Днес в помещението за вадене на мед беше пълно с пчели. Значи е голям глад, до сега не бях видял такова чудо, минават през нищожни дупки. Утре приключвам с ваденето на мед че ми омръзна вече, сега въртя по 1 до 3 пити от плодниците но пак е нещо.
Днес в помещението за вадене на мед беше пълно с пчели. Значи е голям глад, до сега не бях видял такова чудо, минават през нищожни дупки. Утре приключвам с ваденето на мед че ми омръзна вече, сега въртя по 1 до 3 пити от плодниците но пак е нещо.
Заслужава си да се вземе меда и да се храни, но аз не го правя не ми се занимава а и мисля че пролетта се отразява на меда. В момента вадя само излишния мед и им оставям да изкарат зима и половина за всеки случай. Винаги пролетта иззимувам със по около 10кг. в кошер. Сега ще храня само да поддържам майките в работно настроение с рядък сироп.
Всички пчелари които познавам и имат над 100 кошера вадят всичкия мед сега и слагат по 20кг. инвертиран сироп по техни думи. Но те с кошерите си изкарват прехраната и със тия смешни цени за меда нямат избор. Аз ходя на работа и получавам редовна запата а каквото изкарам от кошерите е в помощ на бюджета.
Този пост е редактиран от Nik_m; 20.08.2017 в 20:04.
Точно такива колеги ми изкупиха рано пролетта всичките отводки (даже не им стигнаха) за възстановяване на бройките, добре че бяха регистрирани „био“ та им останаха по 20 лева на кошер от цялата манипулация, така че внимавайте с „точенето“ на меда и наливането на инверта!
Миналата година ходих в Монтана на семинарите и там водещи пчелари обясняваха как по добре зимували на инвертиран понеже не им дразни червата на пчелите. Но аз не вярвам на приказки и за това си карам по изпитаната система. До сега нямам загинал кошер и за това няма да правя промени докато вървят нещата. Също в момента повечето пити са 50/50 мед/пило. 17кг. минимум на кошер мед и зимата да съм спокоен.
Най на края приключих с ваденето на мед.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))