Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не знам дали внимателно сте разгледали сайта на Пантелей Тошев, но на него има параметри на сиропа и там пише ХМФ<40. Шокирах се като видях тази цифра и при разговор с отдел Пласмент установих, че наистина тяхното ХМФ е много високо. Вероятно използват някаква бърза високотемпературна технология за инвертиране, която силно вдига нивото на ХМФ далече над допустимите за пчелите граници. В момента на партидите им, които са на склад, ХМФ-то е някъде около 25 и това го пише дори в сертификата. Служителя от пласмента остана изненадан, когато му казах че пчеларите се нуждаят от сироп с ХМФ не повече от 2-3 максимум 4. Той каза, че не го е знаел това.. .....
    Сигурен ли си, че хмф-то трябва да е до 4. На прима виста ако не ме лъже паметта допустимото хмф е до 30. Не се сещам сега къде съм го гледал, но тази цифра ми се върти из главата. Провери си пак информацията за допустимите нива.

П.С.
    HMF (hydroxymethylfurfural) is formed in honey and high fructose corn syrup (HFCS) at high temperatures due to acid-catalyzed dehydration of hexose sugars, with fructose more prone to its formation. HMF above 30 ppm (parts per million) is considered toxic to honey bees. HFCS with such levels of HMF has been found to cause high mortality in cage studies (LeBlanc et al., 2010), as well as higher mortality than bees infected with Nosema ceranae (Z.Y. Huang, unpublished data). Beekeepers using HFCS for bee feeding should pay special attention to storage conditions, although many times, the batch from the supplier might have already become “bad” due to high temperatures either during transportation or storage.
    Some honeys are not toxic to bees, but to humans. A good example is honey from tutu (Coriaria arborea), which has caused fatalities in New Zealand.
    Цитат от тук: http://www.extension.org/pages/28844...n#.Vcy11GDN2So
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Сигурен ли си, че хмф-то трябва да е до 4. На прима виста ако не ме лъже паметта допустимото хмф е до 30. Не се сещам сега къде съм го гледал, но тази цифра ми се върти из главата. Провери си пак информацията за допустимите нива.
    По закон безопасните дози за хората са до ХМФ=40, и така са го написали и в сайта на търговеца. За пчелите обаче безопасните дози са много по ниски - може би 8 или 10 - трябва да се поразтърся и да проверя.

Има и още нещо. В нормалния пчелен мед ХМФ-то е 2-3 или най-много 4. Вдигането над 7-8 е критерий за стар или за прегрял мед. Почти е сигурно, че изкупвачите ще се мръщят и ще отказват да изкупуват мед с ХМФ над 7-8. Това е така, защото този мед при тях отново се нагрява с цел декристализация, а в Европа същия този мед още един път се награвя. Това двойно нагряване вероятно вдига ХМФ-то от 4 на 20. Именно поради тази причина изкупвачите отказват да изкупуват мед с високо ХМФ.

Сам знаеш, че изкупвачите поставят завишени изисквания спрямо стандартите, и са си прави за това. В стандартите е описан меда, който е за КРАЙНА КОНСУМАЦИЯ. При преработката обаче много параметри се влошават - напр. ХМФ нараства драстично, диастазата намалява драстично и т.н. Именно поради тази причина изкупвачите са поставили пред нас много по-високи изисквания към качествата на изкупувания от нас мед.

Този сироп с ХМФ=25 е направо трагедия. От него пчелите ще направят мед с ХМФ над 30, а след първото претопяване при изкупвача то ще стане над 40 и западняка ще върне целия ТИР. Този ТИР няма да може да бъде продаден дори и в България. Не може и да се остави за следващата година, за да се смесва по малко с друг по-качествен мед, защото колкото повече престоява по складовете, толкова повече ХМФ-то ще нараства, а диастазната активност ще намалява.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •