Колега,как го виждаш това? При 200 кошера х 6 рамки /около/ = 1200 рамки с пило ,къде ги слагаш?
Преглед за печат
Като изолираш майката в плодника на 5 рамки с преградна дъска и ХР и плюс пашата пилото ще е на 3 рамки .При добре подготвени семейства и добра паша при мен след слънчогледа има малко пило.Пилото може да бъде и в 5,6 корпуса или това са 50,60 рамки на едно семейство.
Недялко ,ти нали установи ,че съм босичък пък ми пишеш с многоточия и насоки.Нали въпроса ми е породен точно от пост 398.Дай малко по-подробно.И двамата с Радо сте промишлени пчелари.Не е ли по -лесно опушване ,накапване ?Все мисля че метода ви еза 5-10 кошера.
Да Юрка,следя въпроса.Но защо да бърза с обединяването. След като си е направил труда да изведе майката може да изчака още седмица и ако е рекъл Шефа.....може да експлоатира старата майка поне до края на септември.
Само исках да кажа на Димитър, че разсъжденията му са грешни. Иначе варианти много.
Дано да е достатъчно просто, от основното семейство отнемаш майката с отвореното пило и ги настаняваш където си поискаш,/ но не и в джибрите/, в моя случай в горен корпус ,говоря за края на лятото- периода когато има спад на пилото.След излюпване на пилото в основното сем. обикновенно около 10 ден ,третираш и двете семейства, след което обединяваш.А и, между основното и майката с отвореното пило имах мрежа за комари, по време на третирането я замених с вестник,след което да си се обединяват .50 кошера на ден не са проблем.
Но пак има известен процент пило при отделената майка, където кърлежа остава.
Чудя се как може да се отдели майката безопасно за 21 дена и тогава да се третира с ОК.
Да ве -супер.Новата Странджанска технология.Хората се чудят как да стимулират майката да снася повече в края на сезона за повече зимни пчели ,а те си я ограничават .Кой за 16 дена ,кой за 21 дни.Явно това е резултат от издухването на супата с тимола.Това ги стимулира в проби на луди идеи.
Как може толкова хора на твоята възраст да си мислят,че знаят всичко?Гледай това https://www.youtube.com/watch?v=Gvbfk1TWLxM ,нали си на ти с руския.В края на лятото почти всички семейства нямаха никакво пило при мен,не ги третирах с нищо за да видя на края на годината колко акар ще падне.Това го правя с цел да разбера колко е ефикасно пръскането цял сезон с БиоАписа на Александров.Преди 15 дена имах още прясно пило,затова ще третирам началото на ноември с ОК.
Никога и никъде не съм твърдял ,че зная всичко.Напротив почти винаги питам ,защото постоянно научавам нови неща.Незнам какво визирате с това :края на лятото или сезона.Ако при теб в този период няма пило то при мен /около 15 ,08 / си има доволно.Затова казвам да се обеснява по-подробно ,защото не навсякъде нещата са като при вас .И друго -мен ме оставете ,тук има много млади хора ,които също четат.Ти защо не приложиш идеята на Недялко.
Нещо не мога да схвана каква е идеята,с моят скромен опит и минимални познания.Навсякъде пише ,че след сваляне на магазините /корпусите/ трябва да накараме майката да снася възможно най-много,като подхранваме и едновремено следим дали има място къде да снася.Как така ще я затваряме в клетка или ще я настаняваме в горният корпус с мрежа за 10 или 21 дни,пък и да третираме един два пъти с ОК.нали това е голям стрес за цялото семейство а под стрес никои не може да работи на макс.
Точно стреса дава много,но е друга тема.
Защото това е майката която сами са си произвели(а това е неминуемо колкото и да е махнато откритото пило, се има и сред другите пити...и за 13 +3 и +1или 2 дена,няма как да няма излюпена майка на 2-4 дена...)Другата маѝка е чужда и нещата се случват за секунди,именно пчелите го правят в повечето слачай .Затова това е възможно да стане ако новата майка своевременно се отстрани и семеѝството се окаже сиротно и безпомощно..,но това Лалов не беше го споменал иначе не можете да ме убедите просто го знам от горчив опит...
При мен ако по някаква причина във кошера попадне неплодна майка (напр. от другаде) или свищева майка (най-вече се отнася за пропуснат маточник при отглеждачите и ако тази майка успее да премине през ХР в плодника) ПОЧТИ ВИНАГИ старата и хубава майка си заминава. Неплодните майки са по-пъргави и ако пчелите не са в натроение за роене или самосмяна (тоест да предпазват майките да не се избият), при евентуална борба снасящата майка няма шанс.
Току-що излюпените майки (до 3 дни) не отделят достатъчно феромони и много лесно могат да се намърдат в чужд кошер незабелязани, където да убият редовната майка.
Особенно през роевия период е много важно да не се допуска някое семейство да стигне до крайната фаза на подготовката за роене. Пък и ако в същия пчелин се намират кошери отглеждачи..... няколко такива скитащи майки могат да причинят доста проблеми.
Специално за Чанко Атанасов.
В края на слънчогледовата паша, майката е частично или напълно (според действията на пчеларя) блокирана и пилото е възможно най-малко през активния сезон. Като извадиш меда за центруфугиране, отнемаш и всичкото пило, но без майката. Тя си остава със семейството. Пилото с пчелите по него, може и в друг кошер на отводка или в отделен корпус над семейството, но с плътна преграда. След като се излюпи може да се третира, тогава акара е само върху пчелите и ефективноста на третирането е най-добра. После може да се обедини с основното или да се остави като самостоятелно като му се даде качествена майка. Основното семейство като му се отнеме пилото, може и да не се третира, защото то на практика се очиства от акара. Това е прост и ефективен метод за справяне с акара без химия.
Благодаря за оказаното ми внимание.Аз не отричам тази теория /технология/.Считам я трудоемка за прилагане и със ефект ,едва ли по-добър от накапване през ноември.От тук и съмнението ми,че промишлени пчелари я прилагат.Аз като мързелив ще третирам с накапване.Ако някой беше споделил резултати от фогърите , щях да избера тях ,защото даже нямаше да отварям кошерите.
Е нали писах за фогърите. Кажи какво точно те интересува и ако мога ще отговоря.
Какво правят промишлените пчелари, те да кажат. (Повечето ползват Амитраз и Кумафос) Аз само давам прост и ефективен, алтернативен метод за борба с вароа, без химия. Никой не агитирам да го прилага.
Да. И всичките акари, които преди това са били върху пчелите, са се концентрирали върху това критично важно за семейството пило.
Колкото по-силно опаразитено е било това пило (съответно по-високи нива на вируси в това поколение пчели), толкова по-трудно ще му бъде на семейството да се възстанови от пашата и влезе силно и здраво във зимния период.
Това е периода, в който много лесно семейството може да тръгне стремглаво по наклонената плоскост и третиранията трудно биха го спасили.
Идеалния вариант е или да се поддържат ниски нива на вирусите/акарите преди главната паша, или да не се позволява на плодника да се блокира в голяма степен.
Точно защото 99% от акарите са в това пило, то като го отнемеш на практика ги очистваш от тях. Освен това пчелите излюпени от това пило, ще умрат преди зимата, за това то въобще не е критично. По-важното е, че пилото след тази процедура ще е не обременено от акари, а точно от него ще се излюпят зимните пчели. А ако държиш, след като се излюпи това пило, то както писах, може да го третираш (пчелите) с каквото искаш и след това да ги обединиш с майчиното им семейство.
П.п. Блокирането на майката в края на слънчогледовата паша е грешка на пчеларя, но не малко колеги я допускат.
Не е така случая, АКО заради концентрирането на акарите, отгледаното пило по време на пашата ПО НЯКАКВА ПРИЧИНА не е в състояние да завърти "маховика". Когато прекалено голям процент от килийките са били паразитирани, пчелите които трябва да отгледат следващото поколение ОСТАВАТ ОЩЕ ПО-МАЛКО, а повишените нива на вируси и бактерии в храната на ларвите, както и неоптималното й количесвтво (вседствие на недостатъчни като количество и качество кърмачки) спомага за скъсена средна продължителост на живота на бъдещото поколение пчели (тези които се очаква да отгледат "зимните" пчели).
Въпросът е дали след блокирането по времето на пашата, от въпросното пило ще се излюпи шепичка ЗДРАВИ пчели или няколко междурамия. Защото старите пчели много бързо умират и пчелите, които ще останат в семейството, са именно отгледаните по време на блокирания плодник.
Дони, прав си. Ограничаването на майката е грешка, но на практика много хора я допускат. Въпроса е, че в края на слънчогледа, все още има достатъчно пчели да отгледат здраво поколение и достатъчно като количество зимни пчели. Знаеш че по-слабо, но здраво семейство има много по-големи шансове от силно на пчели през Август, но обременено с вируси и акари.
Това не винаги е така и аз просто описах какво се случва в онези случаи. Когато първоначалната популация на акарите преди пашата е сравнително висока (като брой), тя много лесно може да се превърне в критична ( като % ). Казах го просто за да може на всеки да му светне една червена лампичка и да си има едно на ум.
Не знам аз ли не се изразявам на разбираем език....
Иначе при мен след последната паша през лятото, семействата винаги са най-слаби през годината. Летящите пчели буквално се претоварват от работа и изчезват в стремежа си да съберат колкото се може повече мед. И ако няма здраво люпещо пило, което да компенсира след пашата...... + жегата и липсата на приток на прашец ( което допълнително влошава здравословното състояние на пилото) = семейство на ръба на оцеляването. Ако успеят да оцелеят още месец -два до началото на "дъждовния сезон", чак тогава започва тяхното възстановяване.
Дони и Юри какво ви е мнението за карциране на майката в края на юли до март следващата година.https://www.youtube.com/watch?v=iR9GWNisqMg.от 6-та минута.А третирането е по късно....
Дони, това което описваш, вероятно е точно така. Но при мен условията през Август са други (има достатъчно паша и прашец) и на практика нещата се получават. Пиша го от опит. Не агитирам никой да го прави. Аз също вече го правя по друго време, защото гоня други цели, а очистването от акарите ми идва като бонус.
Ачо, не виждам никаква смислена причина да го правя. Не съм изгледал целия клип, но ми се струва безсмислено. На теория би трябвало да се удължи живота на летните пчели, които са отгледани при благоприятни условия (температура и обилна свежа храна), но не зная дали те биха презимували по-добре от тези излюпени през Август и Септември.
Да питам как да разбия Оксалова киселина четох че 30 грам се разбива 1;1 сироп и стига за 30 кошера .Аз имам 2 кошера как да разбия Оксалова киселина?
За 1 кошер 50мл. сироп 1:1 и 2гр. ОК.
За 2 двойна доза :)
на колегата му трябва точно по 5милилитра 3,75%-ов разтвор ОК на междурамие...демек ако кошерът е на 4 рамки - 20мл, а ако е на 10 рамки - 50мл...10-15% шекерен разтвор + 3,75%ОК
Рецептите за накапване варират от 35гр. до 75гр. ОК на 1л. сироп 1:1.
Аз миналата година слагах по 40гр. ОК и нямаше проблеми. Слагат се по 50мл. на кошер (10 междурамия, ако са по малки семействата съответно по 5мл. на междурамие).
И така 1л. делено на 50мл. е равно на 20 кошера и 40гр. ОК делено на 20 кошера е равно на 2гр. на кошер. Аз му го написах много просто да ме разбере- 50мл разтвор на 2 гр.ОК.
Знам че трябва да се сложи 2 гр Оксалова киселина за 2 кошера но пак ли да го разбъркам със вода и захар 1;1 ?
Бъркай,не бой се!
1 към 1 е много гъст разтвор според мен и много бързо ще се запушат иглите на спринцовките...не знам Вие с какво ги накапвате пчелите, аз ползвам 50-60 кубикови спринцовки с големи игли, и при 15% разтвор пак се запушват, и трябва да ги промивам периодично с вода
единственото ми съображение да ги накапвам с игла е по-точното/прецизно дозиране на разтвора върху пчелите, т.е. да ги накапя колкото се може повече/по-фино с тези 5-6мл на междурамие...но аз съм 2-ра г. пчелар, т.е. начинаещ - да не си вадят грешни изводи новобранците
За прецизно накапване ти е достатъчно само спринцовката, няма нужда от игла. Вземи си някоя по голяма, примерно 50с и си ти.
всъщност какъв е точно принципът на действие на третирането с ОК? - да попаднат капки с разтвор върху максимален брой пчели ли?...или да вкараме в кошера по някакъв начин 30-50мл р-р на ОК, който изпарявайки се да ги третира против акара....и второ - концентрацията на разтвора: последно колко трябва да бъде?..15-20 или 50%?
Здравейте! Другата събота 7 ноември смятам да третирам с оксалова киселина чрез накапвеане. Понеже досега не съм третирал за нозематоза, а има същия метод за вкарване на Нозевит, може ли в един и същ разтвор да вкарам и двата препарата или да не рискувам?
Не рискувай.
Рано е за третиране поне за Бургаска област ,които е отварял пчелите тези дни сигурно е видял пилото което никак не е малко ,всичкия акар е вътре есента е хубава и третирането трябва да се забави с 15 дена за по добър ефект ,при хубаво кълбо по добре става разнасянето и стига с тези дезифармаци и разтвора не е 1към 1 а 900мл вода и 100гр захар 35гр ок .
Ако третираш толкова късно, ще избиеш акарите и всички бъдещи новородени пчели през зимата ще бъдат добре, но всички сегашни засегнати от акар пчели ще измрат някъде през декември-януари. Това е така, защото в тялото им вече има отворена рана, през която навлизат всякакви инфекции.
Според мене късното есенно третиране за акар е ОГРОМНА ГРЕШКА. То може да бъде ДОПЪЛНИТЕЛНО ТРЕТИРАНЕ, но основното третиране трябва да е в края на Август или най-късно в началото на Септември. Целта е зимните пчели да се родят и да живеят без повреда на хитиновата им обвивка.
За който не вярва, нека да си забие един нож в гърба и да види дали ще доживее до дълбока старост. При това няма никакво значение дали ножа си стои в раната (не се третира) или е изваден (третира се за акар). Самият факт на забиване на ножа вече обрича човека (пчелата) на по-кратък живот.
Та късното есенно третиране може да е добре от гледна точка на това, че вече няма пило, но е зле от гледна точка на това, че голяма част от зимните пчели ВЕЧЕ СА УВРЕДЕНИ и имат АКТИВНА РАНА на гърба си, през която навлизат много и всякакви инфекции. За който не знае, при пчелите РАНИТЕ НЕ ЗАРАСТВАТ. При пчелите НЯМА РЕГЕНЕРИРАНЕ НА ТЪКАНИТЕ. Всяка една физическа повреда на тялото им си остава такава до края на живота им, който за съжаление е много по-кратък от нормалното.
Веднага и моето мнение - основното третиране трябва да се направи до 10 август веднага след ваденето на меда за да не са засегнати зимните пчели и докато има малко налично пило в следствие на пашата.Допълнителното третиране с ОК се прави,когато няма никакво пило за да се даде чист старт през пролетта на семейството . И когато не съм съгласен с нещо аз го показвам това също е вид информация за всички колеги.
С ОК аз третирам основно началото на август, 3 пъти през 7 дни с цел максимално намаляване на акара и нанасяне на минимални щети върху зимната пчела. И едно третитане по това време когато няма пило с цел да сведа броят му до минимум.
Ами аз тази година заредих лентичките в периода 6-12 Август. Те вероятно са избили акара по пчелите в първите 3-4 дена, после са чакали да се роди акар от пилото още 2-3 седмици (до края на Август) и са го избили и него. Като цяло окончателното избиване на акарите се е случило в края на Август, а първите зимни пчели са се родили в началото на Септември, така че сметката ми се връзва. В началото на Октомври направих тестове за акар посредством упояване на проби от по 50-100 пчели с ДИЕТИЛОВ ЕТЕР и открих по НУЛА АКАРА във всеки един тестван кошер. И сега спя спокойно .....
Темата е оксалова киселина имах предвид третиране с ок ,естествено че на 1 август съм третирал но с друго сега чистя това което е оцеляло от третиранията през лятото и пролета ,късното есенно третиране замества до голяма степен пролетното сега то е с наи голям ефект акара е по пчелите и пада наи добре пролетта пчелите влизат с минимум акар и стартират с една обиколка напред
Скутелаторчето не бее ли ментор на третирането с ок рецептата не и ли популязирана от него ,да не са ви купили от БАИЕР.
И така да уточним колко от Вас който третират късно с ОК когато няма пило имат проблем с иззимуването на пчелите си.
Казвате, че е раничко за ОК. И аз видях, че носят доста прашец пчеличките, но края на ноември не се знае какво ще е времето, та затова мислех сега. Явно трябва да поотложа. А в такъв случай сега с Нозевит става ли? Иначе и аз август сложих лентичките, но нещо не съм доволен. Като подхранвах преди 3 седмици с инвертиран сироп видях паднали акари в хранилките, по 1-2, но имаше и затова се реших на ОК.
Не казвам да не третираш, а просто да внимаваш. През зимата не се раждат нови пчели, тъй че всяка нанесена щета има дълотраен ефект.
Единствено може да се успокояваме, че акарите биха причнили повече вреда в пролетното развитие, отколкото третирането през зимата. Тук е важно каква е опаразитеността преди третирането - ако е висока, третирането обикновенно помага, ако акари почти няма - все едно си тръгнал на лов за врабчета с гаубица - да, ще убиеш някое и друго, но сградите в квартала ще пострадат повече.
И за протокола, аз не третирам през зимния период.
Аз третирам с ОК вече 5 години и да пази Господ не съм имал проблем ! Единствено тази пролет една майка не пронесе до 15 април и отиде в небитието ,но не съм сигурен ,че е повредена от киселината. Третирам веднъж и то само есента ! Изминалия вторник я свърших тази работа . Ползвам само австрийска ОК с чистота 99,6% ! Поне съм сигурен ,че в кутията няма пудра или брашно !
От пчеларски магазин във Виена .
.http://s6.postimg.org/6ieszqkbx/Picture_002.jpg
Днес проверих контролите и резултатите са доста различни, от няколко броя до няколко стотин , но определено полза има от късното третиране с ОК.
Попитай Манол от Царево за неговата загубена война с акарите ......... :tres:
Уж третирал много пъти и всичко било наред, ама семействата му пак се изхитрили да умрат, но не от акари, а от вируси, донесени от акарите ...... Поне това е неговата версия. Разказа ми я лично на Пловдивското изложение. Същото са показали и изследванията от Гургулова - вирусна инфекция, вероятно причинена от неконтролируемо разрастване на акарите преди да бъдат унищожени при третиранията. Колкото до наличието на акари Манол твърдеше, че такива не е имало в умрелите семейства. Причината за смърта са точно вируси, и дори в изследванията е било цитирано от точно кой вид са били и в какви количества, но това не го запомних. Спомням си само, че бяха 2 различни вида вируси.
Май наистина вярвате в....."загубената война с акарите".Аз пък си мисля,че имаше пари за освояване....