Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6768

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    05.05.2019
    Пчеларски район
    Кюстендил
    Стига да си неуморно луд и захарния завод да работи за теб са възможни всякакви рокади, аз в началото на сезона, като теглих чертата бяха десет, а към момента вече са 32. Дали ще вадя мед е друг въпрос, обаче отводки има наволя. Днес прегледах четири от тях - майките са се излюпили, застрахователните маточници прегризани и до няколко дни ги чакам да пронесат, после ударни дози сиропче на ръба на задръстването и ноември месец пчела на 12 плодникови пити, осем от които пълни със запечатан "мед", демек готови да ме вкарат в същия роеви ужас още края на април следващата година. Ама не са познали... за догодина ще ги изненадам с корпусна технология на 12 рамки ДБ, стига да ми удържи кръста. Възможни са всякакви манипулации - единия кошер реших че няма да му дам да изрои и в първата десетневка на април като видях пчели на три реда върху 12те рамки и 10 пити с пило, започнанах през три дни да чупя чашки и да разширявам във втори корпус върху първия. Да, ама не - майкта се оказа магарица и малко преди великден втория корпус беше запълнен и пилото беше общо на 18 рамки, заедно с огромно количество маточници, ха познай колко отводки излязоха само от този кошер. Няма да си признавам колко захар и инверт съм налял домомента...
    Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията
    Стига да си неуморно луд и захарния завод да работи за теб са възможни всякакви рокади, аз в началото на сезона, като теглих чертата бяха десет, а към момента вече са 32. Дали ще вадя мед е друг въпрос, обаче отводки има наволя. Днес прегледах четири от тях - майките са се излюпили, застрахователните маточници прегризани и до няколко дни ги чакам да пронесат, после ударни дози сиропче на ръба на задръстването и ноември месец пчела на 12 плодникови пити, осем от които пълни със запечатан "мед", демек готови да ме вкарат в същия роеви ужас още края на април следващата година. Ама не са познали... за догодина ще ги изненадам с корпусна технология на 12 рамки ДБ, стига да ми удържи кръста. Възможни са всякакви манипулации - единия кошер реших че няма да му дам да изрои и в първата десетневка на април като видях пчели на три реда върху 12те рамки и 10 пити с пило, започнанах през три дни да чупя чашки и да разширявам във втори корпус върху първия. Да, ама не - майкта се оказа магарица и малко преди великден втория корпус беше запълнен и пилото беше общо на 18 рамки, заедно с огромно количество маточници, ха познай колко отводки излязоха само от този кошер. Няма да си признавам колко захар и инверт съм налял домомента...
    Постоянната ротация на поколенията е скъпо удоволствие.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията

Килата шикер ти си ги знаеш,по интересно ще бъде колко от новите каторжници ще отупат койрука следващата зима.Гледането на пило и преработването на захарта ги изтощава.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Килата шикер ти си ги знаеш,по интересно ще бъде колко от новите каторжници ще отупат койрука следващата зима.Гледането на пило и преработването на захарта ги изтощава.
    Ако сега ги форсираш, до слънчогледа са си сила и зимната пчела няма да е амортизирана. Правил съм го преди години, но вече не храня ако няма нужда, много работа и пари. Като ги направя сега не ги пипам, оправят се сами. Вярно не хващат слънчоглед, но за зимата нямат проблем, а пролетта са пушка.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Ако сега ги форсираш, до слънчогледа са си сила и зимната пчела няма да е амортизирана. Правил съм го преди години, но вече не храня ако няма нужда, много работа и пари. Като ги направя сега не ги пипам, оправят се сами. Вярно не хващат слънчоглед, но за зимата нямат проблем, а пролетта са пушка.
    Нещо позитивно, цената на меда се нормализира леко. Започнаха да ме търсят, а аз продавам над 5лв. на едро.
    Този пост е редактиран от Nik_m; 18.05.2021 в 18:04.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    5 дена не съм излизал от пчелина, лудница. Рискувах за акация с много силни семейства, но от 1вия до 10тия ден лошо врме и нито капка акация. Направих над 100 отводки и кошерите не го осетиха, жалко че нямаше късмет с времето. Работя, излиза рояк, хващам го и поргължавам да работя, но излиза друг и него го хващам и така. Като цяло 15-20% бяха в роево, но ги бях изпуснал. Другите са на ръба, дръпнах и по 3-4 рамки пило, да видим какво ще стане след седмица.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    5 дена не съм излизал от пчелина, лудница. Рискувах за акация с много силни семейства, но от 1вия до 10тия ден лошо врме и нито капка акация. Направих над 100 отводки и кошерите не го осетиха, жалко че нямаше късмет с времето. Работя, излиза рояк, хващам го и поргължавам да работя, но излиза друг и него го хващам и така. Като цяло 15-20% бяха в роево, но ги бях изпуснал. Другите са на ръба, дръпнах и по 3-4 рамки пило, да видим какво ще стане след седмица.
    Е, какво да е след седмица? Пак същото. Не че ти го пожелавам, но мерките, които си предприел са закъснели.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Е, какво да е след седмица? Пак същото. Не че ти го пожелавам, но мерките, които си предприел са закъснели.
    Знам, но го направих умишлено, прогнозата беше за 10 една хубаво време а акацията беше хвърлила много цват Нямаще как да не пробвам, даже стесних корпуса да напълнят с пчели и двата магазина, все пак рискувах с половината пчелин, другите ги охлабих на време. Но гледам има доста глушина, може да тръгне паша а и времто се стабилизира след края на акацията.
    Този пост е редактиран от Nik_m; 25.05.2021 в 06:11.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Да, ама не, на пук на всяка логика и лошото време няма роево вече. Започнах да прехвърлям отводките и 13 нямаха майки, започнах да търся за роево, понеже нямам готов стартер а ми трябват маточници, но не и не. Цялия пчелин преминах и нищо и отварям последния кошер който е с млада майка и нямаше никави симптоми за роево и опааа радост. На новпизградени рамки нахвълряли едни хубави маточници като по поръчка

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •