Ами ако няма друг пчелин??? И практически още по–глупава технология.Особено за начеващ или в първи стадий на развитие.Само коментар батка,нищо друго.Другото ще го кажат учените.
Преглед за печат
Блажени са верующите!!!
Колега, на две пити пило през месец май бих ги направил само, ако са ми за продан! Ако ли не, за мен ги правя на 4-5 рамки разновръсно пило, боило то с майка или маточник преди излюпване. На две рамки...кучетата ги яли. Трябва да ги дондуркаш до следващия сезон. За мен, ако една отводка не се изплати още същата година, по-добре да не я правя!
П.С. Освен двете рамки пило има още няколко фактора от които зависи това дали и как ще се развие отводката...
Силно казано,но както и да е!Всеки си шета на акъла.Колегата Матеев пише за отводки и това е нормалното за тях–2 с пило и 2 с мед.При читава майка,тази отводка на 30.08. ще е пълноценно с–во. Твоята отводка на 4–5 рамки с различно пило +2 рамки с мед и прашец вече не е отводка.Това си е делене на 2,че и кусур.Че ти омаломощаваш едно силно семейство/ако вземаш материала само от едно с–во/което би ти дало по–големи дивиденти от отводката. Отводката е начин да увеличиш броя на с–вата,а не да увеличиш добива на мед.Ако даде нещо,то е в плюс.Така мисля от позицията на хоби–пчелар.Професионалис тите може да имат диаметрално становище.
Ето ти един елементарен начин.В началото на цъфтежа на ябълката правиш сборна "отводка" само от силните семейства,като отнемаш по 1 рамка.Пълниш целия корпус със 2рамки медопрашецови,а другите рамки с пило и пчелите по тях.От всеки кошер от който взимаш,изтръскваш още по една рамка пчели.Подхранваш....На 9-10 ден разделяш "отводката" на 2,като делиш и летящите.На 11 ден отдалечаваш двете отводки една от друга с по метър в ляво и дясно.На 12 ден,двете отводки ги делиш на още две с делене и на летящите.Внимавай при всяко делене да има маточници.На 13-14 майките ще се излюпят,а след 23 ден проверяваш за осеменяване.Щом майката се оплоди подсилваш с по 2 рамки пило и пчели.Единствения проблем е наличието на достатъчно полово зрели търтеи по това време......По този начин семействата не се отслабват,а дори напротив-запазва се работния ритъм....Да не те притеснява,че майките са свищеви.Важното при всички майки е количеството секс...
Адаш здравей!
Чест и удоволствие е за мен да ми обърнеш внимание на някой пост /По принцип си голяма заядлица но си умна кратуна (в добрият смисъл) и си разбирач. Та точно ти знаеш за какво става въпрос и не е нужно да навлизам в подробности. Пипер не е начинаещ (5г. стаж) и не е в първи стадий на развитие човека има над 40бр. пч. с-ва..Идеята която е изумувал не е на неопитен пчелар и има причина да не иска да си купи майки но е достатъчно интелигентен и коректен да не назове истинската причина за нежеланието му да купи майки-мое мнение.Г-н. Атанасов много правилно прецени че моята идея (всъщност тя не е моя-отдавна съм се отказал да преоткривам топлата вода) не е удачна за Пипер поради плавността на метода а иначе за подходящите условия си е добър.Другото е удачно ли е да има 80бр. пчелни с-ва на един пчелин затова му казах на другият.
Метода не е за начинаещи не е за професионалисти а е за средна ръка като Пипер. Взима се 1 пита с пилои не отслабва кошера и се слага ВО вместо да се чуди човек какво да ги прави си прави отводка -семейство което няма да дондурка цяло лято а ще хване липата човека пренебрегва акацията и се насочва към липа и мана.Това е метод за хора нежелаещи драстично увеличение на броят не желаят да им се роят кошерите и искат да хванат паша.
П.П. Методи много всеки с предимствата и недостатъците си и всеки пчелар си гледа нещата през неговият си мироглед и преценява какво да прави.
Здрасти Адашче!За мен е още по–голямо удоволствието да направим раздумка.Така че,симпатиите са взаимни.Не съм заядлица/това от кой диалект е?–ха сега де,ребус/.Но като прочета нещо невръзващо се,ми се вдига адреналина и карам директно в очите.Вие се знаете с момчето,аз –не.При това твое пояснение,при 5 г. трудов стаж трябва вече да знае да си произвежда майки,и съм убеден че го може.Ако презумпцията му е друга,то той успя.Остава само да оцени по шестобалната с–ма.bow;
Адаш не познавам Пипер прочетох му поста:
Понеже тази година възнамерявам да удвоя броя на пчелните си семейства възнамерявам да направя следното:
Около 10-20 април от основното семейство възнамерявам да отнема майката,две пити зряло пило и една прашецо-медена и да създам отводка в нов сандък на ново място.
Основното семейство,останало без майка ще заложи маточници и на 4 ден възнамерявам да ги разруша.Освен това ще подхранвам и отводката и основното семейство.
Целта е:
1.увеличаване броя на семействата
2.предодвратяванне на роенето
3.развиване/възтановяване на семейтвата за главната ми паша-липата
За съжаление пари за готови майки няма.
Според Вас ще се получат ли нещата, и ако бърка някъде-посочете го.
Пчелина е в предбалкана, 360 м.н.в.,пашите са акация,липа,ливада/мана.
кошерите са ЛР
Та като го прочетох си помислих че това не е пост на начинаещ видях че е регистриран 2012г. и си казах човека има опит после влезнах в профила му и видях че има над 30бр. пч. с-ва. и е писал 5г. стаж няма да се учудя към 2012г. да са били толкова и сега да са повече и човека да не си е актуализирал профила няма много мнения значи на е като мен който плещи щяло и нещяло и най вероятно си сверява часовника. А в пчеларството сам знаеш че всичко е относително.
Привет,за съжаление ,не се познавам никой от Вас на "живо",но благодаря ,че размишлявате над проблемът ми.А бройката е 80 броя,и са на един пчелин.Знам че е много,но така ще бъде.
Да,бройката не е актуализирана в профилът ми,не пиша много,защото не мога да бъда полезен на останалите.
За съжаление не мога да са си произвеждам майки,основно защото съм неделен пчелар,а и не знам как.Даже не само събото-неделен, а само неделен пчелар.Освен това пчелинът ми е на 60 км от домът ми и е сложно.Тази година имам висока смъртност /20%/ ,а трябва да достигна 100 броя.Пари за майки няма и търся лесно изпълним начин за достигането на броя,който съм заложил.
До сега,след съвета на колегата Kuline чета темата за майкопроизводството,но темата е голяма и трудно се чете.
До сега клоня към към два варианта-единият на Дони-засилване на определен брой семейства и залагане на роеви маточници и формиране на 4-5 броя от едно с-во.
Другият е на Валентин от пост 187.
На първо четене и двата ме устройват и ще опитам да ги изпробвам и двата.
Опитвам се в духа на форумите да споделям резултатите след въпросите,който задавам.
Благодаря на всички,писали до тук по моят въпрос,и оценявам всички участници с мнения на 6+.
Общо взето майкопроизводството е най-трудната и най-недоразбрана част от малките и средни пчелари.От моите познати пчелари/около 20 човека с по 20 до 120 кошера/никой не произвежда сам майките си.Масово се разчита на самосмяна и основно роеви майки.Затова ми е "тъмна Индия".Ще потърся клипове как се пренасят личинки и се придават на стартер.
Здравейте. Начинаещ пчелар съм. Имам 4 Дадан-Блат 10 р. семейства в южна България на около 700 м. надморска височина. Района е полупланински, има малко горска паша, малко ливадна, но основно акация (още не е цъфнала). На въпроса:* искам след акацията - към 10 юни да направя две отводки-тип гол рой. В момента 3-те семейства са много силни с много пчела, а едното средно по сила на 8 рамки. Идеята ми е да оставя в 2 от кошерите майките с питата на която са и да добавя по 5-6 основи.* Останалите пити да преместя на около 6-7 метра в нови кошери, като ги оставя да заложат маточници, а когато са пред излюпване, да сменя и майките на 2-та кошера останали на старото място. Летящата пчела ще се върне в старите кошери при майката, а в новите ще останат пило и млади пчели. И тук възникват наяколко въпроса:1. Трябва ли на четвъртия ден да отстраня всички запечатани маточници ( никъде не намерих еднозначно мнение :) ) 2. На семействата на които сменям майките, един или няколко маточника да придам. 3. По мои сметки, чак след около 50 дни от създаването ще се излюпи първото пило от оплодените майки ( ако се оплодят и върнат) до тогава в кошера силно ще намалеят пчелите, трябва ли да подсилвам с пило от другите семейства?* 4. Има ли достатъчно време да се развият и зазимят като силни семейства ( разполагам с време да ги подхранвам ).
П.С. Не искам да купувам готови майки.
Като извъртиш акацията, връщаш магазина върху плодника. Върху магазина слагаш ХР. Върху нея друг плодник, или 2 магазина един върху друг. Когато връщаш центрофугирания магазин, оставяш майката в долния плодник и добавяш основи. Пилото го качваш в горния плодник. Добре е горния плодник да има собствен вход. Горе ще заложат майчила, долу майката ще си работи. Следиш кога ще запечатат майчилата горе. 3-4 дни след запечатването махаш ХР и слагаш нещо плътно под горния плодник, найлон, фазер...и т.н. Тогава може да си направиш отводка със запечатено майчило. Като пронесе горната майка слагаш нещо замрежено или снелглерова табла да си омешат миризмите и после може да смениш долната майка. Така правя аз и съм доволен.
Събота пристигнах на пчелина и какво да видя - още в първия отворен кошер запечатани маточници по долните и страничните краища на питите. При това положение старата майка трябва да е отлетяла вече с първия рой, така ли е? Този кошер получи преди две седмици трети корпус с восъчни основи, ротиран е тогава. Всичко е изградено вече, заливат с нектар, акацията цъфти десети ден. За всеки случай, да не би да продължи да пуска рояци, му напъхах на втора позиция един корпус с основи. Без да поглеждам в останалите кошери, веднага се захванах с лепене на основи и подготовка на корпуси и магазини, та досега, стана среднощ. Успях да подготвя 18 корпуса и 12 магазина с основи. Искам да правя отводки за увеличаване на бройката, така че казвайте как най-добре да оползотворя създалата се ситуация, особено ако се окаже, че доста от кошерите са запечатали маточници.
Има вероятност майката да е още в кошера, виж по рамките дали има пресни снесени яйца. Дърпаш майката с три запечатани рамки с пило в нов кошер и оставяш един хубав не запечатан маточник. Маточника с рамката да е в първи корпус, сложи над него ХР, празен корпус и останалите корпуси. Докато се излюпи майката и оплоди горните ще са само с мед. Така бих направил аз.
Това, ако където намеря майка вътре. Ако е отлетяла вече, какво да ги правя тези огромни запечатани маточници? Мисля да направя отводки от другите кошери и да им дам на всичките по един запечатан маточник, колкото намеря из този и другите кошери. Маточник не съм изрязвал досега и не знам как да го придам.
Направо рамка с маточнци даваш на сборна отводка от 3-4 рамки. Би трябвало първата излюпена да прогрезе другите маточници или да се сбият майките, но ако решиш да правиш повече отводки изрязваш отделни маточници и ги придаваш на сборните отводки.
Благодаря на отзовалите се. Горе долу това смятах да направя, но понеже проблема е масово по кошерите, едва ли ще огледам и една трета от тях. Докато се боря с този проблем, виждам друг, по-сериозен. Вчера привечер видях, че има много пчели по земята, но реших, че е последица от роенето в мое отсъствие. Сутринта видях истинския мащаб на явлението - стотици пчели лазят по земята и не могат да излетят, като ходя, мачкам от тях, останалите летящи се дразнят и на тумби върху мене, добре, че съм с двоен гащиризон. Болест ли е или са се отровили от нещо? Ето снимки:
Прикачен файл 8630
Прикачен файл 8631
Прикачен файл 8632
Прикачен файл 8633
Прикачен файл 8629
Не мога да различа ясно пчелите, но ако имаш пчели, търтей с прогризани или от раждането им повредени е акар. Пчелите ако на външен вид изглеждат нормално е пръскане с препарат. Огледай няколко броя да ли са им изплезени хоботчетата. Някой казват, че се получавало нещо подобно от обилен нектаропоток(доколкото си спомням), но аз не съм виждал при мен.
Не знам за нектаропоток, но за препаратопоток съм почти убеден. Според мен са натровени.
Типична картина за отравяне, но само след изследване може да има категоричен отговор.
здравеите колеги новак съм на 23 години, имам въпрос и ще ви помоля за съвет. От 2 години баща ми се занимава има 7 кошера и бих казъл, че и той все още е новак и доста бос. Искахме да направим отводки за мен от неговите 7 кошера. Проблема ми е следния кошерите са доста силни пълно е с пчела и роят, има доста маточници, но не можем да намерим майката в нито един кошер с изключение на 2 - единият ни рои а другия почти нямя пило има но много малко убихме майката и сложихме пита с 2 хубави маточника. Всички останали разцепихме на 2 или 3 притесненията ми са, че след като не сме намерили маиките половината пчели, който си остават във основния съндък ще роят и ще излетят а не искам това да става моля който знае какво да направим да сподели благодаря предварително и поздрави!
Оставяш само една рамка със прясно пило в кошера, всички други пити ги местиш и правиш от тях сборни отводки. Стария кошер го зареждаш с основи.
да но така няма да знам къде е майката
Тъкмо затворих последния кошер, минах ги половината, дотук седем са със запечатани маточници, майки не намерих, явно са отпътували преди да пристигна. Измих на обяд бетоновата площадка на пчелина и пчелите от нея, да е по-ясна картинката утре сутринта. Следобяд явлението продължи. Виждам как пчела се опитва да литне от прелката и пада на земята. Там бяга напред-назад, мъчи се да литне, после спира и се присъединява към някоя купчинка с пчели. Ако им посегна, бягат или жилят, но не могат да излетят. Изглеждат съвсем читави, добре жилят, само дето не летят. Има и мъртви, но може да беше от нормалния подмор. Утре ще огледам. Района на пчелина е гора и град. Насаждения наблизо няма, че да има препарат от пръскане. Акацията е в гората, тя е сега пашата. Не съм чул да са пръскали някога за комари или кърлежи, но ще разпитам.
Днес хванахме как от единия кошер излита рояк и се хваща на едно дърво на 10 метра от кошера. В една кофа сложихме пита с мед и я вдигнахме под тях пчелите влязоха и свалихме кофата преместихме рамката във нов съндък и оставихме кофата отгоре да влязат и останалите (и може би тук ни беше грешката че не стръскахме пчелата от кофата в кошера и да го затворим) след 10 минути в кошера почти нямаше останала пчела. тогава отидохме пред кошера от който излетяха и имаше струпана пчела която трептеше УМРЯХ ОТ ЯД. Та ни съмнява че майката се е върнала в роевия кошер. Ако може да ви помоля за съвет. Да очакваме ли да излетят пак и кога е възможно да стане това дали има шанс още днес да се случи утре? В 5 часа след работа ще отида да видя какво се случва покрай кошера и дали не са се хванали пак някъде на близо. Всеки съвет ще ми е от полза. и не знам къде ни е грешката
Пълзящи пчели има при Нозематоза,Акароза/Вароатоза ,Паратиф,Химична Манова Нектарна и Поленова токсикоза, и Вирусен паралич/няколко вида/.Черна горска болест
При химична токсикоза
При по силни натравяния старите умират още на полето или пред кошерите.
1.Внезапно засягане на почти всички семейства и по принцип най силните.
2.Пълни гушки и имат прашец по кошничките
3.Средното черво е скъсено и стъкловидно
4.Езичето изтеглено
При по бавните отрови има и трупове на млади пчели има понякога и изхвърлени личинки, оголва се пилото пчелите слизат на долу и навън.
Вирусен паралич в нета има доста информация
Остър вирусен паралич /ОВП/ в съчетание с вароатоза. Отначало могат да се видят единични пълзящи млади пчели и постепенно отслабване на семейството. По-късно пред кошера се наблюдават голям брой умрели пчели. Болните пчели излизат от входа, падат на земята, пълзят, изкачват се по тревата, събират се на купчинки, но не могат да летят. Коремчето им е увеличено, а ако го отворим внимателно, можем да видим много разширена медова гушка, пълна с бистра течност.Източник:
http://nbps.press.bg/br13/3.htm
Мъка!!! Жорето ти е обяснил всичко от игла до конец.Не си отровен. Причината за това положение при теб потърси в есента на 2016 година.В темата за Вароатозата пише причината.Ти попадаш в графа Вирус на острия паралич по пчелите или Вирус ,деформиращ крилата/ако едното крило е в страни от тялото е втория вирус,по за предпочитане./ Не е НОЗЕМА.Това са мои предположения от видяните фотоси.Не искам да те отчайвам,но много ще залинеят,докато се справят с проблема.Макар да не харесваш писаниците ми,аз се опитвам да те насоча горе–долу,по снимки това се може!!! Пожелавам ти,да ги спасиш.
Най-вероятно майката е била с оръфани кила и не е можела да лети и е паднала пред кошера......Ако в същия момент има излюпена майка,роя излита със 100 и не е задължително да се събират във грозд.Ако няма излюпена майка, изчакват докато се излюпи и пак със 100............
Пчелите не са болни,иначе не биха се развили до роене....
Адаш и аз не мисля че е отравяне. Но ориентири са кофигорацията обема на кошера и силата на пч. с-во човека каза че започват да се роят.Също така няма снимка на пилото а и дали са млади или стари пчели и най вече дали има търтей в този подмор /заничах снимките но не мога да различа/. И въпреки всичко без лабораторно изследване са си догадки.
Дано да не се отрази сериозно на пчелните семейства и да се оправят по бързо.
Стигнах и аз до компютъра. И така, проблема продължава. Страдат и търтеи. Описанието е точно като за остър вирусен паралич. Изрязах вече 4 кофи запечатано търтеево пило, чоплих го, акари не намерих. Пчелите бягат с леко разперени криле по земята, видимо нищо им няма. Катерят се по тревата или се събират на купчинки по камъните и бетона. Кошерите непрекъснато се нуждаят от разширяване, 90 % градят по един корпус на седмица и заливат с нектар, около мен цъфти акация. Има вече и запечатани пити, но са малко. Вчера и днес на някои се наложи да слагам четвърти корпус, а двайсетина /една трета/ са със запечатани маточници по питите. Отказвам се да правя отводки, ще изчакам как ще се развие болестта.
Тази редица от мнения май е добре да се премести от някой модератор в отделна тема към раздела с болестите.
Оставих същественото от поста ти.За мен е паралич.Занеси за изследване.Акари не си намерил сега,но заразата е от миналата година когато си ги имал в повечко.Сега се получава–След дъжд,качулка.Това че имаш плодовити майки и от там много пило и млада пчела ,може да ти помогне да преодолееш проблема.НЕ ПРАВИ ОТВОДКИ.Ще има 2–ра серия, догодина.Дано да се справиш.Това е много къртовски труд.Успех!
Ако е вирусен паралич, как могат да се излекуват.
20-07-2004 г. ГУРГУЛОВА Остър вирусен паралич Това е болест на младите пчели работнички. Тя настъпва внезапно по време на пролетното развитие на пчелното семейство, а пред кошера се появяват много умрели пчели. Болестта се ускорява от присъствието на акари в пчелното семейство. Вирусните частици са кръгли с големина 30 nm. Вирусът на острия паралич /ВОП/ прониква в организма на пчелата с храната. Той се размножава в много тъкани на тялото - в коремчето, мастните клетки, мозъка, подглътъчните жлези. За да предизвика заболяване, ВОП трябва да попадне в хемолимфата на пчелата. До заразяване чрез храна може да се стигне, ако клетките на червата са засегнати от причинителя на нозематозата. Така че, да се прояви заболяването при заразяване с храната е по-трудно, отколкото чрез акара Varroa, проникващ през телесната стена на възрастните пчели при смученето на хемолимфа. При своето паразитиране от пчела на пчела акарът пренася вирусните частици от болните пчели на здравите. През последните години в Европа се наблюдава масова смъртност на пчелни семейства, при които е установен остър вирусен паралич /ОВП/ в съчетание с вароатоза. Отначало могат да се видят единични пълзящи млади пчели и постепенно отслабване на семейството. По-късно пред кошера се наблюдават голям брой умрели пчели. Болните пчели излизат от входа, падат на земята, пълзят, изкачват се по тревата, събират се на купчинки, но не могат да летят. Коремчето им е увеличено, а ако го отворим внимателно, можем да видим много разширена медова гушка, пълна с бистра течност. Трябва да се внимава болестта да не се обърка със запушване на червата с цветен прашец или с нозематоза. При болни от паралич пчелни семейства е необходимо преди всичко да се извърши третиране на пчелните семейства срещу акара Varroa. Пчелната майка да се замени с нова млада майка от здраво и силно семейство. Разчита се също и на подхранване със захарен сироп, който активира пчелното семейство. Хроничен вирусен паралич по пчелите Хроничният вирусен паралич е заразна болест по пчелите работнички и търтеите, причинена от вирус /ВХП/. Вирусните частици са с широчина 21 nm и дължина 42-61 nm. Вирусът се размножава в нервната тъкан и е концентриран основно в главата и в подглътъчните жлези на пчелата. Поради това, че заболяването протича с характерна клинична картина на почерняване на пчелите, се нарича още "черна" или "горска болест". Развитието на болестта се благоприятства от недостига на полен при силна нектарна паша, от притока на мана в кошера /лятна манова токсикоза/, от поставяне на кошера на силна пряка слънчева светлина с малък отвор на прелката и лоша вентилация, както и от наследствените особености на майката. Хроничният паралич се явява най-често през периода на летните горещини и има много характерни особености. Забелязва се, че здравите пчели изхвърлят от кошера болните, които са изгубили космиците си и са черни, лъскави и с подуто коремче. Болните пчели се съпротивляват и се опитват да влязат обратно в кошера. Движат се с раздалечени крачета, някои от които са схванати. Такива болни пчели могат да се видят на прилетната дъска. Изхвърлените пред кошера болни пчели са без космици, поради действието на вируса или защото здравите пчели ги скубят. Болните млади пчели изглеждат като стари пчели работнички. В кошера те се задържат над питите с мед и често отделят там екскременти, като ги замърсяват. Болното пчелно семейство отслабва, а понякога и съвсем загива. Трябва да се внимава да не се обърка хроничният паралич по пчелите с нозематоза или с отравяне на пчелите. За да се предотврати хроничният паралич, трябва да се отстранят условията за развитието му. На пчелното семейство трябва да се осигури достатъчно количество полен, кошерите да се защитят от силна пряка слънчева светлина, двете прелки да се отворят широко и да се осигури добра вентилация. При внасянето на манов мед от пчелите в гнездото той трябва да се отстрани. Ако болестта се повтаря в едно и също пчелно семейство, пчелната майка трябва да се смени с нова, отгледана в здраво и силно пчелно семейство. Добре е също да се следи и с какви търтеи се съешава пчелната майка. Освен смяната на майката се препоръчва и даването на 1 г меден сулфат /син камък/ в един литър захарен сироп на едно пчелно семейство два пъти през 7 дни. Проявлението на вирусните заболявания също зависи от наличието на някои неблагоприятни фактори, чието наличие пчеларят не трябва да допуска при отглеждането на пчелните си семейства.
Източник:
http://sinor.bg/3418-VIRUSNI-BOLESTI
Явлението продължава, сякаш намаля малко, но предполагам, то е, защото и летящите пчели намаляват. Вече се забелязва отслабването на семействата. Събрах живи пчели от земята, упоих ги с етер в нова млечнобяла кутия с капак и ги разтръсках да падне акар. Не падна на практика нищо - от 370 пчели забелязах 7-8 черни точици по бялата пластмаса, но не мисля, че това бяха акари. Светлината беше слаба, нямах и лупа, но дори и акари да бяха, пак са много малко. Дали ми е правилен метода за акарите, не знам, прочетох го някъде из темите. Иначе вече запечатват акацията, мислех, че ще хвана липата почти веднага, ама не било писано. Някой знае ли дали изградените пити ще са заразни и догодина? Ако е вирус, не би следвало да оцелее дълго извън организма на пчелите. За яйца и прясно пило не съм гледал още в долните корпуси, че тежко се местят пълните горни. Като извадя меда, ще огледам как са майките.
Колега ми сподели, че има подобен на твоя проблем. Опитал с ендовираза, което помогнало само до края на сезона. Доколкото разбрах синия камък при него не помогнал, което не ти пречи да опиташ.
Да, ще продължава!Намалява защото и по–малко пчели се люпят.Не напразно преди написах,че не харесваш писаниците ми.Ти отговори като Макиавели.Е,добре!Твоя си главата,твое си мисленето.Пак ти подавам ръка и спирам.Защо търсиш акар сега?Писах преди .Заразата ти е от миналата година,а може би и от 2015г.Пилото ти е прошарено,Пълзящите пчели постоянно си вадят хоботчето и жилещия апарат.Изтощават се от тези движения и умират.Успех с ликвидирането на проблема.
Отиваш в болница и търсиш лекарска помощ. Доктора ти казва, текат ти сополите, боли те гърлото и кашляш, бегай да се оправяш. Ха сега, къде е подадената ръка? Момчето се е хванало за главата, явно не е наясно какво да прави. Пише пост след пост и нищо. Левак съм още, но и не видях СЕРЬОЗНА подкрепа от вещите в занаята. Във пчеларски форум сме!
Дано да не е Остър вирусен паралич.
Чета за болести по пчелите от известно време /страх ме е от болести/ ако няма мед тази година то догодина ще има, ако се роят и избягат -няма всички да се роят а и майките ще сменят и т.н. идеята ми е че искам ако забележа нещо по някой кошер то по добре е да го карантинирам отколкото да рискувам да зарази другите -ама това си е малко химера.Но някоя сериозна болест може много сериозно да те засегне. Там където съм чел за Остър вирусен паралич лечение не дават за Хроничният дават син камък /ако се съчетавало с пръскане имало над 70% успех поне така пише/ но не го дават за острият отделно има и различни разновидности. По принцип вируси не се лекуват с някакви средства като антибиотици те действат на бактерии и др. за вирусите се прилагат ваксини поне при хората и животните. Това което съм чел е че вирусните заболявания по пчелите се подценяват а ги има и в България има остър вирусен паралич. По принцип лечението е може би като при грипа с общоукрепващи средства на легло тоест богата диета с перга /Агро сега е в акациева паша има сериозен недостиг на перга/ да се оставят на мед да не преработват захар и разните му там инверти, витамини и тем подобните стимуланти ама не за яйцеснасяне като кобалт а за укрепване на организма. Нещо за Вароатоза веднага след медосбора.И да се намали стреса с разни интензивни технологии като цепене на пилото.Това съм чел в разни статии и руски форуми но нямам идея кое как е а и нямам идея дали е Остър Вирусен Паралич поне на това ми прилича но си трябва лабораторно изследване.
Силно се надявам да не е това заболяване по добре е за Агро да е например химична токсикоза с бавнодействащи препарати който се проявяват 2-3седмици след пръскането и е със сходни признаци.
Имам сериозно съмнение, че може нещо да се направи срещу вирус. Мисля да оставя нещата на самотек, ще извадя акацията, ще ги преподредя с храна и прашец, пък каквото стане. Интересното е, че произхода на всичките ми семейства е от едни 20 отводки, които купих миналата пролет, и които до септември бяха заедно на един пчелин. Сегашния пчелин го направих през септември с половината кошери. Той боледува, а на стария всичко е наред /засега/. Там семействата не боледуват, но не са толкова развити, защото правя отводки от тях непрекъснато, без да търся мед /увеличавам бройката/. Как да търся причината в миналата година при това положение?
Вълчовски
за него съм чувал
Agro пробвай да им подаваш препарат с пробиотици и витамини. Био апис или това:
http://mikroveda-farming-bg.com/%D0%...B5%D0%BB%D0%B8. Със сигурност ще помогне да укрепнат!
Като Био аписа е на тройно по-ниска цена-около 10лв на литър. Аз си купувах март месец от този по-скъпия (от този сайт), но момчето,от което го взех,каза че скоро ще има и Био апис- тоест вече трябва го има в наличност.Пиши му на мейла ако искаш разбира се или направо му се обади.От София е
За вирусите има много ценни лекции на Проф. Вълчовски и Гургулова в Ю тюб. Оцеляването на засегнатите семейства в пчелина се постига с две действия - 1. Смяна на майката, 2. Безкомпромисна борба с акара. Не всички семейства се разболяват в един пчелин. Младата майка трябва да е отгледана и с произход от здраво семейство. В болния кошер трябва да се прекъсне връзката ларва към ларва. В смисъл като се придаде младата майка да няма открито пило, така се намалява вирусния натиск към нейните яйца и ларви. С една дума лекарство няма, има профилактика. А като дойде зимата тя чисти негодните, естествен отбор. Всички ги имаме вече вирусите в кошерите си, проф.Вълчовски това го алармира от години.
https://www.youtube.com/watch?v=xFPJ9v3n10c
Е,те този пост трябваше да предхожда всички останали твои постове.Нямаше да те упреквам ,че не си си свършил работата предходната година.Макар и да бях подведен от последователността на постовете ти–Извинявам се за упреците си!Аз съм такъв–сгреша ли ,извинявам се.Може да се направи!!!Комплексно.От снимките е видно ,че ти си на бетонова площадка.А засенчване има ли на кошерите?
Пропуснал съм го този коментар, сега го виждам. Ето повод да докладвам за ситуацията. Помолих по-старши пчелар да ми помогне за преглеждането на кошерите. Нарочно измих предния ден бетона, за да види колко подмор ще има за 24 часа. Отделихме 8 часа за ровене из кошерите и се оказа, че основно прегледахме и оправихме едва 10 кошера. Разделихме 5 от тях, готови за роене, разширихме някои. Масово са със маточници или млади, още неснасящи майки. Явно доста роеве са си отлетяли в мое отсъствие, но така се учи човек. Според колегата нищо им няма, но са много нагъсто, налитат се едни други и подмора е резултат от битката. За мен не е така и за всеки случай дадох на д-р Вълчовски една проба за пълен анализ. Той пък каза, че може и да е нозема. Ще чакам резултатите.Пчелина е на сянка половината ден, откакто се разлистиха двете огромни тополи от южната му страна. Слънце е от изток при изгрев и от запад при заник. Започнах да сменям горните корпуси, с цел поставяне на такива с въртящи прелки. Явно ще се наложи да ги разделя почти всичките, за да използвам изобилието от роеви маточници, преди да се излюпят. Както е тръгнало, ако произведа достатъчно инвентар, скоро върху почти всеки кошер ще има обособено по едно ново семейство, ако се окаже, че няма да ги умори тази болест.
Ако подмора е от борба,пчелите ще са свити,а на това тясно място му трябва и ветрец.Кога си сложил зеблото и от кога ти е подмора?
За мен също не е така.Но не е и нозема.Ако имаше бой,щеше да смиташ директно,а от снимките е видимо,че са разпълзяни или скупчени на тумби.Умират след това,от изтощение.Иначе е прав,че са много нагъсто.Може да има налитане,но досега не съм видял носеща благинка пчела ,да бъде убита от чуждия кошер.Напротив,ухажват я,като я разтоварват и пощят още на входа и влиза вътре.Може би,за да я нахранят.Бетона ти е голям проблем.Моли се да е хладен август и края на
юли.Това са само размишления,с които дано ти помогна.
П.П.след публикуването на поста ми,виждам че и Ачето акцентува на някои очебиещи неща,написани тук,малко дублаж.
Агро че кошерите са нагъсто е ясно ама кошерите павилиони са още по нагъсто.Налитане винаги има и то в крайните кошери по посока на летежа ти беше в паша не мисля че при налитане в паша ще се бият а и то се вижда има хора сменят магазините барабар с пчелите в паша.Не че нагъчканите кошери е хубаво нещо ама чак пък такъв подмор.
В една статия за Нозема Церане четох че много ама много рядко се роят разбира се ако не са поставени в екстремни условия а твойте не са и се роят от сила мина през паша свърши пашата и се роят имаш мед и рояци чрез роенето пчелите ще ти станат много по здрави и ще живеят двойно по дълго от другите те сега са в биопауза преди роенето а и докато младата майка пронесе /това не е било дълга и продължителна паша за да ги изтощи/.Ако имаш от тези старите проскубани пчели с разръфани крила дето са много пъргави а не болнави едвали ще е Нозема.Това с отводката отгоре предполагам е двусемейно в последствие двумайчино от майка и дъщера е добра идея ама нямам сериозна практика. За изследването добре си направил. Успех не се кахари за роенето ама това си е мое мнение /а аз съм с шопски гени и все вървя наопаки/.
Георги, условията в павилиона са коренно различни. Въобще не ги сравнявай с тези при agro.
Както каза колегата от форума Валтер, като се видяхме онзи ден, на ремаркето му са наредени плътно един до друг и няма такива пълзящи пчели, като при мене. Друго ще да е, ама ще видим по-нататък. Събота и неделя ще вадя мед, та ще поразровя основно и ще деля.
Агро,явно пропущаш коментари на колеги.Не говоря за моите,вълци ги яли.Не може да сравняваш ремаркето с твоя стационар,отвсякъде заглушен,с постоянно изпаряваща се вода по цимента, използващ я за поилка и охлаждане/твои думи в някаква тема,която не помня сега,но го прочетох,и други неща пишеше там./Ако това ти остане практика,в края на август или догодина АГ ти е в кърпа вързан.Това са само предположения,дано да не се случи.Иначе,язък за устрема ти.Моля се да не се окажа прав.
Изследването за 10 болести излезе. Пробата бяха пчели от земята, които не могат да летят. Нищо притеснително в резултата. Един латентен вирус и нозема наполовина от границата, след която се преминава към лечение. Ако някой е любопитен, мога да го публикувам, след като поискам одобрение от д-р Вълчовски. Проблема ще да е грешки на пчеларя. Като свърша с ваденето на мед, което при мене от притеснение го направих с преглед рамка по рамка, което се оказа много трудоемко, смятам да разредя кошерите чрез преместване на другия пчелин. Сега вече ще го направя, успокоен, че няма да си пренеса болест и там.
Преди седмица направих 10 бр. сборни отводки по на 8 бр. пити с разно възрастно пило в които сложих по една пита предварително подготвена със запечатани маточници (2 бр.) и един-два отворени. Майките се излюпиха добре и тази седмица ще са на проверка дали ще са пронесли и съответно за маркиране. По отводките всичко ми се струва нормално но ненормалното го констатирам на вече развитите кошери в които сменям майките поради старост. В тях след убийството на мама им предадох същата пита със маточници както на отводките но при проверката дали са се излюпили се учудих тотално.
На всички кошери майките бяха излюпени и си ходят нормално по питите, но успоредно със това всички до един бяха заложили още мъчила като за рояване. Съответно всичките бяха развалени но сега ме гложди дали не направих така че да изпаднат в изкуствено роево състояние.
Ако някой колега е извършвал подобни действия нека сподели за да знам какво да очаквам.
Да има Модератор на място , та да го постави това да е " sticky " - поне по 3 теми , барабар със снимките . Както и да е , всеки е тръгнал от някъде ... . Късмет и успехи - и по на рядко ( не късмета и усехите де ) кошерите .
П.П. - гн. Агро , 100 % от стопански значимите болести по пчелите се лекуват само и единствено си изгаряне и унищожение на семейството - всичко друго е мъка .
Където и да са ти кошерите, щом ги вдигаш на високо, задължително прилетна дъска на прелката10-12 см. Уморените и натоварени с прашец и нектар пчели падат пред прелката и пролазват към входа. Когато са нависоко падат долу, простиват, не могат да литнат, не могат да пролазят до входа и умират от хипотермия / измръзване /, независимо от сезона, само в най-големите горещини лятото ще оцелеят. Моите кошери са полистиролни на Парадайс Хъни, без прилетна дъска, сложил съм ги на земята с керемида за прилетна дъска, така се избягва загуба на работещи здрави пчели.
Атанасов , знаеш криминалните новини .
Жертвата е Петър Стефанов , а виновникът е Ч.А .
Какво се чудиш , че нищо не се казва в прав текст ?
Всичко е завоалирано и си траят момците .
Агро имаше в тези купчини търтей /специално го питах и човека уточни че е така/. Те с какво са натоварени за да измръзнат и с кой се бият като объркат кошера и то по това време на годината. По хронология минаха около 2 седмици от снимките до изследването.
Семействата влезнаха в роево това не са тия пчели от първите снимки /това е еволюция на милиони години/ тия пчели са с мастно тяло като на зимните не са работили и са в биопауза какво е ефективно /например за грип/ имунен отговор на организма а какъв ли отговърт на пчелите в такъв случай.
Ще се опитам днес да снимам един клип с поведението на пчелите и търтеите, които не могат да летят, че това с търтеите и на мен ми е непонятно защо се случва. Така и така ги ровя, за да разбера, /след като се изроиха и голяма част от тях нямат и една килийка с пило/ колко кошера ще останат без майка, та да ги оправям навреме.
Въпреки че си направил идеални условия за Налитане, Блуждаене, и Кражби това са различни неща с различни признаци по различно време на годината като общ спомагащ фактор е липса на майка.
Важното е че са здрави след като ги обезпаразитиш /при първа възможност след приключване на пчеларската година/ нещата ще си дойдат на мястото а за разреждането и т.н. вече си си заел.
Здравейте,
решил съм да направя няколко отводки по метода "гол рой" и имам няколко неясноти, ако някой се отзове ще съм благодарен:
1. Отводките ще са с готови майки - чудя се като отделя пилото и младите пчели с новата майка, на една или на две отводки да ги направя ( сега започва липата, после имам ливадна) ще събират ли мед или ще са стресирани с нова майка и различно разположение.
1.1 Да изчакам ли да мине липата (не, че е някаква супер силна, ама има)? Нямам друга силна паша идните месеци.
2. В момента кошерите са с магазини, някой имат малко мед, някой по-малко, има и пило по магазинните рамки - къде да сложа магазините - на роя или на отводките (основно е незапечатан от слабата акация)
3. Като направя отводката или отводките, веднага ли да придам новите майки с клетките или да изчакам на другия ден?
4. Как да храня - ударно или сиромашката - това зависи и от това къде ще поставя магазините.
Делиш кошера на 2 равни части а на старото място майката с 1 пита и основи. На 2те отводки придаваш майките в клетката веднага. Хубаво е това да се направи около 10 часа когато има най малко стари пчели в кошера. След това ударно хранене и до есента имаш 3 пълноценни кошера. Аз бих направил така!
Няма таква положение стресирани, пчелите започват да работят много бързо, но в 2те отводки няма летящи пчели (всички ще се върнат при голя рой) и ще минат няколко дена докато се облетят младите пчели.
Става въпрос за плодниковите пити, нали?
Не трябваше ли да има поне малко незапечатано на рамката с майката, да имат причина да останат и да работят?
На голия ако наливам и останат магазините, има ли опасност да качват в магазина?
Да ще се качат горе и майката ,ще се качи а долу няма да ти изградят нито една рамка ХР не е пречка за майката.Когато сформираш гол Рои със старите пчели трябва да стръскаш поне 2р с млада пчела при майката.Рамките с пилото от магазина може да ги сложиш след като си изградят новите рамки и се появи прясно пило. А докато се случи ( около 7 дена)това рамките при ново сформираните отдвоки.
Те пак ще си останат, няма да ходят никъде... затова се казва "гол рой" - няма пити, сякаш сега са се заселили... най-голямото предимство на този метод е, че чистиш всички патогени и вируси, съдържащи се в плодниковите пити, същевременно прекъсваш и размножителния цикъл на акара...
сиропа, който ще наливаш (0.5-1 литър на ден), ще отива за градеж в плодника, нищожен е шанса да стигне до магазина... пилото в магазина ще се излюпи и ще напълнят килийките с мед...
А, колегата, дето казва, че "ХР не е пречка за майката"... ем, за какво съществува това приспособление в пчеларството, по твоему?!?
Здравейте!Искам да знам,ако от дадено семейство си направя отводка ,но след 4 дни реша да я подсиля с нелетящи пчели от същото семейство,нужно ли е уеднаквяване на миризмите ?
Взимам си бележка.Уча се.Отводката е само с пило.
Пишеш че ,,.Отводката е само с пило''.
Да.Само с пило и пчелите по него.Те,ще трябва да си отгле дат майка.
Пчелни отводки ,гарантирана селекциия на майките. Цената е според бройката на пчелните отводки. Предлагаме и транспорт. Пчелни отводки система ДБ. Отводки 2018 на 4 рамки-80лв. Тел. 0878933070.
обл. Силистра.
Нека да опитам и така и ще сравнявам.
Опитай и виж. Опитвали са преди нас хиляди пчелари. Години наред са експериментирали и са сравнявали резултати. И ето ги книгите им. И аз като теб опитвах. Потроших време и ресурс за моментния кеф, но такава каша се сърба напред във времето, а то не се връща! Опитвай прилично подготвен теоретично! В кошера има хиляди работнички и само една майка. За да получиш добра майка, тя трябва да е отгледана при възможно най-добри условия. Една отводчица трудно ще ги създаде. Майка ще има, но шанса да е добра е сравнително малък, което обезсмисля играчката. Не знам с колко пчели разполагаш и какви цели гониш, но по-добре първо питай/чети, после действай. По-добре се получава когато пълноценно семейство отглежда маточници. Със зрели маточници можеш да си сглобиш отводки, а майката с отводката можеш да върнеш отново в семейството. Трябва да прецениш по кое време спрямо пашите е добре да влезеш в подобни процедури, ако искаш мед. Май вече си направил каквото си направил, така че каквото и да те посъветваме е за бъдеща практика. Успех.
Отводка се прави с майка или с готови Маточници направени от много пчели.
Ако няколко рамки пчели чакаш да ти направят хубава Майка...
Особено ако ги правиш наблизо.
90 % ще се върнат до няколко дена откъдето си ги взел и няма да има кой да топли пилото, камо ли да хранят маточници.
Не помня точно, но мисля, че един Маточник се храни около 1300 пъти от пчелите.
По добре изведи старата майка в отводка по този начин ще избегнеш и евентуално роене на дадения кошер през този сезон,5 дни след като си извел отводката отваряш основния кошер и отстраняваш всички запечатани маточници, оставяш само най едрите незапечатани,в по късен етап можеш да си направиш и други отводки от други кошери като ползваш вече узрелите маточници а на кошера отглеждач оставиш 2.Получените майки не са от най добрите но стават ;),дано съм бил полезен с нещо.
В така направена отводка няма кърмачки в момента за млечице за майки то е два вида произведено от едни и същи пчели на различна възраст
Това е някаква глупост, която някой пишман пчелар ти я казал. Въз по- малка глупост е да изведеш майката в отводка и основното семейство да осиротее. А впрочем каква е целта - ако е да се научиш да правиш отводки, като за начало е най- добре опитен пчелар да ти покаже на място.
Точно това си мислят и всички останали - именно този начин, но както писа колегата mici-92 се налага да се добавят /стръскват / още пчели. Това значи, че отводката е направена много слаба, и ако остава на същия пчелин се прави с много пчели, които впоследствие и да се върнат обратно все пак остава по - голям процент от тях. Трябва да има и повече пило, което да се излюпи в следващите няколко дни. Така се получава в отводката за която споменаваш по - горе. Тя остава с много пило което се люпи в следващите няколко дни и заема мястото на старите от голия рой.
Ето един вариант по въпроса.
http://pcheli.bg/metod-za-estestveno...izkustven-pat/
И от собствен опит. Миналата година на 14.05 разцепиха силно семейство със заложени маточници на гол рой. Майката с питата и 9 основи. Храна обилно. Рояка изгради три корпуса и средата на юли се включи в слънчогледова паша доволно. Това е майка със синя боя, която в момента върви към самосмяна. Нейната дъщеря не се представи така добре и миналата седмица я смених.