Защото това е майката която сами са си произвели(а това е неминуемо колкото и да е махнато откритото пило, се има и сред другите пити...и за 13 +3 и +1или 2 дена,няма как да няма излюпена майка на 2-4 дена...)Другата маѝка е чужда и нещата се случват за секунди,именно пчелите го правят в повечето слачай .Затова това е възможно да стане ако новата майка своевременно се отстрани и семеѝството се окаже сиротно и безпомощно..,но това Лалов не беше го споменал иначе не можете да ме убедите просто го знам от горчив опит...
При мен ако по някаква причина във кошера попадне неплодна майка (напр. от другаде) или свищева майка (най-вече се отнася за пропуснат маточник при отглеждачите и ако тази майка успее да премине през ХР в плодника) ПОЧТИ ВИНАГИ старата и хубава майка си заминава. Неплодните майки са по-пъргави и ако пчелите не са в натроение за роене или самосмяна (тоест да предпазват майките да не се избият), при евентуална борба снасящата майка няма шанс.
Току-що излюпените майки (до 3 дни) не отделят достатъчно феромони и много лесно могат да се намърдат в чужд кошер незабелязани, където да убият редовната майка.
Особенно през роевия период е много важно да не се допуска някое семейство да стигне до крайната фаза на подготовката за роене. Пък и ако в същия пчелин се намират кошери отглеждачи..... няколко такива скитащи майки могат да причинят доста проблеми.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Специално за Чанко Атанасов.
В края на слънчогледовата паша, майката е частично или напълно (според действията на пчеларя) блокирана и пилото е възможно най-малко през активния сезон. Като извадиш меда за центруфугиране, отнемаш и всичкото пило, но без майката. Тя си остава със семейството. Пилото с пчелите по него, може и в друг кошер на отводка или в отделен корпус над семейството, но с плътна преграда. След като се излюпи може да се третира, тогава акара е само върху пчелите и ефективноста на третирането е най-добра. После може да се обедини с основното или да се остави като самостоятелно като му се даде качествена майка. Основното семейство като му се отнеме пилото, може и да не се третира, защото то на практика се очиства от акара. Това е прост и ефективен метод за справяне с акара без химия.
Благодаря за оказаното ми внимание.Аз не отричам тази теория /технология/.Считам я трудоемка за прилагане и със ефект ,едва ли по-добър от накапване през ноември.От тук и съмнението ми,че промишлени пчелари я прилагат.Аз като мързелив ще третирам с накапване.Ако някой беше споделил резултати от фогърите , щях да избера тях ,защото даже нямаше да отварям кошерите.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))