Цитат Първоначално публикувано от todor.mitkov Виж публикацията
Благодаря, бай Георги, за насоките. Това положение според мен е знак да не подскачам толкова много, защото преди малко си бях повярвал, че трудно ще ми се роят точно на мен. Просто не успях да свърша най-важната част за сезона, така да се каже да оформя вадата и после да ги пусна на самотек.
А роячето е на една пита ДБ, покритичка, но не нещо впечатляващо. Но и много опит с рояците нямам, че все ги избягвах.
Един друг, пак забавен и забравен, стигам до него и какво да видя - прекипва. Става ми ясно, че явно и този ще е от бегълците и само местя питите да констатирам предположението. Обърнатата отгоре пълна с нектар/мед. Долу 11 пити, като двете крайни също пълни. Признаци за роене няма. Прекръстих се, разширих го, дадох му хоризонт и според мен ще остана доволен от този кошер.
Дано да го науча някой ден това пчеларство
Силен и здрав кошер е нормално да изпадне в роево, тук няма значение пчеларя колко разбира, а е съвкупност от паша, време и други неща. Ако ги подържаш слаби, за да не роят за какво са ти. Еднакви кошери по сила еднакво гледани, една година 0% в роево, следващата 20% друга 50% а понякога и 100%. Разрояването става лесно. Взимаш 50% от кошера (в моя случай единия копрпус) и правиш отводка. Другата половиня (при мен другия корпус) го преместваш на страни. На мястото на кошера слагаш само майката с основи (може и празни рамки) и около 5кг.храна, след което слагаш плътна дъска и върху нея отместения 2ри корпус с вход обърнат на 180 градуса. След като новата майка на 2рия корпус напълни 6-7 рамки пило махаш дъската и ткъв кошер дава по около 40-50кг слънчоглед. Аз режа едното крило на майката за всеки случй, че 100% успеваемост няма никъде но това работи. Може да цепиш и на повече ако искаш отводки. Успех!