Аааа, чакай. Ти не беше ли с корпуси. Къде се буташ у магазините.judge;
Преглед за печат
Е аз ако знам какво му е на меда, няма да питам. А и не мисля че тия 2 киселини се съдържат чак в такива дози, каквито ние слагаме в кошерите.А за третирането-що да съм го объркал, ако слагам варостоп, нали се слага пак в началото на август. Фатката е че все още носят в магазините и не съм го очаквал това в тия жеги. Както и да е.
Та ти да не наливаш в килйките киселините, те са летливи и сравнително бързо се изпаряват. Що касае третирането, ефективното третиране е август с МК и октомври с ОК. Пък ти ако искаш всеки месец третирай с всички препарати, които се предлагат в търговската мрежа.
Тук не си прав.С ОК се третира целогодишно.Ако се хване момента през интервал от време с няколко третирания може да не третираш октомври.А и не се знае да ли дядо Боже ще да де ли време да се отворят кошерите тогава.
Аз винаги третирам само с един препарат.Ако използваш различни не можеш да разбереш кой е по ефективен.
Напротив, казах достатъчно съществено нещо, друг е въпроса, ти как си го асимилирал. При третиране с какъвто и да е препарат, трябва да си наясно с начина му на въздействие и от то насетне, да търсиш точното време, през което да го приложиш. За това има писано къде ли не, а за по-мързеливите има клипове в нета ;)
Калине,ти сигурен ли си в това което си написал? Става въпрос за първите 2 изречения,да до уточня.Да ти напомня,че нафталина е кристален и се изпарява също бързо.Използваш ли го да си предпазваш питите от молеца? Не,нали?Кога е ефективно това третиране с тези отрови не знам.Не използвам подобни.Много рядко слагам на някое с–во по някоя лентичка/така оплювани/,ако забележа на повече от 4–5 пчели яхнал ги акар.Борбата съм я провел през май, юни и юли.Октомври/края/,като остане 1 бирена капачка с запечатано пило преглеждам и ако трябва опушвам.А сега към Валентин–прибави го в графа ''за пчелите'',да не изпитваш угризение на съвеста.
Калине,ти де вземеш да се разсърдиш сега?Питам,защото един приятел тука,като го апострофирах,ме изкара по–черен и от дявола,с метър и половина рога.А аз само си казвам мнението.
Ха, ха и на теб ли ти изглеждам сърдит, за аджамиите пък, хич не ме интересува ;).
Питаш за нафталина, да, ползвал съм го, преди много години. Разликата между него и ОК е в начина на прилагане, защото киселината се прилага в разтвор със слаба концентрация. Та в крайна сметка въпроса на Валентин се въртеше, около двете киселини, а и още нещо, те са допустими за третиране в биопчеларството. Следователно, отрови ли са?
Да . Отрови са .
Всяка киселина е отрова .
Хайде ти , като капацитет ми отговори .
Аз , питам да не остана прост .
От както съм пчелар такива субстанции не съм използвал ОК и МК .
Няма и да сложа в кошерите си .
ААА не, това е професионално изкривяване :bigsmile:
Допълни си поста, а моя е във връзка с първите ти две изречения.
Лъжа ?
Нищо . Третирайте си .
Ти , сам се хващаш на куката , като дребна рибка !
Писах , че такива ОК иМК не съм използвал и , че всяка киселина е отрова .
Калине , преди 12 години един колега бе писал във ,,Пчела и кошер,, , че добре работи с дамски превръзки , като изпарител на МК . :acute:
С амитраз и камуфос не третирате, с киселини също. Как тогава се борите с акара само с люти чушки ли? Според мен всичко щом убива е вредно, важно е да се ползва в някакви граници.
Много голяма суша при мен. Всичкото излюпено пило се запълва с пренесен мед. Поляните изгоряха по джанките и гроздето е пълно с пчели. Работата по кошерите е направо мъка а не успях да ги зазимя на време и се надявам да не стане беля. Вижте как майка си почива на рамките, до сега не бях виждал нещо такова. А това е майка на по малко от месец щом не е маркирана, направили са самосмяна по време на слънчогледа.
Абе за какво зазимяване зехте да говорите там по вашия край!? Аз ли нещо не съм в час или направо да се връщам у първи клас...
КАз под зазимяване имам в предвид:
1 преценявам качеството на майката/семейството, ако се налага я подменям.
2 махам северната рамка за по добра вентилация през зимата.
3 преценявам запасите за зимата.
4 махам стари рамки за бракуване.
5 избутвам прясно изградените рамки към края.
6 качвам пилото на 2 ри корпус а част от меда в 1ви.
7 махам магазините.
Не стеснявам не затоплям и.т.н.
Аа, така е добре вече. Като знам, че отдавна си ме изпреварил и почнах да се шашкам;)
По точките - добре. Без ротация на корпуси, предполагам?
Да не е лесно, на ден оправям по 15 кошера (3 дена работа), но го правя 1 път в годината август и забравям за кошерите. Ефекта е много добър и си заслужава усилята. Като цяло 2 частични ротации пролет и есен и резултата е почти 2 пъти по големи добиви от ДБ в моя район.
Така работя аз иначе дават по книга ротация на 21 дена което е нечовешко.
Все още не съм стигнал да вадя повече мед от ЛР в сравнение с ДБ. Малко по-силни семейства-да.
Според мен е точно обратното, ротациите разстройват работата на семейството и губиш много от добива и като бонус заминава и кръста.
За това спрях ротациите, пролетта правя частична преди пашите и есента след медосбора, през останалото време не им преча да работят.
Но има нещо много важно което много хора в този форум го забравят РАЙОНА навсякъде е различно.
Някой си мислят че на всякъде е като при тях и друго положение няма.
Явно не ме разбирате напълно.Идеята на ЛР и Фарар не е била в началото за ротации а за уеднакняване на инвентара и в последствие търпят развитие.Пчеларството е математика с решаване на алгоритми (някъде из форума Матеев беше повдигнал въпроса)та всеки пчелар си прави каквото му хрумне и накрая всеки има решение на задачата.Естествено че пашата има значение,майката има значение и много други фактори.Но накрая опираме до производителност и себестойност на продукцията.Следя и вечната тема за цената на меда.Досега не знам производител да диктува цена.Дори и Христос казва:Изгонете търговците от храма.,каквото и да значи.Именно цената ще определи кое трябва да съществува.Пчеларя е добре най малко да пречи на пчелите.Всяко семейство събира според силата и гена си.
Помислете си само какво ги правим пчелите.Разказва ме им играта и въпреки всичко оцеляват,трябва доста усилия от страна на пчеларя за да има летален край семейството.
Пизо, няма смисъл, няма кой да те разбере.
Независимо,че този пост не е адресиран се подразбира към кого е насочен.Ще ти отговоря–Да,не ги ползвам!Иронията за лютите чушки носи негативи.Човека е най–големия убиец,стои на върха на пирамидата.Вреден ли е? Ако е вреден,да викаме марсианците,та да ни отърват от него:laughing:;)И въпреки,че си ги използвал тези химии,съм сигурен че ти имаш повече акар в с–вата ти отколкото моите.Преди 2 или 3 години поканих колега от форума да дойде на пчелина и да си избере колкото си иска с–ва и да проверява по неговите си методи.Не дойде.И сега и на теб ти го казвам–нямам акар.С люти чушки,с бабини зъби,с гребенчета и четки на входа е стражата,всичко възможно което би премахнало гадината,но без химии.Бях си изградил мнение,че си по–широко скроен.Но,нейсе!Човек понякога може да сгреши. Апро–по,в поста си 3927 си забрави т.8–изгонване на осмокракия.
И в канце канцов, ако споделиш рецептата на трушията ...
Не знам.В последно време ме налазват едни мисли.Примерно:Срещат се двама кравари и единият казва на другия:Ротирах на кравата вимето на челото и за да не се навеждам а другия,мойта крава щеше да ражда че използвах момента и направих още 5 теленца.От опашката 2 от двата и бута и от едното и ухо.Та така.За мен пчеларството е философия.Преди време срещнах дългогодишен секретар (минаващ 80-те)на пчеларското д-во във Варна.:Куртев имаш ли още пчели?Отговорът беше :До гроб.
Ами точно този пост който цитирах. Да виждаш в него нещо освен глупост? Какъв екшън да става? За глупости ли? Ако е за знания - давай, но ако е само за блондинки значи си объркал форума. Казах го на няколко пъти. Екшъни, обиди, намеци, глупости, своеволия ще ги режа на момента. Форума трябва да стане идеален. Който не му харесва просто забравя да влиза в него. Това не е тоалетна и всеки набрал отнякъде си нещо да дойде тук да се изсере/извинявам се/ и освободил набралата се тъмна енергия да задуе нанякъде, а другите да му четат излиянията. Е, няма да стане.
Раучера си е друго бира само ако не те удари инфарта.;)Чети личната мулиак:bigsmile:
Всички корпусни технологии стъпват на една основа - работа с цели корпуси. Има ли някой да не е наясно по въпроса? Оттам нататък започва индивидуалния /редно би било и да е творчески/ подход - групово отглеждане, изравняване, ротации, полуротации, работа с отделни рамки и какво ли още не, няма да ми стигне страницата...
Като не можем както искаме - ще искаме както можем. Така казваше баба ми и с тая философия живя до 84 и работеше до последния си ден.
Не е адресиран към теб, а към всички които само критикуват и техните пчели по незнайно каъв път са станали безсмъртни. Това не ползват, онова не ползват а на края се окзва че ползват повече от останалите. Ако вярно има нещо с което може да помогнеш на останалите в борбата с акара го сподели всички ще са благодарни. Иначе не си сгрешил по- широко скроен съм, но като не вярвам в нещо предпочитам да си го кажа отколкото да правя "мили очи".
Днес в помещението за вадене на мед беше пълно с пчели. Значи е голям глад, до сега не бях видял такова чудо, минават през нищожни дупки. Утре приключвам с ваденето на мед че ми омръзна вече, сега въртя по 1 до 3 пити от плодниците но пак е нещо.
Купете си по едно шише оцет и напръскайте бараките или от където влизат.После ще ме черпите.;):bigsmile:
Един ЛР8 осиротял-заложил свищеви майчила. Дали не е загинала майката от мравчената киселина....sweating;
Заслужава си да се вземе меда и да се храни, но аз не го правя не ми се занимава а и мисля че пролетта се отразява на меда. В момента вадя само излишния мед и им оставям да изкарат зима и половина за всеки случай. Винаги пролетта иззимувам със по около 10кг. в кошер. Сега ще храня само да поддържам майките в работно настроение с рядък сироп.
Всички пчелари които познавам и имат над 100 кошера вадят всичкия мед сега и слагат по 20кг. инвертиран сироп по техни думи. Но те с кошерите си изкарват прехраната и със тия смешни цени за меда нямат избор. Аз ходя на работа и получавам редовна запата а каквото изкарам от кошерите е в помощ на бюджета.
Точно такива колеги ми изкупиха рано пролетта всичките отводки (даже не им стигнаха) за възстановяване на бройките, добре че бяха регистрирани „био“ та им останаха по 20 лева на кошер от цялата манипулация, така че внимавайте с „точенето“ на меда и наливането на инверта!
Миналата година ходих в Монтана на семинарите и там водещи пчелари обясняваха как по добре зимували на инвертиран понеже не им дразни червата на пчелите. Но аз не вярвам на приказки и за това си карам по изпитаната система. До сега нямам загинал кошер и за това няма да правя промени докато вървят нещата. Също в момента повечето пити са 50/50 мед/пило. 17кг. минимум на кошер мед и зимата да съм спокоен.
Най на края приключих с ваденето на мед.
Ех Валко,Валко!Пак пишеш неподготвен с домашното.Естественият косъм/както ти цитираш–свински/ има кухина по цялата си дължина,до върха.Някоя гнида може да се напъха в тази кухина и стражите напразно да ги ондулират на входа.Затова четчиците са от специални водорасли от Тихи океан,а гребенчетата са от корали.Мога да си го позволя засега.
Лютите чушки консумирам Аз,по 8–12 чушлета на твърдо ядене/месце/.Те бяха предположение на колегата за морене на осмо кракия.Не гледай к,во пише бат,ти Калин.Ние с него сме на ти и можем да си пишем не само за компоти, но и за комплоти.
Ама,много си в грешна кондиция,бе Валко!!!!!!!Харесвам всички във форума,независимо какви са вижданията и тълкуванията на всеки един колега.Това че съм по–остър в коментарите си,не значи ,че не ги харесвам.Както и при теб.С това изречение ме накара да дам храна на един старо–дърт сом,чакащ на гюме да лапне хамсийката:laughing::laughing:.Така е Валко,подготвяй си домашното преди да си писал,иначе ставаш за кашмер и на кучетата.Има ги много.Помисли,асимилирай и тогава пиши.Каквото и да е,за когото и да е!!!!!Следващият път може и повече да си попишем.
Магазините са зазимени и те :)
Сложих Хербал стрип и паднаха по 10 - 15 акара, след някой ден ще мина контролно някой кошер с друг препарат. Иначе край с работата по кошерите за тази година, остана само похранване :)
В сряда отворих една контрола от 10-ина бройки и се изненадах, че все още има някакъв принос които е в плюс за семействата. Иначе средно от отворените, същите са с 5-6 разновръстни рамки с пило. От неделя започвам да им давам рядък сироп, за да стимулирам майките към снасяне. Веднага след приключване на ваденето и зазимяването на семействата ги третирах еднократно чрез опушване с ОК. Направих малко августовски отводки. В три последователни недели ще ги третирам с "Митак". От последното прехвърляне в РФ се върнаха оплодени около 60%, което е учудващо малко. Вероятно прелетните птици се готвят за миграция :) поради което направих последно за сезона прехвърляне. Към момента са подготвени почти 10% резервни майки зазимени в РФ на по 5 рамки. Остава хамалогията по дооправянето и доизграждането на пчелина.
Nik, връщаш ли ги по кошерите за обиране магазините преди да ги наредиш на комин? Ако не, не се ли трупат много пчели опитващи да влязат в тях?
Никога не съм оставял така само под навес и не знам каква е практиката.
Когато медовите рамки не са почистени в тях се образуват кристалчета,които на следващата година,въпреки,че пчелите ги почистват, "заразяват" новия мед и го провокират да кристализира по-бързо,а не е изключено и да "бетонира".Особено опасно е това да се случи с плодникови рамки....
А чували ли сте за напръскване предварително на питите с вода?
Как килийка по килийка ли?Иначе пръскам и ВО..Но не мога да си представя rosti как пръска 100 магазина....по няколко пъти в годината.
Рости, ако ги оставиш непочистени, макар и плътно затворени, ще стане страшо. Пчелите надушват меда и като не могат да влязат там ще налетят кошерите, макар те да са на разстояние. Настава сеч, която много трудно се спира. Това от собствен опит с 2-3 непочистени от 150.
За това съм сигурен че така ще стане и затова ми стана чудно. Аз ги държа необрани в плътно затварящи се помещения. Това само за светлите. Тъмните връщам веднага по кошерите. Като връщам необрани за следващия медосбор с нищо не пръскам и не забелязвам тенденции към бърза кристализация. Това което обаче е задължително е да утроя броя на поилките за два до три дни след поставянето на корпусите. Ползват огромни количества вода да ги изчистят и наистина е по добре да се пръскат.
Ако са добре опаковани корпусите няма опасност от нападения, стоят на 5 метра от пчелите. Аз ги съхранявам както са медени, като отгоре имат изпарител за МК,така не кристализира меда и се дезинфектира восъка, дървената рамка и самия корпус. Април като ги връщам на пчелите капчиците мед с МК са чудесно средство за почистване на стомашно чревния им тракт. Молеца не прави поражения по питите докато има МК.
И при почистени пити, ако на са плътни магазините (корпусите), намират и най малката дупчица и пак влизат. Най добре е помещението да е проветриво, но със ситна мрежа на прозорците.
Успешна самосмяна на един кошер. И двете майки работят на една пита, пчелите спокойни. Старата едва ходи, но пък младата е хубавица-жълта.hi; През Октомври мисля да проверя дали е изчезнала старата майка, или ще зимуват и двете.
Рости, идеята на пулверизирането на центруфугираните пити с вода е, че меда е много хигроскопичен и като ги върнеш на кошера, веднага поема влагата и изсушава гнездото. Това създава дискомфорт, особено в горещо време. За малко кошери става, ама за стотици и то в период на липса на паша, аз лично не виждам как ще стане.
Е защо да не стане? Просто трябва да се добавя като операция в технологичния процес и стопанина да си го спазва. При положение че навремето имаше цели теми тука за автоматично затваряне/отваряне на прелки и непрекъснат цикъл на сиропиране що да им е проблем на професионалистите да си направят малко гъдел за пчелите.
Заложил съм пък каквото дойде пролетта добре дошло :) А кокошки повече няма да слагам да лягат че двора се напълни с пилета и няма кой да ги гледа. Иначе свърши фибрана за този капак за това метнах от горе малко трева преди голямите жеги и така си е останало.
Втора успешна самосмяна. И двете майки работят на една пита. Има ли “някаква вероятност“ да изчезне младата майка. Има ли някой запознат с такива наблюдения. Или за всеки случай да взема да смачкам старата.hi;
Все още не е успешна. Когато остане само младата то тогава ще е успешна. Ако младата снася добре ще е по - добре да премахнеш старата. Но при положение, че си сигурен. Някои ще кажат - остави ги. Да, но не се знае каква вариация ще задействат пчелите и да не остане кошера без майка.
Пчелите ще изберат вариация отработена милиони години, а пчеларят само от няколко години.Съдейки по това , че пчелите успешно преживяват милиони години без човешка грижа , а ежегодно мрат семейства обгрижвани от пчелари, ми се струва , тяхната вариация май ще да е по-вярната.;)
Да. Все си мислите, че пчелите са много умни, че виж били просъществували милиони години. Да ама не. Напротив - много са прости. Една оса ги бие по всички показатели. Та нищо чудно да останат и без майка при две налични, но сега няма да обяснявам причини по които това може да се случи. Първо да разберем от Вальо дали младата снася със сигурност. Иначе нямам нищо против да поразчепкаме материала.:bigsmile:
Съгласен съм със Зуница .
Пчелите ще изберат по-добрата майка .
Прости хора съм видял много , а прости пчели не . :)