Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1063

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако третираш толкова късно, ще избиеш акарите и всички бъдещи новородени пчели през зимата ще бъдат добре, но всички сегашни засегнати от акар пчели ще измрат някъде през декември-януари. Това е така, защото в тялото им вече има отворена рана, през която навлизат всякакви инфекции.

Според мене късното есенно третиране за акар е ОГРОМНА ГРЕШКА. То може да бъде ДОПЪЛНИТЕЛНО ТРЕТИРАНЕ, но основното третиране трябва да е в края на Август или най-късно в началото на Септември. Целта е зимните пчели да се родят и да живеят без повреда на хитиновата им обвивка.

За който не вярва, нека да си забие един нож в гърба и да види дали ще доживее до дълбока старост. При това няма никакво значение дали ножа си стои в раната (не се третира) или е изваден (третира се за акар). Самият факт на забиване на ножа вече обрича човека (пчелата) на по-кратък живот.

Та късното есенно третиране може да е добре от гледна точка на това, че вече няма пило, но е зле от гледна точка на това, че голяма част от зимните пчели ВЕЧЕ СА УВРЕДЕНИ и имат АКТИВНА РАНА на гърба си, през която навлизат много и всякакви инфекции. За който не знае, при пчелите РАНИТЕ НЕ ЗАРАСТВАТ. При пчелите НЯМА РЕГЕНЕРИРАНЕ НА ТЪКАНИТЕ. Всяка една физическа повреда на тялото им си остава такава до края на живота им, който за съжаление е много по-кратък от нормалното.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ако третираш толкова късно, ще избиеш акарите и всички бъдещи новородени пчели през зимата ще бъдат добре, но всички сегашни засегнати от акар пчели ще измрат някъде през декември-януари. Това е така, защото в тялото им вече има отворена рана, през която навлизат всякакви инфекции.

Според мене късното есенно третиране за акар е ОГРОМНА ГРЕШКА. То може да бъде ДОПЪЛНИТЕЛНО ТРЕТИРАНЕ, но основното третиране трябва да е в края на Август или най-късно в началото на Септември. Целта е зимните пчели да се родят и да живеят без повреда на хитиновата им обвивка.

За който не вярва, нека да си забие един нож в гърба и да види дали ще доживее до дълбока старост. При това няма никакво значение дали ножа си стои в раната (не се третира) или е изваден (третира се за акар). Самият факт на забиване на ножа вече обрича човека (пчелата) на по-кратък живот.

Та късното есенно третиране може да е добре от гледна точка на това, че вече няма пило, но е зле от гледна точка на това, че голяма част от зимните пчели ВЕЧЕ СА УВРЕДЕНИ и имат АКТИВНА РАНА на гърба си, през която навлизат много и всякакви инфекции. За който не знае, при пчелите РАНИТЕ НЕ ЗАРАСТВАТ. При пчелите НЯМА РЕГЕНЕРИРАНЕ НА ТЪКАНИТЕ. Всяка една физическа повреда на тялото им си остава такава до края на живота им, който за съжаление е много по-кратък от нормалното.
    Дадох поредната полезна информация, и за благодарност веднага получих отрицателна ръчичка. Типично по Български .....

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Дадох поредната полезна информация, и за благодарност веднага получих отрицателна ръчичка. Типично по Български .....
    Веднага и моето мнение - основното третиране трябва да се направи до 10 август веднага след ваденето на меда за да не са засегнати зимните пчели и докато има малко налично пило в следствие на пашата.Допълнителното третиране с ОК се прави,когато няма никакво пило за да се даде чист старт през пролетта на семейството . И когато не съм съгласен с нещо аз го показвам това също е вид информация за всички колеги.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Веднага и моето мнение - основното третиране трябва да се направи до 10 август веднага след ваденето на меда за да не са засегнати зимните пчели и докато има малко налично пило в следствие на пашата.Допълнителното третиране с ОК се прави,когато няма никакво пило за да се даде чист старт през пролетта на семейството . И когато не съм съгласен с нещо аз го показвам това също е вид информация за всички колеги.
    Ами аз тази година заредих лентичките в периода 6-12 Август. Те вероятно са избили акара по пчелите в първите 3-4 дена, после са чакали да се роди акар от пилото още 2-3 седмици (до края на Август) и са го избили и него. Като цяло окончателното избиване на акарите се е случило в края на Август, а първите зимни пчели са се родили в началото на Септември, така че сметката ми се връзва. В началото на Октомври направих тестове за акар посредством упояване на проби от по 50-100 пчели с ДИЕТИЛОВ ЕТЕР и открих по НУЛА АКАРА във всеки един тестван кошер. И сега спя спокойно .....

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Ами аз тази година заредих лентичките в периода 6-12 Август. Те вероятно са избили акара по пчелите в първите 3-4 дена, после са чакали да се роди акар от пилото още 2-3 седмици (до края на Август) и са го избили и него. Като цяло окончателното избиване на акарите се е случило в края на Август, а първите зимни пчели са се родили в началото на Септември, така че сметката ми се връзва. В началото на Октомври направих тестове за акар посредством упояване на проби от по 50-100 пчели с ДИЕТИЛОВ ЕТЕР и открих по НУЛА АКАРА във всеки един тестван кошер. И сега спя спокойно .....
    Какви ленти си сложил?

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    Казвате, че е раничко за ОК. И аз видях, че носят доста прашец пчеличките, но края на ноември не се знае какво ще е времето, та затова мислех сега. Явно трябва да поотложа. А в такъв случай сега с Нозевит става ли? Иначе и аз август сложих лентичките, но нещо не съм доволен. Като подхранвах преди 3 седмици с инвертиран сироп видях паднали акари в хранилките, по 1-2, но имаше и затова се реших на ОК.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от XAHKPYM Виж публикацията
    Казвате, че е раничко за ОК. И аз видях, че носят доста прашец пчеличките, но края на ноември не се знае какво ще е времето, та затова мислех сега. Явно трябва да поотложа. А в такъв случай сега с Нозевит става ли? Иначе и аз август сложих лентичките, но нещо не съм доволен. Като подхранвах преди 3 седмици с инвертиран сироп видях паднали акари в хранилките, по 1-2, но имаше и затова се реших на ОК.
    Зависи от района, аз преди няколко дена при 20 градуса прегледах 2 кошера и нямаше и следа от пило нито запечатано нито никакво. И си е точно навреме, впрочем днес направих тази последна манипулация за годината.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Идущата седмица се надявам да свърша тази работа с оксаловата киселина.Като се оборудвам с ръкавици,респиратор и очила и ги накапя.После времето ще се разваля ,така че сега е момента.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Колеги имам няколко въпроса относно третирането с ОК .Досега съм третирал само чрез пулверизатора,но мисля тези дни да ги окадя малко и въпроса ми е понеже семействата ще зимуват с магазини под плодниците трябва ли да увелича дозата от 2.5гр на семейство и има ли някакви проблеми че ще се опушат и магазините.Тоест дали ще е проблемно това че ще има полепена ОК и по питите на магазините и ще се отрази ли на меда догодина.И другия ми въпрос е - абе много оси тая година пред кошерите е килим и пак налитат .Дайте съвет как да се отърва направих два три капана с шишета и гроздов сок и сироп в тях но нищо не се улавя.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас

Темата е оксалова киселина имах предвид третиране с ок ,естествено че на 1 август съм третирал но с друго сега чистя това което е оцеляло от третиранията през лятото и пролета ,късното есенно третиране замества до голяма степен пролетното сега то е с наи голям ефект акара е по пчелите и пада наи добре пролетта пчелите влизат с минимум акар и стартират с една обиколка напред

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •