Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 45 от 121 ПърваПърва ... 3543444546475595 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 441 до 450 от общо 1210
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не знам дали внимателно сте разгледали сайта на Пантелей Тошев, но на него има параметри на сиропа и там пише ХМФ<40. Шокирах се като видях тази цифра и при разговор с отдел Пласмент установих, че наистина тяхното ХМФ е много високо. Вероятно използват някаква бърза високотемпературна технология за инвертиране, която силно вдига нивото на ХМФ далече над допустимите за пчелите граници. В момента на партидите им, които са на склад, ХМФ-то е някъде около 25 и това го пише дори в сертификата. Служителя от пласмента остана изненадан, когато му казах че пчеларите се нуждаят от сироп с ХМФ не повече от 2-3 максимум 4. Той каза, че не го е знаел това.. .....
    Сигурен ли си, че хмф-то трябва да е до 4. На прима виста ако не ме лъже паметта допустимото хмф е до 30. Не се сещам сега къде съм го гледал, но тази цифра ми се върти из главата. Провери си пак информацията за допустимите нива.

П.С.
    HMF (hydroxymethylfurfural) is formed in honey and high fructose corn syrup (HFCS) at high temperatures due to acid-catalyzed dehydration of hexose sugars, with fructose more prone to its formation. HMF above 30 ppm (parts per million) is considered toxic to honey bees. HFCS with such levels of HMF has been found to cause high mortality in cage studies (LeBlanc et al., 2010), as well as higher mortality than bees infected with Nosema ceranae (Z.Y. Huang, unpublished data). Beekeepers using HFCS for bee feeding should pay special attention to storage conditions, although many times, the batch from the supplier might have already become “bad” due to high temperatures either during transportation or storage.
    Some honeys are not toxic to bees, but to humans. A good example is honey from tutu (Coriaria arborea), which has caused fatalities in New Zealand.
    Цитат от тук: http://www.extension.org/pages/28844...n#.Vcy11GDN2So
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И такааааа ....... Тази година отново съм в патова ситуация, и май отново ще се наложи хранене през септември или октомври .....
    Ха-Ха - и типично по пчеларски сигурно се сети че ще има есенно подхранване едва тази сутрин?
    А пък производителите, по същия начин и те всяка година в последния момент се сещат, че спешно се нуждаят от по-големи складови наличности. И така всички по веригата, от толкова бързане, все закъсняват.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    това са двата документа които ми предостави дистрибутора http://www.img-share.eu/main/image_v...2JAHTt.jpg.htm http://www.img-share.eu/main/image_v...Y2OxTM.jpg.htm Ще помоля Матеев да коментира защото не съм много на ти с химията

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Скутелаторе,
    Когато става дума за много големи количества и уникално, рядко купувано оборудване обикновения (не най-крупния) производител не ги държи на склад. Те се изпълняват по предварителна поръчка в договорени срокове. Така е навсякъде по света. Защо се учудвате на срокове от десетина дни за един тир със сироп?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    2. Тогава реших да си купя Апиинверт, и звъннах на вносителя, но при него се оказа, че няма наличен на склад. Чакали някакви вагони да пристигнат, но пак говорим за отлагане с 10-15 дена.

Матеев а да си званял дирекно в Германия на производителя,да каже може ли цял тир и на каква цена.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Сигурен ли си, че хмф-то трябва да е до 4. На прима виста ако не ме лъже паметта допустимото хмф е до 30. Не се сещам сега къде съм го гледал, но тази цифра ми се върти из главата. Провери си пак информацията за допустимите нива.
    По закон безопасните дози за хората са до ХМФ=40, и така са го написали и в сайта на търговеца. За пчелите обаче безопасните дози са много по ниски - може би 8 или 10 - трябва да се поразтърся и да проверя.

Има и още нещо. В нормалния пчелен мед ХМФ-то е 2-3 или най-много 4. Вдигането над 7-8 е критерий за стар или за прегрял мед. Почти е сигурно, че изкупвачите ще се мръщят и ще отказват да изкупуват мед с ХМФ над 7-8. Това е така, защото този мед при тях отново се нагрява с цел декристализация, а в Европа същия този мед още един път се награвя. Това двойно нагряване вероятно вдига ХМФ-то от 4 на 20. Именно поради тази причина изкупвачите отказват да изкупуват мед с високо ХМФ.

Сам знаеш, че изкупвачите поставят завишени изисквания спрямо стандартите, и са си прави за това. В стандартите е описан меда, който е за КРАЙНА КОНСУМАЦИЯ. При преработката обаче много параметри се влошават - напр. ХМФ нараства драстично, диастазата намалява драстично и т.н. Именно поради тази причина изкупвачите са поставили пред нас много по-високи изисквания към качествата на изкупувания от нас мед.

Този сироп с ХМФ=25 е направо трагедия. От него пчелите ще направят мед с ХМФ над 30, а след първото претопяване при изкупвача то ще стане над 40 и западняка ще върне целия ТИР. Този ТИР няма да може да бъде продаден дори и в България. Не може и да се остави за следващата година, за да се смесва по малко с друг по-качествен мед, защото колкото повече престоява по складовете, толкова повече ХМФ-то ще нараства, а диастазната активност ще намалява.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    .....Матеев а да си званял дирекно в Германия на производителя,да каже може ли цял тир и на каква цена.
    Чак в Германия не съм звънял, защото доставката пак щеше да ми отнеме поне 2 седмици. В общия случай аз разсъждавах така - при повече от половин милион кошера в България необходимоста от сироп за есенно подхранване е някъде около 5 000 тона сироп. От него нека да приемем, че само 10% се купува от пчеларите и пак това прави 500 тона. При това положение при 4-5 дистрибутора в България би трябвало всеки един от тях да има на склад поне по 100 тона (5 ТИР-а). Така са ми и казвали при разговор с тях. Цитирам - "Ние купуваме с вагони и във всеки един момент от време имаме по няколко на склад". И това са ми го казвали по-дребни дистрибутори, а не фирма с мащабите на Аграна, която на ден сигурно продава по 10-20 ТИР-а с нещо си.

Разбирате ли - нелогично е такъв масов артикул да няма складови наличности, особенно в сезона на най-голямото търсене. Със захарта нали е нещо подобно, но там винаги има в наличност. Там 1 ТИР с цвеклова захар мога да си го уредя от сега за след 5 минути и ако парите са ми в джоба - да го натоваря след 10 минути.

ПС: Живеем в пазарна икономика, която вече ни е разглезила. Отдавна сме свикнали когато решим да купуваме нещо, то да се намира в най-близкия магазин до нас, или ако това не е така, тогава да можем да си го купим от интернет с доставка от днес за утре. Това с планирането на доставките с един месец предварение остана в миналото. Нека да планират доставчиците - това им е работата. Аз съм клиент и си искам стоката от днес за утре. И ако някой я няма, просто го сменям и си търся друг доставчик. Трагедията в случая не е, че се издъни един доставчик - такива като него пазарната икономика трябва да ги затрие. Трагедията е, че се издъниха цяла една група от доставчици, обслужващи цял един цял бранш. Тъпо е - искам да дам на някого 20-30 хиляди лева, но никой не иска да ги вземе. Именно това никак не се връзва със здравата логика.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    В България нещата се случват малко по-бавно и малко по-трудно. Явно тук трябва да разчиташ само на себе си и да си правиш всичко сам.
    ХМФ може да е токсично и при 0,001, но това зависи от пчелата. При инвертирането на сиропа винаги се образува ХМФ, а количеството му зависи от технологията. Като гледам този анализ и се сещам как инвертират сиропа и къде им е грешката, но да си бяха направили труда да прочетат форума. Дали сме им всичко на готово, но...
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Току що си отворих плика с изследванията на две партиди мед и ми дават ХМФ под 2 mg/kg така че сами си правете сметка дали 25 е нормално.
    Колкото до количествата на инвертиран сироп и т.н. разсъжденията са ми .......... голям смях. Киосов да не може да предложи един тир в началото на сезона на якото подхранване и то на човека който му покри изказванията тука с разни измишльотини заспец. служби и т.н. си е направо ГОЛЯМ СМЯХ. От друга страна да разполагаш с необходимото оборудване ресурс и да постигнеш перфектен продукт, а сега да искаш да го купиш от другаде пак си е неразбираемо за мен. Или аз съм много тъп или .......

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ...От друга страна да разполагаш с необходимото оборудване ресурс и да постигнеш перфектен продукт, а сега да искаш да го купиш от другаде пак си е неразбираемо за мен. Или аз съм много тъп или .......
    Не си тъп, но нямаш ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ, за да прецениш дали постъпвам правилно или не. При това положение е меко казано СМЕШНО да отсъждаш каквото и да било или пък най-малкото да критикуваш.

Разполагам с оборудване, но производителноста ми е максимум 400 килограма на денонощие. С такива темпове 20 тона ще ги инвертирам за 50 дена, както и стана миналата година. Тази година обаче искам да си нахраня пчелите през август, а не през октомври. При това положение или трябва да си купя готов сироп (това не се получи), или ново по-високопроизводително оборудване (това също не се получи).

Да, виновен съм че започнах да мисля по проблема на 1-ви август, а не на 1-ви май, но колко от вас правят планиране за месеци напред? На колко от вас пчеларската директория е 4969 файла?

Capture.JPG

Страница 45 от 121 ПърваПърва ... 3543444546475595 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •