Някой хранил ли е с инвертиран сироп BBF klasik и някъкви отзиви за него.При покупка над 260 килограма цената е 1.33 лв.
Преглед за печат
Някой хранил ли е с инвертиран сироп BBF klasik и някъкви отзиви за него.При покупка над 260 килограма цената е 1.33 лв.
Здравейте,
Има ли съотношение между захарен сироп, примерно 2 части захар - 1 вода и количество мед, което инвертират пчелите от този сироп?
Примерно ако искаме да допълним запасите на едно семейство с 5 кг мед колко сироп 2:1 трябва да налеем.
Поздрави!
Горе долу от 1кг захар трябва да се получи 1кг. мед.
Никой ли не го е ползвал този сироп?
Няма такова нещо. Пчелите да не би да имат КПД 100% и за собствени нужди да се хранят само с вода и въздух?
Аз бих казал, че сметката е доста по-лоша. Не знам точните цифри, но разсъжденията ми са следните:
1. Когато има външна поддържаща паша и на пчелите допълнително им се дава сироп, вероятно тогава от 1 кг. захар ще се получат около 700 г. мед.
2. Когато няма външна паша, пчелите ще направят следното:
а) първо ще се нахранят самите те
б) после ще нахранят майката и пилото
в) после ще загубят мед в градеж на питите (ако има нужда)
г) Ако все още остане сироп, тогава вече ще го направят на мед с норматив около 700 г. мед на кило захар
При това положение сметката горе-долу ще изглежда така:
1. Приблизително първите 400-500г. захар от дневната доза отиват за поддържане на живота на семейството (хранене на майка, пило, пчели и градеж).
2. От останалото количество дневна доза захар около 70% се преобразува в захарен мед, който обаче не е добре инвертиран (захароза над 5% и диастаза под 10%).
Зависи от много неща, но дори трябва да е по-малко. Това енергийно чудовище има нужди, а пчеларя е последната дупка. Кривата е по-скоро U, според броя пчела в кошера. Като мине определена бройка и започваме да висим на прелката, защото вътре е жега. Ако няма паша и е много топло...тогава пчеларя изобщо не влиза в сметките и ако не си направи сметката, че трябва да подава сироп, пилото започва да се топи. После се чудим защо няма зимна пчела и защо майката не снася много. Като има паша, сиропа си седи и не му обръщат внимание, но като няма е направо задължително да се подаде поне малко захар. Иначе губим много пчела и като тръгне следващата паша и не я оползотворяваме.
Здравейте и благодаря за отговорите. Тъй като изневиделица тази година от началото на юли вадя само мана и знам че тя се маха от плодника, нещата отиват към допълване на запасите с хранене. Ще конкретизирам въпроса си, че нямах в предвид колко захар е необходима за живот на едно пчелно семейство в изолация ,а в нормално състояние в полупланински район ,при 580 метра надморско равнище с превалявания през последните десетина дена,което е предпоставка за наличие на някаква тревна паша и т.н. Мисля да започна със захар от към 20.08 и септември до към 20-ти с инвертиран. Та се чудя какви количества да дам на семействата със слаби запаси.
Поздрави!
Не е задължително да вадиш всичката мана,поне аз не я вадя.Тази година май няма да извадя нищо от плодниците,не ми стига времето,но задължително храниш с захарен сироп или инверт есента,да го омесят вътре.Досега не е имало година поне веднъж зимата /всеки месец /да не отдаде време да облитят.Ако няма паша да качват,почвай от сега да подхранваш.
Какъв тип помпа може да се ползва за подхранване на сиропа имате ли представа. Помпа за гъсти течности, перисталтична помпа или нещо друго. Имам предвид не преточване от бидон в бидон, а за подаване по маркуч до кошера. Да издържа за кратко на налягането при затворено положение на крана при местене от кошер на кошер.
И аз съм се замислял по този въпрос и винаги съм стигал до доста мощни и скъпи помпи, които искат и 220V за захранване. Ако съда със сиропа обаче е достатъчно здрав и се затваря херметично, мисля, че и едно компресорче за гуми на 12V ще свърши работа. Смятам, че 3-4 атм налягане на въздуха ще са достатъчни да изтласкат сиропа през маркуча. На теб и без това не ти трябва голям дебит.
коя захар е по добра рафинираната или нерафинираната за подхранване имали значение за пчелите
Ако можеш да вдигнеш бидона нат нивото на кошерите си решаваш проблема.
Това не е вярно. Ако сиропа е гъст (70%), денивелация от 3 метра въобще не помага. Това е пробвано. Дори пробвахме да сложим гофриран армиран маркуч с голямо сечение (2 цола). Резултата е почти никакъв. Тече изключително бавно. За 1 тон бидон трябва да се чака няколко часа (на минута изтичат само по 2-3 литра).
Не става и с обикновенна помпа. При малко сечение (1 цол) дебита е нищожен и помпата прегрява за по малко от 1 минута време. Единственото разрешение при студен сироп 70% е специализирана помпа за мед (аз ползвам на Lyson) и голямо сечение на маркуча (2 цола).
При рядък сироп (50%) става с всякакви помпи и с маркуч 1 цол. Въпреки това помпите силно се натоварват и започват да прегряват след 4-5 минути работа.
Нерафинираната е по-добра при похранване през пролетта, лятото и есента. Съдържа голямо количество витамини, минерали и дори протеини, които са полезни за пчелите. За зимно подхранване не става, защото несмлените остатъци задръстват храносмилателния тракт на пчелите, а те не могат да излязат навън от кошера да се изходят.
Ако наистина имаш достъп до нерафинирана захар, кажи от къде я вземаш и по каква цена. Би трябвало да е по-евтина от рафинираната захар, а в същото време е по-полезна за пчелите.
Благодаря на отзовалите се. Относно бидона под налягане да кажа, че го имам и работи надеждно с компресор вече 2 години, но наред с многото предимства има един основен недостатък. Металния капак тежи над 10 килограма и ми писна да го вдигам и завъртам гайки. Има снимки в темата за подхранване със захарен сироп отпреди година мисля.
Питах в тази тема защото е по-актуална в момента пък и за инвертирания може да се ползва помпа. Освен това при варианта с помпата подхранването би се свело до натискането на един бутон и може да се ползва всеки един бидон без модификация.
В презентацията на момчето което работи в Парадайс хъни от Плевен (имаше и статия във вестник Пчели) той казва, че хранят с помпа има и снимка на помпата във вестника, но не казва каква и какъв тип е помпата.
Аз досега със сироп над 50% захар не съм хранил и най-вероятно няма и никога да храня затова помпа за сироп 1:1 ме устройва. Моите разсъждения са, че помпата трябва или да е някаква със сложна електроника, която следи налягането и при затваряне на крана се спира автоматично и поддържа еднакво налягане (най-вероятно и доста скъпа) или перисталтична.
Исках да знам какви помпи използват професионалните пчелари по принцип. Би трябвало да са изпитани във времето.
Колко атмосфери налягане подаваш в бидона?
Една помпа с гъвкав ротор ще ти свърши чудесна работа. Аз имам такава в ракиджийницата, самозасмуква и прекарва всякакви каши. Взимаш най-малката и за да няма никакви електроники правиш един байпас с кранче между входа и изхода по тази начин си регулираш налягането в маркуча при затворен кран когато местиш от един на друг кошер. Не се притеснявай че ще загубиш налягане и дебит от байпаса-имаш ги в изобилие.
Не знам, но ти си специалист по електроника и си писал че има евтини устройства за преобразуване на 12 в 220 и обратно.
Няма нужда да изпадаме в подробности и безсмислени спорове, има поми със собствено лагерно тяло и може да се куплира с какъвто мотор искаш.
Това с байпаса може да е яко решение на покачването на налягането при затворен кран. Може и да сработи за обикновените помпи за гъсти течности които са около 100тина лева. А тази помпа с гъвкав ротор каква е и къде може да се намери.
А ас/дс инверторите са около 100 лева за 1000вата китайските. Имам такъв за електротриколката и работи добре с ограничението че не могат да задвижват индукционни мотори. (косачки, прахосмукачки). Ако мотора на помпата е четков инвертора ще е вариант за работа от акумулатор.
Това също може да е вариант.
http://fluida-bg.com/products/automa...essure-switch/
Благодарение на колега, на когото пожелавам пълноценна почивка.
За сиропа на Пантелей Тошев ООД ли говорим? Не случайно те питат по-горе коя е обявата, за да стане ясно за кой сироп точно питаш.
Ако е този на Тошев виж в тази тема:
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=191&page=29
мнение 284, имам и още снимков материал.
Пълен боклук е както сиропа му така и твърдата му храна, половината я изхвърлят на дъното.
То само цената като му видиш и трябва да имаш едно на ум!
http://sofia-city.all.biz/obemna-pom...-kolelo-g76689 Ето за това ти говоря.С байпаса ще си регулираш налягането и не ти трябват никакви пресостати
напиши на гооглето пантелей тошев и ще разбереш. Между другото ние се кооперирахме и взехме около 600 кг. на цена 1.38 лв. Свалят го с голяма охота
Гледал съм го сайта, никаде няма обявени цени. http://www.toshev-ltd.com/bg/Produkt.../189/products/
Преди малко говорих с Младен/Вимекс/,че той ще ми изпрати негов инвертиран сироп,който поръчвал лично в някакъв завод.Цената за най-малко 1000 кг. е 1,60 лв.
Най-добрият инвертиран сироп е немския "Апиинверт"! Моят съвет е да не си правите експерименти с "гаражни" изпълнения.
Не знам дали внимателно сте разгледали сайта на Пантелей Тошев, но на него има параметри на сиропа и там пише ХМФ<40. Шокирах се като видях тази цифра и при разговор с отдел Пласмент установих, че наистина тяхното ХМФ е много високо. Вероятно използват някаква бърза високотемпературна технология за инвертиране, която силно вдига нивото на ХМФ далече над допустимите за пчелите граници. В момента на партидите им, които са на склад, ХМФ-то е някъде около 25 и това го пише дори в сертификата. Служителя от пласмента остана изненадан, когато му казах че пчеларите се нуждаят от сироп с ХМФ не повече от 2-3 максимум 4. Той каза, че не го е знаел това.
Иначе сиропа им наистина е възможно най-евтиния, който може да се намери на пазара. Самият аз си изчислявах, че дори моя личен инвертиран сироп трудно мога да го направя по-евтин от техния. Ха-ха - на моя обаче ХМФ-то е много ниско.... :yahoo:
След като набързо проучих пазара на всички видове сироп, които се продават в България, стигнах до извода, че и тази година искам или не - сам ще си правя сиропа. Възникнаха следните проблеми:
1. На българския производител ХМФ-то е много високо. Дори и да преглътна ХМФ=25, пак от завода ми казаха, че за 1 ТИР ще им трябват поне 10 дена време, за да го инвертират.
2. Тогава реших да си купя Апиинверт, и звъннах на вносителя, но при него се оказа, че няма наличен на склад. Чакали някакви вагони да пристигнат, но пак говорим за отлагане с 10-15 дена.
3. Тогава реших спешно сам да си организирам инвертирането. За да става бързо обаче се нуждаех от машини с по-голяма вместимост. Звъннах на Светльо Гендов, който предлага такива машини във форума, като поисках да си купя 2 бр. 600-литрови бъркалки с водна риза и нагревател. Оказа се, че няма налични и трябва да се произведат. Тука също ми казаха, че ще стане след около 10 дена.
Ха сега де. Оказа се че нито един вносител или производител не е подготвен да посрещне засиленото пчеларско търсене на инвертирани сиропи и/или на машини за тяхното производство. Всеки казва след 10 дена, но от психологията зная, че когато човек НЕ ЗНАЕ кога ще стане, инстиктивно казва "десетина дена". Това означава, че може да е след месец или дори повече.
И такааааа ....... Тази година отново съм в патова ситуация, и май отново ще се наложи хранене през септември или октомври .....
Сигурен ли си, че хмф-то трябва да е до 4. На прима виста ако не ме лъже паметта допустимото хмф е до 30. Не се сещам сега къде съм го гледал, но тази цифра ми се върти из главата. Провери си пак информацията за допустимите нива.
П.С.
Цитат от тук: http://www.extension.org/pages/28844...n#.Vcy11GDN2SoЦитат:
HMF (hydroxymethylfurfural) is formed in honey and high fructose corn syrup (HFCS) at high temperatures due to acid-catalyzed dehydration of hexose sugars, with fructose more prone to its formation. HMF above 30 ppm (parts per million) is considered toxic to honey bees. HFCS with such levels of HMF has been found to cause high mortality in cage studies (LeBlanc et al., 2010), as well as higher mortality than bees infected with Nosema ceranae (Z.Y. Huang, unpublished data). Beekeepers using HFCS for bee feeding should pay special attention to storage conditions, although many times, the batch from the supplier might have already become “bad” due to high temperatures either during transportation or storage.
Some honeys are not toxic to bees, but to humans. A good example is honey from tutu (Coriaria arborea), which has caused fatalities in New Zealand.
Ха-Ха - и типично по пчеларски сигурно се сети че ще има есенно подхранване едва тази сутрин?:laughing:
А пък производителите, по същия начин и те всяка година в последния момент се сещат, че спешно се нуждаят от по-големи складови наличности. И така всички по веригата, от толкова бързане, все закъсняват.
това са двата документа които ми предостави дистрибутора http://www.img-share.eu/main/image_v...2JAHTt.jpg.htm http://www.img-share.eu/main/image_v...Y2OxTM.jpg.htm Ще помоля Матеев да коментира защото не съм много на ти с химията
Скутелаторе,
Когато става дума за много големи количества и уникално, рядко купувано оборудване обикновения (не най-крупния) производител не ги държи на склад. Те се изпълняват по предварителна поръчка в договорени срокове. Така е навсякъде по света. Защо се учудвате на срокове от десетина дни за един тир със сироп?
2. Тогава реших да си купя Апиинверт, и звъннах на вносителя, но при него се оказа, че няма наличен на склад. Чакали някакви вагони да пристигнат, но пак говорим за отлагане с 10-15 дена.
Матеев а да си званял дирекно в Германия на производителя,да каже може ли цял тир и на каква цена.
По закон безопасните дози за хората са до ХМФ=40, и така са го написали и в сайта на търговеца. За пчелите обаче безопасните дози са много по ниски - може би 8 или 10 - трябва да се поразтърся и да проверя.
Има и още нещо. В нормалния пчелен мед ХМФ-то е 2-3 или най-много 4. Вдигането над 7-8 е критерий за стар или за прегрял мед. Почти е сигурно, че изкупвачите ще се мръщят и ще отказват да изкупуват мед с ХМФ над 7-8. Това е така, защото този мед при тях отново се нагрява с цел декристализация, а в Европа същия този мед още един път се награвя. Това двойно нагряване вероятно вдига ХМФ-то от 4 на 20. Именно поради тази причина изкупвачите отказват да изкупуват мед с високо ХМФ.
Сам знаеш, че изкупвачите поставят завишени изисквания спрямо стандартите, и са си прави за това. В стандартите е описан меда, който е за КРАЙНА КОНСУМАЦИЯ. При преработката обаче много параметри се влошават - напр. ХМФ нараства драстично, диастазата намалява драстично и т.н. Именно поради тази причина изкупвачите са поставили пред нас много по-високи изисквания към качествата на изкупувания от нас мед.
Този сироп с ХМФ=25 е направо трагедия. От него пчелите ще направят мед с ХМФ над 30, а след първото претопяване при изкупвача то ще стане над 40 и западняка ще върне целия ТИР. Този ТИР няма да може да бъде продаден дори и в България. Не може и да се остави за следващата година, за да се смесва по малко с друг по-качествен мед, защото колкото повече престоява по складовете, толкова повече ХМФ-то ще нараства, а диастазната активност ще намалява.
Чак в Германия не съм звънял, защото доставката пак щеше да ми отнеме поне 2 седмици. В общия случай аз разсъждавах така - при повече от половин милион кошера в България необходимоста от сироп за есенно подхранване е някъде около 5 000 тона сироп. От него нека да приемем, че само 10% се купува от пчеларите и пак това прави 500 тона. При това положение при 4-5 дистрибутора в България би трябвало всеки един от тях да има на склад поне по 100 тона (5 ТИР-а). Така са ми и казвали при разговор с тях. Цитирам - "Ние купуваме с вагони и във всеки един момент от време имаме по няколко на склад". И това са ми го казвали по-дребни дистрибутори, а не фирма с мащабите на Аграна, която на ден сигурно продава по 10-20 ТИР-а с нещо си.
Разбирате ли - нелогично е такъв масов артикул да няма складови наличности, особенно в сезона на най-голямото търсене. Със захарта нали е нещо подобно, но там винаги има в наличност. Там 1 ТИР с цвеклова захар мога да си го уредя от сега за след 5 минути и ако парите са ми в джоба - да го натоваря след 10 минути.
ПС: Живеем в пазарна икономика, която вече ни е разглезила. Отдавна сме свикнали когато решим да купуваме нещо, то да се намира в най-близкия магазин до нас, или ако това не е така, тогава да можем да си го купим от интернет с доставка от днес за утре. Това с планирането на доставките с един месец предварение остана в миналото. Нека да планират доставчиците - това им е работата. Аз съм клиент и си искам стоката от днес за утре. И ако някой я няма, просто го сменям и си търся друг доставчик. Трагедията в случая не е, че се издъни един доставчик - такива като него пазарната икономика трябва да ги затрие. Трагедията е, че се издъниха цяла една група от доставчици, обслужващи цял един цял бранш. Тъпо е - искам да дам на някого 20-30 хиляди лева, но никой не иска да ги вземе. Именно това никак не се връзва със здравата логика.
В България нещата се случват малко по-бавно и малко по-трудно. Явно тук трябва да разчиташ само на себе си и да си правиш всичко сам.
ХМФ може да е токсично и при 0,001, но това зависи от пчелата. При инвертирането на сиропа винаги се образува ХМФ, а количеството му зависи от технологията. Като гледам този анализ и се сещам как инвертират сиропа и къде им е грешката, но да си бяха направили труда да прочетат форума. Дали сме им всичко на готово, но...
Току що си отворих плика с изследванията на две партиди мед и ми дават ХМФ под 2 mg/kg така че сами си правете сметка дали 25 е нормално.
Колкото до количествата на инвертиран сироп и т.н. разсъжденията са ми .......... голям смях. Киосов да не може да предложи един тир в началото на сезона на якото подхранване и то на човека който му покри изказванията тука с разни измишльотини заспец. служби и т.н. си е направо ГОЛЯМ СМЯХ. От друга страна да разполагаш с необходимото оборудване ресурс и да постигнеш перфектен продукт, а сега да искаш да го купиш от другаде пак си е неразбираемо за мен. Или аз съм много тъп или .......
Не си тъп, но нямаш ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ, за да прецениш дали постъпвам правилно или не. При това положение е меко казано СМЕШНО да отсъждаш каквото и да било или пък най-малкото да критикуваш.
Разполагам с оборудване, но производителноста ми е максимум 400 килограма на денонощие. С такива темпове 20 тона ще ги инвертирам за 50 дена, както и стана миналата година. Тази година обаче искам да си нахраня пчелите през август, а не през октомври. При това положение или трябва да си купя готов сироп (това не се получи), или ново по-високопроизводително оборудване (това също не се получи).
Да, виновен съм че започнах да мисля по проблема на 1-ви август, а не на 1-ви май, но колко от вас правят планиране за месеци напред? На колко от вас пчеларската директория е 4969 файла?
Прикачен файл 4894
Ето една оферта за сироп и храна:
Това е и сайта: http://www.konikaroma.com/%D0%BF%D1%...5%D0%BB%D0%B8/ Ако се разгледа прикачения документ за ХМФ, при сиропа той е в нормите!
Само да вметна, че по това време на годината не е задължително сиропът да е инвертиран. На възрастните пчели това им е работата и те така или иначе ще умрат до есента. Просто трябва да направиш всичко възможно дозите да са ударни, а не разтеглени във времето, което би отслабило семействата.
Сиропът може да е по-рядък (1:1, 7:5 или 5:4....), при 2:1 "медът" просто се захаросва след запечатването му. Аз досега винаги използвам неинвертиран сироп. Когато дойде време че за подхранване да е прекалено късно, а пчелите по някаква причина няма да могат да изкарат до пролетта с наличните запаси - предпочитам питки, не споделям схващането, че инвертирания сироп "не изтощава" пчелите.
Сиропа мисля, че е в нормата като цена, за храната си прав 100%, но храната от бивша югославия винаги я продават скъпо, защо!? В този "център" http://pchelar.com/catalog/79?page=1 виж цените!
@Матееев
Много ми стана любопитно какво има в папката "Вождове" :)
Никога не съм казвал, че съм доволен. Миналата година обстоятелствата ме принудиха да храня през октомври. Въпреки многото критики от ваша страна, семействата ми презимуваха успешно. След това описах във форума, че късното хранене е безопасно, ако се прави с инвертиран сироп. Никога обаче не съм казвал, че съм доволен от това, което се случи. С молба да не преиначаваш истината и преди да кажеш поредната измислица, много внимателно провери какви са фактите.
В папката "Вождове" има всякаква информация за старите пчеларски вождове и за техните организации. Става въпрос за лични досиета с хиляди снимки, счетоводни и всякакви други документи, копия на папките от съда, в който са регистрирани техните организации, данни от всякакви публични регистри, имотно състояние от имотния регистър - въобще всякаква информация, до която човек може да се добере, ако се поразтърси тук-там.
Обикновенно се започва с имотния регистър. Само по двете имена на даден човек и по неговия град в 99.9% от случаите от имотния регистър еднозначно се идентифицира неговото ЕГН. След това се прави справка за имотите му в цялата страна. Освен за имотите се получава информация и за всички направени ипотеки през целия му живот, като по това се ориентираш колко и какви кредити има този човек.
Та знаейки вече ЕГН-то, веднага може да се направи справка в Търговския регистър и в регистърая БУЛСТАТ, от които се вади една камара полезна информация за имена, адреси, телефони, фирми, годишни финансови отчети, как изглежда подписа му и т.н. и т.н. След това се проверяват съдебните регистри. След това се търси в Интернет - ще останете учудени колко много информация може да се намери в интернет за всеки един човек, включая и снимки.
Матеев по добре дай на пчелите инвентирания октомври ще си го сложат точно до кълбото сега е рано за него в момента им прави сироп да ги стимолираш да снася повече майката
Пробвах да давам късно сироп и съм със смесени чувства. От една страна пчелата се стимулира и видимо майката не забавя ход, но това е добре само ако има прашец до късно(както миналата година). Но ако няма прашец, вителогенина(протеина) се изчерпва и зазимяваш слаба пчела. Най-неприятно беше, че някои семейства слагаха сиропа в крайните пити и ако не го запечатат...Tова означава, че трябва да пренареждам гнездото, което си е допълнителна работа за мен и стрес за пчелата в най-лошия момент.
Може би външните хранилки са по-подходящи за късно подхранване, но все още не съм сигурен.
Отглеждаме пчели от 101 източника и зазимяването на всички по един модел не би трябвало да се случва.
Тук Дони трябва да каже, но доколкото помня при сравняване на италианка и карника разликата в подготовката за зимата беше до около месец (при еднакви условия). Тоест, карниката се подготва преди италианката и майката снася по-малко с цел да запази семейството при тежка зима. Италианката забавя ход, но много по-късно и ако изобщо спре да снася, то това е за много кратък период. Обяснявам: Пилото в студените месеци повишава консумацията на мед ДВОЙНО, а това означава 2 пъти повече влага в кошера, а да не говорим, че зимната пчела се изтощава допълнително и качеството на отгледаното пило е много ниско. Тоест, това пило не си заслужава както и да го погледнеш.
Влага + подходяща температура + "болест" = честито!
Пример: Измръзнало пило + влага + подходяща температура + гнилец = честито! Половината сезон замина в борба за оцеляване.
При мен работи следния компромисен вариант:
Давам зимния сироп преди 15 Авг и искам да е запечатан възможно най-скоро.
След това продължавам с подхранването до 15 сеп, но само на външна хранилка.
Около коледа пълня хранилките догоре със суха захар.
Сухата захар трябва да изкара поне до 15 Фев и дори след това. Зависи от зимата и силата на семейството.
На 15 Фев слагам външните хранилки с 2:1 сироп (захар:вода)
Около 15 Март започвам с вътрешните хранилки 2:1 сироп, но само там където са изяли сухата захар. Пробвам ги с примерно 200мл, а не им пълня хранилките догоре.
Това е моят вариант и казвам само какво работи при мен. Всеки си има глава и джоб.
Точно на вариант 3 заложих, но не точно на 3, а на 3а. Разрових се в интернет и си намерих на изгодна цена хромникелови съдове втора ръка по 1.5 тона. Съдовете са с двойна риза и са предназначени за направата на сладолед. Като параметри обаче са идеални за направата на инвертиран захарен сироп. Имат си мотор с редуктор и перка, която се върти бавно. Ако вместо охлаждаща течност във водната риза пусна да циркулира гореща вода и ето ти готово отопление до каквато си искам температура.
На практика (и според снимките) съдовете изглеждат идеално. Имат си всичко необходимо - капаци, кранчета и т.н. Всичко е от хромникел, но най-интересното е цената - според мене е много изгодна предвид вместимоста, качествата на съдовете и наличните екстри.
Та както казва поговорката - "Който търси - намира". Просто трябва да е малко по-упорит.
ПС: Засега ще запазя в тайна откъде ще си ги купувам тези съдове, за да не ги грабне някой преди мене. След като си купя 2 бройки, ще ви кажа източника.
Всъщност малък участък пило ( дори и да са 10-на килийки, колкото да се поддържа висока температурата в гнездото) през зимния период може да бъде повече от полза, отколкото във вреда. Повечето паразити (вкл. вируси и нозема) се активират при ниска телесна температура, когато тялото на пчелата е по-податливо. От друга страна, поддържането на по-ниска температура в центъра на зимното кълбо през периода без пило, носи по-голям риск при резки застудявания и докато кълбото започне да генерира повече топлина за да компенсира, част от пчелите премръзват (макар и с части от градуса). От там нататък, нозематозата не им мърда.
Всъщност, проблема с болестите през зимно-пролетния период е до голяма степен свързан с неспособността на семейството да си преценя възможностите и обстоятелствата или както някой друг би се изразил - да "шофира с несъобразена скорост".
Пчелите ще си помислят, че е пролет и ще започнат интензивно да отглеждат пило, а много пчели отивайки за храна примерно, ще загинат в снега. Ще си изразходват протеиновите запаси и на пролет ще са слаби.
Протезите трудно вършат работа при пчелите.
Да поясним. При нашите климатични условия няма нужда от подгряване през цялата зима. Говорим именно за моменти на рязко застудяване или през нощите на ранната пролет, когато имаме големи разлики между дневните и нощните температури, запасите от храна са намалели, а искаме повече пило. Стремим се все пак температура на въздуха, който влиза в кошера да не е по-висока от 6-8гр.
По принцип питането ми е ако все пак се прави подгряване, кой ктитерий е по-подходящ - температурата на входящия в кошера въздух или тази в кълбото? Или нещо трето?
Нещо трето е ! А то е че пчелите са функция на растенията а те от своя страна на климата . Никъде в тази верига не ми се връзват нагреватели където и да било :) Или с други думи щом трябва да е - 20 значи така трябва :)
Може би това е здравата логика!
Което е писано да стане, то ще стане. Да оставим нещата в ръцете на природата. Но се чудя, защо тук маса народ се жалва от нейните капризи, а когато се търси решение, с което да се предотвратят някои от капризите и, пак се противопоставя? А може би така по-лесно намираме оправдание на собственото си незнание или нежелание да си помогнем сами?
Аз не споделям мнението на мнозинството по отношение на подгряването на пчелното семейство през зимата. Точно обратното - аз си мисля, че посредством подгряване много от умрелите през зимата пчелни семейства биха могли да бъдат спасени.
Повечето пчелари се плашат от подгряването, защото не разбират възможностите на технологията, а и както вече всички знаем - защото е по-лесно да оплюваш с измислени аргументи, отколкото да си поразмърдаш мозъка и да потърсиш някаква полза от съвременните технологии.
Първо нека да си изясним - пчелите НЯМА ДА СЕ ОБЪРКАТ, ако ги подгряваме в някакви разумни граници. Факт е, че една и съща порода пчели прекрасно си живее и прекрасно си зимува както в южните региони (Гърция), така и в северните (Финландия или Норвегия). Следователно пчелното семейство прекрасно е адаптирано към всякакъв вид зимни температури (от +20 до -30 градуса).
Второ - пчелното семейство е прекрасно адаптирано към всякакъв вид ТЕМПЕРАТУРНИ РАЗЛИКИ между вътре и вън от кошера. Ето например при полистиренените кошери е нормално вътре семейството да вдигне 10-15 градуса, я вънка да е -10-15 градуса. Нима при стиропорените кошери пчелите се подлъгват да излязат навън и да умрат от студ? Няма нищо подобно. Просто някои от вас си измислят доводи с чесане зад врата и гледане в тавана, и после разпалено обясняват колко са прави.
Трето - самите пчелари дори и в момента предприемат (или не предприемат) всякакви методи за затопляне на пчелните семейства - найлони върху рамките, възглавница над плодника, облепване на кошера с топлоизолационни материали, стесняване на пчелните семейства, полистиренени кошери, местене на кошерите в затворено помещение и какво ли не още. Тоест пчелите вече са подлагани на 1000 различни топлинни режима през зимата и напук на всичко това пак са оцелявали. Няма никакъв проблем да ги подложим на 1001-вия режим - отопление с електрически нагреватели. 100% съм сигурен, че пчелите ще оцелеят. Въпросът е каква ще е ползата от всичко това?
Според мене при отоплението на кошерите могат да се извадят допълнителни ползи, но има 2 трудно решими проблема:
1. Намирането на енергия там на пчелина, ако е извън населено място. Дори и фотоволтаичните системи трудно биха помогнали през зимата, защото енергията тогава е много малко, пък и цената на системите е много висока.
2. Липсата на достатъчно научни изследвания в тази посока, което пък означава, че НЕ Е ЯСНА ТЕХНОЛОГИЯТА НА ОТОПЛЕНИЕ. Тоест кога, при какви условия, колко и как ще отопляваме и какви температури ще поддържаме, щото да постигнем един или друг желан резултат.
Накратко: Можем да топлим пчелите, но не знаем КАК да го правим, защото няма научни изследвания по въпроса, или пък поне аз не знам за такива.
Нали сте гледали сериала Досиетата Х. Там в един от епизодите имаше едно огромно хале, вътре в което имаше десетки подземни бункери, в които се гледаха много пчели. За който не знае, ако пчелите се гледат в подземни бункери, там температурата целогодишно е постоянна и е на ниво някъде около 12-14 градуса.
Да, наистина детайлни научни изследвания няма, макар че се намират някои статии. В тази посока има натрупан опит от руснаците и той не е малък. За сега е безспорен факта, че освен за по-лесното презимуване при техните условия, това води и до сериозни икономии на мед, който пчелите консумират, за да превърнат в топлина. Втория безспорен факт е, че затоплянето през по-ранната пролет през ноща води до по-бързо активиране на пчелното семейство и отглеждането на пилото. А това е важно заедно с подхранването за готовността за първата паша. И друг път сме коментирали - проблема е каква да е обратната връзка? Лично аз стигнах до заключението, че тъй като самите пчели са един вид ООВ, то е добре ние само да зададем началната температура и да ги оставим да си дорегулират системата. Така ние само ги подпомагаме, без да се намесваме грубо в живота им. Тоест ние затопляме до определена температура входящия въздух през мрежестото дъно, като се стремим температурата да не надхвърля примерно 6-8-10гр. Ако температурата на околния въздух се покачи примерно над 10гр спираме отоплението.
Да, там където няма ток, проблема с енергията е почти нерешим. Но където пчелините са в населените места това не е проблем. Технически виждам нещата така:
1. Нагреватели от фолио с мощност 10W и захранване 12V=
2. Двойно преобразуване на енергията за оптимизиране на загубите - трансформатор 220/36V за цялата система. Изправяне и намаляване с DC/DC преобразователи до 12V. Всеки такъв преобразовател захранва по 3 кошера с общо регулиране на температурата. Регулатора и преобразователя са евтини и се внасят от Китай. Монтират се в херметична пластмасова кутия с подходящи, също херметични конектори. Опита ми от работата при военните е показал, че руските конектори от серията 2РМ са безпроблемни за полеви условия.
Всичко вече е налично в склада ми и ако някой е навит да експериментираме до зимата ще имаме готова система примерно за десетина кошера.
PS Качвам два файла с малко теория по въпроса. Изпращани са ми от колеги във форума, за което още веднъж им благодаря!
Прикачен файл 4898
Прикачен файл 4899
Впечатли ме снимката във втория документ, където хората са си направили закрито хале и в него са пренесли да зимуват около 1000 семейства, наредени на 5-6 етажа едно над друго. Грубо сметнах, че за тази цел е достатъчно хале с площ около 200 кв.м., което не ми се вижда кой-знае колко голямо.
Ползата от една такава система е огромна. На практика един единствен човек може да се грижи за 2-3 хиляди семейства и те никога да не остават гладни. Пролетта в цялото помещение може да се поддържа постепенно нарастваща температура и така семействата да се развият още за рапицата.
Сериозно започнах да се замислям за реализацията на една такава идея. Мисля още тази зима да пробвам с известно количество кошери (50-100), за да видя какви проблеми могат да възникнат.
Вижда се, че кошерите са наредени по 4 на палет, а след това палетите са поставени един върху друг на 5 или дори на 6 етажа. В една редица има 5 палета по 5 етажа по 4 кошера или общо 100 кошера. В халето вероятно са направени 10 такива редици, с разстояние между тях по 1 метър. Ако всичко това се прави с мотокар в халето и с транспалетна количка по пчелините и ако камиона е с падащ борд, то тогава вероятно самото местене на 1000 семейства едва ли ще отнеме повече от 4-5 дена труд на 3-4 човека.
Миналата зима подгрявах с нагреватели няколко късни августовски отводки, като критерии за включването на схемата бяха единствено околната температура и часа от деня (два ключа вързани последователно). Реотаните са ми от тези украинските 12в/22вата - наподобяват лист хартия А4. Проблем се оказа пада на напрежение по кабела, като на практика грееха с 2/3 от мощността си. Не исках да рискувам да разкарвам 220в по трасето, защото пуснах кабел по оградата между мен и съседа и за това ползвах 12в.
Всички отводки иззимиха успешно и се развиха силни кошери. А бяха на по 2-3 рамки и без много храна! Тези реотани не могат да променят съществено температурата вътре - поради малката си мощност, а и защото кошерите ми не са херметични. Такова слабо подгряване основно обира минусови температурни пикове и по този начин помага на слаби семейства да иззимуват. Реотанът трябва да е много по-мощен, за да грее толкова, че да ги "излъже" и равие по-рано отколкото трябва. Липсва мухъл. Категорично има полза. Освен това, през няколко седмици регулирах температурата и часа на сработване в зависимост от времето и прогнозата. Например, когато беше най-студено, грееха нон стоп. Тази зима ще направя същото - всичко по-слабо ще пренеса в двора си и ще му включа подгряване.
И аз съм си приготвил от същите нагреватели. Имам вече изграден контакт с производителите и при нужда мога да внеса количества.
Всъщност след обстойно ровене в интернет стигнах до извода, че подгряването на кошерите през зимата е МНОГО ПОЛЕЗНО. Пчелите презимуват много по-добре, смъртноста е ниска, пролетното развитие е по-ранно и по-бързо - въобще дълъг списък от екстри.
Оптималната температура за поддържане е между 5 и 10 градуса. При тази температура семейството консумира възможно най-малко мед и метаболизма му е минимален. При по-висока температура метаболизма (и консумацията на мед) нараства поради появата на активност на пчелите и разпускане на кълбото. При по-ниска температура метаболизма също нараства, защото пчелите са принидени активно да използват мускулите си, за да произвеждат топлина. Като цяло ако постоянно поддържаме семейството в зоната на най-нисък метаболизъм, зимните пчели ще живеят по-дълго и пролетта ще успеят да отгледат повече пило.
За маниаците на зимния контрол на параметрите на кошера ще спомена и влажността - нейния оптимум е 40%. Регулировката се извършва посредством увеличаване или намаляване на вентилацията на семейството (тоест достатъчно е едно малко вентилаторче и/или малък отвор с регулируема площ - напр. посредством сервомашинка).
И най-интересното - оказа се, че има много региони по света, където масово се практикува зимуването на семействата по няколко хиляди кошера в големи помещения с контрол на температурата, влажността и проветряването. Средно семействата прекарват по 6 месеца в тези помещения, а после се разнасят по пчелините. Смъртността е нищожна, заболяемостта - също. Метода е страхотен, но изисква сериозна инвестиция за направата и електронизацията на едно такова помещение.
Научих и още едно интересно нещо - световните учени предполагат (почти са убедени) че едно пчелно семейство разбира кога наближава зимата или кога наближава пролетта по ДЪЛЖИНАТА НА ДЕНЯ. Не са чак толкова важни външните температури, колкото дължината на деня и факта, че деня преминава от скъсяване към удължаване (на 21 декември). Като се замислим, наистина пчелите заповат постепенно да се активират към края на декември. Или пък август - ако погледнете кривата на дължината на деня, веднага ще забележите, че през август дължината на деня започва чувствително да намалява (а преди това е стояла приблизителна на върха на синусоидата).
С две думи - пчелите реагират на:
1. Смяната на дължината на дена от намаляване към увеличаване
2. Смяната на дължината на дена от увеличаване към намаляване
Температурните условия, при които живеят пчелите, са много разнообразни - започвайки от най-южните и стигайки до най-северните региони. Въпреки това пчелите безпогрешно се ориентират кога предстои пролет или кога предстои есен и зима. Също така през стотиците милиони години, когато пчелите са еволюирали, е имало най-разнообразни климатични условия (от ледникови периоди до глобални затопляния). Единственото, което е оставало постоянно при тези толкова различни температурни аномалии, е било ДЪЛЖИНАТА НА ДЕНЯ. Близко е до ума, че ако еволюцията на пчелите е търсила някакъв стабилен ориентир, то това ще е именно дължината на деня и по-точно нейната промяна - смяна от нарастване към намаляване или обратното.
Та обединявайки няколкото разлини вида познания в горния постинг лесно може да се стигне до извода, че ние МОЖЕМ ДА УПРАВЛЯВАМЕ скоростта на развитие на пчелното семейство или дори нещо повече - МОЖЕМ ДА ИЗЛЪЖЕМ ПЧЕЛИТЕ през зимата, че е лято и обратното. Просто игра не на температури (въпреки че и те са полезни), а на изкуствено осветление в едно тъмно помещение, в което да имитираме логиката на удължаване и/или скъсяване на деня.
Каква би могла да е ползата за нас?
1. По-ранно развитие на семейството през пролетта. Просто ще започнем изкуствено да "увеличаваме" деня не на 21 декември, а например на 21 ноември.
2. И по-смелото - можем да принудим семейството да е активно през зимата с всичките му екстри - да гледа пило, да гради пити, и т.н.
3. И най-смелото - да отглеждаме маточници, търтеи и дори да оплождаме майки (но изкуствено). Естественото оплождане няма как да стане, защото трудно ще построим помещение, дълго 2-3 километра.
Всичко това е в областта на научната фантастика, но пък защо да не поексперименитраме малко с няколко кошера? Бас ловя, че във форума има и други мераклии, които биха направили подобен експеримент. Базовите познания вече ги имаме, остава малко играчка с някой промишлен контролер, за да запрограмираме паленето и гасенето на лампите да отговаря на някакъв отместен във времето цикъл, а защо да не се опитаме да запрограмираме дори УСКОРЕН ЦИКЪЛ, който да отговаря на година не от 365 дена, а от 250 например.
Иначе за който му е мерак да чете статии и да гледа клипчета за зимуване на семейства в затворени помещения, нека да се разрови в интернет със следните ключови думи:
Bees Indoor Wintering
А,разбирашли,че,за да управляваме всичко това трябва и ИСТИНСКИ мед и прашец.С инвертиран сироп и разни апита едвали...
Точно тука е ролята на експеримента. Може да стане, може и да не стане. Не трябва обаче да отхвърляме с лека ръка нещо, което не го знаем нито аз, нито ти, но пък току виж се е получило.
Има ли експеримент, ще има и РЕЗУЛТАТ !!! Независимо дали е положителен или отрицателен този резултат, това все ще си е НОВО ЗНАНИЕ. Експеримента се прави именно за получаване на ново знание, каквото и да е то.
Благодаря за предложението, но аз сам ще си направя програмата, за да мога да имам контрол над нея.
Матеев, това ти го обяснявах още когато си купуваше кошерите. Но ти тогава само споделяше грандиозните с планове за експерименти и въобще не приемаше това което много колеги искахме да ти кажем. А след това ни обвини тук във форума, че не сме ти помагали, а сме те оставили да разбиваш стената с глава. Все пак е добре, че много неща успя да ги проумееш за 2-3 години, защото има и такива колеги дето и след 20 още не са го проумели. Но за едно си прав, всеки си страда от акъла.
Доктора от Павликени е казал "Всеки пчелар трябва сам да измине собствения си път !!!".
А аз добавям "Понеже не се знае колко е дълъг този път, хубаво е пчеларя да крачи с големи крачки".
От чисто инженерно любопитство може ли да дадеш малко техническа информация. Ако ползваш персонален компютър, на какъв език (програмна среда) правите програмите? Крайните устройства директно през портовете на компютъра ли ги управляваш или има някакъв междинен контролер? Ако мериш влажност и темперетура и искаш да вкараш данните в компютъра аналогови сензори ли ползвате (и минават през АЦП) или директно цифрови датчици?
За да не си "блъскам кратуната"я по добре да попитам.Аджеба,освен заради експеримента,за какво ни трябва зимно лъжливо развитие? Известно е,че е по добре,майката за две седмици да осемени плодника отколкото да се лигави 2-3 месеца....Ранни майки(може и августовски)??...Ранни отводки?? Дали ще са на цената на майските....Сложно......
Здравей Матеев ,
Реактора ти е ОК , но наистина е малък . Аз с такъв ,но естествено малко по-голям произвеждам PVA дисперсия.
Каква рецепта ще използваш за инвертиране на сиропа ако не е тайна ?
Колеги, интересна ми е темата, защото аз самия много съм умувал над това как да подпомогна пчелите в поддържането на оптимална темперетура, обаче Вие наблягате на зимата. За мен пък зимата е най-малко интересния сезон.
Доказано е че пчелите нямат никакъв проблем с ниските темперетури през зимата. Има една закономерност, че по-ниска темперетура води до малко по-голяма консумация на мед(захар). Тука всеки да си прецени - разходи за отопление или разходи за малко повече захар- кое е по-изгодно.Според мен щом американците с по няколко хиляди кошера не си ги отопляват, значи вероятнон НЕ е икономически обосновано. Казвам американците, защото за мен те са царе на оптимизацията и снишаването на производствените разходи. Хранят 300+ милиона гърла, разхищават храната (който е живял там знае за какво говоря) и въпреки това са най-големия износител на хранителни стоки.
Та за темперетурата, интересува ме:
1.Подпомагане при очиститено облитане зимата. Което значи, че когато има условия за такова да се вдигне с няколко градуса темперетурата в кошера за да излязат пчелите малко по-рано. Не постоянно топлене, а вдигане на темперетурата вътре в кошера за да излетат пчелите малко по-рано, когато темперетурата навън е достатъчна.
2. Контролиране на темперетурата пролетта при резки застудявания, когато има пило, но настъпва резко захлаждане, пчелите правят кълбо и част от пилото остава извън кълбото и умира (разболява се).
3. Подпомагане през лятото, когато трябва здрава вентилация за да излиза влагата от нектара и за охлаждане на гнездото.
При варианти 2 и 3 обаче не става въпрос за отопление, а за регулиране на отворите за вентиация. И големия проблем е как евтино да регулираме отворите за вентиация за да подпомагаме пчелите при пролетните колебания и при летните горещини.
За вариант 1 може би ще помогне някакво отопление, но само когато вънка е достатъчно топло и да вдигнеме още няколко градуса за да литне пчелата по-рано, а не да я да излети и после да падне вкочанена пред кошера.
Много точен анализ ves!
По т.2 обаче грешите с изводите, трябва си отопление през нощите. А по т.3 има елегантно решение и имаме идея как да стане. Не сте ли се замислили над факта, че кошера е един добър комин, ако има достатъчно отвори на дъното и капака? А огъня гори по средата на комина и създава естествена тяга. Няма нужда от вентилатори. Останалото е въпрос на регулиране.
Няма да ползвам персонален компютър, а промишлен контролер - например Siemens Logo 0BA7 или Siemens Symatic S7-1200 (зависи от сложността на задачата за решаване). Програмата и на двата вида контролери се прави посредством специализиран софтуер. Самите контролери си имат цифрови и аналогови входове и изходи, като всякакъв вид датчици се включват с минимални усилия (или хардуер). Данните от работата на контролерите по TCP-IP мрежа могат да се изпратят навсякъде по света и да се визуализират или логват на персонален компютър или на сървър.
Не приказвай неверни неща, още повече че само няколко постинга по-нагоре в темата имаше публикувани изследвания, които явно не си си направил труда да ги прочетеш. Аз ги прочетох и дори ги преразказах накратко, но ти пак продължаваш да приказваш измислици.
Повтарям отново: Консумацията на мед от семейството през зимата зависи от МЕТАБОЛИЗМА НА ПЧЕЛИТЕ (от тяхната активност). През зимата те са принудени да произвеждат топлина, като за тази цел те ядат мед. Тоест пчелното семейство през зимата се явява ПРЕОБРАЗУВАТЕЛ НА МЕД В ТОПЛИНА. Количеството на използван мед за това преобразуване е СЛОЖНА НЕЛИНЕЙНА КРИВА, като минимума е на ниво 5-10 градуса. При отрицателни температури количеството на изразходвания мед ДРАСТИЧНО НАРАСТВА, като при температура -20 градуса е 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ.
Прикачен файл 4901
Графиката е показана до температури -20 градуса, но ясно се вижда как кривата при по-ниски температури завива нагоре, което означава че при -30 градуса консумацията на мед ще е 8 или дори 10 пъти повече. Същата логика може да се извади и от ЗАКОНА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА. Пчелното семейство компенсира ТЕМПЕРАТУРНАТА РАЗЛИКА спрямо оптимума от 5-10 градуса. Всяко едно удвояване на тази температурна разлика УДВОЯВА ИЗПОЛЗВАНАТА ЕНЕРГИЯ. И ако при -10 градуса имаме удвояване, при -20 ще имаме учетворяване, а при -30 ще имаме по 8 (8 пъти повече консумиран мед).
При това положение ако наистина в България се случи студена зима (2-3 месеца с температури -10 до -20 градуса), тогава наистина семейството ще умре от глад, защото 12-те килограма зимни запаси според литературата ще бъдат крайно недостатъчни.
ИЗВОДИ:
1. При много студена зима (-10 ...-20 градуса) пчеларя трябва да храни семейството, без да прави никакви икономии.
2. При много топла зима (+10 ... +15 градуса) пчеларя пак трябва да храни, защото семейството попада в дясната част от кривата (висока активност).
3. Ако се използва нагревател с терморегулатор, семейството през зимата може да се поддържа в зоната с минимален метаболизъм (минимална нужда от храна и максимално съхраняване на продължителноста на живота на пчелите).
На база на горната графика смело може да се твърди, че ако на един кошер се сложи нагревател с терморегулатор, този терморегулатор трябва ЦЕЛОГОДИШНО да е настроен на температура 6-8 градуса. Няма значение кой месец от годината сме - в кошера никога не трябва да се допуска температура под 5 градуса, като при това на пчелното семейство ще бъде осигурен МАКСИМАЛЕН КОМФОРТ, без при това да пострадат други негови характеристики. Нещо повече - ще имаме икономично презимуване с минимално количество изяден мед, зимните пчели ще живеят много по-дълго (защото завишения метаболизъм им съкращава живота) и пролетта ще имаме много по-ранно развитие с много по-голям брой на пчелите в семейството.
Ето още една много важна за пчеларството графика:
Прикачен файл 4902
На тази графика е показано кога се раждат зимните пчели и колко от тях оцеляват до пролетта. По оста Х са развити датите, а по оста Y - каква част от поколението оцелява. Самите черти в графиката грубо показват как намалява бройката на всяко едно поколение с течение на времето (1 черта е 1 поколение). Пунктираната графика показва ПЪРВОТО ЗИМНО ПОКОЛЕНИЕ, което се ражда някъде около края на м. Август. Родените преди това пчели умират за 30-40 дена, а родените след това пчели изкарват до пролетта, НО НЕ ВСИЧКИ от тях.
Накратко разказвам за поколението, родено в края на август (пунктираната линия). До 18 октомври от това поколение вече са умрели 60% от пчелите и в семейството са останали само 40%. Тези останали пчели също започват да умират, но с по-бавни темпове. На дата 11 март от това поколение в кошера са останали само 10% от пчелите, които умират до 16-ти април. Следващите поколения родени пчели умират с по-бавни темпове. Например поколението, родено на 12-ти септември, на 18-ти октомври все още са живи 75% от него. На 11 март са живи 40% от него. Бързото умиране започва след 4-ти април, но на 28 април все още има около 10% живи пчели.
ВАЖНИ ИЗВОДИ, направени от тази графика:
1. Зимните пчели се раждат от 1-ви септември до 31-ви октомври.
2. Следователно количеството на зимните пчели зависи от яйценосната дейност на майката в периода 10 август-10-ти октомври.
3. До 11-ти март оцеляват само около 50% от всички зимни пчели.
4. От 23-ти март зимните пчели започват да умират с високи темпове, като към 15-ти април са останали само 10% от тях, а към 22-май са умрели абсолютно всички.
Критична дата за пчелното семейство се явява 23-ти март. От тази дата нататък в пчелното семейство трябва да се раждат повече млади пчели, отколкото умират стари. Ако това не се случи, семейството ще продължава да линее до края на май и годината ще е загубена за него (няма да има добиви на мед). Колко пчели ще се родят след 23-ти март зависи от количеството на пилото на 2-3-ти март.
Следователно количеството на пилото в първите дни на март се явява критерий дали дадено семейство ще бъде силно през сезона или не. Пилото, снесено през първата половина на март, ще определи броя на старите пчели (след 42 дена), които ще участвуват в акациевата паша.
Имам малка поправка по тази констатация. Не забравяй, че кошера е направен като комин от човека и естественото жилище на пчелите се различава от този комин (независимо дали е хралупа, тавана на някоя пещера или просто короната на някое дърво). В тази връзка не си отчел едно много важно явление, което прави впечатление, особено при подпушване на пчелите. Те вентилират кошера обратно на принципа на комина, т.е. от върха към дъното. Ако имаш прелка на магазина и я използваш за подпушване ще се получи най-добре, защото пушека излиза "под налягане" през най-долната прелка и само с едно кълбо дим се достига до целия кошер, без излишно да се подпушват пчелите и да се дразнят. И съще процеса е в същата посока ако подпушваш на най-долната прелка. Пчелите отново изкарват от там дима. Явно е, че вентилиращите пчели в кошера са разположени в положение и ориентация, при която да поемат въздух от горната страна на кошера и да го изкарват отдолу. Нямам експериментални твърдения в следващото си заключение, но зимата също има ротация на въздуха и предполагам, че е в същата посока.
Още един път ВАЖНИТЕ ИЗВОДИ от графиката:
1. Зимните пчели се раждат от 1-ви септември до 31-ви октомври.
2. Следователно количеството на зимните пчели зависи от яйценосната дейност на майката в периода 10 август-10-ти октомври.
3. До 11-ти март оцеляват само около 50% от всички зимни пчели.
4. От 23-ти март зимните пчели започват да умират с високи темпове, като към 15-ти април са останали само 10% от тях, а към 22-май са умрели абсолютно всички.
Какво следва от тези изводи, от което да зависи нашата пчеларска технология:
1. Преди 1 седмица (10-ти август) майките са снесли първото пило, което ще се превърне в зимни пчели
2. В момента (18-ти август) майките трябва ИНТЕНЗИВНО ДА СНАСЯТ ПИЛО, ако искаме да имаме много зимни пчели.
3. Следователно СЕГА трябва да се подхранва с ОБИКНОВЕН ЗАХАРЕН СИРОП, в който да има СТАРТОВИТ. Тоест сегашното подхранване е ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПИЛО, а не за натрупване на зимни запаси. Ако някъде има задръстени майки, трябва да им се освободи място за снасяне.
4. Първите зимни пчели от това пило ще започнат да се раждат някъде в началото на септември, но те няма да са истинските зимни пчели, защото до началото на март от тях ще оцелеят само 20%.
5. Истинските зимни пчели ще започнат да се раждат някъде след 10-ти септември, и точно тези пчели трябва да ги пазим да не се претоварват от работа.
6. Следователно прехода от обикновен сироп към инвертиран трябва да стане някъде в първата десетдневка на септември. Тогава вече трябва да преминем от ПОДХРАНВАНЕ ЗА ПИЛО към ПОДХРАНВАНЕ ЗА НАТРУПВАНЕ НА ЗИМНИ ЗАПАСИ, което се прави УДАРНО и с ИНВЕРТИРАН СИРОП.
СЪКРАТЕНИ ИЗВОДИ:
1. До 10-ти септември продължаваме да храним ПОДБУДИТЕЛНО (за снасяне на пило) като храним ежедневно с малки дози ОБИКНОВЕН СИРОП 1:1 със СТАРТОВИТ в него.
2. След 10-ти септември преминаваме на УДАРНО ПОДХРАНВАНЕ с ГОЛЕМИ ДОЗИ ИНВЕРТИРАН СИРОП, като целта на това подхранване вече е да се натрупат зимни запаси.
Не знам как ви звучи всичко това, но здравата логика и анализа на графиката водят до точно тези изводи. Тъй като тези изводи се различават от общоприетите схващания, самият аз в момента се опитвам да ги осмисля и да преценя доколко верни са те. Също така ги подлагам на обсъждане. Ако се окажат верни, ще се наложи да ги въведем в практиката.
Матеев, браво! Това одавна е писано в пчеласката литература, но някак между редовете, не систематизирано! Точно затова, аз от години; като дойде 1-15.08 почвам със сироп 1:1 и подпуда, всяка седмица и след 15.09 АКО се наложи инвертиран сироп.