Пробвах да давам късно сироп и съм със смесени чувства. От една страна пчелата се стимулира и видимо майката не забавя ход, но това е добре само ако има прашец до късно(както миналата година). Но ако няма прашец, вителогенина(протеина) се изчерпва и зазимяваш слаба пчела. Най-неприятно беше, че някои семейства слагаха сиропа в крайните пити и ако не го запечатат...Tова означава, че трябва да пренареждам гнездото, което си е допълнителна работа за мен и стрес за пчелата в най-лошия момент.
Може би външните хранилки са по-подходящи за късно подхранване, но все още не съм сигурен.

Отглеждаме пчели от 101 източника и зазимяването на всички по един модел не би трябвало да се случва.
Тук Дони трябва да каже, но доколкото помня при сравняване на италианка и карника разликата в подготовката за зимата беше до около месец (при еднакви условия). Тоест, карниката се подготва преди италианката и майката снася по-малко с цел да запази семейството при тежка зима. Италианката забавя ход, но много по-късно и ако изобщо спре да снася, то това е за много кратък период. Обяснявам: Пилото в студените месеци повишава консумацията на мед ДВОЙНО, а това означава 2 пъти повече влага в кошера, а да не говорим, че зимната пчела се изтощава допълнително и качеството на отгледаното пило е много ниско. Тоест, това пило не си заслужава както и да го погледнеш.
Влага + подходяща температура + "болест" = честито!
Пример: Измръзнало пило + влага + подходяща температура + гнилец = честито! Половината сезон замина в борба за оцеляване.

При мен работи следния компромисен вариант:
Давам зимния сироп преди 15 Авг и искам да е запечатан възможно най-скоро.
След това продължавам с подхранването до 15 сеп, но само на външна хранилка.
Около коледа пълня хранилките догоре със суха захар.
Сухата захар трябва да изкара поне до 15 Фев и дори след това. Зависи от зимата и силата на семейството.
На 15 Фев слагам външните хранилки с 2:1 сироп (захар:вода)
Около 15 Март започвам с вътрешните хранилки 2:1 сироп, но само там където са изяли сухата захар. Пробвам ги с примерно 200мл, а не им пълня хранилките догоре.

Това е моят вариант и казвам само какво работи при мен. Всеки си има глава и джоб.