, който достига тези количества(и да му вярваш) единствено показва, колко малко от твоите познати достигат това ниво на развитие, а къде си ти?. Какво е това мед от акация, слънчоглед? Защо си мислиш, че при мен е същия район, като при теб и трябва да вадя същия мед. При мен основна паша е маната и цената и на едро тази година е 7,50 лв, защо да си правя труда да гоня акация(на 10 год. дава веднъж) да не би да я изкупуват на по голяма цена?
Ние тая фатка с двукорпусен ДБ я знаем, за последна и единствена паша. Нищо ново не е измислено в пчеларството.
Само дето има пчелари, които към 25 Април трябва да са заложили магазините и да отделят плодника от стоковия мед който чакат. А към 1 Май трябва да слагат втори магазин, щото Акацията им е главна паша. И за тези пчелари ако към 20 Април имат 7-8 пити пило в плодника е супер. За ДБ. както повечето твърдят, че за нищо не стават.
Не ме разбирай погрешно, искам да кажа че поне знаеш за какво работиш, че на мен като ми кажат 3.80 лв. и тегля една благословия и така. Цяла година работа и на края всеки гледа да те изклати ама не са познали.
ПС. Не виждам с какво съм те засегнал, не ми е било това целта, ако е така извинявай.
Не си ме засегнал, защо трябва да се сърдя, просто на няколко пъти ти казвам някои неща, но отсичаш веднага, при мене е така, това ми стига. Защо тогава аз да си блъскам главата в твоята стена която си създал сам? Прочете ли какво писа Юри? Меда му излиза на 2 лв себестойност, защо да не го продаде на 4 лв това са 100% печалба. За твоя край на този слънчоглед не трябва да падаш под 50 кг средно от кошер, поне така си мисля аз.
Още не си разбрал, че колкото повече пчели имаш в кошера, толкова по малък процен пчели остават за отглеждането на пилото. Другата година ако ги закарам мойте на рапица ще видя какво е или на пчелина на брат ми ще пробвам мойте ДБ пласмасовите и пак ще имам инфо.
То и аз така правя, като видя че времето се скапе и прецака акцията-минавам на двукорпусен ДБ до слънчогледа. Нищо сложно.
(не че имам много акация, тая година по 7-8кг средно, но пак беше кофти времето).
Пчелите имат два големи инстинкта, за размножение (роене) и за запасяване с храна. Пчеларя трябва да кара малко на зиг-заг между двете.
Защо ли? Не е ли защото са се блокирали в корпуса за пило с мед и майката е била принудена да снася по малко, защото няма място и това дава отражение след 1 месец? Пък може и да бъркам, знам ли, ама вече от различни места в страната казват, че се получава. Това е малко като влагата :) при мен винаги е към 90% заради морето ама нямам конденз в момента в кошерите :)
Добива...
По спомен за последните 4г.
2014г- 22кг.
2015г-58кг
2016г-29кг
2017г-63кг
Начина на работа е един и същ.
Мда. 2017 на новия стационар смених технологията, 3 кошера останаха без хранилки и стигнаха 220кг. и 8 отводки (общо). Май верно трябва да си сменя технологията. Ама година с година не са еднакви.
Манол, да си върне наградата ВЕДНАГА.
Не цар на пчелите ами направо БОГ тоз Янчо бре.
12-15 дб пити пило и няколко страници писанки без никой да се усети че това няма как да стане. 12-15 средно 13пити. 13 пити имат 13х8400 килийки = 109 200 / 21 дена
5200 яйца на ден БОГ не ами БОГ.
Ясно е че не всички килйки са с пило но за да постигнем максимално възможното яйцеснасяне трябва резултата да го намалим на половина и то става смешна работа. Освен това с 2500 яйца на ден снасят само някои майки (отличничките ) а те са процент от майките в пчелина. Така че Янчо ...... посмали малко.;)
И после защо не пиша? Гошето 1974 беше качил статий, където казват точно тези цифри който цитираш, ама изследванието е за цялата година и са изкарали усреднено колко снася една майка. Изкарай сега от твойте сметки 30 дена поне без грам пило, прехвърли малко цифри от есента към пролетта, защото есента снасят по малко и пак го изчесли, поне си по сметките.
Но аз има със друго с което да се съобразявам. Имам и друга работа, имам и здравословни проблеми и за това съм се ориентирал към този метод, знам че винаги може повече, но на каква цена. Да определено правя грешки, никога не съм го отричал, но безгрешни хора няма. Даже като се замисля кави глупости съм правил се чудя може ли да съм бил толкова смотан.
А между другото 2013 г. аз бях изцяло на корпуси и не вадех нищо, после смених системата и нещата се получиха. Тази система и метода със който работя е в следствие на много опити и много грешки.
Абе усетихме се, че и във форума го има сметнато вече ама има ли смисъл. 100 000 пчели само ако рекът да се излюпят в кошера са 10 магазина покритие. Ти за украинците се кахъриш. От септември до декември 30 000 тона мед изнесоха, всеки месец годишното ни производство. Тука виждаш какво е нивото.
Някой знае ли кой е измислил ханемановата решетка?
Рости, аз съм стигал 12 пити пило. На двукорпусен ДБ десетак. Но до слънчогледа само го развивах. За това и написах, че за Една и Последна паша която е посред лятото е лесно.
Първо: говорим за средата на май.
Второ:говорим за излюпване на 100 000 пчели без да им идва на ума да се роят.
Трето: спомняте ли си от къде тръгна разговора? От изваждането на едни маломедни пити ЛР ПИТИ. Янчо е със фарар, а едва ли не заяви че е безсмислено и почнахме да спорим трима човека от три различни края на БГ с различни цели в пчеларството, с различни системи кошери и т.н. Спора беше безсмислен от самото начало и се закачах да става раздумка ама Янчо като ги почне тез приказки дето само навива младоците и те се множат вместо да намаляват и .......
Е нали искаше да става дискусия, няма как да не си доволен :)
Като се заговорихме за пило 2013г. когато бях изляло на ЛР на слънчогледа имах по 3 корпуса пило и никакъв мед за вадене, всичко бяха обърнали в пило. Разбира се не на 100% да не вземе някой пак да смята.
Пило, пчели, мед. Още не мога да им схвана взаимовръзката. Не че нещо, ама ако ви кажа, че рекордьора ми досега в пчеларството е ДБ8. С една майка, и без да осеменява в магазините. Едва ли някой ще ми повярва.
Янчо аз подържам твоята теза и тази на Юри за много мед тази година за да има за напролет за развитие на семейството.И си мисля че обяснението е в расата не че сме с някой породисти ама май и не сме баш с мелези както ни убеждават.Май няма и търтиеви сборища и май си се заплождат в и около пчелина. Та затова ако нямаме мед напролет няма и пило. И предполагам че Рости и други които казват че стария мед напролет е проблем /и той наистина е проблем ако има нектаропоток/ то те са вкарвали и пчели дето си правят пило и без запас от мед и не вярвам че са го стимулирали това нещо със захарен сироп щото ако няма прашец все тая. Не може семейство хем да прави пило хем да ходи за нектар едновременно със 100% ефективност.
А, не.
На никой не съм казвал лъжец.
То пчеларството си е малко като лова и риболова ама като хванеш ловец който през лятото ходи за риба да ти разправя за пчели си е весело.
Аз не искам никой да обиждам. Исках да спорим с реални факти и доказани истини. Вече не ми се спори, колко безгрижно си беше преди да се захване тая работа.
Хайде стига.
Янчо не се засягай. Ако съм те обидил моля да ме извиниш.
Благодаря.
Да Румен работи с Бъкфаст.Ако не ми вярваш попитай Дони че има различни линии.
Друмев храни за световно с мед защото имаше супер излишъци зимата му измряха много.
Мирослав направи това което му каза /а то е по добро от стандартните работи/.
Ако не ми вярваш вземи си Италианки.
Мойте говеда без запас пило не правят и имам съмнения че и на канибалство го обръщат не може една майка да има прошарено пило а после да си е наред.
П.П.Ефикасността на твоята техниката не я отричам. Имам в предвид че едни пчели без запас ограничават пилото докато други не.И не вярвам в силната метизация на наще пчели да е дошъл някой на моя или твоя пчелин и да им премери хоботите крилцата или друго за да ги определи.
България толкова ли е голяма, че да има чак такива разлики? Всеки внася от къде ли не и се получават какви ли не мелези. Както казах преди имам различни - от Янчо, от Матеев, от Русе, от моите на пчелина и ако ти снимам по една рамка от всички, че да видим някаква разлика има ли? Не. Казвам ти го предварително. Всичко в развитието зависи от майката, пашата и пчеларя. Ако майката е калпава нито паша ще и помогне, нито пчеларя. Ако няма паша, но майката е добра, то пък пчеларя е калпав, пак няма как да стане. И такъв един кръг. Расата, та расата. Ако няма паша от камъните ли да го докарат този мед?
Защо се докачаш? Аз също не ти отричам постиженията, но то е строго индивидуално за твоя район, в който гониш единствена паша - мана. Аз обаче гоня четири паши - основни.И аз ако имам една паша, не пчели ами кълбета назад ще правя, за да я хвана. Може и по- големи колонии с пчели да развия, но... За това ти казах, че твоята технология не е удачна при нас, освен ако не търся единствено производство и реализация на отводки, майки и др.
Не ми изопачавай думите казвам че при някой раса или мелези като наще ако въобще са мелези на 100% рано напролет им трябва мед в запас, ако има период на безпашие намаляват пилото докато други например италианки си правят пило и без запас.
Янчо не го ям знам че човека си вади много мед има акъл и практика и си ги прилага.
Както ти казах, надявам се догодина да се пробвам на няколко паши(на кооперацийте), живот и здраве ако успея се надявам на рапицата поне едни 40 кг да извадя ако отдаде време, а до края на годината поне 100 :). Малко съм алчен, ама с яденето идва апетита. Все си мисля, щом в момента вадя 50 кила средно в тоя калпав район, би трябвало да изкарам поне 100 кг от земеделски район:)
Според мен расата ще помага на пчелите не толкова в снасянето и нектаросъбераемостта, а в преживяването им в условията на средата. Всеки вид пчела, поставена в благоприятни условия би дала всичко от себе си и обратно, ако им разменим местата, то някои само ще могат да се възползват от средата. А това ще е въз основа на тяхната устойчивост, тоест да бъде в по - широки граници, тоест от климатичната обособеност на района.
Хайде пак да започнем с тези метизации. Какво се получава като се вкара друга раса? Получават се по - добри качества по едни белези, други пък обратно. В определен период от време, ако не се повтаря това, то тези белези изчезват. Това се прави от разни такива станции за подобряването на различни породи коне, овце, крави, та и пчели. В това няма нищо страшно. Разнообразява се малко генофонда - сменя се кръвта. Какво се получава между човешките раси като се месят? Писах го и преди. Получават си се мулати, метиси, креоли...............с не по - лоши показатели от нас, че и по - добри.
Здравейте,
От цялата работа, какво излиза?
Важен, е не само района в който ни е пчелина, за добро нектароотделяне е важно и времето! Също така, и майката /породата/.
И не на последно място, т е х н о л о г и я т а на всеки!
Затова чета, и препрочитам мненията на всеки, който е решил да сподели нещо от своя опит! Не че винаги успявам да разбера за какво става въпрос!
Благодарности на всеки споделил нещо от своя опит!
Поздрави, Г. Георгиев
Благодаря, но от извесно време се замислям, не как да вадя повече мед, а как да отглеждам повече семейства със много малко труд и висок добив на мед. След още 10 години ще останат само по приспособимите пчелари, малките ще стават все по малко. На награждаването в Бургас, излязаха едни фермери, кой с 7 000 бр крави, кой с 5 000 бр овце, всичко автоматизирано, хранене, поене, доене, вложени милиони. За пчеларите нищо, един Манол и едно момче с цехче по 26, нищожна работа. Обаче вече се знаят хора вложили милиони в пчеларството и това не е вече само Матеев, този бизнес започна да се укропнява и след 10 год ще има големи промени.
Ти твърдиш че работим с кръстоски ми да приемем че това е нещо добро но ако не се получи нова порода от тая кръстоска се нарича хибрид и линията се разпада та значи ще имаме временен ефект добур отличен и т.н. но след като се разпадне линията какво се получава /това ми е интересното/ 100% мелез или може да се самоочистят като се опрашват по между си. Сега ако си до пчелин до пчелин с колега който всяка година си внася различни раси е друга работа. Ама ако е на пчелин дето от баща на син се предава завета не купувайте чужди майки те са пари какво става.
Така им се иска на някои да стане, но всичко след време ще клони към 0. Защо мисля така? Това което гледат господата по телевизията няма как да се получи. Ако в Америка този номер минава, то тук няма как да стане това. При един неблагоприятен период, който да обхване по - голяма територия в Америка, грабват каубоите стадата и ги местят на хиляди километри на нови пасища, а тук освен на майната си, на друго място няма къде да ги закарат, а тези хиляди глави добитък ще им изпапат и ушите. В малката ни страна няма условия за такива бомбастични проекти. Имаше и преди такива глупости с предприятия и заводи, но нищо. Трябват ресурси, които ние нямаме.
Скептичен съм за това, че милионите вложени в пчеларство ще променят нещо. Да, може и да се случи, когато и меда стане стратегически продукт, като зърното. От там и лобито, и, и, и .
В крайна сметка знае ли човек, с тия високи технологии..ке рупаме за'ар, ама ще ний сладку
Имаш право за граматиката ми.
С две думи не съм убеден в масовата метизация на пчелите в България особено на пчелини където не са купувани майки от други раси.Разбира се нямам в предвид да имаш 2 кошера а съседа ти да има 100 и да си внася майки от различни раси.
Разбира се това си е моя хипотеза и нито мога да я защитя нито я налагам.
Не се обиждай за забележката, ако може да се каже, че има такава. Просто докато разбера каква ти е кодировката, то през това време ще мога да ти отговоря.:bigsmile:
Отговора е. Капни една капка боя в реката и ми кажи в какъв цвят се е боядисала, и ако се е боядисала, колко време ще трае ефекта? Същото е и с вкарването на някоя раса и то не раса, а майка от някаква раса. Капка в морето от пчели. И още нещо. След 500 години присъствие на османлии на наша територия, дали сме се метизирали?
По принцип на фарарите не ползвах, поне до сега ХР и пилото винаги е било само в рамките на 3 корпуса. Иначе целогодишно имат на разположение по 4, дори и сега, а за пашата слагам и още. За да има пило и в 4-ти корпус, ще трябва да го слагам така, че да "разкъса" останалите корпуси с пило. Но аз това не го правя никога. Предпочитам пилото да си е компактно. Осевн това предпочитам пилото да е на повече пити в по-малко корпуси, отколкото по 4-5 пити в повече корпуси.
Калинееее,Калине, той не обърка само районите.Обърка всичко,оттук питане,оттам въпросче,от фланга точен въпрос,но без отговор и др. такива отежняващи ситуацията.
Той няма рапица,няма акация,няма нищо подтикващо пчелите да правят пило на 12–14 рамки и да посрещнат дългоочакваната мана.Има само галещия морски бриз,той ги храни и подтиква майките да си късат яйценосния апарат от снасяне на яйца,а от там пчели,гвардия за манната небесна–маната.Чакана,жел на и най–важното–скъпа.
Така че, не се замисляй.Само чети.Аз така започнах да правя,хем спокойно, хем се кефиш. По нататък какво ли ще прочета.Много писане е паднало днес,имам да чета още 7 страници.
Истината е добри майки, да снасят, и развити, и здрави семейства.А най -вече да има паша/и.Другото е само празни приказки.
Янчо ги кара да си скъсват задниците да снасят и така трябва да бъде. Всеки трябва да намери начина как да накара майките да снасят, а не да търси все нещо което го няма. Всеки трябва да се постарае до началото на пашата да е направил медовици за да я използва. А за да накараш дадена майка да снася, всички знаем, че трябва да има приток на нектар, а когато го няма в природата то пчеларя го предоставя чрез подхранване. Не може да се сърдим на Янчо, че действа по този начин. Защото това е начина, който ще му донесе крайния резултат, между другото, който всички търсим. Всеки иска да натрупа тенекиите и да потърка парите по брадата си. Понякога човек и да иска да каже нещо, знаейки каква ще е реакцията си премълчава. Нали искаме да споделяме тук? Как ще стане като всеки мисли, че неговия начин е най - точен и всички трябва да се съгласяват с неговия способ. Всеки си има начин и действа с него, а колко е успешен е друг въпрос. Всички сме в различни райони и условията ни са различни. Ако на един му текне меда, то на друг на само 5 км. - не. Всичко зависи от условията. Един градус да е по - висока температурата и едни ще въртят, а другите само ще подсмърчат. Не беше ли така тази година? Нямаше нищо, но накрая слънчогледа направи чудеса за част от колегите, а други нямаме и стар за да си намажем сутрешната филийка. Мислете преди да се нахвърляте един срещу друг, най - вече към такива които искат да споделят тук. Янчо само що не ви се моли за да го направи. Не познавам Янчо за да не кажете, че го защитавам. Ще го направя за всеки. Правил съм го за много от вас. Къде явно, къде не. Опитвайте се да проумеете това което иска даден човек, не бързайте, може да не умее да го изказва, дайте му малко време за да доизкаже тезата си.
Уважавайте се бе хора, защо все трябва с камшика?