Магазините са зазимени и те
Сложих Хербал стрип и паднаха по 10 - 15 акара, след някой ден ще мина контролно някой кошер с друг препарат. Иначе край с работата по кошерите за тази година, остана само похранване![]()
Магазините са зазимени и те
Сложих Хербал стрип и паднаха по 10 - 15 акара, след някой ден ще мина контролно някой кошер с друг препарат. Иначе край с работата по кошерите за тази година, остана само похранване![]()
В сряда отворих една контрола от 10-ина бройки и се изненадах, че все още има някакъв принос които е в плюс за семействата. Иначе средно от отворените, същите са с 5-6 разновръстни рамки с пило. От неделя започвам да им давам рядък сироп, за да стимулирам майките към снасяне. Веднага след приключване на ваденето и зазимяването на семействата ги третирах еднократно чрез опушване с ОК. Направих малко августовски отводки. В три последователни недели ще ги третирам с "Митак". От последното прехвърляне в РФ се върнаха оплодени около 60%, което е учудващо малко. Вероятно прелетните птици се готвят за миграцияпоради което направих последно за сезона прехвърляне. Към момента са подготвени почти 10% резервни майки зазимени в РФ на по 5 рамки. Остава хамалогията по дооправянето и доизграждането на пчелина.
Keep Walking...
Nik, връщаш ли ги по кошерите за обиране магазините преди да ги наредиш на комин? Ако не, не се ли трупат много пчели опитващи да влязат в тях?
Никога не съм оставял така само под навес и не знам каква е практиката.
Когато медовите рамки не са почистени в тях се образуват кристалчета,които на следващата година,въпреки,че пчелите ги почистват, "заразяват" новия мед и го провокират да кристализира по-бързо,а не е изключено и да "бетонира".Особено опасно е това да се случи с плодникови рамки....
А чували ли сте за напръскване предварително на питите с вода?
Как килийка по килийка ли?Иначе пръскам и ВО..Но не мога да си представя rosti как пръска 100 магазина....по няколко пъти в годината.
Рости, ако ги оставиш непочистени, макар и плътно затворени, ще стане страшо. Пчелите надушват меда и като не могат да влязат там ще налетят кошерите, макар те да са на разстояние. Настава сеч, която много трудно се спира. Това от собствен опит с 2-3 непочистени от 150.
За това съм сигурен че така ще стане и затова ми стана чудно. Аз ги държа необрани в плътно затварящи се помещения. Това само за светлите. Тъмните връщам веднага по кошерите. Като връщам необрани за следващия медосбор с нищо не пръскам и не забелязвам тенденции към бърза кристализация. Това което обаче е задължително е да утроя броя на поилките за два до три дни след поставянето на корпусите. Ползват огромни количества вода да ги изчистят и наистина е по добре да се пръскат.
В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))