Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ...От друга страна да разполагаш с необходимото оборудване ресурс и да постигнеш перфектен продукт, а сега да искаш да го купиш от другаде пак си е неразбираемо за мен. Или аз съм много тъп или .......
    Не си тъп, но нямаш ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ, за да прецениш дали постъпвам правилно или не. При това положение е меко казано СМЕШНО да отсъждаш каквото и да било или пък най-малкото да критикуваш.

Разполагам с оборудване, но производителноста ми е максимум 400 килограма на денонощие. С такива темпове 20 тона ще ги инвертирам за 50 дена, както и стана миналата година. Тази година обаче искам да си нахраня пчелите през август, а не през октомври. При това положение или трябва да си купя готов сироп (това не се получи), или ново по-високопроизводително оборудване (това също не се получи).

Да, виновен съм че започнах да мисля по проблема на 1-ви август, а не на 1-ви май, но колко от вас правят планиране за месеци напред? На колко от вас пчеларската директория е 4969 файла?

Capture.JPG

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Ето една оферта за сироп и храна:
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Това е и сайта: http://www.konikaroma.com/%D0%BF%D1%...5%D0%BB%D0%B8/ Ако се разгледа прикачения документ за ХМФ, при сиропа той е в нормите!

Наблюдател
    Регистриран
    12.06.2014
    Пчеларски район
    общ. Чипровци, обл. Мон
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Ето една оферта за сироп и храна:
    Тези продават сиропа и питките по-скъпо от апиинверта и апифондата.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от batboby Виж публикацията
    Тези продават сиропа и питките по-скъпо от апиинверта и апифондата.
    Сиропа мисля, че е в нормата като цена, за храната си прав 100%, но храната от бивша югославия винаги я продават скъпо, защо!? В този "център" http://pchelar.com/catalog/79?page=1 виж цените!

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    @Матееев

Много ми стана любопитно какво има в папката "Вождове"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    @Матееев

Много ми стана любопитно какво има в папката "Вождове"
    В папката "Вождове" има всякаква информация за старите пчеларски вождове и за техните организации. Става въпрос за лични досиета с хиляди снимки, счетоводни и всякакви други документи, копия на папките от съда, в който са регистрирани техните организации, данни от всякакви публични регистри, имотно състояние от имотния регистър - въобще всякаква информация, до която човек може да се добере, ако се поразтърси тук-там.

Обикновенно се започва с имотния регистър. Само по двете имена на даден човек и по неговия град в 99.9% от случаите от имотния регистър еднозначно се идентифицира неговото ЕГН. След това се прави справка за имотите му в цялата страна. Освен за имотите се получава информация и за всички направени ипотеки през целия му живот, като по това се ориентираш колко и какви кредити има този човек.

Та знаейки вече ЕГН-то, веднага може да се направи справка в Търговския регистър и в регистърая БУЛСТАТ, от които се вади една камара полезна информация за имена, адреси, телефони, фирми, годишни финансови отчети, как изглежда подписа му и т.н. и т.н. След това се проверяват съдебните регистри. След това се търси в Интернет - ще останете учудени колко много информация може да се намери в интернет за всеки един човек, включая и снимки.

Наблюдател
    Регистриран
    12.06.2014
    Пчеларски район
    общ. Чипровци, обл. Мон
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Сиропа мисля, че е в нормата като цена, за храната си прав 100%, но храната от бивша югославия винаги я продават скъпо, защо!? В този "център" http://pchelar.com/catalog/79?page=1 виж цените!

Преди месец купих апиинверта на 1.80лв, сега е 1.97лв, апифондата е 2лв/кг. Ако трябва да избирам......смятам, че е ясно.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от batboby Виж публикацията
    Преди месец купих апиинверта на 1.80лв, сега е 1.97лв, апифондата е 2лв/кг. Ако трябва да избирам......смятам, че е ясно.
    За колко кг. апифонда, е тази цена?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Пробвах да давам късно сироп и съм със смесени чувства. От една страна пчелата се стимулира и видимо майката не забавя ход, но това е добре само ако има прашец до късно(както миналата година). Но ако няма прашец, вителогенина(протеина) се изчерпва и зазимяваш слаба пчела. Най-неприятно беше, че някои семейства слагаха сиропа в крайните пити и ако не го запечатат...Tова означава, че трябва да пренареждам гнездото, което си е допълнителна работа за мен и стрес за пчелата в най-лошия момент.
    Може би външните хранилки са по-подходящи за късно подхранване, но все още не съм сигурен.

Отглеждаме пчели от 101 източника и зазимяването на всички по един модел не би трябвало да се случва.
    Тук Дони трябва да каже, но доколкото помня при сравняване на италианка и карника разликата в подготовката за зимата беше до около месец (при еднакви условия). Тоест, карниката се подготва преди италианката и майката снася по-малко с цел да запази семейството при тежка зима. Италианката забавя ход, но много по-късно и ако изобщо спре да снася, то това е за много кратък период. Обяснявам: Пилото в студените месеци повишава консумацията на мед ДВОЙНО, а това означава 2 пъти повече влага в кошера, а да не говорим, че зимната пчела се изтощава допълнително и качеството на отгледаното пило е много ниско. Тоест, това пило не си заслужава както и да го погледнеш.
    Влага + подходяща температура + "болест" = честито!
    Пример: Измръзнало пило + влага + подходяща температура + гнилец = честито! Половината сезон замина в борба за оцеляване.

При мен работи следния компромисен вариант:
    Давам зимния сироп преди 15 Авг и искам да е запечатан възможно най-скоро.
    След това продължавам с подхранването до 15 сеп, но само на външна хранилка.
    Около коледа пълня хранилките догоре със суха захар.
    Сухата захар трябва да изкара поне до 15 Фев и дори след това. Зависи от зимата и силата на семейството.
    На 15 Фев слагам външните хранилки с 2:1 сироп (захар:вода)
    Около 15 Март започвам с вътрешните хранилки 2:1 сироп, но само там където са изяли сухата захар. Пробвам ги с примерно 200мл, а не им пълня хранилките догоре.

Това е моят вариант и казвам само какво работи при мен. Всеки си има глава и джоб.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •