Нещо трето е ! А то е че пчелите са функция на растенията а те от своя страна на климата . Никъде в тази верига не ми се връзват нагреватели където и да билоИли с други думи щом трябва да е - 20 значи така трябва
![]()
Нещо трето е ! А то е че пчелите са функция на растенията а те от своя страна на климата . Никъде в тази верига не ми се връзват нагреватели където и да билоИли с други думи щом трябва да е - 20 значи така трябва
![]()
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Може би това е здравата логика!
Което е писано да стане, то ще стане. Да оставим нещата в ръцете на природата. Но се чудя, защо тук маса народ се жалва от нейните капризи, а когато се търси решение, с което да се предотвратят някои от капризите и, пак се противопоставя? А може би така по-лесно намираме оправдание на собственото си незнание или нежелание да си помогнем сами?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Аз не споделям мнението на мнозинството по отношение на подгряването на пчелното семейство през зимата. Точно обратното - аз си мисля, че посредством подгряване много от умрелите през зимата пчелни семейства биха могли да бъдат спасени.
Повечето пчелари се плашат от подгряването, защото не разбират възможностите на технологията, а и както вече всички знаем - защото е по-лесно да оплюваш с измислени аргументи, отколкото да си поразмърдаш мозъка и да потърсиш някаква полза от съвременните технологии.
Първо нека да си изясним - пчелите НЯМА ДА СЕ ОБЪРКАТ, ако ги подгряваме в някакви разумни граници. Факт е, че една и съща порода пчели прекрасно си живее и прекрасно си зимува както в южните региони (Гърция), така и в северните (Финландия или Норвегия). Следователно пчелното семейство прекрасно е адаптирано към всякакъв вид зимни температури (от +20 до -30 градуса).
Второ - пчелното семейство е прекрасно адаптирано към всякакъв вид ТЕМПЕРАТУРНИ РАЗЛИКИ между вътре и вън от кошера. Ето например при полистиренените кошери е нормално вътре семейството да вдигне 10-15 градуса, я вънка да е -10-15 градуса. Нима при стиропорените кошери пчелите се подлъгват да излязат навън и да умрат от студ? Няма нищо подобно. Просто някои от вас си измислят доводи с чесане зад врата и гледане в тавана, и после разпалено обясняват колко са прави.
Трето - самите пчелари дори и в момента предприемат (или не предприемат) всякакви методи за затопляне на пчелните семейства - найлони върху рамките, възглавница над плодника, облепване на кошера с топлоизолационни материали, стесняване на пчелните семейства, полистиренени кошери, местене на кошерите в затворено помещение и какво ли не още. Тоест пчелите вече са подлагани на 1000 различни топлинни режима през зимата и напук на всичко това пак са оцелявали. Няма никакъв проблем да ги подложим на 1001-вия режим - отопление с електрически нагреватели. 100% съм сигурен, че пчелите ще оцелеят. Въпросът е каква ще е ползата от всичко това?
Според мене при отоплението на кошерите могат да се извадят допълнителни ползи, но има 2 трудно решими проблема:
1. Намирането на енергия там на пчелина, ако е извън населено място. Дори и фотоволтаичните системи трудно биха помогнали през зимата, защото енергията тогава е много малко, пък и цената на системите е много висока.
2. Липсата на достатъчно научни изследвания в тази посока, което пък означава, че НЕ Е ЯСНА ТЕХНОЛОГИЯТА НА ОТОПЛЕНИЕ. Тоест кога, при какви условия, колко и как ще отопляваме и какви температури ще поддържаме, щото да постигнем един или друг желан резултат.
Накратко: Можем да топлим пчелите, но не знаем КАК да го правим, защото няма научни изследвания по въпроса, или пък поне аз не знам за такива.
Нали сте гледали сериала Досиетата Х. Там в един от епизодите имаше едно огромно хале, вътре в което имаше десетки подземни бункери, в които се гледаха много пчели. За който не знае, ако пчелите се гледат в подземни бункери, там температурата целогодишно е постоянна и е на ниво някъде около 12-14 градуса.
Да, наистина детайлни научни изследвания няма, макар че се намират някои статии. В тази посока има натрупан опит от руснаците и той не е малък. За сега е безспорен факта, че освен за по-лесното презимуване при техните условия, това води и до сериозни икономии на мед, който пчелите консумират, за да превърнат в топлина. Втория безспорен факт е, че затоплянето през по-ранната пролет през ноща води до по-бързо активиране на пчелното семейство и отглеждането на пилото. А това е важно заедно с подхранването за готовността за първата паша. И друг път сме коментирали - проблема е каква да е обратната връзка? Лично аз стигнах до заключението, че тъй като самите пчели са един вид ООВ, то е добре ние само да зададем началната температура и да ги оставим да си дорегулират системата. Така ние само ги подпомагаме, без да се намесваме грубо в живота им. Тоест ние затопляме до определена температура входящия въздух през мрежестото дъно, като се стремим температурата да не надхвърля примерно 6-8-10гр. Ако температурата на околния въздух се покачи примерно над 10гр спираме отоплението.
Да, там където няма ток, проблема с енергията е почти нерешим. Но където пчелините са в населените места това не е проблем. Технически виждам нещата така:
1. Нагреватели от фолио с мощност 10W и захранване 12V=
2. Двойно преобразуване на енергията за оптимизиране на загубите - трансформатор 220/36V за цялата система. Изправяне и намаляване с DC/DC преобразователи до 12V. Всеки такъв преобразовател захранва по 3 кошера с общо регулиране на температурата. Регулатора и преобразователя са евтини и се внасят от Китай. Монтират се в херметична пластмасова кутия с подходящи, също херметични конектори. Опита ми от работата при военните е показал, че руските конектори от серията 2РМ са безпроблемни за полеви условия.
Всичко вече е налично в склада ми и ако някой е навит да експериментираме до зимата ще имаме готова система примерно за десетина кошера.
PS Качвам два файла с малко теория по въпроса. Изпращани са ми от колеги във форума, за което още веднъж им благодаря!
Biology-and-Management-of-Colonies-in-Winter.pdf
Endothermic+heat+production+in+honeybee+winter+clusters.pdf
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
Впечатли ме снимката във втория документ, където хората са си направили закрито хале и в него са пренесли да зимуват около 1000 семейства, наредени на 5-6 етажа едно над друго. Грубо сметнах, че за тази цел е достатъчно хале с площ около 200 кв.м., което не ми се вижда кой-знае колко голямо.
Ползата от една такава система е огромна. На практика един единствен човек може да се грижи за 2-3 хиляди семейства и те никога да не остават гладни. Пролетта в цялото помещение може да се поддържа постепенно нарастваща температура и така семействата да се развият още за рапицата.
Сериозно започнах да се замислям за реализацията на една такава идея. Мисля още тази зима да пробвам с известно количество кошери (50-100), за да видя какви проблеми могат да възникнат.
Вижда се, че кошерите са наредени по 4 на палет, а след това палетите са поставени един върху друг на 5 или дори на 6 етажа. В една редица има 5 палета по 5 етажа по 4 кошера или общо 100 кошера. В халето вероятно са направени 10 такива редици, с разстояние между тях по 1 метър. Ако всичко това се прави с мотокар в халето и с транспалетна количка по пчелините и ако камиона е с падащ борд, то тогава вероятно самото местене на 1000 семейства едва ли ще отнеме повече от 4-5 дена труд на 3-4 човека.
Миналата зима подгрявах с нагреватели няколко късни августовски отводки, като критерии за включването на схемата бяха единствено околната температура и часа от деня (два ключа вързани последователно). Реотаните са ми от тези украинските 12в/22вата - наподобяват лист хартия А4. Проблем се оказа пада на напрежение по кабела, като на практика грееха с 2/3 от мощността си. Не исках да рискувам да разкарвам 220в по трасето, защото пуснах кабел по оградата между мен и съседа и за това ползвах 12в.
Всички отводки иззимиха успешно и се развиха силни кошери. А бяха на по 2-3 рамки и без много храна! Тези реотани не могат да променят съществено температурата вътре - поради малката си мощност, а и защото кошерите ми не са херметични. Такова слабо подгряване основно обира минусови температурни пикове и по този начин помага на слаби семейства да иззимуват. Реотанът трябва да е много по-мощен, за да грее толкова, че да ги "излъже" и равие по-рано отколкото трябва. Липсва мухъл. Категорично има полза. Освен това, през няколко седмици регулирах температурата и часа на сработване в зависимост от времето и прогнозата. Например, когато беше най-студено, грееха нон стоп. Тази зима ще направя същото - всичко по-слабо ще пренеса в двора си и ще му включа подгряване.
Христо Йорданов
И аз съм си приготвил от същите нагреватели. Имам вече изграден контакт с производителите и при нужда мога да внеса количества.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Всъщност след обстойно ровене в интернет стигнах до извода, че подгряването на кошерите през зимата е МНОГО ПОЛЕЗНО. Пчелите презимуват много по-добре, смъртноста е ниска, пролетното развитие е по-ранно и по-бързо - въобще дълъг списък от екстри.
Оптималната температура за поддържане е между 5 и 10 градуса. При тази температура семейството консумира възможно най-малко мед и метаболизма му е минимален. При по-висока температура метаболизма (и консумацията на мед) нараства поради появата на активност на пчелите и разпускане на кълбото. При по-ниска температура метаболизма също нараства, защото пчелите са принидени активно да използват мускулите си, за да произвеждат топлина. Като цяло ако постоянно поддържаме семейството в зоната на най-нисък метаболизъм, зимните пчели ще живеят по-дълго и пролетта ще успеят да отгледат повече пило.
За маниаците на зимния контрол на параметрите на кошера ще спомена и влажността - нейния оптимум е 40%. Регулировката се извършва посредством увеличаване или намаляване на вентилацията на семейството (тоест достатъчно е едно малко вентилаторче и/или малък отвор с регулируема площ - напр. посредством сервомашинка).
И най-интересното - оказа се, че има много региони по света, където масово се практикува зимуването на семействата по няколко хиляди кошера в големи помещения с контрол на температурата, влажността и проветряването. Средно семействата прекарват по 6 месеца в тези помещения, а после се разнасят по пчелините. Смъртността е нищожна, заболяемостта - също. Метода е страхотен, но изисква сериозна инвестиция за направата и електронизацията на едно такова помещение.
Научих и още едно интересно нещо - световните учени предполагат (почти са убедени) че едно пчелно семейство разбира кога наближава зимата или кога наближава пролетта по ДЪЛЖИНАТА НА ДЕНЯ. Не са чак толкова важни външните температури, колкото дължината на деня и факта, че деня преминава от скъсяване към удължаване (на 21 декември). Като се замислим, наистина пчелите заповат постепенно да се активират към края на декември. Или пък август - ако погледнете кривата на дължината на деня, веднага ще забележите, че през август дължината на деня започва чувствително да намалява (а преди това е стояла приблизителна на върха на синусоидата).
С две думи - пчелите реагират на:
1. Смяната на дължината на дена от намаляване към увеличаване
2. Смяната на дължината на дена от увеличаване към намаляване
Температурните условия, при които живеят пчелите, са много разнообразни - започвайки от най-южните и стигайки до най-северните региони. Въпреки това пчелите безпогрешно се ориентират кога предстои пролет или кога предстои есен и зима. Също така през стотиците милиони години, когато пчелите са еволюирали, е имало най-разнообразни климатични условия (от ледникови периоди до глобални затопляния). Единственото, което е оставало постоянно при тези толкова различни температурни аномалии, е било ДЪЛЖИНАТА НА ДЕНЯ. Близко е до ума, че ако еволюцията на пчелите е търсила някакъв стабилен ориентир, то това ще е именно дължината на деня и по-точно нейната промяна - смяна от нарастване към намаляване или обратното.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))