Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 45 от 107 ПърваПърва ... 3543444546475595 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 441 до 450 от общо 1063
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Е нали писах за фогърите. Кажи какво точно те интересува и ако мога ще отговоря.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Благодаря за оказаното ми внимание.Аз не отричам тази теория /технология/.Считам я трудоемка за прилагане и със ефект ,едва ли по-добър от накапване през ноември.От тук и съмнението ми,че промишлени пчелари я прилагат.Аз като мързелив ще третирам с накапване.Ако някой беше споделил резултати от фогърите , щях да избера тях ,защото даже нямаше да отварям кошерите.
    След като търсиш по- лесния и мързелив начин, защо просто не спреш да третираш? Така въобще няма да се доближаваш кошерите си.

Какво правят промишлените пчелари, те да кажат. (Повечето ползват Амитраз и Кумафос) Аз само давам прост и ефективен, алтернативен метод за борба с вароа, без химия. Никой не агитирам да го прилага.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Е нали писах за фогърите. Кажи какво точно те интересува и ако мога ще отговоря.
    Да ти беше май единствения ,който сподели.Всичко е ясно ,просто исках да се включат повече хора и да си сверим часовниците.Ако съм пропуснал -благодаря ти.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    След като търсиш по- лесния и мързелив начин, защо просто не спреш да третираш? Така въобще няма да се доближаваш кошерите си.
    Благодаря за добрият съвет.Просто не бях се сетил ,но сега си спомних ,че и Цветков не третира.Сега -за сега обаче ,като имам вариянти ,избирам най-лесния.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    .... В края на слънчогледовата паша, майката е частично или напълно (според действията на пчеларя) блокирана и пилото е възможно най-малко през активния сезон.......
    Да. И всичките акари, които преди това са били върху пчелите, са се концентрирали върху това критично важно за семейството пило.
    Колкото по-силно опаразитено е било това пило (съответно по-високи нива на вируси в това поколение пчели), толкова по-трудно ще му бъде на семейството да се възстанови от пашата и влезе силно и здраво във зимния период.
    Това е периода, в който много лесно семейството може да тръгне стремглаво по наклонената плоскост и третиранията трудно биха го спасили.

Идеалния вариант е или да се поддържат ниски нива на вирусите/акарите преди главната паша, или да не се позволява на плодника да се блокира в голяма степен.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Точно защото 99% от акарите са в това пило, то като го отнемеш на практика ги очистваш от тях. Освен това пчелите излюпени от това пило, ще умрат преди зимата, за това то въобще не е критично. По-важното е, че пилото след тази процедура ще е не обременено от акари, а точно от него ще се излюпят зимните пчели. А ако държиш, след като се излюпи това пило, то както писах, може да го третираш (пчелите) с каквото искаш и след това да ги обединиш с майчиното им семейство.

П.п. Блокирането на майката в края на слънчогледовата паша е грешка на пчеларя, но не малко колеги я допускат.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ..... Освен това пчелите излюпени от това пило, ще умрат преди зимата, за това то въобще не е критично. По-важното е, че пилото след тази процедура ще е не обременено от акари, а точно от него ще се излюпят зимните пчели........
    Не е така случая, АКО заради концентрирането на акарите, отгледаното пило по време на пашата ПО НЯКАКВА ПРИЧИНА не е в състояние да завърти "маховика". Когато прекалено голям процент от килийките са били паразитирани, пчелите които трябва да отгледат следващото поколение ОСТАВАТ ОЩЕ ПО-МАЛКО, а повишените нива на вируси и бактерии в храната на ларвите, както и неоптималното й количесвтво (вседствие на недостатъчни като количество и качество кърмачки) спомага за скъсена средна продължителост на живота на бъдещото поколение пчели (тези които се очаква да отгледат "зимните" пчели).

Въпросът е дали след блокирането по времето на пашата, от въпросното пило ще се излюпи шепичка ЗДРАВИ пчели или няколко междурамия. Защото старите пчели много бързо умират и пчелите, които ще останат в семейството, са именно отгледаните по време на блокирания плодник.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Дони, прав си. Ограничаването на майката е грешка, но на практика много хора я допускат. Въпроса е, че в края на слънчогледа, все още има достатъчно пчели да отгледат здраво поколение и достатъчно като количество зимни пчели. Знаеш че по-слабо, но здраво семейство има много по-големи шансове от силно на пчели през Август, но обременено с вируси и акари.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ..... Въпроса е, че в края на слънчогледа, все още има достатъчно пчели да отгледат здраво поколение и достатъчно като количество зимни пчели. .......
    Това не винаги е така и аз просто описах какво се случва в онези случаи. Когато първоначалната популация на акарите преди пашата е сравнително висока (като брой), тя много лесно може да се превърне в критична ( като % ). Казах го просто за да може на всеки да му светне една червена лампичка и да си има едно на ум.

Не знам аз ли не се изразявам на разбираем език....

Иначе при мен след последната паша през лятото, семействата винаги са най-слаби през годината. Летящите пчели буквално се претоварват от работа и изчезват в стремежа си да съберат колкото се може повече мед. И ако няма здраво люпещо пило, което да компенсира след пашата...... + жегата и липсата на приток на прашец ( което допълнително влошава здравословното състояние на пилото) = семейство на ръба на оцеляването. Ако успеят да оцелеят още месец -два до началото на "дъждовния сезон", чак тогава започва тяхното възстановяване.

Страница 45 от 107 ПърваПърва ... 3543444546475595 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •