Първоначално публикувано от
Niki1313
Ихаааа...Някой хора се учат бързо...поздравленияhi;
За първи път този метод го направих преди 20 години. Тогава, от моите познати пчелари, никой не бе го чувал. Не съм го срещал дори и в книгите, вестниците и списанията, които съм прочел (изчел съм повече от един метър височина стари български и още толкова руски списания).
Претендирам за авторство (шегувам се естествено), но ако някой има доказателство, някъде нещо да е написано за този начин на делене, преди повече от 20 години, нека да сподели източника, би ми било интересно да го прочета.
Между впрочем, този метод е популярен само в България. Не съм гледал видео клипове, които да показват този начин на делене, били те Руски, Френски или Английски.
Тази година малко го доразвих метода - В разгара на рапицата преместих всичкото пило (долу-горе 8-10 дадан-блатови рамки*) в отделен корпус на друго място в пчелина. На старото място върнах 10 полупразни ДБ рамки със старата майка и двата магазина, които бях сложил в началото на рапицата. Така се освободи повече пчела за носене на нектар. Няколко дни след тази гимнастика, двата магазина са пълни. Какво ще произлезе от това - не знам, какво ще правя по време на акацията - ще реша в крачка. Пчеларството ми е меко казано интересно и продължавам да експериментирам.
*До началото на рапицата, та дори и няколко дни след като пчелите носят обилно нектар, държа Дадан Блат като последен 3ти или 4ти корпус най отгоре. Под него са 2 или 3 магазина. Така, без много усилилия, без стеснявания, разпечатвания и други всеизвестни мурафети, пчелите се развиха на 8-10 рамки с пило.