Колеги, интересна ми е темата, защото аз самия много съм умувал над това как да подпомогна пчелите в поддържането на оптимална темперетура, обаче Вие наблягате на зимата. За мен пък зимата е най-малко интересния сезон.
Доказано е че пчелите нямат никакъв проблем с ниските темперетури през зимата. Има една закономерност, че по-ниска темперетура води до малко по-голяма консумация на мед(захар). Тука всеки да си прецени - разходи за отопление или разходи за малко повече захар- кое е по-изгодно.Според мен щом американците с по няколко хиляди кошера не си ги отопляват, значи вероятнон НЕ е икономически обосновано. Казвам американците, защото за мен те са царе на оптимизацията и снишаването на производствените разходи. Хранят 300+ милиона гърла, разхищават храната (който е живял там знае за какво говоря) и въпреки това са най-големия износител на хранителни стоки.
Та за темперетурата, интересува ме:
1.Подпомагане при очиститено облитане зимата. Което значи, че когато има условия за такова да се вдигне с няколко градуса темперетурата в кошера за да излязат пчелите малко по-рано. Не постоянно топлене, а вдигане на темперетурата вътре в кошера за да излетат пчелите малко по-рано, когато темперетурата навън е достатъчна.
2. Контролиране на темперетурата пролетта при резки застудявания, когато има пило, но настъпва резко захлаждане, пчелите правят кълбо и част от пилото остава извън кълбото и умира (разболява се).
3. Подпомагане през лятото, когато трябва здрава вентилация за да излиза влагата от нектара и за охлаждане на гнездото.
При варианти 2 и 3 обаче не става въпрос за отопление, а за регулиране на отворите за вентиация. И големия проблем е как евтино да регулираме отворите за вентиация за да подпомагаме пчелите при пролетните колебания и при летните горещини.
За вариант 1 може би ще помогне някакво отопление, но само когато вънка е достатъчно топло и да вдигнеме още няколко градуса за да литне пчелата по-рано, а не да я да излети и после да падне вкочанена пред кошера.

Цитат