Оказа се, че е от четвъртък, а не от понеделник. Моя грешка.
Преглед за печат
Оказа се, че е от четвъртък, а не от понеделник. Моя грешка.
Какво ще кажете за тази боя? Какви приложения би могла да има в пчеларството. Аз лично виждам от боядисване на кошери веднъж за винаги до направа на стиропорени кошери.
https://www.youtube.com/watch?v=ci-Fdc39dy0
http://izobul.com/category/97/pokrivna-poliurea.html
Колеги събирам мнения за тази боя https://universalstroi.com/project/%...%BE%D1%8F-h20/
Ще бъда благодарен ако някой сподели мнение.
Благодаря
Утре ще ти направя един клип, подобна боя какво прави по ръцете преди 3 години съм ги боядисвал.
Силно ме интересува точно тази какво прави ама ще изгледам и за подобната особено ако споменеш и коя точно е.
Честно казано тази не съм ползвал, но съм ползвал много други в този ценови диапазон и не си струват.
Удоволствието от ниската цена не си струва последващите ядове.
За мен от използваните до сега по-добра от Сократес няма.
Не ми е точен отговора по твоя въпрос, но се почувствах длъжен да споделя моето мнение.
Сократес е най-хвалената от пчеларите боя. За съжаление не е за мен. Вътрешното ми АЗ се противопоставя категорично, да похарча толкова пари за боядисване, почти колкото струва материала за един корпус.
Пробвай на Оргахим Аква Сатин. Аз съм доволен от нея, от няколко години е ползвам. Жълтия цвят като на всички други не струва и иска повече от две ръце за да покрие като хората, но синия и зеления им цвят са без грешка
Може ли един въпрос : защо сте минали на бои на водна основа ?
Еее, как не се сетих бе :tres: Еко, био, мио, гъзио ...:bigsmile:
Това не е вярно твоето твърдение Атанасов.Аз не съм нито един от тия, а 50% от кошерите ми са боядисани с еко.
Може...
Питаш, щото не си пробвал.
Първото и най-важното нещо е, че всичко на водна основа е по-евтино от химикалите с разтворители.
Второто е, че е наистина е екологично чисто, няма ги онези химични замърсители.
Третото, с една кутия боя могат да се боядисат до шест-седем кошера, зависи от бройката магазини отгоре, при условие, че предварително си положил грунд на водна основа.
Четвъртото, боята на водна основа не се пука и не пада от дървото даже и ако не си положил грунд на водна основа преди нея, но пък ако няма грунд, водата попива до дървото.
За сведение: обгаряш с газова горелка до почерняване на дървото, след това сваляш старата боя с малък ъглошлайф с диск за шлайфане със шкурка, боядисваш с най-евтиния безир, боядисваш с най-евтиния грунд за дърво на водна основа един слой /той си е пластмаса с вода, тъй че нямаш грижи/, накрая боядисваш с боя за кошери на водна основа ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в два слоя. Всичките тез неща съхнат най-много за половин час, едното следва след другото и процеса на боядисване не спира, особено при температура на въздуха над 25 градуса и слънце. След това забравяш да боядисваш поне пет години и като вали дъжд ще забележиш, че водата не попива в дървото, а остава на капки върху боята, плюс това кошерите не почерняват от мухъл, бактерии, лишеи и тем подобни. Абе общо взето, гние отвътре и дървото го ядат дървоядите, но отвън нямаш проблеми, щото боята не се пука и не се лющи.
По принцип даваш повече пари за безир и грунд, но си спестяваш излишен труд за пребоядисване поне в рамките на минимум пет години, ако не и десет. Казвам пет, щото нещата на водна основа станаха масови от скоро, а от преди това нямам опит с тях.
Мноооо-го, ама мноооооо-го съм доволен от последните изобретения за боядисване на водна основа. Дървото е запазва перфектно.
Малко ме обърка. Полагаш безир и върху него грунд на водна основа? Те не са ли несъвместими? Безира влиза в дървото и си един вид грунд. Хваща ли здраво върху него грунд на водна основа?
Безирът не е грунд. Той действа в дълбочината на дървото. На повърхността няма никаква защита и след време водата пак прониква в дървото, с нея бактериите и гъбите. Грундът действа като защитен филм и не се лющи от слънцето ако върху него има боя. Общо взето той върши цялата защита. Може и без безир, но винаги се застраховам и в дълбочина на дървото.
Че хваща грунда хваща, де ще иде, нали безирът е попил.
Общо взето -сложна технология smsi-h , дано ти изкарат по-дълго от моите.
Грунда също беше на водна основа, но не помня марка.
SOKRATES-Акрилна боя -БАКА 5,00 КГ---61,20 лв Синя. И ти си човека става като боята на колата с гланц няма ти трябва допълнителни лакове и там подобни.
Колега ще ти копирам едно мое мнение от един друг форум:
Колега, лично аз съм скаран с безира! Струва ми се,че компонента ленено масло отдавна е заменен със синтетика, а може и да не съм прав. Виж в този линк :http://www.orgachim.bg/bin/product_documents/47_file.pdf
Термично обработено и сикативирано
ленено масло
Ето едно кратко описание на сикативите (ускорители на съхненето): "Спомагателни вещества, които се въвеждат в мастилото за ускоряване на процеса на закрепването му върху отпечатъка. Те катализират процеса на окислителна полимеризация на свързващото вещество и с това способстват за ускорено изсъхване на слоя мастило. В своя състав съдържат съединения на манган, кобалт, олово или техните смеси." и "Това е причината големите производители да добавят така наречените сикативи. Те са химически изсушители, които правят лененото масло да съхне бързо. За съжаление сикативите съдържат тежки метали и са много токсични." https://woodcraftbg.wordpress.com/%D0%B ... %82%D0%B8/ и т.н..
В описание на съдържанието на една фирма е упоменато "нефтени дестилати" :http://www.lackprom.com/media/Bezir%20Lenen.pdf
Много противоречия в защитата.Безира си е грунд откъдето и да го погледнеш -за дървения.Прониква в дълбочина както пишеш и ти,а водата(влагата) идва отвътре.
Не може и така и вака.Отричаш го,а го ползваш.Аз използвам на габровска фирма,много съм доволен.Отгоре прави фин филм от ..........не мога да го определя,като яхтен лак е.След 2 часа можеш да боядисваш.
Айде ново двайсе. Безирът бил грунд... Че то ако беше така, хората нямаше да измислят грунда за дърво, който се полага преди боята. Безирът прониква в дълбочина в дървото и го упрегнява в дълбочина, а грундът остава на повърхността като филм, който запълва цепнатините, заглажда повърхността и действа като лепило за боята. А кажи дали безирът запълва цепнатини?
Да наистина, влагата идва отвътре, в случай, че не боядисаш с безир и отвътре. Затова преди години един приятел купуваше двайсет, трийсет литра безир и топеше целите корпуси в голям казан с безир, обливаше ги отвсякъде.
Иван Манков,
В случая, че не ползваш безир, как правиш бояджилъка?
Първите ми 10кошери ги боядисах със лак на фирма СИКЕНС-най-добрия от лаковете на пазара във България.Да скъп е около 15лв кутията но прочети колко покривна площ има,и като пресметнем за мен си заслужава.
Тази годината новите ми кошери 30бр.реших да ги разнообразя откъм цветове и купих боя на фирма ЛЕКО ОРГАХИМ-АКРИЛНА,бял,зелен и червен цвят:) бях решил да правя кошери като знамето ни.Мисля че една кутия струваше около 7-7.50лв.Обезателно две ръце боядисване като след първата,със ситна шкурка да махна грапавото,само по моя преценка минах прелката 3-ръце стана като писта:)))Онзи ден бях на пчелина кошерите не са мръднали откъм боята засега нямам проблеми никакви.В момента новите кошери пак ще ги боядисам със Леко акрилна боя.
Забравих който има притеснения относно боите,да ползва лак на Сократес или Сикенс,години работя със тях и ги ползвам постоянно,гаражната м врата е дърво и ковано желязо на 6години със лак на сикенс,не е мръднала изобщо.Цената си заслужава.Дано съм помогнал на чудещите с какво да боядисат.Мислете за кошерите като къща правиш и боядисваш един път качествено:)
Че колко кошера колегата ще боядисва? Да се притеснява за парите,всяка боя среден клас е добра според мен,зависи от начина на боядисване.Аз не си меря боите или лаковете във форума,пиша с какво съм мацал:) кошерите си и наблюденията ми след това.
Някой ползвал ли е термоизолационна боя?
Хе-хе-хе-хе... Какви са свойствата на тази боя, интересно ми е? Между другото, има и боя, която е звукоизолираща.:laughing:
Едни приятели нон стоп боядисват с фасаген. Думи нямам... Никога няма да посегна за такваз боя.
Рости, прав си. Не си заслужава да харчиш пари за боя, колкото за един кошер. Вариантът е да се мине на финландска система кошери, което спестява всички проблеми с гниенето на дървото.
Обаче... Обаче има една проста рецепта за боя за дърво, която е финландска и се състои от много евтини, натурални, природосъобразни и много достъпни материали. Според инфото в ру-нета, боята е дълготрайна, не се пука и защитава дървото перфектно. При проявен интерес, за да не си играем на думи, мога да дам рецептата.
Например "Тезолат". Има и доста други.
Какви са и свойствата прочети тук: ЦЪК!
Упомената от мен рецепта за естествена боя за дърво. Рецептата я изнамерих преди три години в руски сайт и е финладска. Във Финландия такава боя широко се е използвала от населението за покритие на дърво, което пребивава на открито при всякакви климатични особености, а там шегата с влагата и студа не е малка.
1. Ръжено или пшенично брашно - 720 грама.
2. Зелен камък /железен сулфат/ - 1560 грама.
3. Готварска сол - 360 грама.
4. Сух пигмент /суха оксиден пигмент - боя, цвета е по желание/ - 1560 грама.
5. Вода - 9 литра.
Не съм си записал начинът на приготвяне, но е логично първо да се разтвори зеленият камък в затоплена вода, след това солта, след това брашното и накрая пигмента.
Предполагам вече ще е трудно да се намери оксидна боя на пазара, но мисля, че тя не е толкова важна, може спокойно да се използва оцветител за латекс.
http://www.lackprom.com/produkti/details/10/
Виж само разхода.sweating;
Нещо хептен я вапцахме.Безира използвам,но не за да запълвам дупки и пукнатини.За тях се използва кит за дърво.След това безиросвам и удрям две ръце боя.Отвътре не безиросвам като твоя приятел Иван Манков/беше и мой приятел,така си мислех аз,но ми заби ножа в гърба и се спусна по другата шанца за ски скокове./За вътрешния интериор се грижат тези които обитават кошера
Аз със цел понижаване на производствените разходи, даже вече и не ги боядисвам кошерите - намирам стари и супер запазени 12-стаци ДБл от соц-а за по 25лв - 33-35мм дебелина, които са боядисани в синьо, само ги обгарям и ги заселвам...при ЛР-а, към която система си стремя - там вече, първо ги третирам с ленен безир, и после с обикновена боя на ЛЕКО естествено...русенските бои са най-квалитетните, както и русенският мед е най-еко!!!
Днес се обадих на производителя на троянската боя за която питах. Телефона ми вдигна "шефа" и не останах никак очарован от разговора. Оказа се че нямат грунд за тези бои. Да съм разредил боя и да грундирам така, сякаш стена ще боядисвам. Останах с впечатление че тези хора въобще не са наясно на какво е подложен един кошер и съответно няма как да са направили подходящо здрава боя. Оказа се че не предлагат продуктите си в моя град което също говори кофти. Цената е добра,(6лв./кг) но може да се окаже автогол.
Сега започнах да проучвам боята за кошери на Нина-хим Марсел http://www.ninachim.com/products/Mar...ni-ko6eri.html
Имат грунд за предварителна обработка. Видях ги в магазин. Грунда беше 3,30 лв. боята 7,20лв. Тази цена започва все повече да се приближава до Сократес и едва ли ще се вържа, но ако имате впечатления споделяйте.
Благодаря.
Рости , нещо да те учудва ?
Намирам ги, даже вече не ги и търся и няма за ги купувам даже на никаква цена, даже преправих 6бр. 12-стаци ДБл, като ги отрязах на височина на ЛР, защото за мен това е системата за ефективно пчеларство..даже купих и 6 рамкови нуклеуси ДБл и ги отрязах отдолу, за да ги преправя на ЛР за отводки..по 13лв ги купих....изобщо няма да ги боядисвам - с оригиналната соц. боя са..и отстрани са китвани с болкит аралъците...но и да има пролуки, пчелите ще ги заклеят.
Чичо ми Гоголе(с цялото ми уважение), аз безир не съм ползвал при боядисване, импрегниране и подобни при кошер(камо ли отвътре!!???!?!!) Добрата ми култура на използване на бои, грундове и всичко свързано с"бояджълъка" идва от "Технология на изящните изкуства"
P.S.Пий хапчетата редовно, дишай дълбоко, и не ми пъхай думи в устата! Това му казват :манипулация! Наздраве!!!;)
Моите са със същата боя. Имам боядисани преди три години, нямам забележки. Спазвал съм всички условия, написани на етикета - импрегниране, две ръце, лак - всички продукти са на същата фирма. От тази година имат и нови цветове (бял и оранж), пробвах ги, добре нанасят, но е рано за допълнителни похвали ... поне да презимуват. Всичко съм нанасял с четка.
Направи ми впечатление, че в железариите, в които ги продават в София цените са по-ниски от електронния им магазин (5.90лв по спомен)
Боята на Нинахим за кошери нанесена върху капаци на полистиренови кошери падна за 1 година. Има паднала боя и от корпусите, но е малко. Същата боя нанесена на полиуретанви корпуси започна да се лющи веднага след боядисването. За по-малко от 1 година е паднала доста от боята от полиуретановите, това е свързано и с това, че те са с много гладка повърхност и боята няма сцепление.
Чета,чета и не мой да ви разбера за какво са ви всичките тия буклуци.Аз от скоро ползвам авто емайл лак и съм много доволен. С една кутия и 200-300гр разредител боядисвам 5-6 кошера с четка.:bigsmile:Това дето сте го писали и полвината не вярвате в него.:bigsmile:
Моите корпуси са от фибран и ги боядисвам със фасадна боя,дъната са дървени и ползвам яхтен лак,капаците също са дървени но при тях още като изсъхне матеряла започвам да го заливам с хидравлично масло за да се импрегнира дървото в последствие изобщо с нищо не боядисвам капаците.
С тази боя имам боядисани 50 корпуса и от тях за три зими останаха не повече от 15 все още здрави, останалите се напукаха и олющиха като юфка, а от северната страна всички са мухъл, което показва че боята попива влагата.
Спазил съм всички препоръки за инпрегниране и боядисване. Инпрегнанта и боята пръсках с пистолет по два слоя. Избрах я защото имах много за боядисване и ми се стори добър вариант.
Дъната, магазините и капаците също са със същата боя но при тях нямам проблеми!
rosty_sz Не съм работил с техни бои, но мога да споделя за силиконовите мазилки за външна топлоизолация - един от най-евтините продукти предлагани на пазара. С продукта се работи що годе лесно, на външен вид и здравина изглежда добре. Разходната норма, която дава производителя е завишена. Наблюденията са ми от 4-5 години. Най-добра цена имат в първи частен склад.
Повечето мнения за еко боите май са негативни, други са от опит 3-5г. Да ви покажа 20-30 годишни кошери , боядисани с боя за 3-5лв. , при технология : две ръце боя и освежаване след 10-15 г.:bigsmile:
пп. Интересно защо rosty_sz не си кара със старата боя( някакъв -еко, био лак).;)
rosty_sz,
Боята и грунда за дърво на http://www.ninachim.com/products/Mar...ni-ko6eri.html http://www.ninachim.com/products/Mar...-za-darvo.html започнах да ги ползвам още преди три години. Но има важно условие. Винаги една или две ръце от грунда им, а след това задължително две ръце боя. Полагането на грунд преди боята пести изключително много от боята. За три години кошерите ми са избелели не повече 15-20 %. Всичките неща, които са посочени в линка като предимства, са верни. С две ръце съм за тази боя и грунда им! И въобще не е вярно посоченото в указанията, че съхне напълно за шест часа. Ако боядисваните повърхности са изложени на слънце и температурата е 25 градуса, съхненето е за максимум половин час, т.е. за ден боядисвам безир, грунд и боя на две ръце и на другия ден зареждам с пчели.
С една кутия грунд се боядисват десетина кошера, ако е на една ръка, а с една кутия боя на две ръце шест или седем кошера. Икономически е доста изгодно, предвид това, че не се пребоядисва на всеки пет години.
Искам да споделя много добрите си впечатления от употребата на Aqua Hochglanzlack. Добра защита и голяма покривност. Цената също е добра. Впечатленията ми са вече от 5-6 години. Ако някой се интересува и е затруднен с намирането мога да му дам координатите на представители в Пловдив.
Виждам я 15лв.--.0.750кг. Май и аз ще мина на тези бои.:bigsmile:
http://www.profitech-bg.com/userfile...roduct_144.jpg
Прикачен файл 9126
Това е HET на две зими и на външни условия . Кутия 0.7+0.2 кг. около 8 лв.
Ползвал съм хет сократес и на леко боядисвал съм само фибран и малко дърво дъна. Като качество моето мнение е и трите марки са еднакви. Като пари също еднакви около 8 лв. средно кутията лекото българската по спомен беше най скъпа . Сократеса около 9 лв. за 0.7 кг. Хета 0.7+0.2 гратис около 8лв.
Хета е по голям грамаж но е по рядка. Цените съм ги завишил леко сега видях в сайта който иска ще му го пратя или ако не е проблем ще го кача.
Аз Сократес я взимам на 14 лв. я ми го прати този сайт.
И аз бих пазарувал Сократес на 9лв.!
Качвай го тоя сайт направо тук. Не съм чел да има забрана. Ако съм в грешка мода да ме поправи.
А, настръхна ви косъма.:bigsmile:
Няма такава цена за сократес. Даже колорлака е 10лв.
Тънка лайсна тук : http://chechosan.bg/bg/Blazhna_boya_...rna-c275-p2987 :bigsmile:
Здравейте колеги!
Аз съм боядисвал с бои на Сократес и на Марсел.Мога твърдо да заявя,че съм доволен и от двете марки боя.Първо безиросвам сандъците,а след това ги минавам два пъти с импрегнатор.Удрям и две ръце боя.И двете бои съхнят по-бързо отколкото пише в инструкцията.
Поздрави:Цветан Димитров
Sokrates на "тънкана" може да се намери в складовете за строителни материали... аз, случайно я забелязах там, питах за цена - към 9 и нещо беше, питах за отстъпка, казах че над 10 кутии ще е на 9 лв... ама имаха само 2-3 цвята.
http://www.rodimexbg.com/
сократес и хет
ЗдравейГеорги!
Сократес сепродава в В.Търново в няколко магазина на цена 9,20лв. без значение колко кутии купуваш.Последният път когато ходих имаше 5 разцветки но за кошери ми харесеха само три.Продавот също и импрегнатор.
Поздрави :ЦветанДимитров
Баси усешането... Аз я купувам на 10-11 в промоция и се радвам:mad:
За количества е редно да има отстъпка. И Хета важи само е по воднист. Дъната отвътре съм обработвал с восък като нагрявам дървото с пистолет за горещ въздух попива доста восък.
Инфо от днес от въпросния магазин: 5 баки боя + 5х5L импрегнация, отстъпка 8%
Днес времето беше горе-долу читаво и сефте взех боя на водна основа да боядисам някой корпус. Боята е Акрилатна водоразтворима за дърво(не знам какво означава това). Производител Универсал, Троян. 750мл -5лв. в железарията. Досега боядисвах с блажна боя, пак на Троян цена 4-4,50лв. От водоразтворимата съм доволен на пръв поглед. 2 ръце минах днес за един следобяд. Добре покрива, а и вероятно ще боядисам повече площ в сравнение с блажната. А и поема доста вода за разреждане. Взех и една кутия лак, също водоразтворим, на същата фирма, безцветен. Дали щото е безцветен, ама нещо не ми хареса как покрива и как изглежда после. Но пък лака пое мнооого повече вода за разреждане. Цената е 7,80лв/750мл. Ако лакирам кошери с такъв лак, вероятно ще взема някакъв цветен лак.
И аз си купих боя на Универсал но дали може да се добави Ц200 за по гояма издръжливост?
Няма по-добро от течната гума! За дърво,фибран даже и на плаките хваща.
Здравейте колеги и за много години.Споделете от личен опит коя боя е по дълготрайна за дървените корпуси,аз ползвах преди ленен безир 2 ръце и после 2 ръце практис емайл мак но на 2рата година пада боята
120мл. ленен безир, 120мл. боров терпентин, 100гр. восък, 90гр. колофон. Стопяват се на водна баня. Сместа се нанася гореща върху корпусите и се обработва допълнително с въздухожен. Ако се търси и цвят, преди обработката, се нанася байц на водна основа. Аз предпочитам палисандър или орех.
Малко "грим", някоя видийка и така. Пък, дали ще потрябват тая година...
Прикачен файл 12022
Здравейте. Имам един въпрос.
Мога ли да импрегниране кошера с восък и пистолет за горещ въздух, някой ако има подобен опит моля да сподели. Восъкът издържа ли, дали не се разтича лятото или не попива в дървото. Става въпрос от външната му страна.