36 кошера са ми с магазини и вадя мед от тях. До сега имам изваден 1 тон мед. В магазините са около 700 пити. Всичко е пълно. Но нямам време да вадя. Ще бъде вероятно след вторник като спре дъжда. Ако мога да стигна с джипа до кошерите.
Преглед за печат
36 кошера са ми с магазини и вадя мед от тях. До сега имам изваден 1 тон мед. В магазините са около 700 пити. Всичко е пълно. Но нямам време да вадя. Ще бъде вероятно след вторник като спре дъжда. Ако мога да стигна с джипа до кошерите.
Добре е добър резултат и ние имам подобни килограми на кошер.До тук разходите ни са 500лв +1к за осигоровките.Очертава се и печалба да има.
За сега не си смятам разходите. Но от догодина вероятно ще започна. Мисля да изоставя земеделието и да наблегна само на пчелите.
То пък за късмет може да се окаже калпава година като 2016. :bigsmile::bigsmile:crying;
Белгия изхвърли Бразилия. Ура.
Прикачен файл 9567
Спомням си и 2017. Ама 2018 може да излезе с едни гърди напред. Ще видим. След месец. За сега 2017 води в отводките и рояците. Тая година в капаните 0 от 2.
Е , почакай .
Ще бъда коректор на някои мнения .
Току виж ме мацнали и мен .
Няма да стане !!!
Хората са го казали, "сития на гладния, не вярва ". Инверт съм давал последно ноември 2017 по 2 литра и само на тези на които запаса ми се е видял слаб. Дано не дойдеш на нашия хал. На ден ми звънят по няколко човека с един и същи въпрос - защо кошерите са "празни", къде са пчелите. Положението в много критично, а причина на пръв поглед няма.
При мен два пъти тая година изченаха. Преди акацията и след липата.Ако не ги ровичкахме редовно и ние щяхме да сме на тоя хал.За мен това е последици от НЕОНИКОТИНОИДИТЕ,но аз гадая.Може би има хора които знаят,но си траят както беше с голямата смъртност 2017година никой не каза що стана така.
И аз до преди 2 години се чудех на писаниците на колеги ама явно има и различна реалност от нашата.
Моят район го броях за топ място за пчеларство и си живеех в този филм, а бройките на кошерите се увеличаваха, циганите си сечаха липите, арендаторите взеха та започнаха да обработват и да ръсят с какво ли не, биволите се мултиплицираха и престигват поляната като за Световното, аз си бях свикнал всичко да си върви автоматично и никакво развитие. Истината е, че нещата се променят и или си готов, или сайонара. Аз съм от изненаданите и това се отразява на добива. Оцапал съм центрофугата, ще я оцапам още 2 пъти сигурно и ако верно продължи да вали слънчогледа и бодилите могат да ме изкарат на нормалното ниво.
Тази година пак ще има голям мор. Така ми се струва на мен, а как ще е, ще видим напролет.
Прикачен файл 9568
Двукорпусен Дадан. Осмак с 4 магазина. С 1 майка.
6 от 10 рамки покриват,четирите крайни са чисто празни,а бяха на два корпуса пълни.Другото което откривам е че някои са на 5-6 р. само яйца и открито пило,има и такива като хората,но са малко.Тази година се провалих тотално...
Бат Вальо още малко ти е трябвало.Браво това си е 3 бурканя най малко.
От горния плодник от 8 пити-1 тенекия мед.
Масово сме така, просто ЛОШ район. Днес пак валя цял ден и никаъв летеж а слънчогледа си отива, какво да се прави природа. Преди слънчогледа и на мен ми напръскаха летящата пчела защото имаше подмор един ден пред кошерите и така. Тази година добива ще е много малък и се подготвяме за новата с надежда да не е и тя на минус :)
След повече от 30 години пчеларстване,за пръв път наблюдавам масово удавяне на летящата пчела.Оня ден при нас на 3 пъти през деня се сменя времето.Сутринта валеше,после към 10ч напече и пчелите масово хукнаха на паша.След около час заваля дъжд изневиделица,както си печеше.Валя около половин час като из ведро.Друг път пчелите се прибират,но сега поройният дъжд ги изненада когато са се връщали натоварени с нектар и голяма част бяха завлечени от водата.След обяд ситуацията се повтори още един път.На другия ден отворих няколко кошера за проверка и видях,че населението на семействата силно е намаляло и не можеха да покрият питите,все едно е март месец.Сигурно се е случвало и друг път но не в такива мащаби и не съм бил на пчелина да го забележа.Изобщо шантава година съчетана с ниска цена на меда
Днес пак цял ден ту ръми ту вали нищо и половина.
Вчера си позволих да напиша коментар в една фейсбук група по повод поста на един мой съгражданин, който споделяше какво е състоянието на семействата и колко мед е извадил до момента. Отдолу коментарите масово са, че мед няма. И реших да споделя аз до момента колко съм извадил и съм доволен от това, спрямо останалите. От 8 основни семейства съм извадил 9 тенекии. Имахме застъпване на рапица и акация около три седмици от там 7 бр. И сега от ливада и мана( за маната не съм много сигурен, нямам много опит ) 2бр. От тези основни семейства съм взел по една пита със запечатано пило за таз годишните ми отводки. И като се почнаха коментари отдолу колко помощни, колко сироп и тн. Истината е, че не съм сипвал нито сиропи нито съм ползвал помощни семейства.Доволен съм от постигнатото, занимавам се с това от около 5 години и досега съм натискал на бройки. В момента слънчогледа цъфти и магарешкото тръне, принос има и дано по бързо се оправи времето да понамажем.
Според мен тая година трябва да я водим като ,,Годината на начинаещите и неопитните".:bigsmile:Където и да попитам всички новобранци вадят мед.Само един е с 6 буркана.:bigsmile:
При мен положението с меда в сравнение с миналата година до началото на слънчогледа, който започна преди седмица е около 2,5 пъти по-добро. За сега мед има, принос също. Като цяло има леко заслабване в някои семейства, но не е масово. По-скоро го отдавам на работата ми с тях.
Въздушното ни разстояние не е много голямо, така, че района се отчита добре. След откритият ти урок по прехвърляне на личинки, го направих и аз, но при мен не захраниха нито един маточник. Това го отдавам на чашките и на някой други дребни на пръв поглед неща. Догодина ще се пробва отново.
Аз пък тази година съм доволна от резултата, защото за първи път извадих мед от магазини. Нямах нито една изградена магазинна рамка, така че всичко е градено и пълнено сега от 02 Май, когато сложих магазините. Имам 8 пълни магазина, а огромен блок със слънчоглед тепърва започва да цъфти само на 500 метра от пчелина. Само трябва да спре да вали. Вали вече 14 часа без прекъсване. Добре поне, че вчера не валя и си извадих част от меда.
Много съм доволна от постигнатото, а и кошерите са пълни с пчели, чета тук, че на някои колеги им изчезват пчелите. За разлика от миналото лято, тази година нямах никакви нападения над пчелина, много спокойна и успешна година за мен.
Прикачен файл 9587 Прикачен файл 9588
При мен става все по зле, няколко дена не спря да вали чак в момента се показа слънце. Ходих да видя как е последния блок слънчоглед и гледам започнал да прецъфтява а в магазините няма мед. Преди 10 дена се молех за дъжд а то взе та ни удави :) В райони като моя с 1 паша колкото и да е силна тя, като хване лошо време се хващаш за палците. Кошерите не са много силни но очаквах да дадат поне по 20-30кг. от слънчогледа ама от началото на пашата са работили 1-2 дни. Тази година ще вадя всичко от плодниците и ще давам питки още от септември, трябва да се избият малко загубите и дано след този дъжд поне да има паша след слънчогледа.
Днес направих малко обход на поляните и дъжда определено се отразява добре. Детелината се е надигнала, мащерка се е появила и някакви други буренчета, които не познавам. От слънчогледа чакам един късен блок към 1000 дка, а другото прецъфтя. Тези зелени поляни и прогнози за дъжд направо ми дават надежди за мед.
И защо мислиш така? Реално тази ми е първата година изцяло Фарар, досега съм гледал предимно ДБ и за 5 години съм имал и 20 бр ЛР. Минал съм през дървени, стиропорни и накрая се спрях на пластмасови. Пчеларствам от 2001 година, но реално започнах да разбирам от пчеларство от 2013 година. Дотогава си ги гледах както всички други колеги.
Колега не разчитай много на тия питки, миналата година си правих опит с едни отводки и им давах само питки, почти не дръпнаха, нищо не сложиха като запас и добре че ги закарах на един слънчоглед та си донесоха нещо за зимата и пролетта едвам отцеляха. Със сиропа е друго нещо, дали инвертиран или не зависи кога и за какво ще се ползва, но ефекта е в пъти по добър!
Янчо, има една приказка сред пчеларите, която си я чувал или чел - "Моята система е най-добра". Майсторлъка обаче, опира до това, да можеш да предвидиш и отговориш на предизвикателствата на природата, които напоследък стават все по-трудно прогнозируеми. За пчелите е ясно - толкова дена майка, толкова дена-пчела, толкова дена-търтей, манджа на тумбак, кеф на тенеке. Обачее, природата Санчо, тя е непредвидима.
Ник ще се справи отлично .
От сега нататък и времето ще е с него .
Дано. Надеждата умира последна. Аз обаче, бих постъпил по следния начин: Вадя мед от 2-3-4 пити от плодника, за да си покрия разходите (както той казва), след което ударни дози сироп ,през втората половина на август и първата на септември. Следват прегледи на семействата и зазимяване. След което, през зимата питки, според обстоятелставата, но всеки си знае.
Времето си е време и трябва да се съобразяваме с него, не можеш да вървиш със рогата напред срещу природата, но само до тука си прав, за пчелите нищо не ни е ясно, само си мислим така. Преди си мислех, че разбирам докато живота не ми показа,че съм бил в пред училищна, а сега съм в първи клас и незнам да ли ще мина по нагоре
С тези 46 отводки само бензина не мога да си платя а какво остава за другите разходи.
Вчера наистина ни издави, днес като отидох на пчелина ми стана зле. Постройките наводнени, корпуси, рамки и всичко в склада във вода. Аз съм на високо и не вярвах да има проблем, но много дъжд се изсипа и вече не попива. Днес цял ден изнасях инвентар да го суша на слънце, определено не върви тази година.
Не унивай .
Скоро всичко ще бъде наред .
Изчезват или се трупат в тревата? Имам чувството, че в момента действат и нозематоза и вароатоза едновременно. Взирах се в пчелите за акари, но не открих. Обаче има безкрили, има и с крила, но подути. Ситуацията е доста сложна и както казах ще има май мор и то голям. Мерки са взети, но не се получава като, че ли. Вие какво ще споделите? При вас как е?
Днес гледам летежа много слаб а времето идеално и понеже нямах желание за работа обиколих блоковете със слънчоглед и гледам пчели няма и всичко прецъфтяло. Обадих се на колега от моя район и му казах, че слънчогледа приключи а магазините празни. И от него разбрах че има още един блок зад гората, но там няма как да стигна с колата понеже големите машини са направили големи коловози и не бях ходил. Та, така и така не ми се работеше отидох пеша и вярно много хубав блок който сега още не е отворил. За мен сега е перфектния момент, сега масово се люпи пило понеже на съм дърпал пило за отводки от месец блока е на 1км, по въздух.
Чувал съм за друсан кебап, ама центрофуга сефте чувам. Инак за слабите семейства е факт. И в другата стая дават невероятни насоки.
При мен пълзенето е трета седмица. Събират се между два реда кошери, в по-сенчестата част с повечко трева и става ад. Има стари пчели, пчели с деформирани крила, някакви джуджета, търтеи, напудрени с прашец от слънчогледа предполагам. Подути май няма. Хващах по някоя пчела и като ги хвърля във въздуха имаше такива, които отлитаха. Има ли някой който разбира от болести и проблеми по пчелите да глебна в едно бурканче и да пратя за изследване?
Летежа на пчелина е видимо намалял в сравнение с преди 2-3 седмици, докато вътре в кошерите си има прилично пчели. При мен още от липата вкараха доста мед в плодниците и явно предусещаха, че идва захлаждане. Даже има кошери, които са заклеели входовете (на спуснати дъна). Отделно температурите явно са били доста нисички, че вчера като започнах да вадя по-рано и питите си бяха студени, все едно сме май месец.
Хубавото е, че отчетоха по 10 кг липа+ливада+оцапано със слънчоглед. Ще видим от Данаил Николаев как ще го определят. По магазините остана за още едно вадене и ако нападнат детелината може и да завърша с добър добив.
Аз това го гледам втора година. Понеже съм на бетон, ако се заинатя, мога и да преброя колко ще намеря за час след старателно измитане. Тази година са в слънчевата зона на пчелина, миналата беше повсеместно. Дадох бурканче за изследване, платих и получих лист с общи приказки, от който полза никаква. Още повече, че образованието ми е такова, че, ако не беше смяната на системата, като нищо аз щях да ги правя тези изследвания.
Миналата година работех със строителна рамка във всеки кошер. Сума и търтеево пило изчоплих да намеря акар, даже и питах из темите как изглежда, няма и няма. А пълзящите пчели бяха повече. Тази година обаче го виждам. Бяха ми подредили търтеево пило най-отдолу по рамките на медовите корпуси, та го чоплих. В 3 от 10 ларви намерих акар, не знам много ли е, но поне вече знам как изглежда.
При мен летежа вече започна да се разделя и освен към слънчогледа тръгнаха и в други посоки. Следващата седмица като погледна извъртяните пити ще си каже. Аз на дъжд се радвам, защото знам каква пустиня става като рече само да пече.
За това и питах дали има човек, който разбира какво гледа на тея проби, че в лабораториите нещата са мноого относителни и бих правил експеримент само при някой кадърен.
Прикачен файл 9611
Прикачен файл 9612
Ей така се пълнят моите тенекии.
Браво бат Вальо.Ама молив нямашли за това разтояние да не надграждат толкова много.Аз ползвам силата на молива за да не става такова мазало.Дет са вика може някой майка да отиде бъдева.:bigsmile:
Стъпихме на 50кила средно за годината. А има още по 1 магазин да свалям.
Днес направих 2 отводки-свищеви. Не бях поглеждал плодниците 2 месеца. Пилото е добре 5-6 пити. Само ЛР е блокирал долния корпус с мед. Ще ме кара да въртя цели корпуси.
Прикачен файл 9613
.......
Мед ще има, днес подбодох по 2-3-4 магазин на всяко семейство според нуждите, блоковете със слънчоглед са разнородни има вече прецъфтял, сега цъфтаящ и такъв който ще цъфне началото на август. Много е важно мястото което се избира за пчелин, пробвал съм и подвижно, но най добре е да се намери правилното място с поне 3 паши и по възможност далеч от големи пчелини, другото е в Божийте ръце, че имам транспортни разходи да обикалям пчелините имам, но това са бели кахъри....
Току що видях нещо което ми е трудно да повярвам.Вчера придадох четири сборни пити пило+6 стръскана млада на оплодена пронесла майка от самосмяна.Маточника го бях изкарал със все питата и пчелите до запечатване на първото пило.Днес отварям да освободя майката и основата от вчера изградена!Като знам основните че градиха трудно...Лошото е че май избързах с освобождаването-веднага се накачулиха отгоре и,не забелязах агресия ама ще се чуечуе...
Убили са я,язък за добрата майка,ща не ща- поръчах лицензиран майкопроизводителен боклук, дето дори и да иззими я развие приход,я не...